Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Οι αρχαιολογικοί χώροι σωσίβιο στην εποχή του Κορονοϊού; Κύριο

Το πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» παρουσίασε τη Δευτέρα 25 Μαϊου σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Πρόκειται για σύγχρονη τέχνη μέσα στους αρχαιολογικούς χώρους. «Η πανδημία του κορονοϊού έδωσε το έναυσμα να επισπευσθεί το πρόγραμμα, το οποίο δουλεύεται από τον Απρίλιο και είναι σε πειραματικό στάδιο», όπως χαρακτηριστικά είπε η υπουργός, Λίνα Μενδώνη.

Στόχος είναι από τις 18 Ιουλίου, που ξεκινούν οι δράσεις και μέχρι το Σεπτέμβριο που θα διαρκέσουν, να πραγματοποιηθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όσο το δυνατό περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Το 91% των ανθρώπων που θα συμμετάσχουν είναι από την ελεύθερη αγορά, που φέτος δεν έχουν δουλειά, λογω των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

mendoni

Οι εκδηλώσεις θα είναι δωρεάν, το μόνο αντίτιμο θα είναι το εισιτήριο στον κάθε αρχαιολογικό χώρο. Για το 2020 το πρόγραμμα περιέχει 55 παραγωγές, 251 παρουσιάσεις, σε 111 αρχαιολογικούς χώρους, σε 38 περιφερειακές ενότητες, στις οποίες περιλαμβάνονται και τα νησιά. Συμμετέχουν 11 καλλιτεχνικοί οργανισμοί, μεταξύ των οποίων το Εθνικό Θέατρο, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και το Momus Θεσσαλονίκης.

Πρεμίερα θα γίνει απο την ΕΛΣ στη ρωμαϊκή αγορά και η εκδήλωση αφιερώνεται σε όσους εργάστηκαν για την αντιμετώπιση του κορονοϊου. Θα μεταδοθεί σε live streaming.

Παράλληλα, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης προετοιμάζει εικαστικές παρεμβάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας.

Όσον αφορά το κόστος ανέρχεται στα 2 εκατομμύρια ευρώ και εντάσσεται στα αναπτυξιακά μέτρα του ΥΠΠΟΑ. (Θα χρηματοδοτηθεί από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΥΠΠΟΑ).

Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί από την 1η Οκτωβρίου έως τέλος Νοεμβρίου. Θα ανοίξει πλατφόρμα συμμετεχόντων και η επιλογή των εκδηλώσεων θα γίνει από 7μελή επιτροπή.

Εθνικό θέατρο

Στην ομιλία του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης αφού εξέφρασε την τεράστια χαρά του για τη διάχυση της τέχνης στους αρχαιολογικούς χώρους ανέφερε ότι βούληση του Εθνικού Θεάτρου είναι να δοθεί η ευκαιρία να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις των εργαζομένων, που λήγουν αυτή την περίοδο. «Σε όλη αυτή την ιστορία είμαστε όλοι από την ίδια όχθη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιγνάδης.

Όσον αφορά τις δράσεις του Εθνικού Θεάτρου μεταξύ άλλων ανέφερε την παρουσίαση του διηγήματος «Το αμάρτημα της μητρός μου» του Γεωργίου Βιζυηνού σε αγγλικά και το «Αθηναίων Πολιτεία»,που έχει να κάνει με ιστορήματα που αφορούν στις αρχές του 4ου αιώνα.

Εθνική Λυρική Σκηνή

Από την πλευρά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργος Κουμεντάκης δήλωσε ότι η λυρική προτείνει έναν κύκλο εκδηλώσεων που διευρύνεται με καλλιτέχνες εκτός ΕΛΣ.

Μεταξύ άλλων θα παρουσιάσει αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, στις 29 Ιουλίου (ημέρα γενεθλίων του), στο Θησείο. Επίσης ένα αφιέρωμα στον Θεόφραστο Σακελλαρίδη, γκαλά όπερας και ένα ρεσιτάλ τραγουδιού με τον βαρύτονο, Δημήτρη Πλατανιά.

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Ο Στέφανος Τσιαλής, καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών είπε ότι θα παρουσιαστούν 12 συναυλίες σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, Μεταξύ αυτών και η 4η συμφωνία του Μάλερ σε διασκευή για μικρότερη ορχήστρα. «θέλουμε να μείνουμε πιστοί στην πολυχρωμια που έχει δείξει η ορχήστρα τα τελευταία χρόνια» τόνισε ο κ Τσιάλης.

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος όπως είπε ο καλλιτεχνικός του διευθυντής, Νίκος Κολοβός θα παρουσιάσει μια ποιητική δράση για τον Κωνσταντίνο Καβάφη σε σκηνοθεσία Θοδωρή Οικονόμου, ένα έργο για τον Μέγα Αλέξανδρο σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη, το «Έρως-Ήρως» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη σε σκηνοθεσία Νίκου Κουσούλη.

Μέγαρο Αθηνών

Το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών όπως είπε ο καλλιτεχνικός του διευθυντής, Γιάννης Βακαρέλης περιλαμβάνει όχι μόνο κλασική μουσική αλλά και την μελοποιημένη ελληνική ποίηση. Θα παρουσιαστούν 20 συναυλίες και παραγωγές. Μεταξύ άλλων συμμετέχουν το ανδρικό φωνιτικό σύνολο Μείζον, η Καμεράτα υπο τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου και τη σύμπραξη της Καριοφυλλιάς Καραμπέτη και το τριο Ελ Γκρέκο.

Momus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Τέλος η αναπληρώτρια διευθύντρια του Momus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Συραγώ Τσιάρα ανακοίνωσε το πρόγραμμα «Το παρελθόν δεν είναι μια ξένη χώρα» με έργα Ελλήνων καλλιτεχνών. Συνολικά το Momus θα παρουσιάσει τέσσερις δράσεις.

Πολυμέσα

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία