Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Χάρης Μαυρουδής: «Ελπίζω η δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος της» 

Από τη Δήμητρα Πέτρου

Εσύ, πώς θα αντιδρούσες αν είχες το βάζο με το μέλι μπροστά σου; 

Τη δεκαετία του '80 το μέλι ήταν πολύ, όπως και τα δάχτυλα που θέλανε να το γευτούν. Μέσα σε αυτούς και ο ήρωας της ιστορίας μας... Ένας νεοεκλεγείς δήμαρχος στα Βόρεια Προάστια αλλά με λαϊκή καταγωγή, προσπαθεί, κρυφά απ’ όλους, ακόμα και από την οικογένεια του, να καταχραστεί λεφτά του Δήμου μέσω ενός μεγάλου έργου που έχει υποσχεθεί στους ψηφοφόρους του. 

Τον ρόλο του... διεφθαρμένου πολιτικού έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας ο Χάρης Μαυρουδής. Συναντηθήκαμε σε ένα γνωστό καφέ κοντά στο θέατρο και από την κουβέντα μας μπόρεσα να διαπιστώσω πόσο... κόντρα ρόλος είναι αυτός που ερμηνεύει στο Θέατρο Eliart

Με αφορμή την παράσταση μιλήσαμε για πολλά, όπως για το πώς αντέδρασε εκείνος όταν του δόθηκε η ευκαιρία να βάλει το «δάχτυλο στο μέλι», για την στιγμή που βρέθηκε αντιμέτωπος με κακοποιητική συμπεριφορά στο θέατρο, αλλά και για την πολιτική του ιδιότητα ως αντιδήμαρχος Χαλανδρίου που όμως δεν έχει... καμία σχέση με τον ρόλο που υποδύεται. Ο Χάρης Μαυρουδής πιστεύει ότι ο ενικός αριθμός δεν έχει αξία και ότι μόνο όλοι μαζί μπορούμε να υλοποιήσουμε τους στόχους μας και δηλώνει πώς ο σημαντικότερος ρόλος της ζωής του είναι αυτός του πατέρα.

xarismavroudis texnes plus

Πες μας δύο λόγια για την παράσταση. 

Η παράσταση «Δάχτυλο στο μέλι» είναι μια κωμωδία του Μίμη Καπέρδου. Διαδραματίζεται στη δεκαετία του '80 και αφορά έναν δήμαρχο ο οποίος έχει εκλεγεί πρόσφατα και προσπαθεί να κάνει την πρώτη του μεγάλη κομπίνα και να κλέψει χρήματα από το ταμείο του δήμου. Ουσιαστικά το έργο αυτό με αφορμή όλες τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας, είναι σύγχρονο γιατί, δυστυχώς, τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει πολύ. Πρόκειται λοιπόν για μια φρέσκια κωμωδία, που όμως κάνει και ένα έντονο πολιτικοκοινωνικό σχόλιο για όλα όσα ακόμη και σήμερα βιώνουμε. 

Όπως είπες η πλοκή διαδραματίζεται τη δεκαετία του '80. Τι έχει αλλάξει από τότε και τι έχει μείνει το ίδιο; 

Νομίζω ότι αυτό που έχει αλλάξει είναι η βαθιά απογοήτευση του κόσμου προς την πολιτική, κάτι που είναι πολύ μεγάλο λάθος γιατί με το να απογοητευόμαστε και να αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη τους δεν συνειδητοποιούμε ότι γινόμαστε και εμείς μέρος του προβλήματος και αυτής της παθογένειας. Στην πραγματικότητα επί της ουσίας ο κύκλος της διαφθοράς συνεχίζει να υφίσταται. Ο κύκλος της ασυδοσίας αυτών που έχουν την εξουσία συνεχίζει να υπάρχει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Τη δεκαετία του '80 υπήρχε αυτό που ονομάστηκε μεταπολίτευση, ο στόχος για τον εκδημοκρατισμό της ελληνικής κοινωνίας, πράγμα το οποίο έγινε χάρη και στην είσοδό μας στην Ενωμένη Ευρώπη. Ο κόσμος τότε, διατηρούσε την ελπίδα ζωντανή, αλλά  σιγά σιγά χάθηκε. Απλώς η δυσαρέσκειά του με τον τρόπο που εκφράστηκε έφερε ένα μεγάλο ποσοστό στην ακραία δεξιά. Είδαμε ακόμα και στην τοπική αυτοδιοίκηση κάποιες φιγούρες που ήταν τελείως γελοίες. Και αυτό το πληρώσαμε πολύ ακριβά. Έχουμε αλλάξει  αλλά όχι προς την σωστή κατεύθυνση. 

19 low

Τι πιστεύεις ότι οδηγεί κάποιον να «βάλει το δάχτυλο στο μέλι»

Νομίζω η έλλειψη παιδείας, η έλλειψη συλλογικής συνείδησης, η ενίσχυση του υπερεγώ, του αισθήματος ότι είναι ο νόμιμος διαχειριστής μιας χώρας. Παιδεία φυσικά δεν είναι μόνο η εκπαίδευση, είναι να μάθεις να σέβεσαι τους συνανθρώπους σου, να σέβεσαι τον δημόσιο χώρο, να εκτιμάς τις ανάγκες των ανθρώπων, να ενισχύεις αισθήματα όπως αυτά της αλληλεγγύης, του να ονειρεύεσαι έναν καλύτερο κόσμο. Αυτές οι ελλείψεις δεν ήταν ποτέ η προτεραιότητα του δημοσίου συστήματος παιδείας. Βασίζονται σε κάποιες οικογένειες, σε κάποιους φωτεινούς ανθρώπους που μπορεί να έρθουν στον δρόμο σου. Και έτσι έχουμε καταλήξει να είμαστε μια κοινωνία του υπερεγώ. Ο καθένας δηλαδή κοιτάζει περισσότερο το δικό του μικρό συμφέρον και όχι το κοινό. Νομίζω αυτές είναι κάποιες από τις αιτίες που γεννούν αυτά τα φαινόμενα και βεβαίως και η έλλειψη και των θεσμών που πρέπει να σε αποτρέπουν από το να διαχειριστείς με αυτόν τον τρόπο το δημόσιο χρήμα. 

Πώς πιστεύεις ότι μπορεί ο άνθρωπος να αποδεσμευτεί από τις ατέλειες που τον οδηγούν σε τέτοιες συμπεριφορές; 

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να αντιληφθεί την ευθύνη των επιλογών του και των πράξεών του. Ο καθένας από εμάς έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει και την κοινωνία μας αλλά και τις ζωές τις δικές μας και των συνανθρώπων μας. Να διαβάζει: από λογοτεχνία μέχρι ειδήσεις και να διαμορφώνει άποψη. Να ενημερωνόμαστε ώστε να μπορούμε να φιλτράρουμε. Αυτό θα μας κάνει πολίτες που θα ξέρουμε τα δικαιώματά μας και τις υποχρεώσεις μας. Θεωρώ ότι θα πρέπει να συμμετέχουμε όσο μπορούμε περισσότερο σε αυτή τη διαδικασία που ονομάζουμε τα κοινά. Είτε από τους χώρους εργασίας μας, είτε μέσα από τα social μας που πρέπει να έχουμε άποψη και να μην φοβόμαστε να την εκφράζουμε. Να είμαστε γενικά πιο ενεργοί. Αυτό πιστεύω θα ήταν και αποτρεπτικός παράγοντας στο να συμβαίνουν πράγματα κάτω από τη μύτη μας αλλά και στο να δημιουργούμε ένα πιο κριτικό κοινό το οποίο κάποια στιγμή θα κληθεί να αναλάβει και το εκλέγειν και το εκλέγεσαι. 

Εσύ πως θα αντιδρούσες αν είχες μπροστά σου το «βάζο με το μέλι»; 

Ευκαιρίες μου έχουν δοθεί να υπάρξω σε διάφορα κέντρα μηχανισμών τα οποία δεν θα ήταν αυτά που θα βελτίωναν τις συνθήκες ζωής κάποιων άλλων ανθρώπων. Όπως επίσης στο κομμάτι της τοπικής αυτοδιοίκησης έχω αισθανθεί ανθρώπους που προσπαθούν να με προσεγγίσουν θεωρώντας ότι έχω κάποιον απώτερο στόχο. Νομίζω ότι η μεγαλύτερη άμυνα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι όταν το ένστικτό σου σου λέει ότι κάτι δεν πάει καλά, να διαχωρίζεις ξεκάθαρα τη θέση σου. Ένας άνθρωπος που εγώ θαυμάζω πολύ για την πολιτική του σκέψη, μου είχε πει κάποια στιγμή ότι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν γωνίες και να μην στρογγυλεύουν τα πράγματα. Και εννοούσε να είμαστε ξεκάθαροι και με την πολιτική μας σκέψη και τον πολιτικό μας λόγο και με τις επιλογές μας. Γιατί αν προσπαθούμε να τα έχουμε με όλους καλά, κάτι προσδοκούμε από αυτούς. Οπότε από μικρό παιδί, που έζησα και εποχές που έκανα πρωταγωνιστικούς ρόλους σε σίριαλ, αισθάνθηκα ότι αυτή η ματαιοδοξία μπορεί να γίνει δοξασία, αλλά επειδή είχα στέρεες βάσεις από την οικογένειά μου, θεωρώ ότι  αποσιώπησα αυτούς τους κινδύνους. 

Αυτή η αντίδρασή σου σου έφερε δυσκολίες στην πορεία σου; 

Σίγουρα... Υπάρχει πάντα πιο εύκολος δρόμος για να κάνεις κάποια πράγματα, αλλά υπάρχει και ο δρόμος της συνείδησης. Και είμαι ένας άνθρωπος που έχω θέμα με την συνείδησή μου γιατί τα λάθη μου τα πληρώνω και μάλιστα πολύ ακριβά.

 Η μόνη άμυνα είναι να προσπαθείς να τα αποφεύγεις, γιατί μετά δεν μπορείς να κοιμηθείς εύκολα τα βράδια. Κάποιοι βέβαια μια χαρά κοιμούνται αλλά έχουν διαλέξει άλλους δρόμους (γελάει). Εγώ προσπάθησα στη ζωή μου και να αποφύγω τέτοιες κακοτοπιές και επίσης να έχω μια αυτόνομη πορεία και να μην αγκιστρωθώ γύρω από τις επιτεύξεις του πατέρα μου παραδείγματος χάρη. 

daktulo meli

Τα τελευταία χρόνια ασχολείσαι και με την αυτοδιοίκηση στον Δήμο Χαλανδρίου. Τι σε γοήτευσε στην πολιτική; 

Αυτό που με γοητεύει είναι ότι καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις που επηρεάζουν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο ζωές ανθρώπων. Μπορεί στην τοπική αυτοδιοίκηση να μην είμαστε εμείς αυτοί που ορίζουμε τους μισθούς ή τις συνθήκες εργασίας των ανθρώπων (που δεν ανήκουν στους εργαζόμενους του Δήμου), να μην ορίζουμε την εξωτερική πολιτική, να μην ορίζουμε το σύστημα υγείας, υπάρχουν όμως αποφάσεις οι οποίες προστατεύουν τους ανθρώπους. Είτε τώρα με την πανδημία, είτε ανθρώπους που είναι οικονομικά ασθενέστεροι με διάφορες αποφάσεις μας που τους έχουμε στηρίξει. Στο να είναι η πόλη μας πιο καθαρή, στο να υπάρχουν προγράμματα για άτομα με αναπηρία, να κρατάμε χαμηλές τις τιμές για να μπορεί η άθληση να είναι για όλους, στο να μπορούν οι κωφοί συμπολίτες μας να εξυπηρετούνται στην νοηματική στα κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών, στο να έχουμε εικαστικές παρεμβάσεις που να βάζουν τους ανθρώπους σε έναν άλλον τρόπο σκέψης.  

Αυτή είναι η αξία της πολιτικής, το να μπορείς να παίρνεις αποφάσεις που κοιτάνε το σύνολο και τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Κι αυτό είναι κάτι που με γοητεύει γιατί ως μονάδα προσπαθούσα σε διάφορους τομείς να βοηθήσω, τώρα όμως έχω άλλες δυνατότητες. Και οι δυνατότητες αυτές δεν σου έχουν δοθεί επειδή σφετερίστηκες την εξουσία αλλά επειδή συνομίλησες με ανθρώπους για ένα όραμα που είχες και αυτοί το υποστήριξαν. Και μετά καλείσαι αυτό το όραμα να μπορέσεις να το εκπληρώσεις , να μην μείνεις στα λόγια αλλά να γίνεται πράξη.  

Μου είπες πολλές δράσεις που κάνετε ως Δήμος. Από αυτές ποια ήταν δικό σου προσωπικό «στοίχημα» που τώρα την βλέπεις και νιώθεις περήφανος; 

Ο ενικός αριθμός δεν είναι σωστός γενικά. Πρέπει να το τονίζουμε αυτό, γιατί μπορεί κάποιος να έχει την ιδέα αλλά σίγουρα δεν την υλοποιεί μόνος του. Ένα από τα πράγματα που αισθάνομαι περήφανος όμως είναι η ιδέα για την εκπαίδευση τεσσάρων εργαζομένων στην ελληνική νοηματική. Αυτό ήταν κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στη χώρα. Το δημόσιο δεν είχε εκπαιδεύσει ποτέ ανθρώπους στην νοηματική. Ήταν μια ιδέα δική μου που όμως για να υλοποιηθεί χρειάστηκαν αρκετοί άνθρωποι. Αλλά επειδή ξεκίνησε από δική μου πρωτοβουλία είναι από τα πράγματα που είμαι περήφανος. Επίσης, επειδή λόγω Covid κάποια σχέδια μπήκαν στην άκρη, ο μόνος αθλητικός θεσμός που πρόλαβα να υλοποιήσω, ήταν ένας νυχτερινός χριστουγεννιάτικος αγώνας δρόμου ο οποίος έγινε σε διάφορα σημεία της πόλης, το οποίο έβαλε σε διαδικασία και ανθρώπους που δεν ασχολούνται με τον αθλητισμό να συμμετάσχουν. Ελπίζω τώρα που φαίνεται να πηγαίνουν καλύτερα να πράγματα να υλοποιηθούν και τα υπόλοιπα σχέδια που έχω.  

Η αυτοδιοίκηση είναι το μόνο που σε ενδιαφέρει στην πολιτική; Έχεις σκεφτεί κάποια στιγμή το κοινοβούλιο; 

Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και όταν κατέβηκα στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν το είχα προσχεδιάσει. Μου έγινε μια τιμητική πρόταση από τον δήμαρχο και εγώ ούτε καν σκεφτόμουν ότι σκόπευε κάποια στιγμή να με κάνει αντιδήμαρχο όταν είχα εκλεγεί. Κάθε φορά που κάποιος που να πιστεύω και να έχω κοινό όραμα μαζί του μου ζητάει να στηρίξω κάτι, είτε αυτό λέγεται δημοτικές εκλογές, είτε μια άλλη προσπάθεια νιώθω την υποχρέωση να συμβάλλω σε αυτό. Οπότε το αν κάποια στιγμή θα προχωρήσω σε άλλα επίπεδα της πολιτικής, δεν είναι κάτι που με απασχολεί, αλλά δεν είναι και κάτι που θα αποκλείσω γιατί ήμουν πάντα πολιτικό όν. Ο τρόπος σκέψης μου είναι καθαρά πολιτικοποιημένος οπότε δεν μπορώ να το αποκλείσω. Θα με ενδιέφερε αλλά και αυτό που κάνω τώρα με γεμίζει. 

Πολιτική, υποκριτική και πατρότητα. Πόσο εύκολο είναι να τα συνδυάσεις; 

Καθόλου εύκολο. Η αλήθεια είναι ότι είμαι ένας ανήσυχος άνθρωπος, πάντα προσπαθώ να βελτιωθώ. Δεν είναι εύκολο να το πετύχεις και βάλε μέσα σε αυτά και ένα πανεπιστήμιο που τελείωσα το καλοκαίρι που μας πέρασε. Είναι πολύ δύσκολο να τα συνδυάσεις, σίγουρα έχεις απώλειες γιατί δεν μπορείς να τα κάνεις όλα σωστά, αλλά ιδιοσυγκρασιακά δεν μπορώ και αλλιώς. Προσπαθώ να είμαι δίπλα στα παιδιά μου, προσαρμόζω στον βαθμό που μπορώ το πρόγραμμά μου ώστε να μπορώ να το πετύχω αλλά όταν έχεις το πρωί να πηγαίνεις στο δημαρχείο, μετά να πηγαίνεις για πρόβες και μετά για παράσταση, σίγουρα κάποια πράγματα τα χάνεις.  

 mavroudis

Έχω χάσει αρκετό χρόνο από τους φίλους μου για να είμαι δίπλα στα παιδιά μου. Γιατί η πατρότητα για μένα πάντα η πρώτη μου προτεραιότητα. Σίγουρα έχω ενοχές για πράγματα που θα μπορούσα να έχω κάνει και δεν έχω κάνει αλλά νιώθω ότι τους δείχνω ένα διαφορετικό πρότυπο ίσως από αυτό που έχουν συνήθως τα παιδιά, αλλά που έχει αρχές. Ελπίζω να μπορούν να δουν την τελική εικόνα. Σίγουρα και η μητέρα τους και εγώ έχουμε κάνει  καλή δουλειά γιατί είναι και τα δύο πλάσματα με πολλές ευαισθησίες, με ήθος οπότε πέρα από τις ενοχές μου νομίζω κάτι καλό γίνεται (γελάει). Νομίζω ότι όλοι όμως το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να έχουμε ενοχές για τον τρόπο που μεγαλώνουμε στις μέρες μας τα παιδιά. 

3720 XARIS KAI NOTIS MAYROYDIS 28022018

Ο πατέρας σου, Νότης Μαυρουδής, είναι ένας σπουδαίος Έλληνας συνθέτης. Πόσο σε επηρέασε; 

Ο πατέρας μου με έχει επηρεάσει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι αντιλαμβάνεται. Ένα από τα πράγματα που θυμάμαι να λέει σε μαθητές του και που ήμουν και εγώ παρών, είναι ότι «για μια αισθητική ζούμε». Το κομμάτι της αισθητικής λοιπόν είναι κάτι που έδινε και αυτός μεγάλη σημασία και που με έκανε να δίνω και εγώ. Επίσης θεωρώ ότι είμαι ένα ηθικός άνθρωπος και νομίζω ότι σε πάρα πολλά πράγματα έχω δει τις πράξεις του πατέρα μου και αυτό ήταν για εμένα μεγάλος οδηγός. Ακόμα με βοήθησε στο να μπορώ να πατάω στη γη. 

Επειδή είχα την δυνατότητα να συναναστραφώ με πολύ σημαντικούς ανθρώπους λόγω του πατέρα μου σε μικρή ηλικία, μπόρεσα να απομυθοποιήσω την έννοια του ινδάλματος όπως και αυτή της αυθεντίας. Το οποίο ήταν πολύ σημαντικό για να βάζω τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Ήταν σημαντικό και για το πως βλέπω τον εαυτό μου και τους άλλους. Υπάρχουν και πράγματα που σαφώς διαφωνώ μαζί του, αλλά ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που μου έδωσαν και οι δύο μου οι γονείς, είναι τη δυνατότητα να διαφωνώ με τους άλλους. Να μην θεωρώ ότι οι άλλοι τα ξέρουν όλα αλλά ούτε και εγώ. Και έτσι να είμαι πολύ πιο συζητήσιμος για να μπορώ να έχω μια πολύ πιο κριτική σκέψη. 

mavroudis. melijpg

Τον τελευταίο καιρό ακούμε συνέχεια για κακοποιητικές συμπεριφορές και γενικά αλλά και στον χώρο του πολιτισμού. Εσύ έχεις υπάρξει ποτέ μάρτυρας κάποιου περιστατικού; 

Και μάρτυρας έχω υπάρξει και δέκτης. Επίσης έχω αντιδράσει για χαμηλούς μισθούς συναδέλφων. Έχω φύγει από θίασο γιατί είδα τέτοιες συμπεριφορές αλλά δυστυχώς έχουν υπάρξει και φορές που δεν τόλμησα να αντιδράσω, από φόβο και επειδή προφανώς δεν είχα εμπιστοσύνη και στις δικές μου δυνάμεις και αισθανόμουν ότι δεν έχω και την επιλογή. Και ο ίδιος έχω υπάρξει, θύμα προσπάθειας κακοποιητικής συμπεριφοράς και έχω αντιδράσει. Έχω τσακωθεί με σκηνοθέτη επειδή προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την εξουσία του και να με προσεγγίσει σεξουαλικά, και ενώ του μίλησα πολύ ευγενικά εξηγώντας του ότι δεν είμαι ομοφυλόφιλος και να σταματήσει, αυτός θεώρησε ότι μπορεί να συνεχίσει.  

Εγώ είχα την δυνατότητα να αντιδράσω. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν την έχουν και σε αυτούς πρέπει να εστιάσουμε και να μην λέμε ο καθένας μας το μακρύ του και το κοντό του, ξεχνώντας την ουσιαστική ματιά που πρέπει να ρίχνουμε στα πράγματα. Και με αφορμή αυτές τις δίκες που βρίσκονται σε εξέλιξη, ελπίζω η δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος της, να μπορέσει να αποδειχθεί ότι οι τόσοι συνάδελφοι δεν είναι ελέφαντες, να μην τους φερθεί η δικαιοσύνη με τρόπο «βίαιο» και να λάμψει η αλήθεια και οι άνθρωποι που ευθύνονται να το πληρώσουν έτσι όπως ορίζει ο νόμος και να μην τους χαριστεί τίποτα. Η αλαζονεία, και η απανθρωπιά των ανθρώπων δεν έχει ούτε φύλο, ούτε χρώμα, ούτε οικονομικό υπόβαθρο. Οι θύτες είναι θύτες και τα θύματα είναι θύματα. Ο λόγος που ακούμε πολύ περισσότερο για γυναίκες θύματα είναι γιατί ζούμε σε μια πατριαρχική κοινωνία. Γυναίκα στα διεστραμμένα μυαλά κάποιων ανθρώπων ακόμα και σήμερα, σημαίνει αδύναμος πόλος. Αυτό κάποια στιγμή, ελπίζω τώρα να σταματήσει. Οι κακοποιητικές συμπεριφορές δυστυχώς δεν είναι εύκολο να σταματήσουν, αλλά αυτό που μπορεί να αλλάξει είναι οι γυναίκες να μιλάνε χωρίς να φοβούνται και η κοινωνία να μην προσπαθεί να τους βουλώνει το στόμα. 

Κλείνοντας, θα ήθελα και ένα σχόλιο σου για την κατάσταση πολέμου που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία. 

Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει. Εγώ έχω βουλιάξει μπροστά σε μια οθόνη βλέποντας ειδήσεις. Με στεναχωρεί  πάρα πολύ όλο αυτό. Είναι κάτι που δυστυχώς δεν θα σταματήσει να συμβαίνει, απλά αλλάζει τόπους. Ο κόσμος ξεχνάει πολύ γρήγορα και επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη. Δυσαρεστήθηκα από τη δήλωση της προέδρου της Δημοκρατίας που ξέχασε ότι στην Ευρώπη έχει συμβεί και η εισβολή της Κύπρου από τους Τούρκους, καθώς και ο διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας.  

Ευθύνες υπάρχουν από πολλές πλευρές, δεν είναι μόνο η κακιά Ρωσία που επεμβαίνει στην Ουκρανία αλλά σίγουρα ότι και να έχει συμβεί έχουμε έναν εισβολέα, ο οποίος πηγαίνει σε μια κυρίαρχη χώρα και δολοφονεί ανθρώπους, καταστρέφει υποδομές, οι οποίες και όλα να τελειώσουν, για να ξαναφτιαχτούν θα επιφέρουν πολλά χρέη στον λαό και θα καταστραφεί οικονομικά. Άνθρωποι θα χάσουν τον τόπο και τις οικογένειές τους, η οικολογική καταστροφή θα είναι τεράστια. Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει και νιώθω ανήμπορος. Τα συμφέροντα πάλι θα κυριαρχήσουν, κάποιοι άνθρωποι θα γίνουν πλουσιότεροι και πάντα είναι και ταξικό το ζήτημα και δεν το αντιλαμβανόμαστε αυτό γιατί αυτοί που πηγαίνουν στον πόλεμο είναι πάντα οι τελευταίοι τροχοί μιας μηχανής η οποία κοιτάζει μονάχα το κέρδος. 

 

daxtylo sto meli 640x640

«Δάχτυλο στο μέλι»  

Συντελεστές 

Κείμενο: Μίμης Καπέρδος
Σκηνοθεσία: Χρήστος Ευθυμίου - Μίμης Καπέρδος
Σκηνικά κοστούμια: Βαλεντίνο Βαλάσης
Casting: Κυριάκος Κουρουτσαβούρης 

Παίζουν οι ηθοποιοί 

Βίβιαν Κοντομάρη (Ελένη) 

Χάρης Μαυρουδής (Γιώργος) 

Κωνσταντίνος Μουταφτσής (Νώντας) 

Μίμης Καπέρδος (Νίκος) 

Χριστίνα Μαθιουλάκη (Τέρυ) 

Μαρία Κωνσταντά (Νατάσα) 

Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος (Σπύρος) 

Info 

Θέατρο ELIART, Κωνσταντινουπόλεως 127, Βοτανικός, τηλ.: 210 3477677 

Δευτέρα και Τρίτη 

Ώρα: 21:15 

Διάρκεια: 80 λεπτά 

Εισιτήρια: 12€ (προπώληση), 15€ (γενική είσοδος), 10€ (φοιτητές, άνεργοι, πολύτεκνοι, ΑμεΑ και άνω των 65). 

Προπώληση και στο Ταμείο του θεάτρου ELIART 

 

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία