Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι ελπίζουμε να δούμε τη σεζόν 2021-2022 στα θέατρα της Αθήνας Κύριο

Από τη Γιώτα Δημητριάδη

Το άρθρο ανανεώνεται συνεχώς...

Το παραδοσιακό πλέον αφιέρωμα του texnes-plus είναι εδώ. Με τα αποκαΐδια των πυρκαγιών και υπό την απειλή του ιού αυτό το δύσκολο καλοκαίρι, το θέατρο προσπαθεί να πάρει ανάσες οξυγόνου. Το κοινό δείχνει να ανταποκρίνεται και να γεμίζει τα ανοιχτά θέατρα όλης της χώρας, αποδεικνύοντας πόσο πολύ του έλειψε η ζωντανή θεατρική περιπέτεια μιας παράστασης.

Παρ' όλα αυτά, υπάρχει έντονος φόβος για το τι μέλλει γενέσθαι το χειμώνα, καθώς κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς θα γίνει με τη λειτουργία των θεάτρων. Ελπίζουμε να πάνε όλα καλά και να απολαύσουμε όχι μόνο αυτά που θα διαβάσετε εδώ, αλλά ακόμη περισσότερες παραστάσεις.

Με πίστη και αισιοδοξία, λοιπόν, ανοίγουμε αυλαία...

 

Εθνικό Θέατρο

Η Έρι Κύργια, ως προσωρινή καλλιτεχνική διευθύντρια, παρουσίασε στις αρχές του καλοκαιριού, το πρώτο πρόγραμμα που επιμελήθηκε η ίδια. Μια πρώτη γεύση είχαμε πάρει μέσα από το έγγραφο της απολογίας του Δημήτρη Λιγνάδη. Μιλάμε για παγκόσμια πρωτοτυπία (!), καλλιτεχνικός διευθυντής να ανακοινώνει μ’ αυτό τον τρόπο το πρόγραμμά του.

Με μεγάλη μας χαρά, λοιπόν, θα δούμε για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, τόσες γυναίκες σκηνοθέτιδες να παρουσιάζουν τις δουλειές τους στο κτίριο Τσίλλερ. Όλες τους έχουν αποδείξει την αξία τους όλα αυτά τα χρόνια σε ανεξάρτητες παραγωγές, έχοντας ανεβάσει τον πήχη των προσδοκιών μας.

Η Ελένη Ευθυμίου αναμένεται να κάνει πρεμιέρα με το «Φουέντε Οβεχούνα» του Λόπε δε Βέγα τον Οκτώβρη. Στη συνέχεια, τη σκυτάλη θα πάρει η Μαρία Μαγκανάρη με το αριστούργημα του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, «Ματωμένος Γάμος». Γραμμένο το 1932, σε μία περίοδο πολιτικής καμπής της Ισπανίας, ο Ματωμένος Γάμος έγινε ορόσημο μιας ολόκληρης εποχής και επηρέασε όσο λίγα έργα τη γραφή του σύγχρονου θεάτρου. Το έργο σύστησε στο ελληνικό κοινό ο Κάρολος Κουν το 1947, σε μια εμβληματική παράσταση, ενώ στο Εθνικό Θέατρο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1981, σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολωμού.

Η Μαρία Πανουργιά θα παρουσιάσει τον «Τρωίλο και Χρυσηίδα» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Ο συγγραφέας αντλεί έμπνευση και υλικό από τα επεισόδια του Τρωικού πολέμου και γράφει μια τραγωδία - ή καλύτερα μια κωμωδία; - για την τέχνη της μάχης και του έρωτα. Αποτυπώνει συναισθήματα και συμπεριφορές που αναδύονται εν βρασμώ, για να τα σχολιάσει αργότερα εν ψυχρώ.

 

toagoristotheoreio b

 

Η Σοφία Μαραθάκη θα παρουσιάσει στο φιλοθεάμον κοινό την παιδική παράσταση «Το αγόρι στο θεωρείο» της Αγγελικής Δαρλάση. Μια ιστορία σαν άγριο και συνάμα τρυφερό παραμύθι, με αφορμή ένα ιστορικό γεγονός: τη Μικρασιατική Καταστροφή, τον Σεπτέμβριο του 1922. Τότε που πάνω από 1.500.000 Έλληνες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν για πάντα τα σπίτια και την πατρίδα τους και να προσπαθήσουν να χτίσουν μια νέα ζωή στην Ελλάδα.

Πρώτη φορά, όσο παράξενο και αν φαίνεται, θα ανέβει στο Εθνικό Θέατρο το «Λεωφορείον ο Πόθος» του Τεννεσί Ουίλιαμς σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου. Το έργο, που καθιέρωσε τον Τεννεσί Ουίλιαμς ως έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς του κόσμου, γράφτηκε το 1947 και έκανε πρεμιέρα στο θέατρο Ethel Barrymore στη Νέα Υόρκη, σε σκηνοθεσία Ηλία Καζάν, κερδίζοντας το βραβείο Πούλιτζερ. Το 1951 γνώρισε παγκόσμια επιτυχία με τη μεταφορά του στον κινηματογράφο από τον ίδιο σκηνοθέτη και με πρωταγωνιστές την Βίβιαν Λη (Μπλανς), και τον Μάρλον Μπράντο (Στάνλεϊ). Έκτοτε, αν και έχει γνωρίσει αναρίθμητες αναβιώσεις στις σκηνές όλου του κόσμου, είναι η πρώτη φορά που το έργο ανεβαίνει στο Εθνικό Θέατρο.

Στη γνώριμη σκηνή του Τσίλλερ θα επιστρέψει και ο Γιάννης Χουβαρδάς με το «Πονηρό πνεύμα» του Νόελ Κάουαρντ και έναν εξαιρετικό θίασο. Το έργο, που ανεβαίνει για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο, γράφτηκε το 1941 και έκανε πρεμιέρα στο Ουέστ Εντ, σημειώνοντας ρεκόρ παραστάσεων. Αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες θεατρικές επιτυχίες του συγγραφέα σε Αγγλία και Αμερική και γνώρισε αρκετές προσαρμογές ως μιούζικαλ, κινηματογραφική ταινία (1945 και 2020), ραδιοφωνική παράσταση, τηλεταινία.

Μεγάλο το φετινό στοίχημα και για τον Τάκη Τζαμαριά που θα μεταφέρει για πρώτη φορά στη σκηνή, το μυθιστόρημα του Ηλία Βενέζη, «Αιολική Γη».

biniaris

                  Άρης Μπινιάρης

Στη σκηνή «Ελένη Παπαδάκη», ο Άρης Μπινιάρης θα καταπιαστεί με τη δημοφιλή «Φάρμα των ζώων» του Τζωρτζ Όργουελ.Ο Τζωρτζ Όργουελ στο πιο γνωστό, ίσως, έργο του, τη Φάρμα των ζώων, που εκδόθηκε το 1945, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και στην αυγή του Ψυχρού Πολέμου, μας καταθέτει μια αλληγορία για τις συνέπειες μιας ελλιπούς πολιτικής επανάστασης και διερευνά πώς το όραμα για μια κοινωνία δικαιοσύνης και αλληλεγγύης εκτροχιάζεται και μετατρέπεται σε ένα εφιαλτικό απολυταρχικό καθεστώς που βλέπει παντού εχθρούς.Η Φάρμα των ζώων, που πολλοί φορείς έχουν κατατάξει ανάμεσα στα 100 καλύτερα αγγλικά μυθιστορήματα του 20ού αιώνα, έχει πολλάκις διασκευαστεί για τη θεατρική σκηνή και τον κινηματογράφο, αποδεικνύοντας το διαρκές ενδιαφέρον του κοινού για τις ιδέες και τους δυστοπικούς κόσμους του Όργουελ, αλλά και τα διδάγματα της Ιστορίας.

 Στο Μικρό Εθνικό, η Σοφία Βγενοπούλου αναλαμβάνει μια σειρά από εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες, με τίτλο «Νέες Φωνές», με στόχο την ενίσχυση της εφηβικής έκφρασης

 cartel1

                                       Σκηνή από το Άνθρωποι και Ποντίκια με την Μαίρη Μηνά και τον Βασίλη Μπισμπίκη 

 

Η μεγάλη θεατρική επιτυχία «Άνθρωποι και Ποντίκια», το αριστούργημα του Τζον Στάινμπεκ, σε σκηνοθεσία του Βασίλη Μπισμπίκη και απόδοση της αξέχαστης Σοφίας Αδαμίδου, θα παρουσιαστεί για 3η χρονιά στη νέα στέγη του Τεχνοχώρου Cartel.

aris cartel

                                                       Τάσος Σωτηράκης 

Το ίδιο και η επιτυχημένη παράσταση «Άρης» (έργο της Σοφίας Αδαμίδου), με τον Τάσο Σωτηράκη σε μια ερμηνεία ζωής, υπό της σκηνοθετικές οδηγίες του Βασίλη Μπισμπίκη.

Ο τελευταίος από τον Νοέμβριο θα ανεβάσει και τα «Κόκκινα Φανάρια» του Βασίλη Γεωργιάδη. Ο Βασίλης Μπισμπίκης υπογράφει και τη διασκευή με ρόλους τρανς γυναικών και πρωταγωνίστρια μεταξύ άλλων τη Μπέττυ Βακαλίδου.

 Κεντρικές σκηνές..

Στο Θέατρο Παλλάς θα συνεχιστεί το «Τρίτο Στεφάνι», που σκηνοθέτησε ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και γνώρισε μεγάλη επιτυχία τόσο στις λίγες παραστάσεις που πρόλαβε να παρουσιάσει, όσο και στις διαδικτυακές του προβολές. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους του μυθιστορήματος του Ταχτσή η Μαρία Καβογιάννη και η Μαρία Κίτσου. (Διαβάστε εδώ την κριτική της παράστασης)

Στην ίδια σκηνή, της οδού Βουκουρεστίου, μετακομίζει και η Μαρία Ναυπλιώτου, για να παρουσιάσει την εξαιρετική της ερμηνεία στο «Masterclass» του Τέρενς Μακνάλι, που έφυγε πριν ένα χρόνο από τη ζωή, όπως και ο παραγωγός της παράστασης Μιχάλης Αδάμ. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος. (Διαβάστε εδώ την κριτική της παράστασης)

Στο Μικρό Παλλάς ο Θοδωρής Αθερίδης ετοιμάζει το νέο του θεατρικό έργο, για το οποίο ο τίτλος δεν είναι ακόμη γνωστός. Η απρόβλεπτη κωμωδία «Μισά-μισά» (“Mitad y Mitad”) των Καταλανών Jordi Sánchez & Pep Anton Gómez, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά και πρωταγωνιστές τους Λευτέρη Ελευθερίου και Αντώνη Κρόμπα, θα ανέβει στο ίδιο θέατρο τα Δευτερότριτα.

gida

                                                               Σκηνή από τη Γίδα ή Ποια είναι η Σύλβια 

Απέναντι, στο Αθηνών θα δούμε την «Γίδα Ή Ποια Είναι Η Σύλβια;» του Άλμπι σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη με ένα δυνατό καρέ ερμηνευτών (Νίκος Κουρής, Λουκία Μιχαλοπούλου, Γιάννης Δρακόπουλος και Μιχαήλ Ταμπακάκης).

Palaiologos3

Συζητήσεις γίνονται για να επαναληφθεί στον ίδιο χώρο και το «Terror» το συγκλονιστικό έργο του Γερμανού συγγραφέα Φέρντιναντ φον Σίραχ σε σκηνοθεσία Γιώργου Οικονόμου μ'  έναν εξαιρετικό θίασο πρωταγωνιστών: Κώστας Ξυκομηνός, Στέλιος Δημόπουλος, Βάσω Καβαλιεράτου, Νάνσυ Μπούκλη, Βασίλης Παλαιολόγος και Γιάννης Στεφόπουλος.

prodosia (1)

Στο διπλανό Θέατρο Βρετάνια θα συνεχίσει η «Προδοσία» του Πίντερ με  τον Αιμίλιο Χειλάκη, τον Λάκη Λαζόπουλο  και την Αθηνά Μαξίμου. Οι τρεις ηθοποιοί θα βρεθούν μαζί επί σκηνής, με τον πρώτο να κρατά και τον ρόλο του σκηνοθέτη.

Στο Θέατρο Αλίκη ο Πέτρος Ζούλιας θα παρουσιάσει το έργο του Ρομπέρ Τομά, «Οκτώ γυναίκες κατηγορούνται», που φαίνεται να αγαπά πολύ το ελληνικό κοινό. Στη σκηνή θα παρακολουθήσουμε τις:Ταμίλα Κουλίεβα, Ναταλία Δραγούμη, Κάτια Γκουλιώνη, Μαρίνα Ψάλτη, Γεωργία Καλλέργη, Βερόνικα Αργέντζη, Άννα Κωνσταντίνου και Έφη Σακελλαρίου.

 

 

mixani touring

                                                                                             Ορφέας Αυγουστίδης 

Ο τελευταίος θα σκηνοθετίσει τον μονόλογο του Μπενουά Σολέ «Η μηχανή του Τούργινγκ» με τον Ορφέα Αυγουστίδη στο ρόλο του δημιουργού μιας πρωτότυπης μηχανής σκέψης που με τα χρόνια θα εξελισσόταν στον σημερινό υπολογιστή. Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα τον Οκτώβριο στο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου.

magisses salem

                                                               Μάγισσες του Σάλεμ 

Το κενό στο Θέατρο Χορν θα καλύψουν οι «Μάγισσες του Σάλεμ» του Άρθουρ Μίλερ, σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη και μια σπουδαία ομάδα ηθοποιών (Νικήτας Τσακίρογλου, Άκης Σακελλαρίου,Ιωάννα Παππά, Ρένια Λουιζίδου κ.λ.π). Στην παράσταση θα απολαμβάναμε και τον σπουδαίο Κώστα Τριανταφυλλόπουλο, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.Το 1953, ο Άρθουρ Μίλερ παρουσίασε το έργο στο Μπρόντγουεϊ, με τον τίτλο «The Crucible», και βραβεύτηκε με το Βραβείο Τόνι. Το 1957, οι «Μάγισσες του Σάλεμ» μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο. Η ομώνυμη ταινία «The Crucible», βασίστηκε στο διασκευασμένο σενάριο του ίδιου του Άρθουρ Μίλερ και του μεγάλου Ζαν-Πωλ Σαρτρ, και είχε ως πρωταγωνιστές τα δύο ιερά τέρατα του παγκόσμιου κινηματογράφου, τον Υβ Μοντάν και τη Σιμόν Σινιορέ.

Ακριβώς δίπλα, στο Μικρό Χορν συνεχίζεται η επιτυχία για τα «Αξύριστα Πηγούνια» του Γιάννη Τσίρου, που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Παλούμπης.Στο φετινό ανέβασμα του έργου, στο ρόλο του Σάββα είναι ο Γιώργος Πυρπασόπουλος και στους ρόλους του Κυριάκου, του Μαρινάκη και της Ιρίνας, βλέπουμε και πάλι τους Ηλία Βαλάση, Στέλιο Δημόπουλο και Μαρία Νεφέλη Δούκα, αντίστοιχα.

AgonasNegrouSkylon

 Στην οδό Ακαδημίας και στο Θέατρο Τζένη Καρέζη, ο Αλέξανδρος Σωτηρίου θα σκηνοθετήσει ένα από τα πιο ιδιαίτερα και ενδιαφέροντα έργα του Μπερνάρ Μαρί Κολτές.Πρόκειται για τo «Αγώνας Νέγρου και Σκύλων» το οποίο, γραμμένο το 1979, αποτελεί ένα άκρως ζωντανό και επίκαιρο κείμενο που θίγει δεξιοτεχνικά τους φόβους, τις ψευδαισθήσεις, τις ελπίδες αλλά και την απληστία του ανθρώπου, πάθη ικανά να τον θέσουν εκτός ορίων, ηθικής αλλά και εκτός ευτυχίας. Παίζουν: Δημήτρης Ραφαήλος, Σαμουήλ Ακίνολα, Ευτυχία Γιακουμή και Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης.

 Στην ίδια σκηνή, από τις 11 Οκτωβρίου θα δούμε και τη μουσική παράσταση,  «Πώς να σωπάσω». Κάθε Δευτέρα και Τρίτη, λοιπόν, θα απολαμβάνουμε στη σκηνή του Θεάτρου Καρέζη τον Χρήστο Θηβαίο,την  Ανδριάνα Μπάμπαλη, τη Βιολέτα Ίκαρη, Κώστα Τριανταφυλλίδη αλλά και τον Κώστα Καζάκο στο ρόλο του αφηγητή. Τα κείμενα και τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει η Τζένη Κόλλια. 

Το Θέατρο Τζένη Καρέζη αφιερώνει τις Τετάρτες (Από 6/10) σ' ένα νέο comedy club. Περισσότεροι από 30 κωμικοί αποτελούν τον πυρήνα του MIC DROP Comedy Club, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων ονομάτων της ελληνόφωνης σταντ απ σκηνής, και νεότερων πολλά υποσχόμενων κωμικών.Κάθε εβδομάδα θα ανεβαίνουν στη σκηνή διαφορετικοί stand up comedians, δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να απολαύσει με ενιαίο εισιτήριο πολλούς κωμικούς σε 2 ώρες κωμωδίας, ενώ σε κάθε παράσταση θα υπάρχουν δέκα θέσεις δωρεάν για Α.Μ.Ε.Α. και ανέργους.

Ενώ τις Πέμπτες τη σκυτάλη παίρνει ο Χριστόφορος Ζαραλίκος με την παράσταση «1821-2021, Διακόσια Χρόνια Δανεικά»

 

Στη γειτονιά του Ψυρρή

Αρχικά, το έργο του Μίλερ, είχε ανακοινωθεί ότι θα παρουσιαζόταν στο Εμπορικόν,εκεί, όμως τελικά θα δούμε την πρώτη σκηνοθεσία του Γιάννη Στάνκογλου στο έργο «Killer Joe», γνωστό από την ομώνυμη ταινία με τον Μάθιου Μακόναχι. Ο ίδιος θα πρωταγωνιστεί στην παράσταση.

opoiostheleinaxorisei texnesplus2

Στο Θέατρο Ήβη για τρίτη σεζόν θα συνεχιστει η επιτυχία του Γιώργου Καπουτζίδη «Όποιος θέλει να χωρίσει... να σηκώσει το χέρι του!» Η Μαριλού Κατσαφάδου, ο Γιάννης Κουκουράκης, ο Πάνος Νάτσης, η Ανθή Σαββάκη, ο Γιώργος Σαββίδης, η Αλεξάνδρα Ταβουλάρη και ο Αποστόλης Ψαρρός, μαζί με την πάντα διαχρονική Κατιάνα Μπαλανίκα επιστρέφουν στου Ψυρρή.​

Μένουμε στη Σαρρή και πάμε στο Θέατρο Αποθήκη, όπου θα δούμε τo «The Good People»,το βαθιά ανθρώπινο και άγρια χιουμοριστικό θεατρικό έργο του βραβευμένου με Pulitzer Αμερικάνου συγγραφέα David Lindsay-Abaire, σε σκηνοθεσία Άννας Μαρίας Παπαχαραλάμπους.Η ίδια μάλιστα θα πρωταγωνιστεί μαζί με τους: Τάσο Γιαννόπουλο, Παύλο Λουτσίδη, Aurora Marion, Ζωή Ρηγοπούλου και Σωσώ Χατζημανώλη.

Αλλαγή σελίδας για το Μουσούρη

Ο Σταμάτης Φασουλής θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στη χώρα μας το έργο του βραβευμένου Αυστραλού συγγραφέα, Άντριου Μπόβελ,«Ο Κήπος με τις Αλήθειες». Μαζί του στη σκηνή του θεάτρου Μουσούρη η Μίρκα Παπακωνσταντίνου.

Το έργο εκτυλίσσεται στον κήπο μιας οικογένειας, που τα προβλήματά τους έχουν τα ίδια, γνώριμα χαρακτηριστικά με αυτά μιας ελληνικής οικογένειας. Η οικογένεια Πράις, μπορεί να ζει στην μακρινή Αυστραλία, όμως γίνεται μια οικουμενική οικογένεια.

Έτσι, στην πλατεία Καρύτση, το θέατρο που τα τελευταία χρόνια παρακολουθούσαμε τον Πέτρο Φιλιππίδη, αλλάζει πρωταγωνιστές.

Στην Ιπποκράτους

athiktoi texnes plus

                                                                                    Το καστ των Άθικτων 

                                                                                    Το καστ των Άθικτων 

Στο Νέο Ακάδημο, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη, θα απολαύσουμε το βραβευμένο αριστούργημα «Οι Άθικτοι» των 'Ερικ Τολεντανό και Ολιβιέ Νακάς  με πρωταγωνιστές τον Αντώνη Καρυστινό και τον Σπύρο Χατζηαγγελάκη.

Στο ίδιο θέατρο, θα επαναληφθεί η «Ποντικοπαγίδα» της Αγκάθα Κρίστι, σε σκηνοθεσία Κίρκης Κάραλη, που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, όσο πρόλαβε να παρουσιαστεί. Στο νέο ανέβασμα θα πρωταγωνιστούν μαζί με την Ράνια Οικονομίδου και τον Σήφη Πολυζωίδη που είδαμε πέρσι, και οι: Βαλέρια Κουρούπη, Μιχάλης Λεβεντογιάννης, Τζένη Μπότση, Νίκος Πολυδερόπουλος, Στάθης Σταμουλακάτος και Χάρης Τζωρτζάκης (Διαβάστε εδώ την κριτική της παράστασης)

gelontas

                                                                                                      Ορέστης Τζιόβας και Χρύσα Ρώπα

Στο γειτονικό Γκλόρια, η Βάσια Αργέντη θα σκηνοθετήσει τη Χρύσα Ρώπα και τον Ορέστη Τζιόβα στο «Γελώντας Άγρια» του Κρίστοφερ Ντουράνγκ.

XARALAMPOPOULOS BASILHS 780x526

                                              Βασίλης Χαραλαμπόπουλος

Μένουμε στην Ιπποκράτους και λίγα μέτρα, πιο κάτω στο Ακροπόλ, η Σοφία Σπυράτου θα ανεβάσει τον «Κουρέα της Σεβίλλης», του Μπομαρσί με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και τον Φάνη Μουρατίδη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Στην Πανεπιστημίου 

Στο Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια- Μαρία Κάλλας θα δούμε «Το Φιόρο του Λεβάντε» του Γρηγόριου Ξενόπουλου σε σκηνοθεσία του Γιώργου Βάλαρη με τον Κρατερό Κατσούλη, Γεράσιμο Γεννατάς, Πέννυ Μπαλτατζή, Δανάη Λουκάκη. Στο ρόλο της γιαγιάς η Λήδα Πρωτοψάλτη. Τη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Φοίβος Δεληβοριάς.

Στη Κυψέλη των θεάτρων

 Στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας θα απολαύσουμε μια ακόμα συνεργασία του Νίκου Μαστοράκη με την Μπέττυ Αρβανίτη μετά πετυχημένο ανέβασμα του Μπέρνχαρντ. Αυτή τη φορά ο σπουδαίος σκηνοθέτης θα καταπιαστεί με το έργο του βραβευμένου Σουηδού συγγραφέα και ποιητή Λαρς Λορέν, «Φθινόπωρο -Χειμώνας». Το καστ συμπληρώνουν οι: Άλκης Παναγιωτίδης, Μαρία Καλλιμάνη και Άννα Καλαϊτζίδου.

Το ιστορικό θέατρο, θα επαναλάβει τη συνεργασία του και με τον Δημήτρη Καραντζά, μετά τον εξαιρετικό «Γυάλινο Κόσμο». Αυτή τη φορά ο ταλαντούχος σκηνοθέτης θα σκηνοθετήσει το κλασικό αριστούργημα του Ευγένιου Ο Νηλ, «Το μακρύ ταξίδι της μέρας μέσα στη νύχτα». Η ομάδα των ηθοποιών θα ανακοινωθεί σύντομα.

orlando

                                                                                                   Από την πρόβα του Ορλάντο

Απέναντι, στο Τόπος Αλλού ο Νίκος Καμτσής θα σκηνοθετήσει το «Ορλάντο» της Βιρτζίνια Γουλφ, με πρωταγωνίστρια την Αγγελική Παρδαλίδου.

Στο Θέατρο Κάππα, ο Σπύρος Παπαδόπουλος δεν θα ανεβάσει τελικά, ούτε φέτος, τον «Κύκλο των χαμένων ποιητών». Μετά την μεγάλη επιτυχία του με το «Δείπνο ηλιθίων» θα τον δούμε μαζί με τη Δάφνη Λαμπρόγιαννη σε μια νέα κωμωδία που ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί.

to kainourio paidi LOW

Η Κάτια Δανδουλάκη έψαχνε να ερμηνεύσει έναν μονόλογο, και τελικά, όπως όλα δείχνουν, αυτός θα είναι το «Καινούργιο παιδί» των Ρέππα-Παπαθανασίου. Οι ίδιοι, μάλιστα, θα υπογράψουν και τη σκηνοθεσία του έργου, που θ’ ανέβει στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη.

Πρόκειται για την  ιστορία μιας γυναίκας που γεννήθηκε το 1950. Της Δάφνης. Η Δάφνη δεν έχει κάτι ξεχωριστό, κάτι που να την διαφοροποιεί από το μεγάλο πλήθος. Η Δάφνη είναι μια γυναίκα της γενιάς μας. Είναι μια από μας. Και από μια μεριά, η Δάφνη είμαστε εμείς. Εμείς που νοιώσαμε τον εαυτό μας στην μεταπολίτευση. Που επαναστατήσαμε (έστω και στη φαντασία μας) ενάντια στο κατεστημένο, στην οικογένεια μας, στον παραδοσιακό τρόπο ζωής και αργότερα στήσαμε τα δικά μας σπίτια με μοντέρνο τρόπο και με πολύ παλιά υλικά. Εμείς που ονειρευτήκαμε την εξέγερση στα ταβερνάκια των Εξαρχείων και στηρίξαμε την κατανάλωση στα ρεστοράν με σεφ και γαλλικά κρασιά. Από τον Μάο Τσε Τουνγκ μέχρι τον Τζόρτζιο Αρμάνι η Δάφνη ακολουθεί τη γενιά της στην άνοδο, την ευμάρεια και την άνεση του ‘90 και του 2000 και στη συνέχεια γκρεμίζεται μαζί της στην οικονομική κρίση του 2010. Αλλά συνεχίζει. Το καινούργιο παιδί είναι η δύναμη της να ξεπερνά ό,τι έγινε και να τραβάει τον δρόμο της προς τα μπρος. Εκεί που την καλεί η ζωή και οι πιο βαθιές πρωταρχικές της δυνάμεις. Γιατί μέσα απ’  όλες αυτές τις απώλειες αναδύθηκε μια καινούργια Δάφνη. Χρειάστηκε να χάσει μια ζωή αλλά τώρα πια ξέρει ακριβώς πως να αγαπάει. 

 

 

marika menti

                                                              Μαρίκα η Νένα Μεντή 

Το ραντεβού της με το κοινό ανανεώνει και η «Μαρίκα» του Πέτρου Ζούλια, με την Νένα Μεντή, στον ρόλο της Μαρίκας Κοτοπούλη. Μαζί της, στη σκηνή του θεάτρου Χώρα, ένας πολυπληθής θίασος. 

Το έργο-σταθμός της ρώσικης δραματουργίας «Συμφορά από το πολύ μυαλό» του Αλεξάντρ Γκριμπογέντοφ θα παρουσιαστεί τον Νοέμβριο του 2021 σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού στο Θέατρο Οδού Κυκλάδων- Λευτέρης Βογιατζής, με έναν επιλεγμένο 15μελή θίασο, ως επί το πλείστον νέων ηθοποιών. Το θεμελιώδες αυτό κείμενο ανέβηκε για πρώτη φορά από τον Λευτέρη Βογιατζή το 1986 και έκτοτε δεν παρουσιάστηκε ποτέ ξανά στην Ελλάδα. Η παράσταση σηματοδοτεί την επιστροφή του Στάθη Λιβαθινού στο ελεύθερο θέατρο, καθώς πρόκειται για την πρώτη του σκηνοθεσία μετά τη θητεία του ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου.

Στην ίδια σκηνή θα δούμε και την «Επαρχία» του  Μιχάλη Βιρβιδάκη σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα
 
 

 

  Η καλλιτεχνική εταιρία Μυθωδία αναλαμβάνει το Άνεσις με δικές της και φιλοξενούμενες παραγωγές

Η σπουδαία Νενά Μεντή έχει δεχτεί πρόταση από τον Νικορέστη Χανιωτάκη να ερμηνεύσει τον ρόλο της μάνας στον «Ματωμένο Γάμο» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Η παράσταση αναμένεται για το δεύτερο μισό της σεζόν στο θέατρο Άνεσις.

Εκεί, θα μετακομίζουν και οι «12 ένορκοι» του Reginald Rose, σε μετάφραση/σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη. Η παράσταση συνεχίζεται για 7η χρονιά μετατρέποντάς το θέατρο Άνεσις, σε δικαστικό μέγαρο και φέρνοντας ενόρκους και θεατές, αντιμέτωπους με τις συνειδήσεις τους.

Photo Anesis 2

Στον ίδιο χώρο, ο Σίμος Κακάλας θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το γαλλικό έργο του Αλέξη Μίχαλικ, «Μια ιστορία αγάπης» με τον ίδιο να πρωταγωνιστεί μαζί με τις: Βίκυ Βολιώτη, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Κατερίνα Λυπηρίδου και Στεφανία Ζώρα.

Στο έργο του Αμερικανού Λούκας Ναθ «Το κουκλόσπιτο-Μέρος Δεύτερο», κωμική συνέχεια του «Κουκλόσπιτου» του Χένρικ Ίψεν, που θα σκηνοθετήσει, σε μετάφρασή του, ο Μανώλης Δούνιας θα δούμε ένα εκλεκτό καστ: τους Αλέξανδρο Μυλωνά, Ναταλία Τσαλίκη, Ντίνα Μιχαηλίδου και η Δήμητρα Βήττα.  Η παραγωγή είναι της Kart Productions- Μαρία Ξανθοπουλίδου.

Το «Κουκλόσπιτο» τελειώνει με τη Νόρα να αποφασίζει να εγκαταλείψει τον άντρα και τα παιδιά της και να φεύγει κλείνοντας πίσω της την πόρτα. Με το άνοιγμα της ίδιας πόρτας, αλλά δύο δεκαετίες μετά, ξεκινάει η καινούρια κωμωδία του Λούκας Ναθ «Το Κουκλόσπιτο-Μέρος Δεύτερο», που σκηνοθετεί ο Μανώλης Δούνιας στο θέατρο Άνεσις. Η Νόρα επιστρέφει στο σπίτι μετά από 20 χρόνια. Tι έχει όμως αλλάξει για να την ίδια αλλά και για τους άλλους χαρακτήρες του έργου στα χρόνια που έλειψε; Και το σημαντικότερο έχει άραγε αλλάξει κάτι για την κοινωνία -για το σημερινό κοινό της εποχής του #Metoo- 142 χρόνια αφότου οι θεατές της πρεμιέρας έμειναν εμβρόντητοι με αυτή της την απόφαση; 

Πλούσιο πρόγραμμα στο Γύαλινο Μουσικό Θέατρο

sunikia oneiro texnes plus

                                                                                      Το καστ της παράστασης Συνοικία το όνειρο 

Δυναμικά στο παιχνίδι των θεατρικών παραγωγών θα μπει και το Γυάλινο Μουσικό Θέατρο όπου θα παρουσιαστεί η «Συνοικία το όνειρο» σε διασκευή και σκηνοθεσία του Σωτήρη Χατζάκη με έναν δυνατό θίασο (Μάνος Βακούσης, Γιωργής Τσαμπουράκης, Μαρία Φιλίππου, Χαρά- Μάτα Γιαννάτου, Διονύσης Βούλτσος, Δημήτρης Καραμπέτσης, Αγαπη Μανουρά, Γεράσιμος Σοφιανός, Κατερίνα Σπάρταλη και Κώστας Φλωκατούλας)

Επίσης θα ανέβει το «Tape» σε σκηνοθεσία Άννας Μαρίας Παπαχαραλάμπους, η οποία δεν πρόλαβε να απολαύσει την πρώτη της σκηνοθετική απόπειρα πέρσι. Στην παράσταση θα πρωταγωνιστήσουν ο Κωνσταντίνος Κάππας, η Εμμανουέλα Αλεξίου και Δημήτρης Λιακόπουλος. Το έργο του Στίβεν Μπέλμπερ σύστησε στο ελληνικό κοινό ο σκηνοθέτης Θοδωρής Βουρνάς.

den plirono

Στην ίδια σκηνή, ο Δημήτρης Μυλωνάς θα παρουσιάσει την κωμωδία του Ντάριο Φο «Δεν πληρώνω- Δεν πληρώνω» με τους:Μπέσσυ Μάλφα, Γιώργο Σουξέ, Βασίλη Ρίσβα, Κατερίνα Τσάβαλου, Τόνυ Δημητρίου και Θοδωρή Ρωμανίδη.

zarifi

 Επιπλέον, ανεβάζει και τον ξεκαρδιστικό μονόλογο «Cavewoman» της Έμμα Πίρσον με μια επιλογή έκπληξη, την Κατερίνα Ζαρίφη.

Στην καρδιά της Ομόνοιας

midia georgalas

Μετά την πρώτη της παρουσίαση στην Ελλάδα, στο Θέατρο Μπάγκειον, στην πλατεία Ομονοίας, επανέρχεται στον ίδιο χώρο από τις 23 Σεπτέμβρη η «Μήδεια» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Γεωργαλά. Τον ομώνυμο ρόλο ερμηνεύει με επιτυχία η Τζούλη Σούμα. 

 

Στα στενά της Ομόνοιας

kostas gakis

Στο θέατρο Άλφα ο Κώστας Γάκης σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στην «Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό». Ένα έργο - φόρος τιμής στον αδικοχαμένο στη μάχη με τον κορωνοϊό αγωνιστή συγγραφέα Λούις Σεπούλβεδα.

Στην θέατρο της Πατησίων όμως θα δούμε ένα ολοκαίνουργιο θεατρικό έργο του Τάσου Ιορδανίδη με τίτλο «Θέλω να σου κρατάω το χέρι- I want to hold your hand» σε σκηνοθεσία Θάλειας Ματίκα και τους δύο τους στη σκηνή. Η υπόθεση αναφέρεται σ' ένα παράνομο ζευγάρι που συναντιέται σ' ένα ξενοδοχείο ημιδιαμονής. Οι γάμοι τους βρίσκονται σε κρίση.Είναι και οι δύο γονείς.Έχουν και οι δύο τα δίκια τους.Έχουν κάνει και οι δύο λάθη, αναζητούν τη  συντροφικότητα.Κάποιον να τους κρατάει το χέρι.

 

faidra proskinio texnes plus

Στο θέατρο Προσκήνιο, αναμένεται να απολαύσουμε τη νέα πολλά υποσχόμενη σκηνοθετική δουλειά του Δημήτρη Καραντζά με μια dream team ηθοποιών( Στεφανία Γουλιώτη, Αλεξία Καλτσίκη, Μιχάλη Σαράντη, Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη και Αναστάση Ροϊλό). Ο λόγος για τη «Φαίδρα» της Μαρίνας Τσβετάγιεβα που πέρσι λόγω των συνθηκών δεν πρόλαβε να κάνει πρεμιέρα.

Στη συνέχεια, ο Καραντζάς θα σκηνοθετήσει το αγαπημένο έργο του Τσέχωφ,«Θείος Βάνια», με τους Χρήστο Λούλη, Γιώργο Γάλλο, Λυδία Φωτοπούλου, Θεοδώρα Τζήμου και Ηρώ Μπέζου.

(Διαβάστε εδώ αναλυτικά όλο το πρόγραμμα του θεάτρου)

Στο Θέατρο Άλμα, και πιο συγκεκριμένα στη Β' σκηνή, η ομάδα Apparatus θα παρουσιάσει τις «Δούλες» του Ζαν Ζενέ σε σκηνοθεσία Βάσιας Χρονοπούλου. Τις δύο αδερφές θα ερμηνεύσουν η  Ντένια Στασινοπούλου και η  Ιωάννα Λέκκα, ενώ κυρία θα είναι η Holly Grace (Θέμης Θεοχάρογλου). Στο φουαγιέ του θεάτρου, τον Δεκέμβριο ο Γιάννης Μπέζος θα παρουσιάσει μια μουσική παράσταση. 

Την κωμωδία του Στρατή Καρρά «Οι Παλαιστές» θα δούμε στο Θέατρο Πρόβα, τη σκηνοθεσία της οποίας υπογράφει ο Παντελής Παπαδόπουλος.

Στο Θέατρο Βέμπο θα ανέβει η «Η Κυρία Επιθεώρηση» των Μάκη Δελαπόρτα και Στέλιου Παπαδόπουλου, όπως ήταν προγραμματισμένο από την προηγούμενη χρονιά με τους: Γιάννη Ζουγανέλη, Σοφία Μουτίδου, Ζέτα Δούκα, Νίνα Λοτσάρη, Παναγιώτη Πετράκη και Πηνελόπη Αναστασοπούλου. Στη σκηνή και θα απολαύσουμε και τον Κώστα Μακεδόνα αλλά και τον Μάκη Δελαπόρτα σε ρόλο αφηγητή. Ο ίδιος υπογράφει και τη σκηνοθεσία.

 

Εξάρχεια

Στο πάντα φιλόξενο Studio Μαυρομιχάλη, θα συνεχιστεί για 7η χρονιά η μεγάλη επιτυχία του Φώτη Μακρή το «Κιβώτιο», πρόκειται για το εμβληματικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου, σε μορφή Θεατρικού μονολόγου.

tzem

                                                           Μαρία Κανελλοπούλου, Στέλλα Κρούσκα και Βασιλίνα Κατερίνη σε πρόβα του Τζεμ 

Ο ίδιος θα σκηνοθετήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το έργο της Ελέιν Μέρφυ «Ο Τζεμ» με τις Μαρία Κανελλοπούλου, Στέλλα Κρούσκα και Βασιλίνα Κατερίνη.Τρυφερό αλλά και σκληρό, συγκινητικό αλλά και γεμάτο χιούμορ, ανατρεπτικό και τολμηρό, το έργο της Ιρλανδής Ελέιν Μέρφυ, έρχεται να μας υπενθυμίσει σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε όλοι μας, ότι ο άνθρωπος πάνω απ’όλα έχει ανάγκη την επαφή, το άγγιγμα, την κατανόηση την αλληλεγγύη και την αγάπη.

Harper Regan 3

Τον Νοέμβριο αναμένεται και η πρεμιέρα του «Χάρπερ Ρήγκαν» του Σάιμον Στήβενς.Πρόκειται για ένα ακόμη έργο που ανεβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα μας. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Φώτης Μακρής, ο οποίος και θα πρωταγωνιστήσει μαζί με μια εκλεκτή ομάδα ηθοποιών (Λάμπρος Γιώτης, Στέλλα Κρούσκα, Στέλλα Παπαδημητρίου, Βάσω Παύλου και Φοίβος Σαμαρτζής).Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας στις 16 Απριλίου του 2008,σε σκηνοθεσία Marianne Elliott. Από τότε, έχει ανέβει σε δεκάδες παραγωγές σε όλο τον κόσμο.

Ο Δημήτρης Πλειώνης και η ομάδα Τόπι επιλέγουν το Μπεστ Σέλερ βιβλίο του Χόρχε Μπουκάι το «Να σου πω μια ιστορία». Στη σκηνή εκτός από τον σκηνοθέτη θα δούμε και τη Μαλαματένια Γκότση,τον Στέλιο Ξανθουδάκη και τη Δώρα Χουρσανίδου. 

Στην ίδια σκηνή, από τον θίασο ΣΥΝ – ΘΗΚΗ, «Μια παράσταση χωρίς σημασία», βασισμένη στο έργο του  Όσκαλ Ουάιλντ «Μια παράσταση χωρίς σημασία», σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη και πρωταγωνιστές τους: Δέσποινα Πόγκα, Μαρία Μακρή, Χρήστο Συριώτη, Βασίλη Κούκουρα, Δημήτρη Ζουμπούλη, Βέρα Χατζηϊακώβου, Φίλια Δενδρινού, Γεωργία Παρασκευά και Σάκη Σιούτη.

 

lysasmeni mpalarina texnes plus

                                                                               Λυσσασμένη Μπαλαρίνα 

Στην ίδια σκηνή θα δούμε και τη νουβέλα του διάσημου Ρώσου σεναριογράφου Γκριγκόρι Κωνσταντινοπόλσκι , «Λυσσασμένη Μπαλαρίνα» που ανεβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα μας σε διασκευή και σκηνοθεσία της Λιούμπα Κριβοχίζα.

farses

Μένουμε στην οδό Μαυρομιχάλη, και στο Θέατρο Φούρνο, όπου η σεζόν (25 Σεπτεμβίου έχει οριστεί η πρεμιέρα) θα ξεκινήσει με την παράσταση «Οι φάρσες» της Μαρίας Γιούλη, σε σκηνοθεσία Όλγας Ποζέλη με την ίδια και τη Γόνη Λούκα στη σκηνή. 

M1M33392 copy scaled

Στον ίδιο χώρο από τις 4 Οκτωβρίου θα  παρουσιαστεί μία διασκευή του διαχρονικού έργου του Έντουαρντ Άλμπυ «The Zoo Story» σε σκηνοθεσία Γιάννη Μποστατζόγλου.

 Στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας

Στο Θέατρο Λαμπέτη, πάλι ο Νικορέστης Χανιωτάκης, θα σκηνοθετήσει το «Σεσουάρ για δολοφόνους» των Μπρους Τζόρνταν και  Μέριλιν Άμπραμς με τους: Ιωάννη Απέργη, Τζένη Θεωνά, Δημήτρη Μακαλιά, Δανάη Μιχαλάκη, Ζήση Ρούμπο και Χάρη Χιώτη.

Το έργο έχει γνωρίσει μεγάλη θεατρική επιτυχία σε πολλές χώρες του κόσμου. Είναι το μακροβιότερο παιζόμενο έργο στις ΗΠΑ και διεκδικεί τις ίδιες δάφνες και στην Ελλάδα. Παιζόταν για 14 σεζόν στο Αποθηκή!

 Στο Θέατρο Ζήνα, ο Πέτρος Ζούλιας θα παρουσιάσει την «Παγίδα» του Ρομπέρ Τομά, με πρωταγωνιστές τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη, την Έφη Μουρίκη, τον Γιώργο Κωνσταντίνου, τη Μαρία Αντουλινάκη και τον Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο. Η παράσταση πραγματοποίησε με επιτυχία την  καλοκαιρινή της περιοδεία.

i thilia tou patrik chamilton se skinothesia aleksandrou koen sto therino theatro athina

Λίγο πιο κάτω, στο θέατρο Αθηνά, ο Κώστας Φιλλίπογλου θα σκηνοθετήσει την παράσταση «Ο Θεός της σφαγής» της Γιασμίνας Ρεζά. Στο ιδιαίτερα αγαπητό έργο της Γαλλίδας συγγραφέας θα δούμε τη Μυρτώ Αλικάκη και τον Κώστα Κάππα. Σύντομα θα ανακοινωθούν και τα άλλα δύο ονόματα για να κλείσει το καρέ. Στην ίδια σκηνή, τα Δευτερότριτα, θα παρουσιάστεί η «Η θηλιά» του Πάτρικ Χάμιλτον σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν, που όλο το καλοκαίρι παιζόταν στην ταράτσα του Αθήνα με τους: Γωγώ Μπρέμπου, Αργύρη Αγγέλου, Βαγγέλη Ψωμά, Γιάννη Σίντο, Ελένη Κρίτα και Παντελή Καναράκη. 

Στη Τρικόρφων...

Στο Θέατρο Πορεία θα επαναληφθεί το «Τhis is not Romeo & Juliet» του Αργύρη Πανταζάρα, με τον ίδιο και τη Σίσσυ Τουμάση.

kotsampasis 2 ethniko

                                                                                                              Σκηνή από τον Κοτζάμπαση του Καστρόπυργου 

Επιπλέον θα δούμε και τον «Κοτζάμπαση του Καστρόπυργου»του Μ.Καραγάτση, μια παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου,σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου που λόγω κλειστών θεάτρων παρουσιάστηκε μόνο σε live streaming.

aristos poreia texnes plus

Τα Δευτερότριτα στη σκηνή του Πορεία θα δούμε την αγαπημένη σε κοινό και κριτικούς παράσταση «Ο Αρίστος» βασισμένη στο μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη "Ο γύρος του θανάτου" σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαγεωργίου

Αρχές Οκτωβρίου, η Μαρία Μαγκανάρη θα σκηνοθετήσει  ένα έργο του Τέννεσι Ουίλιαμς που δεν ανεβαίνει πολύ συχνά, ο λόγος για την «Νύχτα της Ιγκουάνα».

Ενώ μετά το Πάσχα στο Πορεία θα διοργανωθεί το Νέο Αίμα, ένα φεστιβάλ νέων θεατρικών νεοελληνικών έργων. Στο πλαίσιό του θα παρουσιαστούν δύο βραβευμένα έργα της  θεατρικής σχολής πυροδότησης του θεάτρου Πορεία, το «Νυχιάνγκ» της Ευαγγελίας Γατσωτή σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου και το «Labor» της Ανθής Τσιρούκη σε σκηνοθεσία Έμιλυς Λουΐζου.

 

Στην Πειραιώς....

Ο Τάσος Χαλκιάς και ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης θα συνεχίσουν τις παραστάσεις τους με το θρίλερ της Σούζαν Χιλ «Η γυναίκα με τα μαύρα», χωρίς να είναι σίγουρο αν η παράσταση θα ανέβει πάλι στη σκηνή του Πειραιώς 131. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Νικορέστης Χανιωτάκης.

rinokeros teliki

Λίγο πιο πάνω, στο Θέατρο Κιβωτός, θα συνεχιστεί η επιτυχία του Γιάννη Κακλέα με τον «Ρινόκερο» του Ευγένιου Ιονέσκο και το κοινό να σχηματίζει ουρές για να απολαύσει τον Άρη Σερβετάλη. (Διαβάστε εδώ την κριτική της παράστασης)

Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον, τη σκηνοθεσία του Γιώργου Οικονόμου στην «Πανούκλα» του Αλμπέρτ Καμύ, με μια εξαιρετική ομάδα ηθοποιών τους: Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, Αντώνη Λουδάρo, Γιάννη Στεφόπουλο, Τάσο Δημητρόπουλο και Ευθύμη Μπαλαγιάννη.

 

Στο Γκάζι...

vaslisa tis omorfias

Στο Σύγχρονο Θέατρο θα απολαύσουμε την καταπληκτική παράσταση «Η βασίλισσα της ομορφιάς» του Μάρτιν ΜακΝτόνα σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη και με τις καταπληκτικές ερμηνείες των Αγορίτσα Οικονόμου, Σοφίας Σεϊρλή και Γιώργου Κατσή. Στη φετινή εκδοχή της παράστασης θα δούμε τον Ιωσήφ Ιωσηφίδη στον ρόλο που ερμήνευε ο Αντώνης Τσιοτσιόπουλος. (Διαβάστε εδώ την κριτική της παράστασης)

Επιπλέον το θέατρο εγκαινιάζει την συνεργασία του με τον σπουδαίο ηθοποιό Δημήτρη Καταλειφό, με την παράσταση «Τέλος του Παιχνιδιού» του Σάμουελ Μπέκετ, ενός από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα. Την εξαιρετική σύνθεση συντελεστών συμπληρώνουν οι ηθοποιοί Άρης Μπαλής, Όλγα Δαμάνη και Γιώργος Ζιόβας.

katoapotasteria

Στον ίδιο χώρο, από τις αρχές Οκτώβρη θα μεταφερθούν και οι «Κάτω από τ' αστέρια» . Η ρομαντική δραμεντί του Τηλέμαχου Τσαρδάκα, με τη Λίλα Μπακλέση και τον Κωνσταντίνο Μπιμπή, ( οι ίδιοι υπογράφουν τη σκηνοθεσία μαζί με τη συμβολή της Άρτεμις Γρύμπλα)έχει αγαπηθεί πολύ από το κοινό. 

boysandgirls

Μένουμε στην Ευμολπιδών και κριβώς δίπλα στη σκηνή του Θεάτρου 104 συνεχίζεται για 3η χρονιά το θεατρικό διαμαντάκι «Girls & Boys» του Ντένις Κέλι, σε σκηνοθεσία Άννας-Μαρίας Στεφαδούρου και με τη Δώρα Παρδάλη σε μια σπαρακτική ερμηνεία.

Στο 104, τον Νοέμβριο, θα δούμε και τις «Τρεις εκδοχές της ζωής», το πιο πρωτότυπο έργο της διεθνώς καταξιωμένης Γαλλίδας συγγραφέως Γιασμίν Ρεζά.. Μια συμπαραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης και των ThisFamousTinyCircustheatergroupσε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μάρκελλου. H παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στο Δημοτικό Θέατρο της Κοζάνης (24/9). ΜΑζί με το σκηνοθέτει στην παράσταση θα δούμε την Μυρτώ Γκόνη, την Καλλιόπη Παναγιωτίδου και τον Άρη Λάσκο. 

Στο ίδιο θέατρο, η  HashArt theater group μετά από την επιτυχημένη παρουσίαση του έργου ΑΝΤΙΓΟΝΗ/αυτό τουλάχιστον το μπορώ, επανέρχεται με το οριακό έργο του βραβευμένου Σουηδού συγγραφέα LARS NORÉN «ΔΑΙΜΟΝΕΣ».Η παράσταση θα παρουσιάζεται, από τις 2 Οκτωβρίου, κάθε Σάββατο και Κυριακή, στο θέατρο 104. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Κώστας Μπάρας και παίζουν οι: Ηλέκτρα Κομνηνίδου, Τάσος Κονταράτος,  Ελένη Κουταλώνη, Τρύφων Μπάρκας.

Στο κοντινό Tempus Verum εν Αθήναις, τον Ιανουάριο αναμένεται να δούμε τον αγαπημένο μονόλογο «Κυρία Μαργαρίτα»του Ρομπέρτο Ατάιντε με τον Πανο Παπαδόπουλο στον ομώνυμο ρόλο και τον Γιώργο Παπαγεωργίου να υπογράφει τη σκηνοθεσία. Οι δύο τους είχαν μια πολύ πετυχημένη συνεργασία λίγα χρόνια πριν στον «Επιθεωρητή». 

Στο Θέατρο Χυτήριο «Οι ανθισμένες μανόλιες» του Ρόμπερτ Χάρλινγκ σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Κυριακού γνώρισαν εμπορική επιτυχία στην αυλή και ετοιμάζονται να ανθίσουν και στο εσωτερικό του Θεάτρου τα Δευτερότριτα.

Επιπλέον, η Βάσια Παναγωπούλου θα παρουσιάσει και το «Λιωμένο Βούτυρο» του Σάκη Σερέφα, σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι. Το έργο γνώρισε μεγάλη επιτυχία το 2008, όταν παρουσιάστηκε από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα.

Στο Olvio θα απολαύσουμε την παράσταση «Αυτοί που περπατούν στα σύννεφα» του Γιάννη Σκαραγκά σε σκηνοθεσία Νατάσας Παπαμιχαήλ, που είδαμε διαδυκτιακά και μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις (διαβάστε εδώ την κριτική της παράστασης) Παίζουν οι: Έλενα Αρβανίτη,Χριστίνα Δενδρινού,Καλλιόπη Καραμάνη, Δημήτρη Μαύρο,Ηλία Μπαγεώργο, Γιούλη Μπανούση και Χριστόδουλο Στυλιανού.

Το νεοϋρκέζικο THE TANK ένα από τα επιδραστικότερα off-off θέατρα του Μανχάταν, έρχεται στο Θέατρο Ροές στις 6 και 7 Νοεμβρίου για να παρουσιάσει για πρώτη φορά εκτός Αμερικής, την τελευταία σκηνοθεσία της καλλιτεχνικής του διευθύντριας Meghan Finn. Το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την παράσταση «When we went electronic» την οποία αποθέωσαν οι New York Times

ONORIO 3 H

«ΟΝΟΡΙΟ, τα ανομήματα ενός εγκληματία», το νέο θεατρικό έργο του Στέφανου Παπατρέχα σε σκηνοθεσία Λάζαρου Βαρτάνη και Στέφανου Παπατρέχα θα παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Θέατρο Βαφείο- Λάκης Καραλής. Μια σκοτεινή μεσαιωνική ιστορία γεμάτη αγωνία, μυστήριο και ανατροπές. Μια παράσταση που κινείται ανάμεσα στη θεατρική μαγεία και τον σκληρό ρεαλισμό. Ένα έργο για την αλήθεια, το νόμο, την ηθική και την εξαπάτηση.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Λάζαρος Βαρτάνης, Αλέξανδρος Καναβός, Σύνθια Μπατσή, Μαίρη Ξένου, Στέφανος Παπατρέχας και  Γεωργία Πιερρουτσάκου.

 

Στο θέατρο Ελιάρτ θα συνεχιστεί για 3η σεζόν «Ο απρόσκλητος επισκέπτης»,της Άγκαθα Κρίστι σε σκηνοθεσία Γιώργου Φρατζεσκάκη.

Στο Μεταξουργείο...

Στη σκηνή του Από Μηχανής Θεάτρου, στο Μεταξουργείο θα δούμε σε επανάληψη το «Σλουθ» του Άντονι Σάφερ, με τον Σωτήρη Χατζάκη και τον Δημήτρη Μυλωνά στο διπλό ρόλο σκηνοθέτη- ηθοποιού. Με τη δική του σκηνοθετική υπογραφή θα είναι και η παράσταση,«Μάκμπεθ-ο κύκλος του στΑΙΜΑτος» μια διασκευή πάνω στον Μάκμπεθ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ για 3 πρόσωπα( Γιάννης Νταλιάνης, Θανάσης Βλαβιανός, Άννα Ελεφάντη).

Επιπλέον, ο Μυλωνάς θα σκηνοθετήσει και το μυθιστόρημα, «Όπου κι αν πας να μη χαθείς» του Νίκου Σκορίνη με τον Ορέστη Τζιόβα, Άννα Ελεφάντη, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου κ. α

Στην πάνω σκηνή και για πρώτη φορά στην Ελλάδα, παρουσιάζεται τo έργο «Homos, ή Όλοι στην Ελλάδα» του Τζόρνταν Σίβεϊ, σε σκηνοθεσία Αντώνη Γαλέου.

Στο ίδιο θέατρο θα δούμε και τον μονόλογο του Βασίλη Ρίσβα «Λείπεις..» με την Ράνια Παπαδάκου. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Μπέσσυ Μάλφα.

Πλώρη για δεύτερη χρονιά και μετά από μια πετυχημένη καλοκαιρινή περιοδεία, βάζει και η κωμωδία του Πιερ ντε Μαριβώ, «Η Κληρονομιά», σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη.(Διαβάστε εδώ την κριτική της παράστασης)

ypo

Το Θέατρο Αργώ , θα παρουσιάσει το έργο του Γουίλλιαμ Νίκολσον «Υποχώρηση από τη Μόσχα» σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν και πρωταγωνιστές την Αιμιλία Υψηλάντη, τον Φίλιππο Σοφιανό και τον Θύμιο Κούκιο.

Η «Νεκρή λίμνη», το έντονα κοινωνικό έργο του Νταβίντ Ντεσόλα με θέμα τον έρωτα και την αναζήτηση της ευτυχίας, πρόκειται να παρουσιαστεί, σε σκηνοθεσία της Ελένης Σκότη και καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Χατζηνικολάου, από την ομάδα ΝΑΜΑ, στη θεατρική σκηνή του Επί Κολωνώ. Τα τρία πρόσωπα του έργου, τα υποδύονται η Παναγιώτα Βλαντή, ο Θανάσης Κουρλαμπάς και ο Χάρης Τσιτσάκης

 

Η Χώρα που ποτέ δεν πεθαίνεις από 11.11 στο Θέατρο Σταθμός 6 1280x720

Στο Θέατρο Σταθμός, υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του Ένκε Φεζολλάρι θα ανέβει, μετά από πολλές αναβολές λόγω του covid,  το μεταφρασμένο σε πολλές γλώσσες βραβευμένο βιβλίο της Ornela Vorpsi,«Η Χώρα που ποτέ δεν πεθαίνεις» με τις  Αμαλία Αρσένη, Vefi Redhi και Αθηνά Καραγιώτη.

Διαβάστε εδώ όλο το πρόγραμμα του θεάτρου. 

Στο λιμάνι...

Η σεζόν θα ξεκινήσει με μια παράσταση (θέατρο ντοκουμέντο) της Μάρθας Μπουζιούρη εμπνευσμένη από τις ιστορίες των γυναικών των ναυτικών με τίτλο «Τα ταξίδια της Πηνελόπης» που θα πραγματοποιηθεί στις Πέτρινες Αποθήκες στο λιμάνι του Πειραιά. Η πρεμιέρα αναμένεται για τις 19 Σεπτεμβρίου. 

Η θρυλική τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ μεταφέρεται στη σκηνή του ΔΘΠ και μας ταξιδεύει σε έναν κόσμο αναπάντεχα γνώριμο,πλημμυρισμένο με τα τραγούδια που σημάδεψαν την ιστορία του ρεμπέτικου. Φιλίες, έρωτες, μάχη για την επιβίωση, λογοκρισία, διώξεις, αδιέξοδα, επιτυχία. Ο Τάκης Τζαμαριάς σκηνοθετεί το «Μινόρε της Αυγής» με έναν πολλά υποσχόμενο θίασο (Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Χριστίνα Μαξούρη, Ιεροκλή Μιχαηλίδη, Γεράσιμο Σκιαδαρέση, Μαρία Τσιμά κ.α)

Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος θα σκηνοθετήσει τον Νίκο Ψαρρά και τον Γιάννη Νιάρρο στο «Amadeus»του Πήτερ Σάφερ.

Στον ίδιο χώρο αναμένεται να παρουσιαστεί η αριστοτεχνική νουβέλα «Λευκές Νύχτες» του κορυφαίου Φίοντορ Ντοστογιέφσκι, διασκευασμένη για το θέατρο με τους Αλεξάνδρα Αϊδίνη και τον Κωνσταντίνο Ασπιώτη.

Στα πέριξ...

Η Αναστασία Παπαστάθη ετοιμάζεται να παρουσιάσει στο θέατρο Radar το έργο «Τρομεροί γονείς» του Γάλλου θεατρικού συγγραφέα και ποιητή Ζαν Κοκτώ, με την ίδια και τους: Στέλιο Γεράνη, Μαρία Μαυροματάκη, Βασίλη Τριανταφύλλου, Ευδοκία Ασπρομάλλη στους πέντε ρόλους του έργου.

kanto tzavella

Σύμφωνα με πληροφορίες τον χειμώνα θα συνεχιστεί, μετά την πετυχημένη καλοκαιρινή της περιοδεία και η παράσταση «Κάντω Τζαβέλλα - Δραγώι στα χρόνια της Επανάστασης», το δράμα του Θανάση Σταυρόπουλου σε σκηνοθεσία Μενέλαου Τζαβέλλα σε χώρο που δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.

Το μυθιστόρημα «Ο Μπέμπης» της Βίλλυ Σωτηροπούλου θα ανέβει σε σκηνοθεσία της Άσπας Τομπούλη με τη Μαρία Τσιμά, τη Ροζαμάλια Κυρίου, τον Αλέξανδρο Βαρδαξόγλου, τη Μαρία Καραθάνου, τον Δημήτρη Οικονομάκη και την Άννα Μακρή.

Στο Θέατρο Τέχνης για τον Οκτώβριο στις δύο σκηνές θα παρουσιαστούν πέντε πρεμιέρες. «Οι Ναυαγοί» της Ηρώς Μπέζου σε σκηνοθεσία δική της και του Γιάννη Παπαδόπουλου. Στη σκηνή θα δούμε τους:Σοφία Κόκκαλη, Γιάννος Περλέγκας, Μιχάλης Τιτόπουλος

Τον «Μακμπεθ» του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Θανάση Δόβρη με τους: Θάνο Τοκακη, Εύη Σαουλιδου. Κώστα Κουτσολελος. Κώστα Ξηκομινο, Γρηγόρη Ποιμενίδη και  Κωνσταντίνο Πλεμμενο.

Στη Φρυνίχου θα δούμε την  «Orestea» του Valentino Mannias από το Sardegna Tearto Orestea (μετάκληση από το εξωτερικό).Μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Teatro Massimo Cagliari, η ανατρεπτική «Ορέστεια» του Θεάτρου της Σαρδηνίας, έρχεται στη σκηνή της Φρυνίχου του Θεάτρου Τέχνης για 3 μόνο παραστάσεις στις 6, 7 και 8 Οκτωβρίου.

 Στην ίδια σκηνή έρχεται και το «Γεφύρι της Άρτας - και οι Λυγερές του Κάτω Κόσμου» σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη.
 
Ο Θοδωρής Αμπαζής σκηνοθετεί και γράφει πρωτότυπη μουσική για τον «Ποπολάρος» του Γρηγόριου Ξενόπουλου με τους: τον Γιάννη Καράμπαμπα, την Ιφιγένεια Καραμήτρου, τον Παντελή Δεντάκη, την Μαρία Παρασύρη και τον Νίκο Αλεξίου. 
 

Το υπόλοιπο πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα. Υπάρχουν όμως πληροφορίες ότι μέσα σ' αυτό θα συγκαταλέγεται  το νέο έργο του Βασίλη Μαυρογεωργίου «Μοτέλ 257» και ένα ακόμη πρωτότυπο θεατρικό έργο της καλλιτεχνικής διευθύντριας  Μαριάννας Κάλμπαρη με τίτλο «Υπερβολές» .Ενώ τον Φεβρουάριο αναμένεται να κάνει πρεμιέρα και  η «Αντιγόνη» του Ζαν Ανούιγ σε σκηνοθεσία Μαρίας Πρωτόπαππα με την  Κίττυ Παϊταζόγλου στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Το κορυφαίο αυτό έργο της σύγχρονης δραματουργίας, γραμμένο το 1942 στη διάρκεια της ιδιόρρυθμης ναζιστικής κατοχής στη Γαλλία, συνιστά μια μεταφορά για το άτομο και τον αγώνα του απέναντι σε ένα παντοδύναμο, γερασμένο, αυταρχικό κράτος.

tsernobil1AlexKat

Στο  Θέατρο του Νέου Κόσμου, ο πάντα ανήσυχος Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, θα παρουσιάσει το «Τσέρνομπιλ» της βραβευμένης με Νόμπελ λογοτεχνίας Σβετλάνα Αλεξίεβιτς με τους :Στέλιο Μάινας, Μαρία Κατσιαδάκη, Πηνελόπη Τσιλίκα, Δαυίδ Μαλτέζε και Γιάννη Λεάκο. Στην ίδια σκηνή θα ξαναδούμε και το «Mute»το εκπληκτικό One Man Show του Γιώργου Χρισοστόμου

trilogia liman

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου παρουσιάζει στις 4 Οκτωβρίου στο Θέατρο Ιλίσια το πολυβραβευμένο έργο «Η Τριλογία των Λήμαν Μπράδερς» του Στέφανο Μασσίνι, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου με μια χρυσή τριάδα πρωταγωνιστών: Μάκης Παπαδημητρίου, Αργύρης Ξάφης και Μιχάλης Οικονόμου.

ksypna vasili

Μετά από δύο sold out σεζόν στο Εθνικό Θέατρο, το «Ξύπνα Βασίλη» σε σκηνοθεσία του Άρη Μπινιάρη, η παράσταση-επιτυχία που έδωσε νέα πνοή στην αγαπημένη διαχρονική σάτιρα του Δημήτρη Ψαθά, προστίθεται στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου και παρουσιάζεται τη σεζόν 2021-2022 στο Θέατρο Ιλίσια με ανανεωμένο θίασο.

170tetragonika

 Στο Studio Ιλίσια θα δούμε για 6η χρονιά την πετυχημένη παράσταση «Τα 170 τετραγωνικά»του Γιωργή Τσουρή σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη με έναν εξαιρετικό θίασο. (Διαβάστε εδώ την κριτική της παράστασης)

gualinos

 Στο Αλκυονίς θα απολαύσουμε και ζωντανά τη σκηνοθεσία του Γιώργου Νανούρη στο κλασικό αριστούργημα του Τενεσί Ουίλιαμς «Γύαλινο Κόσμο» που είχαμε δει μέσω της οθόνης μας με την Άννα Μάσχα, την Λένα Παπαληγούρα,  τον Κωνσταντίνο Μπιμπή και  τον Αναστάση Ροϊλο.

ThomasMosxopoulos

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος στο Θέατρο Πόρτα θα ανεβάσει το έργο του Πέδρο Καλντερόν δε λα Μπάρκα  «Ο γιατρός της τιμής του». Οι παλιότεροι θυμούνται την παράσταση «Η ζωή είναι όνειρο» του  ίδιου συγγραφέα που είχε αφήσει ιστορία στο Αμόρε (2004). Στη σκηνή θα δούμε τους:Μελαχρινό Βελέντζα, Ελένη Δαφνή, Στέργιο Ιωάννου, Αμαλία Καβάλη, Αυγουστίνο Κούμουλο, Γιώργο Παπαπαύλου, Παύλο Παυλίδη και Φώτης Στρατηγό.

Η σεζόν θα ξεκινήσει με το έργο της Μαρτίνα Μαγιόκ «Πόσο κοστίζει να ζεις» πάλι σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου με τους: Μελαχρινό Βελέντζα, Αμαλία Καβάλη Ειρήνη Μακρή και Φώτη Στρατηγό.

 

 savvas stroumbos texnes plus

Η Ομάδα Σημείο Μηδέν συνεχίζει την ερευνητική της εργασία πάνω στο έργο του Φραντς Κάφκα με το διήγημα «Αναφορά σε μια ακαδημία»  Ο σκηνοθέτης της παράτασης Σάββας Στρούμπος αναφέρει: «Αντιμετωπίζουμε το υλικό με τα μέσα του σωματικού και μουσικού θεάτρου ως τραγικωμωδία της απο-ανθρωποποίησης, της αποξένωσης από το σώμα, την επιθυμία και τη φαντασία. Καθώς βλέπουμε τη βίαιη μετάβαση του καφκικού αντι- ήρωα από την κατάσταση του πιθήκου σε αυτή του ανθρώπου μέσω της "εκπαίδευσης", ο αλληγορικός χαρακτήρας του διηγήματος μας φέρνει σε επαφή με τη διαδικασία βίαιης απο-ανθρωποποίησης του ανθρώπου, καθώς κανονικοποιείται και αφομοιώνεται από έναν ήδη αλλοτριωμένο και αλλοτριωτικό κοινωνικό περίγυρο. Η διαλεκτική μεταξύ ζωομορφισμού και ανθρωπομορφισμού που την ξαναβρίσκουμε στην αρχαία τραγωδία (βλ. Βάκχες) μας συνδέει με τον βίαιο πυρήνα πάθους και αγωνίας που αποκαλύπτεται σε κάθε ανάλογη διαδικασία καταστολής του ανθρώπινου μέσα στον άνθρωπο, της ενέργειας αυτής που μας συνδέει με τη Φύση, τον Κόσμο, αλλά και τον Άλλον άνθρωπο μέσα και απέναντί μας, τον ξένο και διαφορετικό, με τον οποίο καλούμαστε να συνυπάρξουμε και να συνομιλήσουμε».

Παίζουν οι ηθοποιοί: Έβελυν Ασουάντ, Έλλη Ιγγλίζ, Γιάννης Γιαραμαζίδης, Ρόζυ Μονάκη, Άννα Μαρκά – Μπονισέλ,Μπάμπης Αλεφάντης και Ντίνος Παπαγεωργίου.

Η πρεμιέρα αναμένεται για τις αρχές Νοεμβρίου στο Θέατρο Νέο Άττις.

 

kapoios tha rthei xouvardas 2

 Από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 12 Οκτωβρίου θα παρουσιάσει ο Γιάννης Χουβαρδάς το έργο του Γιον Φόσε «Kάποιος θα ‘ρθει» σε μια παράσταση που σχεδιάστηκε ειδικά για τον Θόλο που βρίσκεται στο πάρκο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με πρωταγωνιστές τους Άλκηστη Πουλοπούλου, Αντώνη Μυριαγκό και Χάρη Φραγκούλη.

 Στο Θέατρο Σημείο, στα τέλη του Νοέμβρη θα κάνει πρεμιέρα του έργο «Δον Ζουάν» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Διαμάντη με τους :Όμηρο Πουλάκη, Μάνια  Παπαδημητρίου και Δανάη Παπουτσή.

 Στο Μέγαρο Μουσικής

Ο Γιώργος Πέτρου σκηνοθετεί τις «33 Παραλλαγές» του Moises Kaufman.Το πολυβραβευμένο θεατρικό έργο  στηρίζεται στο μυστήριο των παραλλαγών Diabelli του Μπετόβεν. Γιατί μια μεγαλοφυΐα να έχει εμμονή με την μετριότητα; Δύο ιστορίες με διαφορά διακοσίων ετών, του Lugwig van Beethoven και της Αμερικανίδας μουσικολόγου Katherine Brandt, με κοινή αναφορά τις 33 παραλλαγές σε ένα απλοικό βάλς του Anton Diabelli,: η εμμονή, οι ανθρώπινες σχέσεις, η αρρώστια, ο θάνατος, η μουσική, η συγκίνηση, αλλά και το χιούμορ συνυπάρχουν σε μια διήγηση κινηματογραφικού χαρακτήρα.

 Τις γιορτές των Χριστουγέννων ο Γιάννης Καλαβριανός θα ζωντανέψει στη σκηνή του Μεγάρου το έργο  «Μια υπέροχη ζωή» από την ομώνυμη ταινία του  Φρανκ Κάπρα.Μια χριστουγεννιάτικη παράσταση για όλη την οικογένεια. Με τους: Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη , Νίκο Ψαρρά , Νάντια Κοντογεώργη, Γιώργο Γλάστρα , Άγγελο Μπούρα και  τη Θεοδοσία Σαββάκη.

 

Το αγαπημένο έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη την «Αυλή των θαυμάτων» θα ανεβάσει σε μορφή μιούζικαλ ο Χρήστος Σουγάρης με έναν εξαιρετικό θίασο ( Γιώργο Γάλλο, Βασίλη Μπισμπίκη,Κατερίνα Παπουτσάκη ,Κόρα Καρβούνη ,Μαρία Διακοπαναγιώτου , Μαρίζα Τσάρη ,Γιώργος Τσιαντούλας , Αλέξανδρος Βάρθης ,Κώστα Λάσκο ,Σωτηρία Ρουβολή, Ρούλα Πατεράκη ,Ηλία Λογοθέτη, Μαίρη Χρονοπούλου) και την Γλυκερία στην πρώτη της θεατρική εμφάνιση.