Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Ευγένιος Ιονέσκο: Η συγχρονία και διαχρονία του θεμελιωτή του Θεάτρου του Παραλόγου Κύριο

Από τη Μαρία Κακαλή 

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών που διαδραματίστηκαν ύστερα από την αποχώρηση του ηθοποιού Άρη Σερβετάλη από τη θεατρική παράσταση «Ρινόκερος» του Ευγένιου Ιονέσκο, συνέπεσαν με τη συμπλήρωση 112 χρόνων από τη γέννηση του «πατέρα» του θεάτρου του Παραλόγου. Ο δραματουργός που γεννήθηκε στη Σλάτινα της Ρουμανίας στις 26 Νοεμβρίου 1909, έμελλε να αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στην Τέχνη.

Ο Ιονέσκο πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο Παρίσι, το οποίο αναγκάστηκε να εγκαταλείψει μετά το διαζύγιο των γονέων του. Εν συνεχεία, μετοίκησε με τον πατέρα του στη Ρουμανία, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Γαλλική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου, ενώ αναγορεύτηκε καθηγητής της γαλλικής γλώσσας.

Το 1928, και παρά την έντονη διαφωνία του πατέρα του, ο Ευγένιος επιδόθηκε στην ενασχόληση με την ποίηση και τη λογοτεχνία, δημοσιεύοντας το πρώτο του ποίημα με τίτλο «Bilete de papagal». Δύο χρόνια αργότερα, κοινοποίησε την κριτική του για τον Ρουμανό ποιητή Ιλάριε Βόρονκα, ενώ το 1931 εξέδωσε την ποιητική του συλλογή με τίτλο «Ελεγείες για μικροσκοπικά πράγματα» και το 1934 τη συλλογή κριτικών δοκιμίων «Όχι». Το τελευταίο του έργο, μάλιστα, προκάλεσε την αντίδραση των λογοτεχνών της Ρουμανίας, καθώς έβριθε σαρκαστικών σχολίων εναντίον του συντηρητικού κύκλου της ελίτ.

Το 1936 νυμφεύθηκε τη Ροντίκα Μπουριλεάνου και δύο χρόνια αργότερα μετεγκαταστάθηκαν στο Παρίσι μαζί με την κόρη τους. Η επικείμενη έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, επέβαλλε την επιστροφή τους στη Ρουμανία. Ωστόσο, η δυστυχής καθημερινότητά τους σε αυτή τη χώρα, κατέστησε σχεδόν αναπόφευκτη τη μετοίκησή τους στη Μασσαλία το 1942.

Ο Ιονέσκο απεβίωσε στις 28 Μαρτίου του 1994. Πάνω στον τάφο του καταγράφηκε το γαλλικό ρητό, «Προσευχηθείτε στον – δεν ξέρω και εγώ σε ποιον – στον Ιησού Χριστό, υποθέτω». Ανάμεσα στα σημαντικότερα έργα του, συγκαταλέγονται «Η Φαλακρή Τραγουδίστρια» (1950), «Οι Καρέκλες» (1952), «Δολοφόνος χωρίς αμοιβή» (1959) και «Ρινόκερος» (1969). Για την προσφορά του στη Λογοτεχνία και την Τέχνη, τιμήθηκε με πολλά βραβεία, ενώ διατέλεσε και μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας από το 1970.

ionesko

Αναφερόμενος στο έργο «Η Φαλακρή Τραγουδίστρια», επεσήμανε πως «O αυτοματισμός της γλώσσας, η συμπεριφορά των ανθρώπων, το να μιλάμε για να μη λέμε τίποτα, να μιλάμε γιατί δεν έχουμε τίποτα να πούμε προσωπικό, μου αποκάλυπτε την έλλειψη εσωτερικής ζωής, το μηχανισμό του καθημερινού, τον άνθρωπο που πλέει μέσα στο κοινωνικό του περιβάλλον, το ότι δεν ξεχωρίζουμε πια τίποτα».

Ο «Ρινόκερος» αποτελεί ένα κείμενο που διέπεται από συγχρονία και διαχρονία, δεδομένου πως ο ολοκληρωτισμός σε κάθε έκφανσή του, είναι διακριτός σε κάθε εποχή. Ο Ιονέσκο, αξιοποιώντας έστω και με συμβολικό τρόπο το φαινόμενο της πανδημίας, συνταράσσει τους θεατές και τους αναγνώστες του, υποβάλλοντάς τους σε μια ασυνείδητη σύνδεση με το θλιβερό παρόν.

Τα έργα του Ιονέσκο αντικατοπτρίζουν την απέχθεια που εξέφραζε απέναντι στον απτό κόσμο, την ίδια στιγμή που διατεινόταν πως πλησίον μας κείται ένας άλλος, καλύτερος κόσμος. Επίσης, όσον αφορά το θέατρο, ο Ιονέσκο έλεγε πως, «Τα πάντα είναι κωμικά, τίποτα δεν είναι τραγικό, όλα είναι πραγματικά και μη, δυνατά και αδύνατα, σοβαρά και γελοία».

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία