Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Η Έλσα Λουμπαρδιά πιστεύει ότι όλοι μας έχουμε αντιμετωπίσει Κρέοντες και ετοιμάζει βαλίτσα για Στοκχόλμη! (συνέντευξη)

Την περασμένη σεζόν, παρουσίασαν στο Booze Cooperativa, την παράσταση :«Αντιγόνη, μια Ύβρις» μια multimedia performance βασισμένη στην ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή. Η Ομάδα 7, όμως δεν έμεινε εκεί, δήλωσε συμμετοχή και έγινε δεκτή στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου της Στοκχόλμης (Stockholm Fringe Festival) και μάλιστα, ανάμεσα σε προτάσεις που έκαναν 60 χώρες!
 
Μετά το καλοκαίρι, οι Σουηδοί, αλλά και θεατές από όλον τον κόσμο, θα έχουν την ευκαιρία, να απολαύσουν στο  Stockholm Fringe Festival την παράσταση «Αντιγόνη, μια Ύβρις», στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου, στο Teater 3, σε νέα μετάφραση και διασκευή που έγινε από τη Βίκυ Μαστρογιάννη και την Ομάδα7, με τις τρεις performers Έλσα Λουμπαρδιά, Ελένη Μπαμπασάκη, Ευάγγελη Φίλη. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Βίκυ Μαστρογιάννη.
 
Εμείς μιλήσαμε με μια εκ των τριών πρωταγωνιστριών της παράστασης την ταλαντούχα, Έλσα Λουμπαρδιά,η οποία την περασμένη σεζόν είχε την εμπειρία του θεατή στην παράσταση και πλέον ανεβαίνει  στη σκηνή για να ζήσει το ευρωπαϊκό της ταξίδι.
 
 2.omada 7
Τι σας γοητεύει στην ιστορία της Αντιγόνης;
 
Πάνω από όλα το ίδιο το κείμενο, τα λόγια δηλαδή αυτά καθεαυτά που επέλεξε ο ποιητής για να αφηγηθεί την ιστορία και το ότι τα λόγια αυτά έρχονται από πάρα πολύ παλιά. Αυτό είναι κάτι που με γοητεύει ό,τι και να διαβάσω στη γλώσσα του, οι ίδιες οι λέξεις που έχουν μπει με τη συγκεκριμένη σειρά για να αφηγηθούν την ιστορία. Η ιστορία της Αντιγόνης τώρα, είναι πονεμένη... Επειδή είναι γνωστή σε όλους, την έχουμε διδαχθεί στο σχολείο, έχει χιλιοπαιχτεί και χιλιοαναλυθεί, ως ηθοποιός καλείσαι να τα ξεχάσεις όλα και να τη διαβάσεις από το μηδέν. Και αυτό από μόνο του είναι συναρπαστικό. Η πιο σπουδαία μου ανακάλυψη όμως μέσα από αυτή τη διαδικασία είναι ότι με γοητεύουν οι πράξεις της αλλά όχι η ίδια. Το γεγονός ότι τόλμησε να πάει κόντρα στην εξουσία του Κρέοντα και να βάλει σε κίνδυνο τη ζωή της προκειμένου να μην προδώσει τις αξίες της, το βρίσκω αξιοθαύμαστο. Η ίδια όμως είναι ένας μικρός Κρέοντας.
 
 
Σήμερα, ποιος είναι για εσάς ο ανάλογος Κρέοντας με τον οποίο η ηρωίδα θα ερχόταν αντιμέτωπη;
 
Αναλόγως ποια είναι η ηρωίδα... Όλοι και όλες μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε κατά καιρούς Κρέοντες κι ας μην έχουμε φτάσει σε ηρωικές πράξεις. Για μένα Κρέοντας είναι ο παραλογισμός που προκύπτει από την εξουσία. Η υπερφορολόγηση, οι κατασχέσεις λογαριασμών, οι διώξεις των ομοφυλόφιλων, η απαγόρευση των εκτρώσεων, όλα αυτά είναι Κρέοντας.
 
 
Η παράστασή σας βασίζεται σε τεχνολογικά μέσα. Πώς αντιμετώπισε το κοινό της Αθήνα αυτή την πιο μοντέρνα οπτική πάνω στην τραγωδία του Σοφοκλή;
 
 
Θα σας μιλήσω ως κοινό, γιατί πέρσι που παίχτηκε η παράσταση είχε άλλους ηθοποιούς. Το κοινό της Αθήνας δεν είναι ένα. Δηλαδή οι θεατές που θα πάνε στην Επίδαυρο και θα απογοητευτούν αν δε δουν χλαμύδες, δε θα έρθουν στο Booze να δουν την “Αντιγόνη μια ύβρις”. Ήδη από τον τίτλο και την αφίσα, ξέρουν ότι δεν τους ενδιαφέρει. Ο κόσμος όμως που παρακολουθεί την Ομάδα 7 τα τελευταία δέκα χρόνια και γνωρίζει τον τρόπο δουλειάς της και το πειραματικό της ύφος, θα έρθει και δε θα απογοητευθεί. Υποψιάζομαι ότι οι θεατές της ομάδας είναι και εκπαιδευμένοι αλλά και απαιτητικοί. Άλλωστε το κοινό της Αθήνας βλέπει πάνω από δέκα χρόνια Σαουμπίνε στο φεστιβάλ Αθηνών, δε θα το πειράξει που ο χορός εμφανίζεται στην οθόνη, αρκεί να καταλαβαίνει το λόγο.
 
 
Πώς δουλέψατε πάνω στη διασκευή του κειμένου;
 
Η διαμόρφωση του κειμένου του Σοφοκλή έγινε με πολλή ομαδική μελέτη προσπαθώντας να εστιάσουμε στον άξονα της παράστασης που είναι Εξουσία- Αντίσταση- Ύβρις και να έχουμε ένα κείμενο όσο το δυνατόν λιγότερο ποιητικό, που να μιλιέται. Διαβάσαμε το αρχαίο κείμενο αλλά και όλες τις μεταφράσεις που κυκλοφορούν, παίξαμε με αυτά και την τελική επιμέλεια την είχαν η σκηνοθέτις, Βίκυ Μαστρογιάννη, και η θεατρολόγος μας Ευδοκία Δεληπέτρου. Η παράσταση όμως δεν έχει μόνο το κείμενο του Σοφοκλή. Έχει παράλληλα σύγχρονα κείμενα που συνομιλούν με το παλιό και είναι όλα προτάσεις που έφεραν οι ηθοποιοί στην πρόβα και δουλεύτηκαν σε αυτοσχεδιασμούς. Οπότε ακόμη και το κείμενο της φετινής παράστασης θα διαφέρει από της περσινής. 
 
 3.omada 7
 
H Ομάδα7 είναι η μοναδική ελληνική ομάδα που έγινε δεκτή στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου της Στοκχόλμης (Stockholm Fringe Festival) για το 2019 με την παράσταση «Αντιγόνη, μια Ύβρις» μια multimedia performance βασισμένη στην ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή. Πόσο σημαντικό είναι αυτό για εσάς και τι περιμένετε από το φεστιβάλ;
 
 
Για κάθε καλλιτέχνη και για κάθε καλλιτεχνική ομάδα, το να έχει τη δυνατότητα να ταξιδεύει για να δείχνει τη δουλειά της είναι παραπάνω από ζητούμενο. Είναι πολύ σημαντικό να φανεί σε ένα διεθνές φεστιβάλ μια πειραματική ελληνική ομάδα, πως δουλεύει, τι επιλέγει να κάνει με μια αρχαία τραγωδία και τι θέλει να πει τώρα με αυτήν. Αυτό που εμείς περιμένουμε από το φεστιβάλ, είναι να γνωρίσουμε αλλά και να μας γνωρίσουν καλλιτέχνες από άλλες χώρες, να αποκτήσουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της παγκόσμιας σύγχρονης θεατρικής σκηνής και να κρατήσουμε μια επαφή.
 
 
 Επόμενα επαγγελματικά σχέδια υπάρχουν;
 
Συνεχίζω και φέτος τη συνεργασία μου με τον Μικρό Νότο με δυο παιδικές παραστάσεις που ταξιδεύουν στα σχολεία. Με το ντουέτο μου την Άννη Θεοχάρη (Στενός Κορσές) ετοιμάζουμε την επόμενη δουλειά μας που θα είναι ένα μουσικοθεατρικό ελαφρύ θέαμα με δικά μας κείμενα και τραγούδια. Με την Αντιγόνη τώρα, αφού επιστρέψουμε από την Στοκχόλμη θα κάνουμε μια σειρά παραστάσεων στην Αθήνα, σε χώρο που θα ανακοινωθεί σύντομα. 
 
 
 
 Η ομάδα χρειάζεται την ενίσχυσή μας για να ταξιδέψει στο  Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου της Στοκχόλμης 2019 (Stockholm Fringe Festival) 
 Δείτε πώς μπορείτε να βοηθήσετε και εσείς μ' ένα μόνο κλικ
 
Η παράσταση πρόκειται να ανέβει στην Αθήνα από τον Οκτώβριο 2019 σε χώρο που θα ανακοινωθεί σύντομα.

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία