Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Συνήθως, οι ιστορίες ενηλικίωσης τελειώνουν με την αποτυχία ενός έρωτα και το μάθημα–ζωής: Όλα τα ωραία μπορεί να είναι –ή να φαίνονται - δύσκολα, αλλά σίγουρα αξίζει να δοκιμάσεις, καθώς εσύ ο ίδιος ορίζεις το πεπρωμένο σου. Κάπως έτσι, και το ανατρεπτικό έργο «Λεόντιος και Λένα» μας αφηγείται μία περίεργη ιστορία ενηλικίωσης, όπου οι ήρωες προσπαθούν να αποφασίσουν αν τελικά έχουν την δυνατότητα να επιλέγουν οι ίδιοι την ζωή τους ή αν όλα είναι τυχαία. Αυτή, λοιπόν, η κωμωδία με τον σκοτεινό χαρακτήρα δίνει την απάντηση. 

Έχοντας την διττή υπόσταση του ηθοποιού και σκηνοθέτη, η Νατάσα Παπανδρέου, που πρωταγωνιστεί και στην παράσταση «Λεόντιος και Λένα», μοιράζεται μαζί μας σκέψεις για την δική της εκδοχή του έρωτα, την ποιητικότητα του κειμένου του Μπύχνερ, αλλά και τα επόμενα σχέδια της.

 

Το έργο, που πρωταγωνιστείς, «Λέοντιος και Λένα» έχει λάβει πολλούς   χαρακτηρισμούς: «ουτοπικό ή λυπητερό κωμικό παραμύθι», «μηδενιστικό δράμα», «ειρωνική κωμωδία». Εσύ προσωπικά ποιον χαρακτηρισμό θα του έδινες;

Θα χρησιμοποιήσω το χαρακτηρισμό που δίνει και ο Μπύχνερ στο έργο. Είναι φάρσα.

 

Έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις: «Χταποδάκια και άλλα διηγήματα» (Bios),   «Ιστορία κατεύθυνσης” (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών) και «Επικήδειος λόγος» (Baumstrasse). Τι αποκόμισες από αυτή την εμπειρία;

Τις δύο πρώτες τις σκηνοθέτησα μαζί με τον Ηλία Βογιατζηδάκη και τη Μυρτώ Πανάγου ενώ στον “Επικήδειο λόγο” είχα αναλάβει εξ' ολοκλήρου την ευθύνη. Είναι λίγο σα να με πήγαν ένα βήμα παρακάτω. Με έκαναν να προσπαθώ να έχω περισσότερο ενσυναίσθηση προς αυτό που θέλει ο σκηνοθέτης την κάθε φορά, να εμβαθύνω περισσότερο, να προσαρμόζομαι στις εκάστοτε συνθήκες και ατμόσφαιρες και κάπου μέσα σε αυτές να ανακαλύπτω ποιο είναι το κατάλληλο timing να προτείνω πράγματα σε σύνδεση με τον άλλον. Είχα και την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με σπουδαία κείμενα τα οποία έπρεπε να βρω προσωπικούς τρόπους να τα ζωντανέψω αφουγκραζόμενη το υλικό που έχω. Η σκηνοθεσία με βοήθησε να βλέπω πιο σφαιρικά κάποια πράγματα και την ίδια στιγμή να εμπλέκομαι περισσότερο. Έχω ακόμη δρόμο εννοείται να μαθαίνω, να εμπλέκομαι, να δημιουργώ... Όμως μου αρέσει να βλέπω τα πράγματα σφαιρικά.  

 

 leontios lena

 

Ο Γκέοργκ Μπύχνερ είναι ένας σπουδαίος Γερμανός δραματουργός. Τι σε εξίταρε, διαβάζοντας το κείμενο του;

Η ποιητικότητα του κειμένου του που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτά που συμβαίνουν. Ο Μπύχνερ κάνει ποίηση μιλώντας για πράγματα σκληρά όπως ο θάνατος ή η εξουσία. Ακόμη και τον έρωτα τον γειώνει. Στο “Λεόντιος και Λένα” ο έρωτας είναι μία σκληρή φάρσα. Οι ήρωες προσπαθούν απεγνωσμένα να ξεφύγουν από την ίδια τους τη μοίρα, που προβλέπει να παντρευτούν, μα στην ουσία είναι υποχείρια της, μαριονέττες της, αφού ερωτεύονται χωρίς να ξέρουν ποιός είναι ποιός. Νιώθω ότι μέσα τους αντικρούεται το «θέλω να είμαι ελεύθερος αλλά δεν μπορώ».

 

Στο δελτίου τύπου της παράστασης υπάρχει η φράση: «Ας μπορούσα να γίνω κάποιος άλλος μόνο για ένα λεπτό». Σε εκφράζει; Τι θα ήθελες να γίνεις;

Την καταλαβαίνω αυτή τη φράση για το Λεόντιο και τη Λένα. Δεν θα ήθελα, όμως, να γίνω κάποια άλλη.

Τα περισσότερα θεατρικά έργα, όπως και το «Λέοντιος και Λένα», έχουν ως κεντρικό θέμα το έρωτα ή τον θάνατο. Πόσο καταλυτικό ρόλο πιστεύεις πως έχει ο έρωτας στην ζωή ενός ανθρώπου;

Στην πρόβα μας σχολιάζαμε ότι ο Μπύχνερ σχολιάζει όλα τα κλισέ της εποχής του όσον αφορά τον έρωτα. Σ΄ αυτό συμφωνώ πολύ και το βλέπω και πολύ επίκαιρο ως θέση. Νομίζουμε ότι ο έρωτας πολλές φορές είναι κάτι το άπιαστο, το ρομαντικό, το ακραίο, το ουτοπικό και όλα αυτά στην πραγματικότητα είναι μια κραυγή που λέει «θέλω να ξεφύγω από τη θλιβερή ζωή μου στο πρόσωπο του άλλου». Στο έργο είναι σα να ψάχνει ο συγγραφέας ποιός είναι ο αληθινός έρωτας , που κατά τη γνώμη μου, έχει και μια πιο γήινη πλευρά. Προσωπικά αυτή βρίσκω και πιο ουσιαστική. Είναι πολύ ωραίο πράγμα να είσαι εκεί για έναν άλλον άνθρωπο και να είναι κι ο άλλος εκεί για εσένα, να επικοινωνείς ωραία, να μοιράζεσαι τη ρουτίνα σου, να αγαπάς και αγαπιέσαι γι’ αυτό που είναι ο καθένας.

 Τι θέση έχει στην δική σου ζωή;

Είμαι ένας δύσκολος άνθρωπος σ΄αυτό μου το κομμάτι. Από φόβο σίγουρα. Πάντως μου αρέσει όταν συμβαίνει. Προσπαθώ να είμαι ανοιχτή.

 

Νιώθεις πιο δημιουργική όταν είσαι ερωτευμένη;

Όχι απαραίτητα.

Επόμενα επαγγελματικά σχέδια;

Διδάσκω υποκριτική σε μία σχολή και αυτόν τον καιρό δουλεύουμε ένα work in progress πάνω στο «Γυάλινο Κόσμο» του Τ. Ουίλιαμς. Στο θέατρο υπάρχουν σχέδια και προτάσεις, αλλά ακόμη δεν είναι κάτι ανακοινώσιμο. Σίγουρα σχεδιάζω να φύγω κάποια στιγμή στο εξωτερικό.

 

Στοιχεία Παράστασης:

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.00 (έως Παρασκευή, 27 Απριλίου 2018)
Τιμές εισιτηρίων: 10 €, 8 € (φοιτητικό, άνω 65), 5 € (κάρτα ανεργίας)
Διάρκεια: 75 λεπτά
Χώρος: Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
Διεύθυνση: Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α Κυψέλη
Τηλέφωνο ταμείου: 213 00 40 496 69 45 34 84 45 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Παίζουν: Στάθης Κόκκορης, Νατάσα Παπανδρέου, Φωτεινή Παπαχριστοπούλου, Δημήτρης Τσιγκριμάνης

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία