Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σάντυ Χατζηιωάννου: Από τον «Σασμό» στη… μαθηματική ιδιοφυΐα

Με τη δεύτερη τηλεοπτική της δουλειά, υποδυόμενη την δεκαοκτάχρονη Τζένη στη πετυχημένη σειρά του Alpha «Σασμός» έχει καταφέρει να γίνει αγαπητή από το τηλεοπτικό κοινό.

Απόφοιτη του Θεάτρου Τέχνης, η Σάντυ Χατζηιωάννου ήρθε για να μείνει. Παράλληλα με τα τηλεοπτικά γυρίσματα, αυτή την περίοδο βρίσκεται σ’ εντατικές πρόβες για την παράσταση «Τελευταίο Θεώρημα - Constantin Carathéodory» για τον Έλληνα μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδώρη.

Μια παράσταση που όπως μας είπε, δεν σκοπεύει να παρουσιάσει τη βιογραφία του σπουδαίου επιστήμονα αλλά να εστιάσει στις ανθρώπινες σχέσεις και στην αναζήτηση της αγάπης.

Η Σάντυ απολαμβάνει την αγάπη του κόσμου, ονειρεύεται να παίξει τη νύφη στον «Ματωμένο Γάμο» του Λόρκα και όταν παρακολούθησε την «Γκόλφω»,σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου κατάλαβε ότι το μόνο που ήθελε ήταν να γίνει ηθοποιός.

 

sandy texnes plus 1

Πες μας δύο λόγια για την παράσταση «Τελευταίο Θεώρημα - Constantin Carathéodory»

 To «Τελευταίο Θεώρημα - Constantin Carathéodory» είναι μια σκηνική σύνθεση που εμπνέεται από τη σκέψη του σπουδαίου Έλληνα μαθηματικού των αρχών του 20ου αιώνα Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή και προσπαθεί να συνδυάσει επιστήμη κι έρωτα. Δεν πρόκειται για μια βιογραφική παράσταση αλλά περισσότερο για μια ελεγεία πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις, στις ιδιοφυΐες και στην αναζήτηση της αγάπης. Όλα απλωμένα σ΄ ένα μωσαϊκό συναισθημάτων και πάντα καλυμμένα με το αόρατο πέπλο της μαθηματικής διάνοιας.

Τι σε γοήτευσε από τη ζωή και τη δράση του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή;

Από την αρχή των προβών, ο Χρήστος (σσ. ο σκηνοθέτης Χρήστος Καρασαββίδης) μας κάλεσε να μην εστιάσουμε τόσο στη ζωή του Καραθεοδωρή -μια καθόλου έντονη ζωή- αλλά κυρίως στον τρόπο που αυτός ο μαθηματικός προσπάθησε να εξηγήσει τα πράγματα. Από την εντροπία, λοιπόν, μέχρι τη σύμμορφη απεικόνιση και τις εξισώσεις, αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι η ευαισθησία και η επιμονή με την οποία προσπαθούσε να συγκεράσει τα μαθηματικά με τις ανθρώπινες σχέσεις και τελικά με την ίδια την ύπαρξη.

Το έργο του Καραθεοδωρή, παρότι διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό την μαθηματική επιστήμη, παρέμεινε χωρίς αναγνώριση στην πατρίδα του. Δεν ήταν ο πρώτος Έλληνας στον οποίο συνέβη. Πιστεύεις ότι αυτή είναι μια νοοτροπία της χώρας μας;

Δεν θεωρώ πως ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε ο Καραθεοδωρή από την Ελλάδα μπορεί να μας οδηγήσει με ασφάλεια την παγιοποίηση μιας τέτοιας νοοτροπίας από μέρους των Ελλήνων. Σίγουρα είμαστε μια χώρα που φτύνει σκεπτικισμό σε ό,τι θεωρούμε «εισαγόμενο» ακόμη κι αν με αυτό εννοούμε ανθρώπους, αλλά μην ξεχνάμε πως ο Καραθεοδωρή πάλευε να αναγνωριστεί από τη χώρα του -την οποία υπεραγαπούσε- σε μια εποχή που η Ελλάδα δεν διήγε και τις καλύτερες μέρες. Προφανώς, όμως, ο τρόπος με τον οποίο επηρέασε την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και η διαύγεια της σκέψης του, τον κατατάσσουν ανάμεσα στις μεγαλύτερες επιστημονικές προσωπικότητες όλων των εποχών.

santi3 texnes plus

Παίζεις σε μια τηλεοπτική σειρά, τον «Σασμό» που γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Πώς διαχειρίζεσαι την δημοσιότητα;

Είναι πολύ όμορφο αυτό που συμβαίνει και η αγάπη που δέχομαι από τον κόσμο είναι υπέροχο συναίσθημα. 

santi

Έχει αλλάξει η ζωή και η καθημερινότητά σου μετά τη συμμετοχή σου στη σειρά;

Δεν έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό, αλλά σίγουρα έχω λιγότερο ελεύθερο χρόνο από πριν!

 

tzeni2

Πώς ξεκίνησε το ταξίδι σου στην υποκριτική;

 Το ταξίδι μου στην υποκριτική ξεκίνησε κάπως ξαφνικά, ήμουν 22 τότε και αποφάσισα να δώσω εισαγωγικές εξετάσεις στην δραματική σχολή του θεάτρου τέχνης από όπου και αποφοίτησα. 

Θυμάσαι την πρώτη παράσταση που είδες και σε επηρέασε;

Η πρώτη παράσταση που είδα σίγουρα δεν θυμάμαι πότε και ποια ήταν. Θυμάμαι όμως ότι αυτή που με επηρέασε πραγματικά ήταν η «Γκόλφω» του Περεσιάδη στο Εθνικό σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου. 

Υπάρχει κάποιος ρόλος που ονειρεύεσαι να παίξεις;

Υπάρχουν πολλοί ρόλοι που ονειρεύομαι να παίξω! Ίσως λίγο πιο πολύ αυτόν της νύφης από τον ματωμένο γάμο. 

Συμπλήρωσε τη φράση: «Έγινα ηθοποιός γιατί....»

Δεν θα μπορούσα να φανταστώ την ζωή μου αλλιώς. 

sasmos

H Σάντυ Χατζηιωάννου από τις 11 Μαρτίου θα παίζει την παράσταση «Τελευταίο Θεώρημα - Constantin Carathéodory» στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα (Μεγ. Αλεξάνδρου 125 & Ευρυμέδοντος, Κεραμεικός).

Δευτέρα με Πέμπτη την παρακολουθούμε στη σειρά του Alpha «Σασμός»