Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Just the 2 of us»: Ο Άγιος Βαλεντίνος θέλει μόνο 2 και στη σκηνή!

Πώς να επιλέξει κανείς παραστάσεις για τον έρωτα; Το ερώτημα θα ήταν αν υπάρχουν έργα που δεν αναφέρονται σε  αυτόν.

Από το αρχαίο δράμα και τον Σοφοκλή με το «Έρως ανίκατε μάχαν» μέχρι τον Σαίξπηρ και τον αποχωρισμό της Ιουλιέτας στο μπαλκόνι ‒«Τούτη η πίκρα του χωρισμού έχει μια γλύκα τόση που καληνύχτα θα σου λέω μέχρι να ξημερώσει»‒ η παγκόσμια δραματουργία ανά τους αιώνες εμπνέεται από κάθε λογής ερωτική ιστορία.

Ο έρωτας βγάζει τον άνθρωπο από τη λογική της μονάδας και να τον κάνει σύμφωνα με τον Πυθαγόρα «δυάς». Για τον Σάμιο φιλόσοφο αυτός ο αριθμός  αντιπροσώπευσε το πρώτο στάδιο προς τη διαδρομή της δημιουργίας. Η δυάδα αντιπροσώπευσε την πόλωση, την αντίθεση, την απόκλιση, την ανισότητα και την αστάθεια. Καλείται συχνά τόλμη, καθώς διασκορπίζει την τελειότητα και την ενότητα της μονάδας.

Μόνο δύο λοιπόν στη σκηνή, στη ζωή, στον έρωτα…

Το Texnes-plus σας παρουσιάζει παραστάσεις στις οποίες τα ζευγάρια πρωταγωνιστών διηγούνται μια διαφορετική ερωτική ιστορία αλλά είναι μόνο οι δυο τους στη σκηνή…

 

«Η Βοσκοπούλα»: Ένας βουκολικός έρωτας
Θέατρο του Νέου Κόσμου, Δώμα, μέχρι 1/4, Τετάρτη-Κυριακή

 Άραγε υπάρχει ακόμη  αγνή και ανιδιοτελής αγάπη; Ο βουκολικός έρωτας του βοσκού για τη βοσκοπούλα μάς ταξιδεύει σε μια  ιστορία του παρελθόντος και μας κάνει να ξαναπιστέψουμε στους ρομαντικούς έρωτες. Ένας βοσκός συναντά στην εξοχή μια πανέμορφη βοσκοπούλα και λιποθυμά χτυπημένος από την ομορφιά της. Ένα έργο για μια εποχή που οι βοσκοπούλες είναι ασπροντυμένες, οι Έρωτες κρατούν τόξα, οι ερωτευμένοι αναστενάζουν, οι σπηλιές είναι ειδυλλιακές, η αγάπη εύκολη και ο θάνατος εύκολος. Στο ρόλο του βοσκού ο Γιώργος Παπανδρέου και της βοσκοπούλας η Πηνελόπη Τσιλίκα. Ο Δημήτρης Αγαρτζίδης και η  Δέσποινα Αναστάσογλου σκηνοθετούν το αυθόρμητο δημιούργημα της λαϊκής ζωής της Κρήτης που εκδόθηκε πρώτη φορά το 1627.

 

«Το σπίτι στη λίμνη» : Ένα ταξίδι στο παρελθόν με οδηγό την αγάπη
Θέατρο Αγγέλων Βήμα,παίζεται για τέσσερις τελευταίες παραστάσεις, ως εξής: Παρασκευή 16/2 ,Σάββατο 17 /2, Σάββατο 24 /2 και Σάββατο 3 /3  και στη συνέχεια στηΘεσσαλονίκη (Θέατρο Αθήναιον) μόνο για τρεις παραστάσεις στις 16, 17 και 18 Μαρτίου. 

Μια αγάπη με θεμέλια την αγάπη για το συνάνθρωπο εξελίσσεται σε  έναν έρωτα γεμάτο πάθος. Ένας άντρας, ο Ντέιβιντ, βρίσκεται ξαφνικά σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου, ανήμπορος να θυμηθεί ακόμα και πώς βρέθηκε εκεί. Δίπλα του στέκεται η ψυχίατρος Άλις, η οποία αναλαμβάνει να τον ταξιδέψει πίσω στο παρελθόν του, στο μυστικό του λαβύρινθο, στα έγκατα της μνήμης και του νου. Μια δραματική ιστορία για δύο ανθρώπινα πλάσματα που ακροβατούν ανάμεσα στο ένστικτο και στη λογική, στην αλήθεια και στο ψέμα, με πρωταγωνιστές τον Αντώνη Φραγκάκη και την Κερασία Σαμαρά. Τη σκηνοθεσία  του έργου του Αϊντάν Φενεσί υπογράφει η Κερασία Σαμαρά.

 

«Misery»: Όταν ο έρωτας γίνεται εμμονή
Θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης, μέχρι 31/3, Τετάρτη-Κυριακή

 Αρρωστημένος είναι ο έρωτας που ξετυλίγεται στο θρίλερ «Misery», στο οποίο η αγάπη και το πάθος παίρνουν διαφορετική διάσταση, μια διάσταση λίγο πιο ασυνήθιστη, που σπάει τους κανόνες του ρομαντισμού. Ένα δυνατό θρίλερ εμπνευσμένο από το ομώνυμο μπεστ σέλερ του Στίβεν Κινγκ έρχεται σε σκηνοθεσία του Τάκη Τζαμαργιά, με πρωταγωνιστές τη Ρένη Πιττακή και τον Λάζαρο Γεωργακόπουλο. Ένας διάσημος συγγραφέας στο δρόμο για το σπίτι του παθαίνει ένα σοβαρό ατύχημα, αλλά σώζεται από τη νοσοκόμα Άννι Γουίλκς που τον πηγαίνει στο απομονωμένο σπίτι της. Η Άννι όμως βρίσκεται σε μια ασταθή ψυχολογική κατάσταση και ο Πολ καταλήγει παγιδευμένος, χτυπημένος και στο έλεός της. Το έργο είναι γνωστό από την κινηματογραφική εκδοχή του με πρωταγωνιστές τον Τζέιμς Κάαν και την Κάθι Μπέιτς, που κέρδισε Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της.

 

 

 

«Το κάλεσμα της Λορίν»: Ένα τολμηρό παιχνίδι αποκαλύψεων
Θέατρο Αργώ, από 14/2 μέχρι 1/4, Κάθε Τετάρτη

Οι προκαθορισμένοι παραδοσιακοί ρόλοι μπορεί να είναι ό,τι πιο σταθερό και σίγουρο έχουμε στις ζωές μας, αλλά σε μια κοινωνία που συνεχώς εξελίσσεται οι ρόλοι αλλάζουν και η κοινωνία οφείλει να συμβαδίζει. Μια θεατρική παράσταση που θίγει αυτό το τολμηρό θέμα, υποστηρίζει σθεναρά την ελευθερία του ατόμου. Ένας άντρας (Πέδρο) μεταμφιέζεται σε Λορίν Μπακόλ, ενώ μια γυναίκα (Ρόζα) σε Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ. Αυτό που ξεκίνησε ως παιχνίδι, η αναζήτηση της ανανέωσης στη σχέση τους, μετατρέπεται σε αποκάλυψη: ο άντρας προτείνει στη γυναίκα να παίξουν με ένα αντικείμενο που αγόρασε στο sex shop,  αλλά εκείνη χαλάει το «παιχνίδι». Τι θα συνέβαινε αν δεν υπήρχαν προκαθορισμένοι «ρόλοι»; Ερωτισμός και καταπίεση συνυπάρχουν. Παραδοσιακοί ρόλοι παρωδούνται. Πόσο στέρεη είναι η βάση στην οποία στηρίζεται η κοινωνία; Οι κοινωνικοί ρόλοι που απονέμονται και υιοθετούνται ακόμα και από την παιδική ηλικία αρχίζουν να αμφισβητούνται. Ένα έργο της Παλόμα Πεδρέρο για την κοινωνική απομόνωση που υφίσταται κάποιος από την κοινωνία, με πρωταγωνιστές τον Ιωάννη Αθανασόπουλο και τη Βιργινία Ταμπαροπούλου, σε σκηνοθεσία της Φένιας Αποστόλου.

 

«Πεπρωμένο ονομάζεται Κλοτίλδη»: Έρωτας βγαλμένος από βιβλίο
Δευτέρα και Τρίτη στο Bios

Την  ερωτική ιστορία δύο εκκεντρικών, της Κλοτίλδης Τρολ και του Φιλιμάριο Ντιπλέ, που δεν αντέχουν ο ένας τον άλλο, μέχρι που η Κλοτίλδη καταλαβαίνει ότι αγαπά τον άνθρωπο που αντιπαθεί, μέχρι που ο Φιλιμάριο θα αγαπήσει αυτή που μέχρι πρότινος απεχθανόταν, αφηγούνται με μοναδικά ευφάνταστο τρόπο στη σκηνή η  Αμαλία Καβάλη και ο Γιάννης Σοφολόγης. Οι δυο τους βιώνουν έναν έρωτα εμπνευσμένο από το  βιβλίο του Γκουαρέσκι (εκδόσεις Αστάρτη) σε μια παράσταση στην οποία αυτοσκηνοθετούνται και κέρδισε τις εντυπώσεις από την πρώτη στιγμή
(νικήτρια παράσταση του Scratch Night του Bob Theater Festival 2016).

 

«Ρωμαίος και Ιουλιέτα για δύο»: Η μεγαλύτερη ιστορία αγάπης όλων των εποχών
Θέατρο Άλφα-Ιδέα, κάθε Τετάρτη

Εδώ κάναμε μια μικρή εξαίρεση στο Just the 2 of us, καθώς η παράσταση είναι ιδανική για την ημέρα, πώς αλλιώς; Αφού η Αθηνά Μουστάκα και ο Κωνσταντίνος Μπιμπής επιδίδονται σε ένα μαγικό θεατρικό παιχνίδι και καταφέρνουν να ερμηνεύουν όλους τους ρόλους του έργου «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ στη σκηνή. Όμως δεν είναι οι δυο τους. Συνοδοιπόρος τους είναι ο σκηνοθέτης της παράστασης, ο οποίος ντύνει μελωδικά πολλές στιγμές παίζοντας πιάνο, κιθάρα και κρουστά. Το πόσο σπουδαίοι είναι όλοι τους το αποδεικνύει το γεγονός ότι συνεχίζουν για πέμπτη σεζόν!

 

«Η κυρία Κούλα»: Ο έρωτας χρόνια δεν κοιτά
Faust, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 

Έρωτας σε βαγόνι ενός τρένου, σε μια διαδρομή του ηλεκτρικού. Η μια είναι γυναίκα ώριμη, συντηρητική, παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών. Ο άλλος, νέος, ανέμελος φοιτητής. Συναντιούνται κάθε μέρα την ίδια ώρα σε ένα  βαγόνι του ηλεκτρικού, στη διαδρομή από το Θησείο έως την Κηφισιά. Με ενδιάμεσους σταθμούς το Μοναστηράκι όπου ανεβαίνει εκείνη και τον ‘Άγιο Νικόλαο όπου διατηρεί γκαρσονιέρα εκείνος, πλέκεται η ερωτική τους ιστορία. Γύρω, η χαοτική Αθήνα και η ανελέητη καθημερινότητά της. Μια ιστορία απλή, με ήρωες συνηθισμένους, που τολμούν να κάνουν για λίγο το όνειρο πραγματικότητα. Η ιστορία που μόλις διαβάσατε δεν είναι άλλη από τη νουβέλα με τον τίτλο «Κυρία Κούλα» (1978) που έγραψε ο αδικοχαμένος Μένης Κουμανταρέας και σκηνοθετεί η Έφη Θεοδώρου. Το παράνομο ζευγάρι ενσαρκώνει με ζηλευτή σκηνική χημεία η Μαρία Ζορμπά και ο Κωνσταντίνος Πλεμμένος.

 

«Μια πορνογραφική σχέση»: Αρκεί μόνο το σεξ;
Από Μηχανής Θέατρο, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη

 Ένας άντρας και μια γυναίκα συναντιούνται στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου για να εκπληρώσουν μια σεξουαλική φαντασίωση. Δεν ξέρουν ο ένας το όνομα του άλλου. Το μόνο που επιθυμούν είναι μια καθαρά σαρκική σχέση. Όμως η μια συνάντηση διαδέχεται την άλλη. Πλέον τους ενώνει κάτι παραπάνω από το σεξ. Τι είναι πιο τρομακτικό; Το να πραγματοποιήσεις μια ανομολόγητη ερωτική φαντασίωση ή το να τολμήσεις να «απογυμνωθείς» στα μάτια του άλλου; Μπορεί μια σαρκική συνάντηση να οδηγήσει σε μια ιστορία αγάπης; Αυτά τα ερωτήματα θέτουν ο Βαγγέλης Παπαδάκης και η Χριστίνα Δενδρινού στην παράσταση που σκηνοθετεί  εμπνευσμένα ο πρώτος και βασίζεται στην ομώνυμη ταινία, «Μία πορνογραφική σχέση», του Φρεντερίκ Φοντέιν, που είδαμε το 1999 στις κινηματογραφικές αίθουσες και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές.

 

«Σεξ Λεξικόν: Η Επιστήμη του Έρωτα»: Ερωτική πράξη με οδηγίες προς ναυτιλλομένους
Θέατρο 104, Δευτέρα, Τρίτη και Κυριακή

Η Κάτια και ο Τάκης, οι χαρακτήρες της κωμωδίας «Σεξ Λεξικόν: Η επιστήμη του έρωτα» του Σπύρου Δ. Μιχαλόπουλου, είναι δύο πρόσωπα βγαλμένα από άλλη εποχή. Κάποτε υπήρξαν. Και ήταν υπέροχοι. Και οι δύο. Η Φωτεινή Αθερίδου και ο Σπύρος Χατζηαγγελάκης πρωταγωνιστούν στην κωμική ιστορία με άξονα την πρώτη ερωτική εμπειρία δύο νέων ανθρώπων και με έναν ήπιο πολιτικό σχολιασμό στις άκαμπτες ερωτικές πεποιθήσεις και προκαταλήψεις της παλιάς Ελλάδας, του 20ού αιώνα, όπου η γυναίκα δεν επιτρέπεται να έχει «ανεξέλεγκτες σεξ-επαφές» και ο άντρας «πρέπει να αποφεύγει την αυτοϊκανοποίηση για να μην πάθει νευρώσεις». Ένα ταξίδι ενηλικίωσης ενός ζευγαριού, μια παράσταση με πολύ χιούμορ και τρυφερότητα.

 

 

 

«Heisenberg»: Τα ετερόνομα έλκονται

Θέατρο του Νέου Κόσμου, Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή

Η Τζόρτζι και ο Άλεξ είναι δύο άτομα που υπό νορμάλ συνθήκες δεν θα έλεγαν ούτε «γειά».  Εκείνη  είναι Αμερικανίδα, 42, πληθωρική, φλύαρη, αρέσκεται να μιλάει πολύ και να βρίζει και ισχυρίζεται πως αναζητά το 19χρονο γιο της που την εγκατέλειψε και πήγε στην Αμερική. Εκείνος είναι Ιρλανδός, στα 75, χασάπης, προτιμά να ακούει, ήρεμος, πράος, σχεδόν παραιτημένος από τη ζωή. Η γνωριμία τους τυχαία στο σταθμό του St. Pancras, αυτή τον βλέπει καθισμένο σε ένα παγκάκι, τον πλησιάζει και του σκάει ένα φιλί! Μετά χάνονται, στη συνέχεια τον αναζητά στο Google και πηγαίνει να τον βρει στο μαγαζί του. Και κάπως έτσι ξεκινά μια σχέση μεταξύ τους, ένα σχεδόν απελπισμένο ρομάντζο, που διερευνά αυτά που τους ενώνουν και αυτά που τους χωρίζουν.

Στο «Heisenberg» του Simon Stephens που σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος η Κόρα Καρβούνη και ο Περικλής Μουστάκης ζουν μια τρυφερή ιστορία αγάπης αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι ο έρωτας δεν κάνει διακρίσεις «χτυπά» με το βέλος του παντού και όλα μπορούν να ξεκινήσουν μ’ ένα πεταχτό φιλί…