Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Νόμπελ Λογοτεχνίας: Η καταπιεσμένη Αφρική και οι πρόσφυγες τιμήθηκαν στο πρόσωπο του Αμπντουλζαράκ Γκούρνα Κύριο

 Ο Αμπντουλραζάκ Γκούρνα, συγγραφέας από την Τανζανία, είναι το πρόσωπο στο οποίο απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2021, σύμφωνα με την απόφαση της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών της Σουηδίας. Είναι ο πρώτος Αφρικανός που τιμάται με Νόμπελ από το 2003 και έπειτα, και ο πέμπτος κατά σειρά συγγραφέας με αφρικανική καταγωγή στον οποίο απονέμεται τέτοιο βραβείο. Η επιλογή αυτή, αν και ξάφνιασε τους δημοσιογράφους που παρευρέθηκαν στη σχετική τελετή, αιτιολογήθηκε από τον Γραμματέα της Ακαδημίας, ο οποίος αναφέρθηκε στη «διεισδυτική και με μεγάλη ευαισθησία παρουσίαση των επιπτώσεων της αποικιοκρατίας και της μοίρας των προσφύγων στον μεταιχμιακό χώρο μεταξύ ηπείρων και πολιτισμών», όπως αυτή αποτυπώθηκε στα έργα του τιμώμενου Λογοτέχνη.

Ποιος είναι, όμως, ο Αμπντουλραζάκ Γκούρνα; Ο συγγραφέας γεννήθηκε στη Ζανζιβάρη το 1948. Τα γεγονότα που ακολούθησαν την επανάσταση του 1964, επέβαλλαν τρόπον τινά τη μετοίκησή του στην Αγγλία, η οποία αποτελεί τον τόπο διαμονής του έως και σήμερα. Σημειώνεται πως, την τριετία 1980-1983 μετέβη στη Νιγηρία.

Το 21ο έτος της ηλικίας του αποτέλεσε την αφετηρία της συγγραφικής του δραστηριότητας. Αν και μητρική του γλώσσα είναι τα σουαχίλι, ο Γκούρνα επέλεξε να χρησιμοποιεί την αγγλική για τα κείμενά του.

Ο Αμπντουλραζάκ Γκούρνα διατέλεσε Ακαδημαϊκός του Τμήματος Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Κεντ στο Καντέρμπουρι, διδάσκοντας Αγγλική και Μετα-αποικιακή Λογοτεχνία . Η έρευνά του επικεντρώθηκε στις αποικιοκρατικές τάσεις που εκδηλώθηκαν στην Αφρική, στην Καραϊβική και την Ινδία. Παράλληλα, ασχολήθηκε με την επιμέλεια δύο τόμων με έργα Αφρικανών Λογοτεχνών και ενός για τον Σάλμαν Ράσντι. Έχει μελετήσει το έργο του Ουόλε Σογίνκα από τη Νιγηρία και Νγκούγκι βα Τιόνγκο από την Κένυα.

Το γνωστότερο μυθιστόρημά του φέρει τον τίτλο «Παράδεισος» («Paradise»), το οποίο και συγκαταλέχθηκε στην ταχεία λίστα του Βραβείου International Booker για το 1994. Στο έργο αυτό, είναι σαφές οι καταβολές του Γιόζεφ Κόνραντ. Πρόκειται ένα κοινωνικοπολιτικό μυθιστόρημα που συγκεράζει μια ιστορία αγάπης με μια ιστορία ωρίμανσης. Ο Γκούρνα έχει, επίσης, εκπονήσει και άλλα έργα, ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα: «Memory of Departure» (1987), «By the Sea» (2001), «Desertion» (2005), «My Mother Lived on a Farm in Africa (2006), «The Last Gift» (2011), «Gravel Heart» (2017), και «Afterlives» (2020).

nobel1 768x432

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής για την απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας, Άντερς Όλσον, αναφερόμενος στο έργο του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα, επεσήμανε πως, «απέχει από τις στερεοτυπικές περιγραφές και ανοίγει το βλέμμα μας σε μια Ανατολική Αφρική με μεγάλη πολιτισμική ποικιλομορφία, εντελώς ανοίκεια στους ανθρώπους που ζουν σε άλλα μέρη του κόσμου. Ο Γκούρνα έχει μελετήσει συστηματικά και με πολλή ευαισθησία τις επιπτώσεις της αποικιοκρατίας στις χώρες της Ανατολικής Αφρικής και τις επιδράσεις της στη ζωή των ξεριζωμένων μεταναστών». Επιπλέον, ο Πρόεδρος σημείωσε πως, «στο λογοτεχνικό σύμπαν του Γκούρνα τα πάντα είναι ρευστά, οι αναμνήσεις, τα ονόματα και οι ταυτότητες. Πρόκειται για μια διερεύνηση αυτών των ζητημάτων που δεν τελειώνει ποτέ, που διακινείται από ένα διανοητικό πάθος το οποίο διακρίνει όλα τα βιβλία του, από το πρώτο ως το τελευταίο».

Όσον αφορά την αντίδραση του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα, μιλώντας στο Reuters δεν έκρυψε τη χαρά και την ευγνωμοσύνη του αλλά και την έκπληξή του για την απόφαση της Βασιλικής Ακαδημίας να τον τιμήσει με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε σχετικά: «Ήταν τέτοια απόλυτη έκπληξη που έπρεπε πραγματικά να περιμένω μέχρι που άκουσα να ανακοινώνεται πριν μπορέσω να το πιστέψω».

Ο συγγραφέας ενημερώθηκε για την απόφαση της Επιτροπής τηλεφωνικά, ενώ ο ίδιος βρισκόταν στην κουζίνα του σπιτιού του. Τα μέτρα που λαμβάνονται ανά τον κόσμο κατά της πανδημίας, αναστέλλουν την πραγματοποίηση της δια ζώσης απονομής στη Στοκχόλμη. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα διαδικτυακά, με την υπόσχεση πως οι βραβευθέντες της περσινής και φετινής χρονιάς, θα προσκληθούν καιρού και κορονοϊού επιτρέποντος. Σημειώνεται πως, ο Αμπντουλραζάκ Γκούρνα, πέραν του βραβείου θα λάβει και δέκα εκατομμύρια σουηδικές κορόνες.

Ας σημειωθεί πως, το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται ετησίως στους εν ζωή συγγραφείς για τη συνολική τους προσφορά. Ο εμπνευστής του, Άλφρεντ Μπέρναντ Νόμπελ, με τη διαθήκη που άφησε το 1895, κληροδότησε το 94% της αμύθητης περιουσίας του για τη διεξαγωγή των διαδικασιών απονομής της παγκόσμιας αυτής τιμητικής διάκρισης. Το πρώτο Νόμπελ Λογοτεχνίας αποδόθηκε στον Γάλλο Συλί Προυντόμ το 1901. Άξιο μνείας είναι το γεγονός πως ο Γεώργιος Σεφέρης και ο Οδυσσέας Ελύτης τιμήθηκαν με Νόμπελ το 1963 και το 1979 αντίστοιχα.

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία