Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Είδαμε online στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: After Love

Η μεσήλικη Βρετανίδα και κάτοικος των Νότιων Βρετανικών ακτών, Mary, χάνει ξαφνικά τον Πακιστανό σύζυγο της για χάρη του οποίου και του σφοδρού τους έρωτα είχε κάποτε ασπαστεί τον μουσουλμανισμό . Προς επιβεβαίωση, όμως, του προσφιλούς ρητού, του ενός κακού έπονται μύρια, με προεξάρχον την οδυνηρή συνειδητοποίηση ότι ο σύζυγος της διατήρουσε παράνομη σχέση ετών με Γαλλίδα κάτοικο της απέναντι όχθης της Μάγχης. Μία σχέση για χάρη της οποίας η Mary θα αποφασίσει να περάσει μόνη της την Μάγχη σε μια σκληρή –πλην αναγκαία- προσπάθεια να την συναντήσει. Ενώ, το κακό για την πρωταγωνίστρια μας τριτώνει όταν ο έφηβος γιος της Γαλλίδας αποδεικνύεται καρπός του έρωτα του συζύγου με την άγνωστη της γυναίκα.

Στην πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία ο Αλίμ Καν μας χαρίζει ένα ταξίδι στην έννοια της οικογένειας ως απόλυτη ανάγκη για αποδοχή. Ενώ, απεκδυόμενος τα πατριαρχικά στερεότυπα, μας μιλάει ανοιχτά για την ανθρώπινη ψυχή και την ανάγκη της να αγαπάει και να αγαπιέται. Στην ιστορία του αυτή βρίσκει βασική σύμμαχο την Joanna Scanlan σε μια μεγάλη ερμηνεία γεμάτη σιωπές και πηγαίο συναίσθημα.

Ενώ, επικεντρώνοντας την σκηνοθεσία του στον ρεαλισμό του αστικού και φυσικού τοπίου καταφέρνει να αποδεσμεύεσει το μελόδραμα του από κάθε «φθηνό» συναισθηματικό εκβιασμό. Χωρίς, μεν, να ανανεώνει ουσιαστικά τα σύγχρονα σκηνοθετικά εκφραστικά μέσα καταφέρνει, δε, να μας ερεθίσει οπτικά.

Κι αν το σενάριο μοιάζει, συχνά, να χάνει την αληθοφάνεια του και να μην δίνει στις συγκρούσεις και στις αντιθέσεις τον αναγκαίο χρόνο επώασης, η ευαισθησία κι η ανθρωπιά του δίνει το πλέον δυναμικό παρόν συγχωρώντας οποιεσδήποτε αδυναμίες.

3,5/5