Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

 

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά τρία διαφορετικά ανεβάσματα του έργου του Άρτουρ Σνίτσλερ, το οποίο έγινε γνωστό στη χώρα μας με τον τίτλο «Το ερωτικό γαϊτανάκι» θα παρακολουθήσουμε τη σεζόν 2018-2019.

Το έργο γραμμένο το 1900 στη Βιέννη, απαγορεύτηκε από τη λογοκρισία κι έγινε αιτία να κατηγορηθεί ο συγγραφέας από την κοινή γνώμη ως «Εβραίος πορνογράφος», με συνέπεια να το αποσύρει ο ίδιος από τις γερμανόφωνες χώρες.

Μόλις το 1982, 40 χρόνια μετά τον θάνατο του Σνίτσλερ, ο γιος του κυκλοφόρησε το έργο του πατέρα του στη Γερμανία.

Το έργο που έχει, ήδη, ανέβει αρκετές φορές στην Ελλάδα, όπως φαίνεται προσέλκυσε το ενδιαφέρον της Αλίκης Δανέζη Knutsen, του Θωμά Μοσχόπουλου αλλά και του νεότερου Θοδωρή Βουρνά.

Η πρώτη παράσταση θα ανέβει στο «Θησείον-Ένα θέατρο για τις τέχνες» σε σκηνοθεσία και μετάφραση της Αλίκης Δανέζη Knutsen με το τίτλο «REIGEN-Δέκα διάλογοι για το Σεξ» στις  19 Οκτωβρίου. Στη σκηνή θα απολαύσουμε τη Δανάη Σκιάδη και τον  Νίκο Πουρσανίδη.

Η σκηνοθέτις σημειώνει : «Γραμμένο στη Βιέννη του 1900, το «REIGEN» είναι ένα έργο για το σεξ. Ένα έργο για το σεξ  που, παράλληλα, φωτίζει τις πολλαπλές πτυχές της ανθρώπινης φύσης. Πολλά έργα αφορούν στο σεξ, όμως λίγα έχουν το σεξ στο επίκεντρο της πλοκής τους. Σαν ένας Άντρας και μια Γυναίκα να βρίσκονται σε ένα ερωτικό παιχνίδι ρόλων, να αποκαλύπτουν και να δοκιμάζουν τις πολλαπλές τους «όψεις» σε διαφόρους συνδυασμούς μεταξύ τους, να προβληματίζονται για τις έννοιες της ζωής, της αγάπης και της ευτυχίας. Εκπληκτικό στοιχείο,  για ένα έργο γραμμένο στη Βιέννη στις αρχές του 20ου αιώνα, είναι ότι οι χαρακτήρες βγαίνουν έξω από τα στερεότυπα συμπεριφοράς και προσδίδουν στο έργο τον ανατρεπτικό και συχνά κωμικό χαρακτήρα του, ενώ παράλληλα εξερευνούν, με ένα βαθιά ψυχολογικό τρόπο, την πολυπλοκότητα των σχέσεων και της ίδιας της ύπαρξης τους».

REIGEN texnes plusH Δανάη Σκιάδη και ο Νίκος Πουρσανίδης στο «REIGEN-Δέκα διάλογοι για το Σεξ»

 

 Μια ακόμη εκδοχή του έργου θα παρακολουθήσουμε στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα, από τις 7 Νοεμβρίου, πάλι με δύο ηθοποιούς. Τη μετάφραση, αυτή τη φορά, υπογράφει η  ψυχή του θεάτρου, Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου και τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει  ο Θοδωρής Βουρνάς. Η παράσταση κρατάει τον γαλλικό τίτλο : «La Ronde» που μπορεί να σημαίνει οποιοδήποτε από τα ακόλουθα: περιφέρεται γύρω, κάνει γύρους, γύρο ποτών, κυκλικό χορό.

Η Τζούλι Τσόλκα κι ο Αποστόλης Ψαρρός αλλάζουν επί σκηνής προσωπεία και διαθέσεις συνθέτοντας ένα ρεαλιστικό πορτραίτο ανθρώπων και ανθρώπινων σχέσεων, όπως τους συναντάμε αναλλοίωτους μέσα στον χρόνο και τις εποχές. Βιώνοντας την αλήθεια της κάθε συγκυρίας, οι χαρακτήρες αποκαλύπτουν εναλλακτικές πτυχές του εαυτού τους μέσα από τον εκάστοτε «ρόλο».

 

LaRonde texnes plus

H Τζούλι Τσόλκα και ο Αποστόλης Ψαρρός στο“La Ronde”

 

Από το έργο του Άρτουρ Σνίτσλερ, φαίνεται να γοητεύτηκε και ο Θωμάς Μοσχόπουλος που θα το σκηνοθετήσει στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά τον Μάιο. Στην παράσταση με τίτλο: «Το γαϊτανάκι» θα δούμε έναν εξαιρετικό θίασο με τους Στεφανία Γουλιώτη, Χάρη Φραγκούλη, Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, Άννα Μάσχα, Αλέξανδρο Λογοθέτη, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Κίττυ Παϊταζόγλου, Σίσσυ Τουμάση κι Αλέξανδρο Χρυσανθόπουλος να υποδύονται τα πέντε ζευγάρια στις δέκα σπονδυλωτές σκηνές.

Η ιστορία διαδραματίζεται τη δεκαετία του 1890 στη Βιέννη. Η δομή είναι σπονδυλωτή κι αποτελείται από δέκα σκηνές που αλληλοσυνδέονται και που στην κάθε μία πρωταγωνιστεί ένα ζευγάρι εραστών. Τα ζευγάρια είναι: Η πόρνη και ο στρατιώτης, ο στρατιώτης και η υπηρέτρια, η υπηρέτρια και ο νεαρός κύριός της, ο νεαρός κύριος κι η παντρεμένη γυναίκα, η παντρεμένη γυναίκα κι ο σύζυγός της, ο σύζυγος κι η νεαρή κοπέλα, η νεαρή κοπέλα και ο ποιητής, ο ποιητής κι η ηθοποιός, η ηθοποιός κι ο κόμης, ο κόμης κι η πόρνη.

Το έργο του Σνίτσλερ έχει εμπνεύσει και την έβδομη Τέχνη. Με πιο γνωστή τη γαλλική ταινία του Μαξ Οφίλς «La Ronde» (Βραβείο BAFTA καλύτερης ταινίας κι υποψήφια για Όσκαρ σεναρίου και σκηνικών, 1952), αλλά κι άλλων σημαντικών ταινιών όπως το «Eyes Wide Shut» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ και το «360» του Φερνάρντο Μεϊρέγιες .

Αναμένουμε και τις τρεις παραστάσεις με ενδιαφέρον ελπίζοντας να μας μπλέξουν στα δίχτυα του ερωτικού πάθους…

Γιώτα Δημητριάδη

 Info

  • «REIGEN-Δέκα διάλογοι για το Σεξ», από τις 19 Οκτωβρίου, κάθε Παρασκευή στις 19.00 και Σαββατοκύριακο στις 21.15, στο Θησείον-ένα θέατρο για τις Τέχνες (Τουρναβίτου 7, Αθήνα, Ψυρρή)

     
  • «La Ronde» σε σκηνοθεσία Θοδωρή Βουρνά, από τις 7 Νοεμβρίου, κάθε Τετάρτη & Πέμπτη στις 21.15, στο Αγγέλων Βήμα (Σατωβριάνδου 36, Σταθμός Μετρό Ομόνοιας T. 210 5242.211)

     
  • «Το γαϊτανάκι» σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (Λεωφ. Ηρ. Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς). Η πρεμιέρα αναμένεται τον Μάιο και η παράσταση θα παίζεται για ένα μήνα. 

 

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία