Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

«Έρημη Χώρα - ΜΕΤΑ»: Η πρώτη δημιουργία επί ελληνικού εδάφους της Synthesis 748

Ο χορογράφος/χορευτής Σπύρος Κουβαράς και η ομάδα σύγχρονου χορού Synthesis 748 που ιδρύθηκε στο Παρίσι το 2008, έχοντας πια ως έδρα τους την Αθήνα, υπογράφουν την πρώτη τους δημιουργία επι ελληνικού εδάφους, με το νέο τους έργο «Έρημη Χώρα - ΜΕΤΑ», που θα παρουσιαστεί στο Σύγχρονο Θέατρο απο 13 εως και 15 Απριλίου με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου. Ο διεθνής χορογράφος, με διακαλλιτεχνικές συνεργασίες, μεταξύ των οποίων και με το πείραμα CERN στην Ελβετία, δημιουργεί και αυτή την φορά ένα εικαστικό και χορογραφικό σύμπαν που προσεγγίζει την έννοια της ετεροτοπίας, όχι με την συνθήκη του φουκωικού αποκλεισμού και του «κάπου εκτός», αλλά ως ένα ευρύ πεδίο ενδεχομενικοτήτων και μια συνεχής μετασχηματιστική διαδικασία του υπάρχοντος, μέσα στην απτή πραγματικότητα της επανάληψης, της κοινοτυπίας και του «εδώ και τώρα», στην οποία το υποκείμενο μπορεί παράλληλα να κατεργάζεται εν σπέρματι ένα επαναστατικό μέλλον και να βιώνει οργανικά ένα μεθοριακό παρόν.

Η παράσταση αντλώντας υλικό από την «Έρημη Χώρα» του Τ. Σ. Έλιοτ και από το αίσθημα έντονης αποστέρησης και απο-προσωποποίησης που διαποτίζει το έργο, διερευνά κοινές αναφορές του ποιήματος του συγγραφέα με το σύγχρονο, κοινωνικό-πολιτικό τοπίο, εστιάζοντας όμως κυρίως στην έννοια του ΜΕΤΑ ως βιωμένη ετεροτοπία. Η εικαστική εγκατάσταση του έργου δεν αποτυπώνει κάποιο συγκεκριμένο τόπο/χρόνο αλλά διαμορφώνει σταδιακά έναν μεταιχμιακό άχρονο (μη)τόπο σε μια φουτουριστική, προκλητική διάθεση. Η χορογραφία δημιουργεί, ατμοσφαιρικά, μια αδιάκοπη, μη-γραμμική και ασυνεχή τελετουργία μετάβασης σε ένα μυθικο-ονειρικό πλαίσιο, στο οποίο η αλληλεπίδραση υποκειμένων/performers και υπερρεαλιστικών αντικειμένων είναι έντονη κατά την διάρκεια της.

Στο «Έρημη Χώρα-ΜΕΤΑ», μέσω μιας χορευτικής «μέθεξης» συντελείται προοδευτικά στο έργο, μια εξομοίωση και απογύμνωση των ατόμων και ένα αμφιλεγόμενο αίσθημα κοινότητας, ισοτιμίας και αμοιβαιότητας μεταξύ τους δημιουργείται, που ενω δεν διακρίνεται από κάποιον ορισμένο στόχο δρα ως κινητήριος δύναμη για κάτι νέο, συγκροτώντας μια εφήμερη «κοινωνία μέθεξης» (communitas) όπως την περιγράφει ο Βίκτωρ Τέρνερ. Σε αυτόν τον άχρονο (μη)τόπο και αντι-δομή, οι χορευτές/τριες μοιάζουν να αιωρούνται σε ένα κατώφλι «κάπου μεταξύ και ανάμεσα» (between and betwixt) στο πριν και στο τώρα, στη λήθη και στη μνήμη, στην τρωτότητα και στη στιβαρότητα, στο τραύμα και στην υπέρβασή του, υποδηλώνοντας με αυτό τον τρόπο το δυνητικό πέρασμα από κάτι που υπήρξε σε κάτι που (επ)έρχεται.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ιδέα, Χορογραφία, Εικαστική Εγκατάσταση: Σπύρος Κουβαράς

Δραματουργία: Ναταλία Κουτσούγερα

Μουσική Σύνθεση: Γιώργος Κουβαράς

Performers: Στέλλα Δημητρακοπούλου, Έλλη Αβραάμ Ρέπα, Alexandra Rogovska, Γιώργος Μιχελάκης, Σπύρος Κουβαράς

Σχεδιασμός Φωτισμών: Θωμάς Οικονομάκος

Οργάνωση Παραγωγής: Κορίνα Κοτσίρη

Φωτογραφίες και Video Credits: Γιώργος Μπακάλης

Υπεύθυνη Προβολής και Επικοινωνίας: Μαρία Τσολάκη

Παραγωγή: Synthesis 748

Η παράσταση επιχορηγείται απο το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και δημιουργήθηκε με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας / Ευμολπιδών 45, Μετρό Κεραμεικός

Τιμή εισιτηρίου: 15 € (κανονικό) / 12 € (προπώληση, ανέργων, φοιτητών, ατέλειες, μέλη του ΣΕ.ΧΩ.ΧΟ, + 65, ΑΜΕΑ)

Τηλέφωνα κρατήσεων: 2103464380, 6977545994

Προπώληση εισιτηρίων: www.viva.gr και στο ταμείο του θεάτρου, καθημερινά 17:00-21:00

https://www.viva.gr/tickets/dance/sygxrono-theatro/erimi-xora-meta/

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

https://goo.gl/TleJXv (αφιέρωμα στο χορογραφικό έργο του Σπύρου Κουβαρά απο το   LandEscape Contemporary Art Review)

http://vimeo.com/channels/synthesis748

https://www.facebook.com/synthesis748/

https://www.facebook.com/utopies.danse

https://www.works.io/spyros-kouvaras

SPYROS KOUVARAS / SYNTHESIS 748

H Synthesis 748, ιδρύθηκε το 2008 στο Παρίσι απο τον χορογράφο και performer Σπύρο Κουβαρά και έχει επιχορηγηθεί και υποστηριχθεί απο το Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Χορού και το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού απο το 2010 έως και το 2015. Η ομάδα αναπτύσει διεθνή πορεία όλα αυτά τα χρόνια και έργα της έχουν παρουσιαστεί σε θέατρα, γκαλερί, μουσεία και φεστιβάλ σύγχρονου χορού σε Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Σουηδία, Ελβετία, Βέλγιο, Ιταλία, Αργεντινή, Κολομβία και Λίβανο, έχοντας αποσπάσει θερμές κριτικές και έχοντας δημοσιεύσεις σε διεθνείς βιβλιογραφικές εκδόσεις σύγχρονης τέχνης. Απο το 2016, βάση και έδρα της ομάδας αποτελεί η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Αθήνα. Η χορογραφική έρευνα και πρακτική του Σπύρου Κουβαρά συνίσταται σε μια μηχανιστική προσέγγιση της κίνησης και εστιάζει γύρω από τη σχέση σώματος, ήχου και εικόνας, ανθρώπινου υποκειμένου και εικαστικού αντικειμένου με βασικούς άξονες την γλυπτική απτότητα των σωμάτων, την παρατεταμένη διάρκεια στην κίνηση και την αισθητική ακρίβεια. Το κινητικό λεξιλόγιο της ομάδας επικεντρώνεται στην ανάπτυξη μιας προσωπικής χορογραφικής γλώσσας η οποία αποκλίνει απο τις αναγνωρίσιμες φόρμες του σύγχρονου χορού και ενίοτε παίρνει μια υβριδική μορφή. Οι παραστάσεις της Synthesis 748 δεν διηγούνται ιστορίες. Οι σκηνικές εγκαταστάσεις, που αποτελούν πάντα και το σημείο αφετηρίας της όλης σύνθεσης, χαρακτηρίζονται από την δημιουργία άχρονων και άτοπων χώρων, από την δημιουργία καταστάσεων και πεδίων που ερμηνεύονται περισσότερο με το ασυνείδητο. Τα έργα της ομάδας κινούνται στα όρια μεταξύ παράστασης και χορογραφημένου installation, προβάλλοντας, ενίοτε, το θέατρο σαν εκθεσιακό χώρο και την ίδια την παράσταση σαν έκθεμα.

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΒΑΡΑ

2018: ΕΡΗΜΗ ΧΩΡΑ-ΜΕΤΑ

Χορογραφημένη εγκατάσταση-παράσταση για 5 σώματα, εικαστική και μουσική σύνθεση

Συμπαραγωγή - Υποστήριξη: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (GR), Ίδρυμα Ιωάννου.Φ. Κωστοπούλου (GR)

2017: AEQUAM

Χορογραφική Performance για 1 σώμα, πρόκες, πέτρα, χρώμα ζωγραφικής και ηχητικό περιβάλλον

Συμπαραγωγή - Υποστήριξη: Γκαλερί Owl Art Space (GR), ΕΜΣΤ-Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (GR), Performance Philosophy Network

2016: 3 MOUNTAINS NOT TO CLIMB

Χορογραφημένη εγκατάσταση-παράσταση για 3 σώματα, μουσική σύνθεση και 14 αντικείμενα

Συμπαραγωγή - Υποστήριξη: Centre National de la Danse (FR), Ίδρυμα Ιωάννου.Φ. Κωστοπούλου (GR)

2016:10 -22 sec

Χορογραφική Performance για 1 σώμα, μουσική σύνθεση, 3 βιντεοπροβολείς και 3 κιναισθητήρες

Συμπαραγωγή - Υποστήριξη: art@CMS – CMS Experiment at CERN (CH), Athens Science Festival (GR), Science View (GR)

2015: ΑΝΑΣΚΑΜΜΑ # 1: ΑΤΙΤΛΟ (ΜΝΗΜΗ)

Site specific χορογραφία για 3 σώματα σε αρχαιολογικό χώρο

Συμπαραγωγή - Υποστήριξη: Γκαλερί Owl Art Space (GR)

2015: OPUS I # TEMPORALITY

Χορογραφική Performance για 1 σώμα, μουσική σύνθεση και έργα απο 15 σύγχρονους εικαστικούς

Συμπαραγωγή - Υποστήριξη: Γκαλερί Owl Art Space (GR), Centre National de la Danse (FR)

2014: NOVA AETAS

Χορογραφημένη εγκατάσταση-παράσταση για 2 σώματα, μουσική σύνθεση, 800 κούτσουρα, 400 γραμμάρια κίτρινης άμμου, 250 γραμμάρια μπλέ χαλίκι και video art

Συμπαραγωγή - Υποστήριξη: Espace André Malraux (FR), Centre National de la Danse (FR), Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας (GR), Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (GR)

2012: YOU CANNOT ENTER TWICE THE SAME RIVER

Video dance project για 2 σώματα και μουσική σύνθεση σε φυσικό περιβάλλον

Υποστήριξη: Centre National de la Danse (FR)

2010: L’ISOLEMENT DANS UN ESPACE INFINI

Χορογραφημένη εγκατάσταση-παράσταση για ένα 1 γυμνό σώμα τυλιγμένο σε 11 μέτρα σελοφάν, μουσική σύνθεση και video art

Συμπαραγωγή - Υποστήριξη: Centre National de la Danse (FR), Ministère de la Culture (FR), Ville d’Ivry sur Seine (FR)

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία