Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Ηθοποιοί, τραγουδιστές και σκηνοθέτες σε νέα… μονοπάτια αυτή τη θεατρική σεζόν θα προσπαθήσουν να ελκύσουν το κοινό και να το ενθουσιάσουν. Τι κοινό  έχουν η Μαρία Καβογιάννη, η Ρούλα Πατεράκη, ο Γιώργος Κιμούλης, ο Γιάννης Πλούταρχος, η Χάρις Αλεξίου, ο Σωτήρης Χατζάκης,η ομάδα Vasistas, ο Λάμπρος Φισφής και παρέα του; Κάποιοι συνεργάζονται φέτος για πρώτη φορά με ιστορικούς θεατρικούς οργανισμούς και κάποιοι δοκιμάζουν στις δυνάμεις τους σε νέα θεατρικά είδη. Τα βιογραφικά τους και η μέχρι τώρα πορεία τους μας δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες...Θα τα καταφέρουν; Η σκηνή θα τα αποκαλύψει όλα! Εμείς θα είμαστε εκεί.

 

Η Μαρία Καβογιάννη για πρώτη φορά σε πρωταγωνιστικό ρόλο στο Θέατρο Τέχνης 

Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης το 1986, γνώρισε μεγάλη επιτυχία στο θέατρο, στη μικρή και στη μεγάλη οθόνη, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε παίξει ποτέ στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης. Φέτος λοιπόν, 31 χρόνια μετά την αποφοίτησή της από το Θέατρο Τέχνης, η Μαρία Καβογιάννη επιστρέφει στην οδό Φρυνίχου με το έργο του θεατρικού συγγραφέα Παύλου Μάτεσι «Προς Ελευσίνα», το οποίο σκηνοθετεί η νεαρή Ηλέκτρα Ελληνικιώτη. Το εμβληματικό έργο «Προς Ελευσίνα» πραγματεύεται το μυστικό ταξίδι μιας οικογένειας που αναλαμβάνει να επιστρέψει τη νεκρή μητέρα στην πατρίδα της. Αντλώντας έμπνευση και συμβολισμούς από την τελετουργία των Ελευσίνιων Μυστηρίων, τον κόσμο της παγκόσμιας μυθολογίας και τα ήθη και έθιμα, το έργο συνθέτει έναν κόσμο στον οποίο τα όνειρα και η ποίηση συγχέονται με την πραγματικότητα. Οι ήρωες, με προορισμό την Ελευσίνα, ανακαλύπτουν το μεγάλο μυστικό του θανάτου για να κερδίσουν τελικά το θείο δώρο που λέγεται ζωή. Η ανακάλυψη όμως βρίσκεται στο ίδιο το ταξίδι. 

Πρεμιέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, Φρυνίχου 14, Πλάκα (τηλ.: 210 3222464)  

 

 Η Ρούλα Πατεράκη παίζει κάτω από τη Στέγη του Θεάτρου Τέχνης για πρώτη φορά στην καριέρα της

Στην σκηνή του ιστορικού Υπογείου θα συναντηθούν η Ρούλα Πατεράκη και ο Γιώργος Νανούρης, με την πρώτη να παίζει για πρώτη φορά στο Θέατρο Τέχνης.  Ενώνοντας τις δυνάμεις τους με την ομάδα Λυκόφως του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου, παρουσιάζουν τη παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη «Ένας άνθρωπος επιστρέφει στην πατρίδα του πιστεύοντας ότι θα τον σκοτώσουν και τον σκοτώνουν». Βασισμένο στο «Murder in the Cathedral» του Τ. Σ. Έλιοτ σε μετάφραση Γιώργου Σεφέρη, το έργο μάς μεταφέρει στην Αγγλία του 12ου αιώνα. Κεντρικός ήρωας είναι ο Θωμάς Μπέκετ, αδελφικός φίλος του βασιλιά Ερρίκου Β΄ και αμετανόητος μπον βιβέρ, ο οποίος ξαφνικά απαρνιέται τις κοσμικές απολαύσεις και γίνεται αρχιεπίσκοπος της Καντερβουρίας. Αφιερώνοντας τη ζωή του στην υπηρεσία των αδυνάτων αλλά και στη μάχη εναντίον της κοσμικής εξουσίας, αυτοεξορίζεται στη Γαλλία, καθώς είναι ανεπιθύμητος πια στον τόπο του. Όταν συμφιλιώνεται με τον βασιλιά Ερρίκο Β΄, επιστρέφει στη γενέτειρά του, γνωρίζοντας όμως ότι η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο. Πράγματι, δύο μήνες μετά δολοφονείται από τέσσερις ιππότες μέσα στην ίδια του την εκκλησία, παραμονές της Πρωτοχρονιάς του 1170. Το έργο εξιστορεί την πραγματική ιστορία του αγίου Θωμά, ξεκινώντας από την επιστροφή του. 

Πρεμιέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, Υπόγειο, Πεσμαζόγλου 5 (τηλ.: 210 3228706)

 

 

 Ο Γιώργος Κιμούλης εμφανίζεται για πρώτη φορά  στο Εθνικό Θέατρο, πρωταγωνιστώντας σε έργο του Αμερικανού συγγραφέα Άρθουρ Μίλλερ

Έχοντας πρωτοπαρουσιαστεί στην Ελλάδα από τη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης την περίοδο 1957-1958 σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν, ένα από τα πιο τα επιδραστικά θεατρικά κείμενα του 20ού αιώνα έρχεται φέτος στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Το «Ψηλά από τη γέφυρα» του Άρθουρ Μίλλερ, που βασίστηκε σε ένα πραγματικό γεγονός, είναι ένα δραματικό έργο με αστυνομική ροή, άμεσα επηρεασμένο ως προς τη δομή του από την αρχαία ελληνική τραγωδία. Τοποθετημένο στο Μπρούκλιν της δεκαετίας του ’50, αφηγείται την ιστορία των μεταναστών που φτάνουν στην Αμερική για να αναζητήσουν ένα καλύτερο αύριο, ακόμα και αν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν παράνομα μέσα. Αποφασισμένοι να ζήσουν το αμερικανικό όνειρο με κάθε κόστος, πολλοί διαπράττουν την μεγάλη αμαρτία της ύβρεως. Ωστόσο στην αρχαία τραγωδία λίγο μετά την ύβρι ακολουθεί η νέμεσις. Στο ρόλο του κεντρικού ήρωα, του Έντι Καρμπόνε, ο Γιώργος Κιμούλης, ο οποίος εμφανίζεται για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο, μέσα από τη διεισδυτική σκηνοθετική ματιά της Νικαίτης Κοντούρη.

Πρεμιέρα 15 Φεβρουαρίου 2018

Εθνικό Θέατρο, Κτίριο Τσίλλερ, Κεντρική Σκηνή, Αγίου Κωνσταντίνου 22-14 (τηλ.: 210 5288170-171) 

 

 Ο Γιάννη Πλούταρχος παίρνει το βάπτισμα του πυρός στη θεατρική σκηνή 

Μια παράσταση για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Το «Γοργόνες και Μάγκες», μία από τις πιο επιτυχημένες κινηματογραφικές παραγωγές της FINOS FILM, ανεβαίνει στη σκηνή του πλήρως ανακαινισμένου Θεάτρου Broadway, σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία Γιώργου Βάλαρη. Αγαπημένα  τραγούδια, όπως το «Θα πιω απόψε το φεγγάρι», «Άνοιξε πέτρα», «Καμαρούλα μια σταλιά», «Ο άντρας που θα παντρευτώ», σε μουσική του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη και μαέστρου Μίμη Πλέσσα, θα πλημυρίσουν την αίθουσα, ερμηνευμένα από τον χαρισματικό Γιάννη Πλούταρχο, που θα ανέβει για πρώτη φορά σε θεατρικό σανίδι. Μέσα από ένα καστ 34 ηθοποιών, μουσικών και χορευτών, οι θεατές θα ταξιδέψουν στη μαγευτική Ύδρα της δεκαετίας του ’60, όπου, όπως έλεγε και ο κορυφαίος Δημήτρης Χορν, «Έχεις την αίσθηση ότι όλα εκεί είναι μέσα στο φως ‒ τίποτε δεν μένει κρυμμένο, ούτε και οι αμαρτίες των ανθρώπων».

Πρεμιέρα 10 Νοεμβρίου 2017

Θέατρο Broadway, Αγίου Μελετίου 61 (τηλ.: 210 8620231)

 

 Η Χάρις Αλεξίου σε αμιγώς θεατρική παράσταση

Μετά τη συγκινητική μουσικοθεατρική παράσταση «Χειρόγραφο», στην οποία η Χαρίκλεια Ρουπάκα, το μικρό κοριτσάκι από τη Θήβα, έκανε τους θεατές συνοδοιπόρους στο ταξίδι της ζωής της, η Χάρις Αλεξίου ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι, με την ιδιότητα της ηθοποιού. Βουτώντας σε πιο βαθιά νερά, συνεργάζεται με τον Νίκο Καραθάνο στην «Οπερέττα» του Βίτολντ Γκομπρόβιτς, που θα ανέβει στο Θέατρο Rex, στη Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη». Σε έναν παλαβό κόσμο, στον οποίο οι ήρωες προσπαθούν να ξεφύγουν από τη ρηχή πραγματικότητα, βρίσκουν ως μόνη διέξοδο την επιστροφή στην ανωριμότητα. Με ανατρεπτικό και ευφάνταστο τρόπο, ο Νίκος Καραθάνος συνθέτει ένα ποιητικό μανιφέστο και με τη βοήθεια της μουσικής σατιρίζει τα πλαστά πολιτικά, ηθικά και ιδεολογικά πρότυπα. Εκκεντρικοί ήρωες συζητούν και γελοιοποιούνται με μοναδικό σκοπό να καταδείξουν τη ματαιότητα της ανθρώπινης ύπαρξης. 

Πρεμιέρα 22 Νοεμβρίου 2017

Θέατρο Rex, Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη», Πανεπιστημίου 48 (τηλ.: 210 3305074)

 

Ο Σωτήρης Χατζάκης σκηνοθετεί μιούζικαλ, και μάλιστα την Τάμτα στο «Cabaret»

Γνωστό από την πολύκροτη κινηματογραφική μεταφορά του 1972, που απέσπασε οκτώ χρυσά αγαλματίδια, το πολυβραβευμένο μιούζικαλ «Cabaret» επιστρέφει χωρίς συμβάσεις και γεμάτο σαγήνη, έρωτα, εκκεντρικότητα, χορό και πολύ μουσική. Ο Σωτήρης Χατζάκης τολμά να σκηνοθετήσει, για πρώτη φορά στην καριέρα του, ένα άκρως επιτυχημένο μιούζικαλ και να το παρουσιάσει σε παραγωγή των Θεατρικών Σκηνών. Βρισκόμαστε στο Βερολίνο του 1930, όπου η σκιά του ναζισμού καλύπτει όλη την πόλη. Ωστόσο ένα υπόγειο καμπαρέ κινείται στους γρήγορους και διασκεδαστικούς ρυθμούς της νύχτας. Όλοι οι θαμώνες έχουν μια προσωπική ιστορία να διηγηθούν, άρρηκτα συνδεδεμένη με την κοινωνικοπολιτική κατάσταση που βιώνουν. Η Τάμτα παίζει το ρόλο της νεαρής performer Σάλλυ Μπόουλς που ερωτεύεται τον Αμερικανό συγγραφέα Κλίφορντ Μπράντσο. Παράλληλα εξελίσσεται και η σχέση της Φροϊλάιν Σνάιντερ με τον Χερ Σουλτζ. Μέσα από δύο ερωτικές ιστορίες, πασπαλισμένες με το σαρδόνιο χιούμορ του πληθωρικού παρουσιαστή Κρομπέρ –τον ενσαρκώνει ο εκπληκτικός Τάκης Ζαχαράτος– αποκαλύπτεται η παρακμή της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και κατ’ επέκταση η ιστορία μιας ολόκληρης εποχής. Αυτό δεν είναι το μόνο που τολμά αυτή τη σεζόν ο καλλιτέχνης, αφού αυτή τη θεατρική σεζόν, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, τον βλέπουμε να αυτοσκηνοθετείται και να επιστρέφει ως ηθοποιός στη σκηνή στον μονόλογο του Ν. Γκόγκολ "Το ημερολόγιο ενός τρελού" μετά από 17 χρόνια!

Πρεμιέρα 7 Φεβρουαρίου

Θέατρο Παλλάς, Βουκουρεστίου 5 (τηλ.: 210 3639343)

 

 

H πρώτη stand up comedy επιθεώρηση «Τι ζούμε;»

Το αρκετά «παρεξηγημένο» είδος της επιθεώρησης επανέρχεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο σε κείμενα του Λάμπρου Φισφή και σκηνοθεσία του Γιάννη Σαρακατσάνη στο Θέατρο Βέμπο. Μικρές καθημερινές λεπτομέρειες, που όλοι μισούμε να αγαπάμε, παίρνουν τη σκυτάλη σε μια παράσταση στην οποία πρωταγωνιστούν νέοι κωμικοί ηθοποιοί της γενιάς μας, που μας συστήθηκαν μέσα από το διαδίκτυο και την πλατφόρμα του YouTube. Η υπόθεση των τριών πρώτων λεπτών είναι ξεκάθαρα βγαλμένη από ανθρώπους της διπλανής πόρτας, αν φυσικά ζούσατε σε τρελοκομείο –  ένας μάγκας ταβερνιάρης με ψυχή, μια γριά σε απόγνωση, ένα φιλοσοφημένο πρεζάκι, ένα κοριτσάκι ερωτευμένο με τον Ντάνο, ένας γκέι-χωριάτης Αλβανός, μια πληγωμένη Ελλάδα και το αθάνατο κέφι σχολιάζουν τα κακώς κείμενα της ζωής μας, σατιρίζουν αυτούς που μας έφτασαν έως εδώ, χαρίζουν γέλιο μέχρι δακρύων και μας θυμίζουν από τι είμαστε φτιαγμένοι! Μέχρι που κάτι γίνεται και άπαντες βρίσκουν έναν άδοξο θάνατο. Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν στα πρώτα… επτά λεπτά της επιθεώρησης. Η παράσταση είναι διαδραστική, ενώ διαθέτει γρήγορο ρυθμό, με σκετς, stand up comedy, τραγούδια και, φυσικά, άφθονες δόσεις σουρεαλισμού. Στόχος της ταλαντούχας ομάδας, να γνωρίσουν στον κόσμο αυτό το μοναδικό θεατρικό είδος. 

Πρεμιέρα 31 Οκτωβρίου

Θέατρο Βέμπο, Καρόλου 18 Αθήνα, μετρό Μεταξουργείο / Τηλ.: 210-5229519

 

Η ομάδα Vasistas για πρώτη φορά στο Θέατρο Πόρτα

 

Το θέατρο Πόρτα υποδέχεται για πρώτη φορά την Αργυρώ Χιώτη και την ομάδα VASISTAS, παρουσιάζοντας τον «Αληθινό» . Μια παράσταση-ανοιχτή επιστολή που την δραματουργία της υπογράφει η ομάδα και παρουσιάζεται  με τη μορφή τραγουδιού βασισμένη σε μικρασιάτικα παραμύθια. Αντλώντας υλικό και διασκευάζοντας ηχογραφημένα μικρασιάτικα παραμύθια/αφηγήσεις, όπως τα μετέφερε η γιαγιά Αργυρώ, ο «Αληθινός» γλιστράει σε ένα συμβολικό και ποιητικό σύμπαν πάντα με άξονα την προσωπική σύνδεση και τον επαναπροσδιορισμό του παρόντος. 

 Με όχημα τη μουσική, σε μια συνθήκη ονειρικής συναυλίας, ένα γυναικείο ποπ συγκρότημα με τη χρήση μικροφώνων, μουσικών οργάνων και ηλεκτρονικών ήχων, μετατρέπει τις ιστορίες του σε τραγούδι. Τα μέλη του συλλογίζονται πάνω σε προσωπικές πορείες, επιλογές, αλήθειες και φαινόμενα που τα καθόρισαν. Τι μένει στην πραγματικότητα από μια προφορική αφήγηση ενός παραμυθιού που ταξιδεύει στο χρόνο; Ποια αλήθεια διασώζεται; Της μνήμης ή της καρδιάς; Της ιστορίας ή της εμπειρίας της αφήγησης; 

 Βγαλμένα από την προφορική παράδοση των Ελλήνων της Σμύρνης, παραμύθια όπως «Ο Αληθινός» ή «Της Τύχης τα Γραμμένα», συχνά σκληρά, ρεαλιστικά και ενίοτε αντικρουόμενα μεταξύ τους ως προς τον συλλογισμό ή την ορθότητα που μεταφέρουν, αποτελούν έναν «οδηγό επιβίωσης σε δύσκολους καιρούς». Άλλωστε, οι ιστορίες αυτές αποτελούσαν ανέκαθεν το μέσο επικοινωνίας των γηραιότερων με τους νεότερους, ήταν ο τρόπος μεταφοράς της κοσμοθεωρίας και της εμπειρίας τους για τη ζωή. Ένας τρόπος να διαπραγματευτούν την ειλικρίνεια, τη σύνδεση με τους οικείους, το ρόλο της τύχης στη ζωή σε αντιδιαστολή με τη δύναμη της θέλησης, την ελευθερία επιλογών και τα κοινωνικά δεσμά. Εσύ, άραγε, σε τι πιστεύεις και σε τι αντιστέκεσαι;

 

Πρεμιέρα 23 Δεκεμβρίου

Θέατρο Πόρτα, Μεσογείων 59/Τηλ: 2107711333

 

 

 

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία