Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυκλοφορεί το Θεατρικό Ημερολόγιο 2021 του ΤΑΣΕΗ!

Κυκλοφόρησε το Θεατρικό Ημερολόγιο του ΤΑΣΕΗ (Ταμείο αλληλοβοήθειας Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών) για το 2021 το οποίο εκδίδεται τα τρία τελευταία χρόνια (2018-2019-2020) και έχει αποκτήσει πλέον φανατικούς αναγνώστες. 

Τα θέματα με τα οποία ασχολείται φέτος η συλλεκτική έκδοση-λεύκωμα, απολύτως επίκαιρα, είναι το «Ελληνικό θέατρο και η Επανάσταση του 1821» και οι Πρωθιέρειες των Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίες ήταν κυρίως ηθοποιοί ή χορογράφοι.

Στην ενότητα «Ελληνικό θέατρο και η Επανάσταση του 1821» αναφέρονται όλες οι θεατρικές προσπάθειες λίγο πριν την Επανάσταση και μερικά χρόνια μετά, τόσο στον ελλλαδικό χώρο, όσο και στην Οδησσό και το Βουκουρέστι, όπως και όλα τα θεατρικά έργα τα οποία γράφτηκαν εμπνευσμένα από το 1821 και τους ήρωες που ανέδειξε. Συμπεριλαμβάνονται και αναφορές στις απαρχές του Θεάτρου Σκιών στην Ελλάδα πριν τον Πατρινό καραγκιοζοπαίχτη Μίμαρο.

Φωτογραφίες, γκραβούρες, ζωγραφικά πορτραίτα, σελίδες θεατρικών έργων και εξώφυλλα περιοδικών της εποχής συμπληρώνουν τα κείμενα που έγραψε η Σύσση Καπλάνη.

Μεγάλη η έρευνα, που προηγήθηκε, αναφέρεται στη Βιβλιογραφία τής έκδοσης από έντυπο υλικό, μέρος του οποίου προσφέρθηκε από τον Πρόεδρο του ΤΑΣΕΗ Ζαχαρία Ρόχα.

Η αναφορά στις Πρωθιέρειες ξεκινά με την ιστορική μορφή της χορογράφου Κούλας Πράτσικα, η οποία άναψε την Ολυμπιακή φλόγα από τον ελληνικό ήλιο το 1936 στην Ολυμπία, περνά στην αξέχαστη ηθοποιό Αλέκα Κατσέλη, στη Μαρία Μοσχολιού, που πρόσφατα έφυγε, για να καταλήξει στην Ξανθή Γεωργίου, Πρωθιέρεια στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκυο.

Σημαντικό μέρος της ύλης του Θεατρικού Ημερολογίου καλύπτουν τα γενέθλια και οι ημερομηνίες θανάτου ηθοποιών, σκηνοθετών, θεατρικών συγγραφέων, που κάθε χρόνο εμπλουτίζεται από τον επίτιμο Πρόεδρο του ΤΑΣΕΗ Σπύρο Μπιμπίλα. Φέτος, πρέπει να ξεπερνούν τις 6.000 οι άνθρωποι του θεάτρου που αναφέρονται.

Το Θεατρικό Ημερολόγιο του 2021 έχει 352 σελίδες και διατίθεται στην λιανική τιμή των 10 ευρώ, κι όχι 15, όπως τις προηγούμενες χρονιές, λόγω ειδικών συνθηκών που επιβάλλουν τη χαμηλή τιμή, χωρίς αυτό να εξυπακούεται και έκπτωση στην ύλη και το περιεχόμενό του.

Το Θεατρικό Ημερολόγιο του 2021 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, οι οποίες φιλικά διακείμενες στον αγώνα επιβίωσης των ηθοποιών προσφέρουν δωρεάν την εκτύπωσή του.

Αξίζει να θυμηθούμε τα αφιερώματα των προηγούμενων Θεατρικών Ημερολογίων, τα οποία επίσης διατίθενται, στην τιμή των 5 ευρώ πλέον, στα γραφεία του ΤΑΣΕΗ.

2018: Το θέατρο των  Μπουλουκιών, το θέατρο του Βουνού, οι πρώτες ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες, τα πρώτα θέατρα και κινηματογράφοι που λειτούργησαν στην Αθήνα, το θέατρο στο ραδιόφωνο, οι πρώτες τηλεοπτικές σειρές, οι πρώτες παραστάσεις στην Επίδαυρο.

2019:  Η μεγάλη θεατρική οικογένεια, οι εν ζωή ηθοποιοί άνω των 85 ετών. 

2020:  Έλληνες Καλλιτέχνες απανταχού της οικουμένης

Μέσω του Θεατρικού Ημερολογίου το ΤΑΣΕΗ επιχειρεί την καταγραφή της πορείας του ελληνικού θεάτρου στο χρόνο καθώς  και των Ελλήνων ηθοποιών. 

Πρόκειται για μια έκδοση η οποία προετοιμάζεται όλη τη χρονιά για να κυκλοφορήσει στο τέλος της.

Είναι μια συλλεκτική έκδοση-λεύκωμα με τα πιο πρόσφατα καταγεγραμμένα στοιχεία σε κάθε θέμα-έρευνα με το οποίο ασχολείται.

Στα κεντρικά βιβλιοπωλεία αλλά και στα γραφεία του ΤΑΣΕΗ μπορείτε να προμηθευτείτε το Θεατρικό Ημερολόγιο του 2021, όπως και των προηγούμενων ετών. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., τηλέφωνο: 210 3815879).

Αγοράζοντάς το ενισχύετε το έργο του ΤΑΣΕΗ, που αφορά τόσο στους ανήμπορους οικονομικά συνταξιούχους ηθοποιούς, αλλά και στους ηθοποιούς, οι οποίοι λόγω πανδημίας, δεν μπορούν να εργαστούν και αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.