Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Το Χυτήριο ψηφίζει γέλιο για την μετά καραντίνα εποχή! (ρεπορτάζ)

Από τον Κώστα Ζήση 

Φωτογραφίες: Βίβιαν Μητσάκου

Την τελευταία ημέρα του Ιουνίου (30/6)πραγματοποιήθηκε μια διαφορετική συνέντευξη Τύπου στην αυλή του θεάτρου Χυτήριο.

Η πρες κόνφερανς  ξεκίνησε με την παρουσίαση των δύο θεατρικών παραστάσεων που θα ανέβουν στην αυλή του θεάτρου το φετινό δύσκολο καλοκαίρι. Πρόκειται για δύο παραγωγές γέννημα της συνεργασίας των: Σωτήρη ΧατζάκηΔημήτρη Μυλωνά και Αλεξάνδρας Παλαιολόγου.

Η παρουσιάση όμως, εξελίχθηκε σε μια γόνιμη και άκρως ενδιαφέρουσα κουβέντα για τη νέα κατάσταση που η πανδημία έχει διαμορφώσει όχι μόνο στο θέατρο αλλά και τη ζωή μας γενικότερα καθώς και για τα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν το χώρο του θεάτρου. 

xatzakis texnes plus

Ο Δημήτρης Μυλωνάς, καλλιτεχνικός διευθυντής του Από Μηχανής θεάτρου, ήδη πριν την πανδημία και την καραντίνα, είχε κλείσει το χώρο του Χυτηρίου για το καλοκαίρι, για να παρουσιάσει τις θερινές του παραγωγές με τον Σωτήρη Χατζάκη. Θα προηγούνταν την περασμένη άνοιξη η αρχική τους συνεργασία στο Σλουθ του Άντονι Σάφερ, παράσταση που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε λόγω του κλεισίματος των θεάτρων, και που αναβλήθηκε για την ερχόμενη θεατρική περίοδο. Έτσι, «σε αυτήν την δροσερή θεατρική αυλή της Αθήνας αποφασίσαμε να ανεβάσουμε σε αυτήν την τόσο περίεργη και δύσκολη θεατρική συγκυρία δύο κωμωδίες, είδος που έχουμε απόλυτη ανάγκη στις μέρες μας» θα ξεκινήσει την κουβέντα ο Δημήτρης Μυλωνάς.

Πρόκειται για «Το Δάνειο», ισπανικό βραβευμένο έργο του Τζόρντι Γκαλθεράν, που έχει θέμα του και αφετηρία την οικονομική κρίση όπου θα δούμε μέσα από την προσπάθεια ενός ανθρώπου να εξασφαλίσει την έγκριση ενός τραπεζίτη για την λήψη ενός δανείου τόσο αναγκαίου για τη ζωή του, τη σύγκρουση ανάμεσα στην τεχνοκρατική αντίληψη που έχει κατακλύσει την νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική κοινωνία μας με την πραγματική ανάγκη του ανθρώπου για την επιβίωση. Ο Σωτήρης Χατζάκης μας μίλησε για ένα «αναγνωρίσιμο, μέσα από την ζωή μας στα μνημόνια, κείμενο για ένα ανελέητο τραπεζικό σύστημα που καταστρέφει ζωές και κοινωνίες με τον πλέον βάρβαρο τρόπο». Χαρακτηριστικά θα συμπληρώσει «Τι συνειδητοποιούμε από το έργο αυτό; Ότι το επιχειρείν χωρίς αίσθημα και ψυχή και το τέρας που τελικά θα καταπιεί ακόμα και τον εμπνευστή του». Και βεβαίως μας ενημέρωσε και για το ύφος της παράστασης: «Πρόκειται για μια αμιγώς κωμική παράσταση, μια ξέφρενη κωμωδία που αγγίζει τα όρια του μπουρλέσκ, που όμως διαθέτει τραγικά «ορυκτά» στο υπέδαφός της».

Την μετάφραση έχει κάνει η ομάδα Els de Paros, μέλος της οποίας είναι η Μαρία Χατζηεμμανουήλ, ο ειδικός άνθρωπος στην ισπανική γραμματεία και ιδιαίτερα στην δραματουργία, η οποία βρέθηκε μαζί μας, εξηγώντας αυτήν την επιτυχία που το σύγχρονο ισπανικό και καταλανικό έργο γνωρίζει σε όλον τον κόσμο: «Οφείλεται ασυζητητί στην πολιτική και το όραμα που έχουν επενδύσει στην Ισπανία στη γραφή και το θέατρο. Υπάρχουν πολλοί θεατρικοί διαγωνισμοί έργων, θεατρικής γραφής, πολλά εργαστήρια γραφής, βραβεία, χρηματικά έπαθλα. Δίνεται απλόχερα το κίνητρο και η ευκαιρία ανάδειξης νέων συγγραφέων κάτι που δυστυχώς που δεν συμβαίνει εδώ» ενώ θα μιλήσει και ειδικότερα για τον συγγραφέα του έργου τον Τζόρντι Γκαλθεράν τον επονομαζόμενο και «Βασιλιάς του Μάμπο, ο οποίος καταφέρνει να συνδυάσει με ιδανικό τρόπο την εμπορικότητα και την ποιότητα μέσα στα έργα του, και «ειδικά μέσα από «Το δάνειο» να μιλήσει για τα πολύ σκληρά και πικρά της ζωής με τον «πιο χαρίεντα τρόπο».

mylonas palaiologou

Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα την Δευτέρα 13 Ιουλίου και θα παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00 στο θέατρο Χυτήριο ενώ θα φιλοξενηθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε Φεστιβάλ της Αττικής και της Περιφέρειας.

Η δεύτερη παράσταση είναι ο μονόλογος της Τζεραλντίν Άρον «Το υπέροχό μου διαζύγιο» σε μετάφραση της Μαργαρίτας Δαλαμάγκα-Καλογήρου. Πρόκειται για την αφήγηση της Άντζελας, μιας γυναίκας στα 50 με κόρη στην εφηβεία, που μετά από 25 χρόνια γάμου θα συνειδητοποιήσει την βαλτωμένη έγγαμη ζωή της όταν έρθει αντιμέτωπη με την αίτηση διαζυγίου που υποβάλλει ο σύζυγός της. Την ηρωίδα θα ενσαρκώσει η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου η οποία εξέφρασε την μεγάλη χαρά της που θα έχει την ευκαιρία να ενσαρκώσει αυτόν τον ανθρώπινο καθημερινό χαρακτήρα «μέσα από πολύ χιούμορ και πολύ συγκίνηση, σε μια γλυκόπικρη και βαθιά ανθρώπινη ατμόσφαιρα, ενσαρκώνοντας την ειλικρίνεια της ηρωίδας».

Η παράσταση έχει πρεμιέρα την Τετάρτη 15 Ιουλίου και θα παίζεται κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:00 στο θέατρο Χυτήριο ενώ και αυτή θα παρουσιαστεί σε Φεστιβάλ της Αττικής και της Περιφέρειας.

Και στις δύο παραστάσεις την σκηνοθεσία υπογράφει ο Δημήτρης Μυλωνάς, τα σκηνικά είναι της Έρσης Δρίνη, τα κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ, η μουσική του Παύλου Κατσιβέλη, τα φώτα του Αντώνη Παναγιωτόπουλου, ενώ βοηθός σκηνοθέτη είναι η Ελένη Μυλωνά.

 

ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ

Συντελεστές:

Μετάφραση: Els de Paros

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς

Σκηνικά: Έρση Δρίνη

Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ

Σχεδιασμός Φωτισμού: Αντώνης Παναγιωτόπουλος

Μουσική: Παύλος Κατσιβέλης

Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Μυλωνά

Trailer παράστασης: 

Παίζουν:

Σωτήρης Χατζάκης

Δημήτρης Μυλωνάς

INFO:

Παραγωγή της Green Productions

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00

Διάρκεια: 90΄

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Κανονικό: 15

Μειωμένο(Φοιτητικό/Ανέργων/ΑμεΑ) :12

Ατέλεια : 5

Προπώληση εισιτηρίων:

https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-xytirio/to-daneio/

Τηλέφωνο κρατήσεων : 210 5232097 και 210 3412313

                                                   -ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ-

Παράλληλα με το Θέατρο «Χυτήριο», θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε Φεστιβάλ της Αττικής και της Περιφέρειας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΟΥΛΙΟΥ

  • 26/07/2020 Αίγιο, Θέατρο «Γεώργιος Παππάς», 21:00

     Νικολάου Πλαστήρα 19 & Κανελλοπούλου

     Τηλέφωνο: 26910. 61977

  • 29/07/2020 Ηλιούπολη, Θέατρο Άλσους «Δημήτρης Κιντής», 21:00

     Γαρδίκη & Σμόλικα

     Τηλέφωνο: 210. 9923840

 

Συντελεστές:

Μετάφραση: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα Καλογήρου

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς

Σκηνικά: Έρση Δρίνη

Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ

Σχεδιασμός Φωτισμού: Αντώνης Παναγιωτόπουλος

Μουσική: Παύλος Κατσιβέλης

Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Μυλωνά

Trailer παράστασης:

 

 

INFO:

Παραγωγή της Green Productions

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:00

Διάρκεια: 75΄

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Κανονικό: 15

Μειωμένο(Φοιτητικό/Ανέργων/ΑμεΑ) :12

Ατέλεια : 5

Προπώληση εισιτηρίων:

https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-xytirio/yperoxo-mou-diazygio/

Τηλέφωνο κρατήσεων : 210 5232097 και 210 3412313

-ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ-

         Παράλληλα με το Θέατρο «Χυτήριο», θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε Φεστιβάλ της Αττικής και της Περιφέρειας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΟΥΛΙΟΥ

  •    13/07/2020 Ηλιούπολη, Θέατρο Άλσους «Δημήτρης Κιντής», 21:00

           Γαρδίκη & Σμόλικα

           Τηλέφωνο: 210. 9923840

  •    25/07/2020 Αίγιο, Θέατρο «Γεώργιος Παππάς»,21:00

        Νικολάου Πλαστήρα 19 & Κανελλοπούλου

        Τηλέφωνο: 26910. 61977

Η περιοδεία βρίσκεται υπό διαμόρφωση

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία