Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 
Χριστίνα Καγγέλη

Χριστίνα Καγγέλη

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αγάπη - Υπομονή - Αλληλεγγύη

Εδώ και πολλά χρόνια ακούω συνέχεια τη φράση «δεν έχω χρόνο», «δεν έχω χρόνο για μένα, δεν έχω χρόνο να ξεκουραστώ, να ηρεμήσω, να χαλαρώσω, να διαβάσω ένα βιβλίο, να ξεκινήσω ένα νέο χόμπι, να παρατηρήσω τη φύση, να επικοινωνήσω με φίλους και συγγενείς, να τακτοποιήσω το σπίτι» και πολλά άλλα.
Και ξαφνικά υπάρχει χρόνος, ο χρόνος που δημιουργείται από τις συνθήκες της καραντίνας. Ας δούμε τον χρόνο που θα περάσουμε στα σπίτια μας ως δώρο για να κάνουμε πράγματα που χάνονται μέσα στην ταχύτητα της καθημερινότητας μας!
Συχνά αντιμετωπίζουμε τη νέα κατάσταση της πανδημίας ως μία απειλή που θα προκαλέσει μεγάλες αλλαγές στις ζωές μας. Στον ελεύθερο χρόνο που δεν είχαμε, αλλά αίφνης προέκυψε, κατέχουν σταθερή θέση ο πανικός, το άγχος, η αγωνία, ο φόβος, ενώ θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε δημιουργικά αυτόν τον χρόνο και να προετοιμάσουμε τον εαυτό μας, ώστε να αποβούν προς όφελός μας οι μεγάλες αλλαγές που αναπόφευκτα έρχονται αυτήν την περίοδο.
Σκοπός μας πρέπει να είναι το να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματά μας και να δημιουργήσουμε μια ρουτίνα δίνοντας ρυθμό και επενδύοντας ενέργεια ακόμα και μια μικρή ασχολία! Τα αρνητικά μας συναισθήματα θα πρέπει να έχουν λιγότερο χώρο!
Μπορούμε να βγούμε πιο σοφοί μέσα από αυτήν την πρωτόγνωρη εμπειρία, για την οποία ο καθένας μας γράφει το σενάριο του. Ας γράψουμε τον καλύτερο ρόλο για τον εαυτό μας στο σενάριο της ζωής μας μέσα στην πανδημία και ας αφήσουμε τους κομπάρσους να κάνουν τη δουλειά τους!!!Μία φράση που, επίσης, ακούω συχνά είναι «σε αυτή την καραντίνα θα αποτρελαθούμε όλοι». Όποιος αγάπα, όποιος έχει υπομονή, ηρεμία και δείχνει αλληλεγγύη θα βγει από την πανδημία έχοντας γράψει το καλύτερο σενάριο για τον εαυτό του!! Θα εξέλθει από αυτήν την ιδιαίτερη συγκυρία με ένα καλύτερο, πιο δυνατό σώμα, με έναν καλύτερο πνευματικό κόσμο, ένα πιο καθαρό σπίτι, με μία πιο δημιουργική εκδοχή του εαυτού του, με μεγαλύτερη εμπειρία, με μία προσωπικότητα πιο ισχυρή που θα τον καθιστά ικανό να προσαρμόζεται στις εξωτερικές συνθήκες και παράλληλα να αφουγκράζεται τις ανάγκες του εσωτερικού του κόσμου.
Η ρουτίνα φτιάχνεται όπως ένα σχολικό πρόγραμμα: 1 ώρα μαθηματικά, 2 φυσική και 3 αρχαία. Έτσι κ εμείς, ας ξυπνάμε και ας υλοποιούμε το πρόγραμμα που οι ίδιοι θα έχουμε ορίσει. Μπορούμε με το που θα βγάλουμε τα ρούχα του ύπνου να αρχίσουμε να νιώθουμε παραγωγικοί, έστω φτιάχνοντας φασολάκια ή πηγαίνοντας μέχρι το σούπερ μάρκετ. Είναι σημαντικό να νιώθουμε αρκετοί, επαρκείς και ,γιατί όχι, πλήρεις σε ό,τι κάνουμε!

Η πανδημία θα περάσει και εμείς θα έχουμε χτίσει ή γκρεμίσει τη σχέση μας με τον εαυτό μας. Η επιλογή είναι δική μας υπόθεση, εσωτερική υπόθεση, δεν είναι παρά μία έκφραση αγάπης προς όλα τα συναισθήματα μας που βιώνουμε, διότι όλα έχουν κάτι όμορφο και χρήσιμο να μας διδάξουν!

Ζήλια και μοίρασμα, δύο έννοιες εκ διαμέτρου αντίθετες ή μήπως όχι; Ο άνθρωπος είναι από τη φύση του ζώο κοινωνικό σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, περισσότερο από κάθε άλλο αγελαίο ζώο, και έχει την τάση να επικοινωνεί και να μοιράζεται αγαθά, σκέψεις και συναισθήματα. Αυτή η επαφή, η ανταλλαγή σκέψεων, γνώσεων, ιδεών και πληροφοριών είναι μείζονος σημασίας, διότι συνεπάγεται τη σύναψη σχέσεων, τη συνύπαρξη και τη συνεργασία για την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος σε οποιονδήποτε τομέα, και κατ’ επέκταση την ανάπτυξη, την πρόοδο και την εξέλιξη. Ωστόσο, ενίοτε μεταξύ των ανθρώπων που επικοινωνούν και μοιράζονται σκέψεις, εμπειρίες και συναισθήματα, που αλληλοβοηθιούνται και αλληλοσυμπληρώνονται, αναπτύσσεται το συναίσθημα της ζήλιας.

Η ζήλια είναι εκείνο το «τερατάκι» που μερικές φορές εισβάλλει στην ψυχοσύνθεση των ανθρώπων, επηρεάζει την καθημερινότητά τους, τις διαπροσωπικές τους σχέσεις, αλλοιώνει το χαρακτήρα τους και σε ακραίες περιπτώσεις τούς κατατρώει και μπορεί να καταστρέψει ακόμα και τη ζωή τους. Το συναίσθημα αυτό που διακατέχει ορισμένους ανθρώπους ενδέχεται να έχει βαθύτερα αίτια, να συνδέεται με συγκεκριμένες πτυχές του χαρακτήρα τους. Καθοριστικός παράγοντας στην εκδήλωση της ζήλιας είναι η άποψη που κάποιοι έχουν για τον εαυτό τους καθώς και το ότι προβαίνουν σε διαρκείς συγκρίσεις με άλλα άτομα, γεγονός που συνεπάγεται χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση δημιουργεί αισθήματα ανασφάλειας και κλονίζει την εμπιστοσύνη προς τους άλλους. Έτσι όσοι βασανίζονται από τη ζήλια είθισται να ελέγχουν τις κινήσεις των προσώπων που συναναστρέφονται και τους ενδιαφέρουν ‒κάποιες φορές μάλιστα έχουν την ψευδαίσθηση ότι είναι σε θέση και πρέπει να το κάνουν με απόλυτο τρόπο‒, να κυριαρχούν στη ζωή τους και να εκδηλώνουν κτητικές τάσεις. Αυτή η αρρωστημένη μορφή ζήλιας καταλήγει να αποτελεί απειλή, να διαταράσσει την ψυχολογία των ατόμων που την εκδηλώνουν, ενώ είναι πιθανό να οδηγήσει ακόμα και σε αποκλίνουσα συμπεριφορά. Άμεση συνέπεια όλων αυτών είναι η αλλοτρίωση, η αποξένωση των ανθρώπων και τελικά η απομόνωσή τους από τον περίγυρό τους.

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα αν είναι δυνατό να υπάρξει μια «χρυσή τομή» ανάμεσα στο συναίσθημα της ζήλιας και στην πράξη του μοιράσματος, δεδομένου ότι η ζήλια οδηγεί στην απομόνωση, ενώ το να μοιράζεται κανείς προϋποθέτει την αλληλεπίδραση με τον άλλο.

Η σημερινή εποχή χαρακτηρίζεται από τον ανταγωνισμό  που κυριαρχεί στις διαπροσωπικές σχέσεις, καθώς οι άνθρωποι, μεταξύ άλλων, διεκδικούν συχνά την ίδια θέση εργασίας, πασχίζουν να αντεπεξέλθουν στις αντίξοες συνθήκες που έχουν προκύψει με την οικονομική κρίση, επιδιώκουν να ανέλθουν σε κοινωνικό ή οικονομικό επίπεδο και αδιαφορούν για το αν η δική τους επιβίωση μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στους άλλους. Σε αυτό το πλαίσιο αναπόφευκτα γεννιούνται συναισθήματα ζήλιας, ιδιαίτερα απέναντι σε όσους είναι επιτυχημένοι και τα έχουν καταφέρει. Ενδεικτική του ανταγωνιστικού κλίματος είναι και η φράση «ο πρώτος τα παίρνει όλα, ο δεύτερος τίποτα» που ακούγεται τις τελευταίες δεκαετίες και μαρτυρά την ανάγκη των ανθρώπων να είναι πρώτοι, να υπερέχουν, και όχι να είναι δοτικοί και να μοιράζονται.

Πρέπει εντούτοις να έχουμε πάντα υπόψη ότι «η ισχύς εν τη ενώσει», ότι η συνεργασία αποφέρει καρπούς, ότι είναι συνώνυμη με πολλά σπουδαία επιτεύγματα, με τη δημιουργικότητα και την επιτυχία. Επίσης, το να είναι κάποιος πρώτος δεν χρειάζεται να γίνει αυτοσκοπός, δεδομένου ότι και ο δεύτερος ωφελείται, αφού συμμετέχει σε μια διαδικασία υψηλού επιπέδου, αναμετριέται με άξιους αντιπάλους, ανταλλάσσει απόψεις μέσα από εποικοδομητικό διάλογο και θέτει νέους στόχους ώστε να βελτιωθεί σε ατομικό και σε ευρύτερο επίπεδο. Η αλληλεπίδραση και η ανταλλαγή απόψεων δίνουν ώθηση στη δημιουργικότητα και κίνητρα για ευγενή άμιλλα και παραγωγικότητα. Επιπλέον, όταν τα μέλη μιας ομάδας μοιράζονται, μεταξύ άλλων, ιδέες και στόχους έχουν καλύτερη απόδοση, στηρίζονται μεταξύ τους και αισθάνονται πλήρη. Διοχετεύουν τις δυνάμεις τους και την ενέργειά τους στην επίτευξη υψηλών στόχων και αισθάνονται ικανοποίηση με την επιτυχή υλοποίηση του εκάστοτε συλλογικού εγχειρήματος.

Χριστίνα Καγγέλη-ψυχολόγος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

Ροή Ειδήσεων

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία