Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

H «Ελληνική Βιβλιογραφία Θεατρικών Έργων, Διαλόγων και Μονολόγων: 1900-1940» κυκλοφορεί!

Ελληνική Βιβλιογραφία Θεατρικών Έργων, Διαλόγων και Μονολόγων: 1900-1940

 

Παρόλη της γενικότερη δυσπραγία και τον εγκλεισμό που χαρακτηρίζουν το 2020, η δημιουργία προσπαθεί και βρίσκει τρόπους για να εισβάλλει στη ζωή μας. Σε αυτή την προσπάθεια, μεταξύ άλλων, ανήκει και η νέα έκδοση που κυκλοφορεί από το Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών. Πρόκειται για ένα συλλεκτικό, δίτομο έργο της Προέδρου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Χρυσοθέμιδος Σταματοπούλου-Βασιλάκου, με τίτλο, «Ελληνική Βιβλιογραφία Θεατρικών Έργων, Διαλόγων και Μονολόγων: 1900-1940». Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εργαλείο, απολύτως σημαντικό για ερευνητές αλλά και ανθρώπους του θεάτρου, το οποίο μελετάει 5.344 αναγραφές θεατρικών έργων, διαλόγων και μονολόγων, (πρωτότυπων και μεταφρασμένων) στην ελληνική γλώσσα που εκδόθηκαν αυτοτελώς ή δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά έντυπα (περιοδικά, εφημερίδες, ημερολόγια, λευκώματα, επετηρίδες), επίσης σε συλλογικούς τόμους και σχολικά εγχειρίδια στη διάρκεια του πρώτου μισού του 20ού αιώνα, από το 1900 έως το 1940, έτος έναρξης του ελληνοϊταλικού πολέμου και περαιτέρω εμπλοκής της Ελλάδος στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας ιδιαίτερα χρονοβόρας και εξαιρετικά απαιτητικής έρευνας, η οποία καταφέρνει να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην ελληνική δραματολογία, μεταξύ των ετών 1901-1906, αλλά και 1921-1930.

Πρόκειται για μια ειδική, αναδρομική βιβλιογραφία, εξαντλητική ως προς το είδος

του υλικού που περιλαμβάνει, και συστηματική ως προς το περιεχόμενο του λήμματος, που φέρνει στην επιφάνεια ένα πλήθος τίτλων θεατρικών και θεατρόμορφων έργων της περιόδου του ελληνικού μοντερνισμού, καθώς και αυτής του μεσοπολέμου που αναδεικνύονται από τις πιο γόνιμες περιόδους της δραματουργίας του 20ού αιώνα και φιλοδοξεί να υπηρετήσει τις ερευνητικές ανάγκες Ελλήνων και ξένων θεατρολόγων, καθώς και ευρύτερα μελετητών των ελληνικών γραμμάτων των νεότερων χρόνων,αλλά και κάθε ενδιαφερόμενου για την ανωτέρω θεματική κατά τρόπο τελεσφόρο και αποδοτικό.

 

Η Χρυσόθεμις Σταματοπούλου-Βασιλάκου είναι Καθηγήτρια Θεατρολογίας-Ιστορίας και Βιβλιογραφίας του Νεοελληνικού Θεάτρου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (2017-2020) και Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών (2016-2020). Έχει εκδώσει και επιμεληθεί δεκαπέντε (15) αυτοτελείς τόμους, ενώ περισσότερες από ογδόντα (80) επιστημονικές εργασίες της έχουν δημοσιευτεί σε πρακτικά συνεδρίων, επετηρίδες και επιστημονικά περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και σε συλλογικούς τόμους. Για τη συμβολή της στη μελέτη της ιστορίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού έχει τιμηθεί από τον Νέο Κύκλο Κωνσταντινουπολιτών, την Εστία Νέας Σμύρνης, καθώς και από μικρασιατικούς συλλόγους.

 

 

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία