Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Η Γεωργία Ζώη μας γράφει γι’ αυτό που την «καίει»

Με λένε Γεωργία Ζώη, είμαι ηθοποιός και αρχιτέκτων - και τραγουδίστρια λένε πολλοί - ζω στου Παπάγου και είμαι καλά!!!
 
Αυτό που με καίει είναι ο χρόνος!
Που τρέχω διαρκώς για να προλάβω!
Που δεν προλαβαίνω να κάνω αυτά που θέλω!! 
Που προσπαθώ να είμαι συνεπής στις δύο δουλειές μου και να ανταποκρίνομαι στις υποχρεώσεις μου απέναντι στους συνανθρώπους μου και αφήνω σε δεύτερη μοίρα αυτά που αφορούν τη Γεωργία!
 
Για παράδειγμα:
 
  Έχω φτιάξει εκατοντάδες - ίσως χιλιάδες - σπίτια!!! 
Δεν έχω φτιάξει το δικό μου σπίτι!! Ζω στο πατρικό μου χωρίς να έχω πειράξει ούτε ένα καρφί!
Ονειρευόμουνα από μικρή ένα σπίτι με αυτά που έλειπαν από το πατρικό μου. Τζάκι, γυμναστήριο, τζακούζι, σάουνα και πισίνα.
Κι ακόμη ονειρευόμουνα ένα σπίτι πάνω στη θάλασσα! Με ένα τοίχο γυάλινο για να την αγναντεύω συνέχεια, να μπαίνει θαρρείς η θάλασσα μέσα στο σπίτι μου! 
Για να κολυμπάω κάθε μέρα και κάθε νύχτα και κάθε ώρα! 
Τα έχω σχεδιάσει όλα αυτά εδώ και χρόνια, αλλά ακόμη τα ονειρεύομαι!! 
Ας όψεται ο χρόνος αρχικά και η κρίση αργότερα!  
Μου θυμίζω τον τσαγκάρη που δεν βρίσκει χρόνο για τα δικά του παπούτσια!!
 
  Έχω φτιάξει δεκάδες θέατρα!!
Ονειρευόμουνα από μικρή το δικό μου θέατρο! Ακόμη το ονειρεύομαι!
Ας όψεται ο χρόνος, η κρίση και το γεγονός ότι με την πάροδο του χρόνου το θεώρησα ιδιαίτερα εγωϊστικό, εγωκεντρικό και ναρκισσιστικό να έχει ο κάθε ηθοποιός ένα δικό του θέατρο!!
 
  Έχω ένα τεράστιο αρχείο - αρχιτεκτονικό και θεατρικό - και όλο λέω ότι μόλις βρω χρόνο θα το οργανώσω. 
Εδώ και οκτώ χρόνια, από τότε που έχασα τον πατέρα μου, έχει προστεθεί και το δικό του αρχείο. Του πατέρα μου που έγραφε για τριάντα χρόνια την «Εφημερίδα του χωριού» στο χωριό μας στη Φτέρη Κεντρικών Τζουμέρκων! Τεράστιο αρχείο ιστορικό και λαογραφικό!
Χρόνια τώρα αναβάλλω την οργάνωσή τους μέχρι να βρω αυτόν τον πολύτιμο χρόνο!!
 
  Έχω άπειρα βιβλία - τα πιο πολλά από αυτά συσσωρευμένα με την προσδοκία να τα διαβάσω μόλις βρω χρόνο!! 
Πλέον όμως προλαβαίνω να διαβάσω τα απολύτως αναγκαία!! Και ονειρεύομαι να βρω χρόνο ώστε να κατεβάζω κάθε μέρα ένα βιβλίο από τις βιβλιοθήκες μου! Αρχίζοντας από τη βιβλιοθήκη με τα αγαπημένα μου, στον τοίχο πίσω από το κρεββάτι μου.
Αντ’ αυτού παραλίγο να πέσω θύμα των βιβλίων. Ένα ράφι υποχώρησε από το βάρος τους και μια καταιγίδα από βιβλία - πάνω από 100 - έπεσε πάνω στο κεφάλι μου! 
 
  Ώρες - ώρες με πιάνει το εργασιακό και συνδικαλιστικό μου φιλότιμο και αποφασίζω να διεκδικήσω αμοιβές μου - τουλάχιστον τις πιο μεγάλες - από απλήρωτη εργασία!! Στην Αρχιτεκτονική βεβαίως!! Και είναι πολλές! 
Αμοιβές που θα μου εξασφάλιζαν τα γεράματά μου. 
Όλο λέω ότι θα φτιάξω τους φακέλους μόλις βρω χρόνο!! Περνάει ο χρόνος, παραγράφονται τα αδικήματα! Αντίθετα τρέχω στα δικαστήρια, όποτε μου ζητηθεί, να συνδράμω ως μάρτυρας - Τεχνικός Σύμβουλος - και μάλιστα με επιτυχία στις διεκδικήσεις πελατών και φίλων μου!!
 
  Ονειρεύομαι από παιδί να παίξω κάποτε αρχαία τραγωδία στην ΕΠΙΔΑΥΡΟ, αφού με πάρουν πρώτα στο ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ - τη Δραματική Σχολή του οποίου τελείωσα με περγαμηνές πριν σαράντα χρόνια! 
Και όλο λέω ότι θα πάω με το βιογραφικό μου να κάνω κάποια αίτηση! Η να μιλήσω σε κάποιον από τους υπεύθυνους και τους κατέχοντες - όλο και κάποιον γνώριζα τόσα χρόνια!! Όλο και κάποιοι φίλοι ήταν στα πράγματα!!!! Και όλο το αναβάλλω! 
Ας όψεται ο χρόνος και η περηφάνεια μου!!! 
Και συνεχίζω να ονειρεύομαι ότι θα με καλέσουν μόνοι τους!
 
  Ονειρεύομαι να παίξω σε μία πλούσια παραγωγή, όπου δεν θα αγωνιούν για να πληρώσουν το θέατρο, τους ηθοποιούς, τους συντελεστές, τα σκηνικά, τα κοστούμια!! 
Και όλο λέω πως θα μιλήσω σε κάποιον γνωστό, η θα πάω σε κάποια audition!! 
Ας όψεται πάλι ο χρόνος και ο εγωϊσμός μου! 
Αντ‘ αυτού παίζω σε «low budget» μικρές παραγωγές, «off Broadway», όπου όλοι τρέχουμε για όλα και ματώνουμε!! Και φτιάχνουμε παραγωγές .... χειροποίητες!! Τουλάχιστον όμως είμαστε ευτυχισμένοι και περήφανοι! 
Και συνεχίζω να ονειρεύομαι τη συμμετοχή μου σε μεγάλες παραγωγές με αυτούς τους ίδιους σεμνούς και ακάματους δημιουργούς! Όπου θα προσληφθούμε λέει για ό,τι είμαστε και όχι γιατί «μιλήσαμε» με κάποιον! 
 
Τέτοιες «χειροποίητες» παραγωγές είναι όλες οι δουλειές μου τα τελευταία χρόνια!! Όλες σημαντικές και ξεχωριστές!! Ρεπερτόριο κλασικό και μοντέρνο! Ελληνικό και ξένο:
Αισχύλος, Ευρυπίδης, Σοφοκλής, Σαίξπηρ, Λόρκα, Σαρτρ, Τερζάκης, Λουντέμης, Στρίντμπεργκ, Πεσσόα, Βιτάλη, Παπαστάθη, Άμποτ, Χαρτ, Λουνάρι, Αντέλου,  Πετροπουλέας, Σκιαδαρέση, Τρουλλινού, Κιναλόπουλος,  Ζαχαράτου, Ψιλοβίκου, Βαρβαρήγος, Αγγελάκη Ρουκ, Χαροκόπου, Φαλκώνης. 
26 συγγραφείς! Μόνο στον 21ο αιώνα!! Τα 19 τελευταία χρόνια!!
Χωρίς επιχορηγήσεις, χωρίς χορηγούς, χωρίς γιγαντοαφίσες, χωρίς τηλεοράσεις!
Υπάρχει και αυτό το θέατρο
Στηρίξτε το!!!
 
Πέρυσι μία τέτοια παραγωγή στην Αθηναΐδα, ξεπέρασε τις προσδοκίες όλων! Με εξαιρετικές κριτικές και μεγάλη αποδοχή από το κοινό!! ΣΟΦΙΑ ΣΕ ΘΥΜΑΜΑΙ, της Τάνιας Χαροκόπου, σε σκηνοθεσία Μενέλαου Τζαβέλλα, όπου υποδύθηκα τη Σοφία Βέμπο, και τραγούδησα τα σημαντικότερα τραγούδια της!!! Μία παραγωγή που ελπίζω να επιστρέψει σύντομα!
 
Φέτος μία ακόμη χειροποίητη παραγωγή, η ΓΑΙΑ του Γιάννη Φαλκώνη, με μία παγκόσμια πρωτοτυπία! Όλη η παράσταση διεκπεραιώνεται μέσα στο νερό!
Στη θάλασσα, στο Φεστιβάλ της Λευκάδας, το καλοκαίρι!!  
Σε κλειστό χώρο, σε πισίνα ειδικά διαμορφωμένη ως θάλασσα, τώρα! 
Και γω να είμαι επί μιάμιση ώρα στο κρύο νερό! Σε λίγο θα διεκδικήσω θέση στο survivor!! Χειμερινή κολυμβήτρια γαρ που επί 8 χρόνια κολυμπάω στη θάλασσα κάθε μέρα και που στις 3 Φεβρουαρίου κλείνω 2.922 συνεχόμενες μέρες κολύμβησης!! Χωρίς διακοπή ούτε μέρα!!
 
ΓΑΙΑ λοιπόν φέτος σε κείμενο και σκηνοθεσία Γιάννη Φαλκώνη, στο Θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ.
Όπου υποδύομαι μια πρόσφυγα - ναυαγό που σώζει μεσοπέλαγα ένα μωρό!
Θέμα της η ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ!! Χωρίς συγκεκριμένο τόπο και χρόνο!!
Η ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ! 
Άλλο ένα θέμα που με καίει!!
Αλλά αυτό είναι θέμα τεράστιο, πολιτικό, οικονομικό, παγκόσμιο.
Και θέλει μόνο του πολλή κουβέντα.
Κι αναρωτιέμαι τι μπορώ να προσφέρω εγώ ως μονάδα, πως μπορώ να βοηθήσω σ’ αυτόν τον τομέα!
Προς το παρόν το θέατρο γίνεται αρωγός, ως μέσον αφύπνισης!! 
Μακάρι τα μηνύματα SOS που εκπέμπει η ΓΑΙΑ να έχουν πολλούς αποδέκτες!
Κάθε Τετάρτη στις 9:30, στο Θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ. Από 30 Ιανουαρίου έως 17 Απριλίου.
 
Τι με καίει λοιπόν;
Ο ΧΡΟΝΟΣ και η ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ
 
Τι θα επιθυμούσα;
 
ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ.
Ευτυχώς έχω καταφέρει μέσα στο χρόνο μου να χωρέσω τις δύο μεγάλες μου αγάπες, τη θάλασσα με την καθημερινή κολύμβηση και το Θέατρο με τη διαρκή συνεχόμενη ενασχόλησή μου μαζί του!!
 
Θα ήθελα όμως να είχε 48 ώρες το εικοσιτετράωρο!!!
 
ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ
 
Μου έρχεται στο νου το IMAGINE του John Lennon!!!
Μακάρι να μπορούσε να γίνει πραγματικότητα!!
 
Φαντάσου!!!!
 
«Μπορείς να πεις πως είμαι ονειροπόλα, αλλά δεν είμαι η μόνη!! Ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα ενωθούμε όλοι μαζί και όλος ο κόσμος θα είναι σαν ένας»!!!
 
Χωρίς σύνορα!! Χωρίς θρησκευτικές και ιδεολογικές διαφορές! Όπου θα ζούμε όλοι μαζί ειρηνικά!!
 
Imagine there's no countries.
It isn't hard to do.
Nothing to kill or die for.
And no religion, too.
Imagine all the people
Living life in peace. 
You may say that I'm a dreamer
But I'm not the only one.
I hope someday you'll join us
And the world will be as one.
 

 

Η Γεωργία Ζώη πρωταγωνιστεί στο θεατρικό έργο "Γαία" του Γιάννη Φαλκώνη σε σκηνοθεσία του ίδιου 

Παραστάσεις : Κάθε Τετάρτη στις 9.30 μ.μ μέχρι 17 Απριλίου 2019

 

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία