Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

3 έργα που γράφτηκαν μέσα στην 1η καραντίνα και θα δούμε μετά την 2η καραντίνα Κύριο

Από τη Δήμητρα Πέτρου 
 
 Μπορεί το θέατρο να έχει κάνει μια μικρή παύση, αλλά οι άνθρωποί του δεν σταματούν λεπτό να σκέφτονται, να δρουν και τελικά να δημιουργούν. Η μεγαλύτερη απόδειξη είναι τρία νέα έργα που γράφτηκαν στο πρώτο απαγορευτικό την άνοιξη και θα δούμε καλώς εχόντων των πραγμάτων μετά το δεύτερο απαγορευτικό.
 
H εποχή της καραντίνας αποτελεί για όλους ένα κοινό βίωμα. Ένα κοινό βίωμα με επίσης κοινό παρονομαστή τον φόβο και κανείς δεν θέλει να την ξαναζήσει.
 
Όμως, όταν όλο αυτό τελειώσει και το έχουμε αφήσει πια πίσω μας, το πιθανότερο είναι να υπάρχει στο μυαλό μας σαν μια μακρινή ανάμνηση. Και ίσως τότε να θέλουμε να την ξαναθυμηθούμε -με την ασφάλεια ότι την έχουμε αφήσει πίσω μας. 
 
Οι τρεις παρακάτω παραστάσεις θα σταθούν αφορμή για αυτήν την αναδρομή, που άλλοτε θα είναι αστεία και άλλοτε θα αφήνει μια πιο πικρή γεύση, αλλά και για να κάνουν την επιστροφή στα θέατρα πιο αναγκαία από ποτέ.
stinepoxitiskarantinas texnesplus
 
 
«Μένουμε μαζί»: σε παγκόσμια πρώτη 
 
Ο γνωστός συγγραφέας από το «Glorious - Μια φάλτσα σοπράνο», Peter Quilter, στις 8 εβδομάδες που διήρκησε το πρώτο locked down εξαιτίας της πανδημίας, εγκλωβισμένος στο σπίτι του, έγραψε το νέο του έργο «Μένουμε Μαζί». Ένα έργο με άμεση αναφορά στα θέματα της παράξενης εποχής που ζήσαμε. Που μπορεί και να ξαναζήσουμε.
 
Με αφορμή ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο, όλη η Ευρώπη αναγκάζεται να πάρει μέτρα περιορισμού μετακινήσεων. Στην εποχή που κλείνουν οι δρόμοι, τα μαγαζιά και αλλάζει η καθημερινή ζωή όπως την ξέραμε, ανοίγει ο δρόμος για την ανθρώπινη επαφή. Για την σωτήρια αλληλεγγύη μεταξύ των μοναχικών ψυχών, όπως είναι ο Πάτρικ και η Τζούντιθ, οι ήρωες του έργου.
 
Το έργο θα ανέβει σε παγκόσμια πρώτη, στο θέατρο Γκλόρια, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια με τον Παύλο Χαϊκάλη και την Μαρίνα Ψάλτη σε δύο σπουδαίους ρόλους, που εξαντλούν την γκάμα του ανθρώπινου ψυχισμού.
  
Μια αληθινή ιστορία , βγαλμένη απ΄ την ζωή. Μια ιστορία που θα μπορούσε να έχει συμβεί στον καθένα από εμάς.
 
Αναρωτηθήκατε πόσες φορές έχετε παγιδευτεί σε μια κατάσταση της ζωής σας, με έναν άνθρωπο πολύ διαφορετικό από εσάς; Και τί έχετε ανακαλύψει στο τέλος;
 
Αναρωτηθήκατε αν, ακολουθώντας το δρόμο της απομόνωσης και της μοναχικότητας, βάζετε σε καραντίνα κάθε μέρα και τον ίδιο σας τον εαυτό;
 
Το έργο «Μένουμε Μαζί» είναι η ιστορία της αληθινής ελευθερίας μας, μέσα από την πίεση του αναγκαστικού περιορισμού, που μας επιβλήθηκε.
 
 toveramanforema texnesplus
 
«Το Βεραμάν Φόρεμα»: ένας μονόλογος μέσα στην καραντίνα
 
Η Άννα Βαγενά βρέθηκε στην ίδια φάση μ' όλους μας στην πρώτη καραντίνα και έγραψε έναν μονόλογο που ετοιμάζεται να σκηνοθετήσει και να παρουσιάσει μόνη στη σκηνή του θεάτρου Μεταξουργείου
 
Η ίδια σημειώνει: «Όλες εκείνες τις ημέρες της καραντίνας, βίωνα κι εγώ, όπως όλοι μας, την δύσκολη καθημερινότητα. Ανάμεσα σε όλες τις ειδήσεις που μας κατέκλυζαν από παντού, πιο πολύ μου έκαναν εντύπωση και με πλήγωναν οι πολυάριθμοι θάνατοι ηλικιωμένων ανθρώπων στους οίκους ευγηρίας της «πολιτισμένης» και πλούσιας κεντρικής και βόρειας Ευρώπης (Βέλγιο, Γαλλία, Σουηδία κ.λπ.).
 
Κάθισα λοιπόν και έγραψα μια ιστορία. Μια ιστορία για δυο μοναχικούς ανθρώπους που η μοίρα τους φέρνει κοντά σε έναν τέτοιο χώρο, έστω και για λίγο.
 
Μια ιστορία ερωτική, τρυφερή, με πολύ χιούμορ και συγκίνηση. Μια ιστορία με αρκετά αυτοβιογραφικά στοιχεία, που βγήκε από μέσα μου αβίαστα και κύλησε στο χαρτί σαν νεράκι.
 
Δεν εκτυλίσσεται στην κεντρική Ευρώπη, συμβαίνει εδώ, στην αγαπημένη μας Αθήνα που την πλήγωσε ο κορωνοϊός.
 
Ελπίζω και εύχομαι να ανοίξουν τα θέατρα, για να ξανανταμώσουμε με τους θεατές μας, αφού τη ζωντανή επαφή του θεάτρου κανένα ηλεκτρονικό μέσο δεν μπορεί να υποκαταστήσει.
 
Κάθε Πέμπτη, λοιπόν, στο θέατρο «Μεταξουργείο», στις 20:00, θα παρουσιάζω την ιστορία που έγραψα «Το βεραμάν φόρεμα», γιατί το θέατρο και η τέχνη είναι η παρηγοριά μας στις δυσκολίες των καιρών μας και εμείς θα το υπηρετούμε, σε πείσμα όλων των εμποδίων».
 
 imerologiakarantinas texnesplus
 
«Ημερολόγια Καραντίνας... σε 4 αποχρώσεις»: 14 νέοι ηθοποιοί μας συστήνονται με αυτοβιογραφικά κείμενα εγκλεισμού 
 
14 τελειόφοιτοι δραματικών σχολών, ενώνουν τις δυνάμεις τους και καταθέτουν τις εμπειρίες τους για την σημερινή πραγματικότητα, όπως αυτή διαμορφώθηκε από τον Μάρτιο του 2020 και πέρα...
 
Όλα τα σημαντικά γεγονότα της ανθρωπότητας, αποτέλεσαν, αποτελούν και θα αποτελούν πηγή έμπνευσης, καταγραφής συναισθημάτων. Ορόσημα. Έτσι ακριβώς και η πανδημία που γνώρισε η ανθρωπότητα τον Μάρτιο του 2020, αποτέλεσε εφαλτήριο για μια ομάδα νέων ανθρώπων, ώστε να καταγράψουν τις σκέψεις τους, τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς... μα και τις ελπίδες, τα όνειρα, τα "θέλω" τους.
 
Σε κείμενα που έγραψαν οι ίδιοι, με την σκηνοθετική καθοδήγηση του Γιώργη Κοντοπόδη, 14 νέοι άνθρωποι ξεδιπλώνουν τις ανησυχίες, το ταλέντο και τον ψυχισμό τους, καταθέτοντας ο καθένας την δικιά του αλήθεια.
 
Στη σκηνή του Θεάτρου Βικτώρια αναμένεται να δούμε τους:  Μουράτ Αλή Κεχαγιά, Άρτεμις Βρεττού, Εύη Γαλάνη, Δανάη Καλοπίτα, Νίκος Καραγιαννίδης, Δημήτρης Κατσίκας, Αντώνης Λουβιτάκης, Αλέξανδρος Μικέλης, Κατερίνα Μοίρα, Μαρίζα Σπίρίτο, Αλέξης Στύλος, Ελίνα Τριπαμπούκη, Ειριάννα Τσίτουρα, Μάρκος Φαρούκου.

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία