Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαριανίνα Κριεζή: Περιπλανώμενη πια… στη «Λιλιπούπολη» του παραδείσου Κύριο

Από τη Μαρία Κακαλή 

Η Μαριανίνα Κριεζή πέρασε στην αθανασία στις 6 Φεβρουαρίου. Όμως, τα τραγούδια και η σύνδεσή της με τη «Λιλιπούπολη» δεν θα την αφήσουν να λησμονηθεί. Η Τέχνη πενθεί και μαζί της ένας ολόκληρος κόσμος, παιδικός και μη, που διαπλάστηκε μέσα από τους τρυφερούς, χιουμοριστικούς, καθημερινούς, πολύχρωμους και οικείους στίχους της…

Η Κριεζή γεννήθηκε πριν από 75 χρόνια στην Αθήνα. Η καταγωγή της ήταν από την Ύδρα. Αν και ξεκίνησε να σπουδάζει Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, σύντομα έχασε το ενδιαφέρον της και συνειδητοποίησε πως ένας άλλος δρόμος θα την οδηγούσε στην ευτυχία. Έτσι, αποφάσισε να φοιτήσει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στο Τμήμα Διακοσμητικής και Σκηνογραφίας. Η μεγάλη της επιθυμία ήταν να σπουδάσει υποκριτική. Εμπόδιο στο όνειρό της στάθηκε η μητέρα της, η οποία μόνο στο άκουσμα αυτής της επιθυμίας, λιποθυμούσε…

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 μετέβη στο Παρίσι, όπου σπούδασε σχέδιο υφάσματος. Έμεινε εκεί για δυόμισι χρόνια. Η πόλη δεν κατάφερε να «κερδίσει» την Κριεζή. Όπως είχε δηλώσει η ίδια στο παρελθόν, ο σοβινισμός των Γάλλων ήταν κάτι που δεν μπορούσε να αποδεχθεί και να διαχειριστεί. Ωστόσο, όσο βρισκόταν στο Παρίσι, ο πατέρας μιλούσε συνέχεια για εκείνη στον Χατζιδάκι.

kriezi featured viewtag 678x381

Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, απασχολήθηκε ως γραφίστρια. Το 1977 ξεκίνησε τη συνεργασία της με το «Τρίτο Πρόγραμμα», επικεφαλής του οποίου ήταν ο Χατζιδάκις. Η Κριεζή συνέδεσε άρρηκτα το όνομά της με τη ραδιοφωνική εκπομπή «Εδώ Λιλιπούπολη», γράφοντας τους στίχους των τραγουδιών που μεταδίδονταν κατά τη διάρκεια αυτής. Ως παραγωγός στην ΕΡΑ, παρουσίασε διάφορες εκπομπές («Μου το’ πε ένα πουλάκι», «Το νυχτικό του πύργου», «Αύριο όλα θα είναι καλύτερα»).

Επίσης, σημαντική κατέστη η συγγραφική της σύμπραξη με την Άννα Παναγιωτοπούλου αλλά και η συμμετοχή της ως κειμενογράφος σε επιθεωρήσεις της «Ελεύθερης Σκηνής».

Πέραν τούτων, η Μαριανίνα Κριεζή έγινε γνωστή μέσα από τα βιβλία της αλλά κυρίως από τους στίχους τραγουδιών που ερμηνεύτηκαν από σημαντικούς καλλιτέχνες. Η Αρλέτα, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Στράτος Διονυσίου, ο Διονύσης Τσακνής, η Ελένη Δήμου, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης είναι μόνο κάποιοι από αυτούς. Η ίδια δεν θεωρούσε σημαντικούς τους στίχους που έγραψε πριν από τη συμμετοχή της στη «Λιλιπούπολη». Πίστευε, μάλιστα, πως επιδιδόταν στην ανούσια αποτύπωση λυπητερών συναισθημάτων και τραγικών αδιέξοδων.

marianina

Άξιο μνείας είναι το γεγονός πως από μικρή αρεσκόταν στην ομιλία μέσα από ομοιοκατάληκτους στίχους. Είναι, ίσως, από εκείνες τις φορές που, το ταλέντο και η εσώτερη ανάγκη του ανθρώπου να δημιουργήσει, δεν μπορεί παρά να βγει αβίαστα από τα χείλη του… Ο πατέρας της, όπως έχει δηλώσει η ίδια σε συνέντευξή της στη «Lifo», ξεκίνησε γι’ αυτό τον λόγο να της διαβάζει ποιήματα και Βάγκνερ!

Η Μαριανίνα Κριεζή υπήρξε πρωτοπόρος και καθιερώθηκε ως στιχουργός. Η ευαισθησία της και το χιούμορ της μετουσίωσαν τα προσωπικά της βιώματα σε κοινή εμπειρία. Στίχοι πολυτραγουδισμένοι από όλους μας, ακόμη κι αν μόλις σήμερα συνειδητοποίησες τη δημιουργό τους. Ναι, η «Σερενάτα» είναι «παιδί» δικό της. Και τόσα άλλα, που θα τα θυμάσαι…

«Τα ήσυχα βράδια
θα περνάει φωτισμένο
της ζωής μου το τρένο
που θα `σαι μέσα κι εσύ

Και δε θα σου λείπω
γιατί θα `ναι η ψυχή μου
το τραγούδι της ερήμου
που θα σ’ ακολουθεί»

(Μουσική: Λάκης Παπαδόπουλος, Ερμηνεία: Αρλέτα)

Η Κριεζή τόλμησε να «μιλήσει» μέσα από τους στίχους της για την αξία της μονογαμικής σχέσης, σε μια περίοδο που το AIDS ξεκίνησε να καθορίζει με διαφορετικό τρόπο τις σεξουαλικές σχέσεις.

«Πάρε, πασά μου, την οδοντόβουρτσά μου

δως μου κι εσύ τη μοναξιά σου τη μισή

κι ας ορκιστούμε πως θα μοιραστούμε

θα μοιραστούμε την υπόλοιπή μας τη ζωή».

(Μουσική: Λάκης Παπαδόπουλος, Ερμηνεία: Λάκης Παπαδόπουλος, Ελένη Δήμου)

Κάποτε, απογοητευμένοι από τον κόσμο γύρω μας, τραγουδήσαμε για μια «Ψεύτρα ζωή».

«Όλα είν’ ένα ψέμα πικρό
ψεύτρα ζωή σ’ αγαπώ, σ’ αγαπώ
σπίτια, έπιπλα, ρούχα, λεφτά
φεύγουν οι άνθρωποι, μένουν αυτά»

(Μουσική: Μιχάλης Καπούλας, Ερμηνεία: Ελένη Δήμου)

Μέσα από τη φωνή και τη μουσική της Δήμητρας Γαλάνη, μας θυμίζει πως μόνο η αγάπη μπορεί να λυτρώσει τα πάντα…

«το σ’ αγαπώ μπορεί, μόνο αυτό μπορεί

μες στην καρδιά να μπει να τη ζεστάνει»

Και να… για να γίνει καλύτερος ο κόσμος, για να ξαναγίνει αυτός που ονειρεύτηκες όταν ήσουν παιδί, χρειάζεται και πάλι να θυμηθείς ποιο μονοπάτι ακολούθησες…

«Μες το δικό μας παραμύθι ξαναβρές το
το ξεχασμένο μονοπάτι σου
Και ξαναχάσ’ το, ξαναβρές το, ξαναπές το
το τραγουδάκι σου»

(Μουσική, ερμηνεία: Διονύσης Τσακνής)