Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Μία χώρα δύο αιώνες μετά»: Πού μπορείτε να απολαύσετε την παράσταση;

Το Φεστιβάλ Δωδώνης (για πρώτη φορά σε δική του παραγωγή), το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και η ομάδα Animaπαρουσιάζουν μια πρωτότυπη θεατρική παράσταση με αφορμή τα διακόσια χρόνια από την ίδρυση του ελληνικού κράτους.

Τι έγινε λοιπόν διακόσια χρόνια πριν;

Ποιοι είναι οι ήρωες του χθες και ποιοι του σήμερα;  Τι πιστεύουν οι σημερινοί νέοι ότι είναι; Τι είναι η Xάρτα του Ρήγα; Γιατί δεν ζωγράφισε την Σφαγή της Χίου ένας Έλληνας ζωγράφος; Υπάρχουν πολλοί Θούριοι; Ποιος σχεδίασε την ελληνική σημαία; Τι άκουγε ο Σολωμός από τον βράχο της Ζακύνθου εκτός από τους κανονιοβολισμούς του Μεσολογγίου; Μήπως ο Βύρωνας ήρθε στην Ελλάδα για τουρισμό; Εκτός από την Μπουμπουλίνα και τη Μαντώ υπήρχαν άλλες επαναστάτριες; Γιατί κρυβόταν ο Κάλβος; Τι γλώσσες μιλούσαν οι Έλληνες τότε και τι τώρα; Τι έχει γίνει σε αυτή τη χώρα τα τελευταία διακόσια χρόνια; Το καινούργιο έργο του Ανδρέα Φλουράκη (μετά το «Θέλω μια χώρα») μιλάει με μαύρο χιούμορ για το πώς οι σημερινοί Έλληνες διαχειρίζονται τη νεότερη ιστορία τους αλλά και για το πώς την δημιουργούν.

Υπόθεση: Όταν η εκδήλωση για τα διακόσια χρόνια από την επανάσταση ακυρώνεται, μια ομάδα θεατών ανεβαίνουν στη σκηνή να διαμαρτυρηθούν και δεν λένε να φύγουν. Τσακώνονται, τα βρίσκουν, τραγουδούν, παίζουν παιχνίδια, εξομολογούνται, χορεύουν… Στο τέλος αποφασίζουν να κάνουν όλοι μαζί μια γιορτή, γιατί, ότι κι αν πιστεύουμε, όσο διαφορετικοί κι αν είμαστε, κάποια γεγονότα έχει σημασία να τα μοιραζόμαστε.

 CHORA META 001 screen

Σημείωμα της σκηνοθέτιδας Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη: 
Στην προσπάθεια να καταλάβουμε τι σημαίνουν αυτά τα 200 χρόνια ύπαρξης του ελληνικού κράτους, θα χρησιμοποιήσουμε υλικά αυτής της διαδρομής: θα σχολιάσουμε περιστατικά, θα διανύσουμε εποχές, θα μνημονεύσουμε πρόσωπα και στιγμές, θα συλλογιστούμε το σήμερα και θα οραματιστούμε το αύριο. Με φόντο την επέτειο των 200 χρόνων θα πειραματιστούμε σε μια ανοιχτή σκηνική σύνθεση, η οποία κινησιολογικά, μουσικά και υποκριτικά θα έχει αφετηρία της, το από τότε μέχρι σήμερα, την σύζευξη του παραδοσιακού με το σύγχρονο, την ‘μετάλλαξη’ του παλιού σε επίκαιρο.

Η γιορτή των 200 χρόνων της ίδρυσης του ελληνικού κράτους παρουσιάζει ιδιαιτερότητες, αντιφάσεις, αντιθέσεις. Περιέχει αλήθειες αλλά και αστικούς μύθους ή ζωτικά ψεύδη, απαραίτητα για την ισχυροποίηση των δεσμών ενός έθνους. Όταν αυτά μεταξύ τους ισορροπήσουν μέσω μιας ώριμης αυτοκριτικής, τότε μπορούμε να μιλάμε για μια "ενήλικη" χώρα.

Σε κάθε περίπτωση η επέτειος είναι εδώ και αποζητά την προσοχή μας. Για αυτό το λόγο η παράσταση θα έχει τον χαρακτήρα μιας αληθινής γιορτής, στην οποία όλοι μαζί, ηθοποιοί και θεατές, θα μοιραστούν αυτές τις στιγμές.

Ταυτότητα παράστασης:

Σκηνοθεσία: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη

Σκηνικά-Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα

Πρωτότυπη Μουσική: Θοδωρής Λεμπέσης

Επιμέλεια Κίνησης: Κατερίνα Γεβετζή

Σχεδιασμός Φωτισμού: Ζωή Μολυβδά- Φαμέλη

Βοηθός σκηνοθέτη: Δέσποινα Στάμου
Φωτογραφίες: x square design lab

Προβολή και επικοινωνία:Art ensemble (Μαρίκα Αρβανιτοπούλου-Μαρία Λάμπρου)
Διεύθυνση παραγωγής: Άννα Σιταρένιου


Παίζουν οι ηθοποιοί αλφαβητικά:
 Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Θανάσης Κουρλαμπάς, Άρης Μπαταγιάννης, Αμαλία Νίνου, Ράνια Σχίζα, Μαρία Χάνου.

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής.

Σε συνεργασία με το Θεσσαλικό θέατρο

Πού: Περιοδεία
Εισιτήρια: από 10-14 ευρώ
Διάρκεια: 75’

                                  

Σταθμοί Περιοδείας

23 Ιουλίου Πολυχώρος Λιπασμάτων Κερατσίνι

28 Ιουλίου (επίσημη πρεμιέρα) Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης

30 Ιουλίου Θέατρο Κήπου Θεσσαλονίκης

1 Αυγούστου Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης

2 Αυγούστου θέατρο Γιάννης Ρίτσος Πρέβεζα

4 Αυγούστου Θέατρο Αγίου Γεωργίου, Τρίπολη

7 Αυγούστου  Ανοιχτό θέατρο Κορίνθου

9 Αυγούστου Τήνος, χωριό Βόλαξ (θεατράκι)

22 Αυγούστου  Ανοιχτό θέατρο Μυτιλήνης

29 Αυγούστου Ανοιχτό θέατρο Συκεών Θεσσαλονίκη

30 Αυγούστου Θέατρο Παπάγου

8 Σεπτεμβρίου Κηποθέατρο Λάρισας

12 Σεπτεμβρίου Δημοτικό θέατρο Πεύκης

15 Σεπτεμβρίου θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου

 

Διαβάστε επίσης: 

Η Μαρία Χάνου Και Η Τρυφωνία Αγγελίδου Μας Ανοίγουν Το Καμαρίνι Τους