Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Άκουσα το «Live Looping» του Αλκίνοου Ιωαννίδη, στην Μικρή Επίδαυρο Κύριο

Από τη Γιώτα Δημητριάδη 

 

Μια μοναδική έμπειρία απολαύσαμε όσοι τυχεροί βρεθήκαμε στη Μικρή Επίδαυρο την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Ιουλίου.

 
Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ανήσυχος καλλιτεχνικά, έχει πάντα κάτι καινούργιο να παρουσιάσει στο κοινό του. Δεν επαφίεται στις δάφνες του. Στη συγκεκριμένη δουλειά μαζί με την Κόρα Καρβούνη στην αφήσγη και τον Χάρη Λαμπράκη στο νέι και τα πλήκτα μας ταξίδεψε στον ατμοσφαιρικό κόσμο της «Φόνισσας» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη μέσω της τεχνικής του live looping.
 
Από νωρίς οι θεατές ανηφόριζαν το χωμάτινο δρόμο, που οδηγεί στο Μικρό Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Εξαιτίας τουCovid-19 στο φετινό ΥΠΟΣΥΝΟΛΟ του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου συστήνεται στο κοινό να είναι εκεί τουλάχιστον 90 λεπτά πριν την έναρξη ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός.
 
Ακόμα και αυτή η διαδρομή όμως, λίγο πριν την δύση του ήλιου μοιάζει να ταιριάζει απόλυτα και να γίνεται το καλύτερο έναυσμα για όσα θα ακολουθήσουν. Η βόλτα στη φύση ανοίγει τα πανιά και οδηγεί με πρίμα θάλασσα το πλοίο της φαντασίας στη Σκιάθο της Φραγκογιαννούς.
 
Στο διήγημα του Παπαδιαμάντη, «η Φόνισσα» (1903) το κεντρικό πρόσωπο, η γριά Χαδούλα ή Φραγκογιαννού σκοτώνει τέσσερα μικρά κορίτσια, θέλοντας έτσι να τα απαλλάξει απ’ τις δυσκολίες και τα πάθη που θα τους έφερνε η ζωή όπως σε όλες τις γυναίκες της εποχής της. Η φονική δράση της όμως αποκαλύπτεται και η Φραγκογιαννού, καταδιωκόμενη από τους χωροφύλακες, αποφασίζει να πάει στο ερημητήριο του Αγίου Σώστη, που βρισκόταν σε ένα μικρό τμήμα ξηράς μέσα στη θάλασσα με γέφυρα ένα στενό πέρασμα στεριάς που κάθε τόσο το κάλυπτε η θάλασσα, με σκοπό να εξομολογηθεί τα πάθη της στον πνευματικό γέροντα παπ’ Ακάκιο και μετανοώντας, με την βοήθεια του, να ξενιτευτεί μέσω κάποιου διερχόμενου πλοίου. Ωστόσο, η βρεφοκτόνος, δεν προφταίνει να περάσει το πέρασμα και πνίγεται απ` τα ορμητικά, πικρά και αλμυρά νερά της παλίρροιας « στο μισό του δρόμου μεταξύ της θείας και της ανθρώπινης δικαιοσύνης».
 
arxaia epidavros
 
110 χρόνια από τον θάνατο του Παπαδιαμάντη ο δημοφιλής ερμηνευτής και συνθέτης καταφέρνει όχι μόνο να συγκινήσει με την γλώσσα του Σκιαθίτη συγγραφέα αλλά και να καταστήσει το έργο του σπαρακτικά σύγχρονο τόσο με τις νέες τεχνολογίες όσο και με το εμβόλιμο κείμενό του.
 
Εκεί, ο θεατής ανατριχιάζει ακούγοντας τον να επισημαίνει ότι εν μέσω καραντίνας στην Ελλάδα αυξήθηκε η ενδοοικογενειακή βία αλλά και όταν μας υπενθυμίζει την τραγωδία με την 14χρονη Ρομίνα στο Ιράν που δολοφονήθηκε από τον ίδιο της τον πατέρα.
 
Πηγαίνοντας ένα βήμα παρά πέρα, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης μοιράζεται την αληθινή ιστορία της γιαγιάς του στην Κύπρο. Έτσι όσα θίγει ο Παπαδιαμάντης παραμένουν ακόμα και εν έτη 2020 σπαρακτικά σύγχρονα. «Τα φτωχά κορίτσια» όπως επαναλαμβάνει ο ερμηνευτής με την ηθοποιό Κόρα Καρβούνη, είναι ακόμη εδώ...
 
Όλα αυτά, χωρίς μελοδραματισμούς αλλά με μια ουσιαστική αναφορά που γίνεται γέφυρα του σήμερα με το παπαδιαμαντικό κείμενο και προβληματίζει για τη θέση της γυναίκας έναν αιώνα μετά.
 
Στο πρώτο μέρος της παράστασης μελοποιούνται τα δύο τελευταία κεφάλαια της αριστουργηματικής νουβέλας, ανοίγοντας μια συνομιλία ανάμεσα σε τρεις σολίστες που ισορροπούν μεταξύ λογοτεχνίας και μουσικής, αφήγησης και ήχου, του παπαδιαμαντικού κόσμου και της σύγχρονης τεχνολογίας.
 
 Alkinoos Ioannidis LiveloopingStavros Habakis 40 PRESS KIT
Η Κόρα Καρβούνη αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της αφήγησης και με τον καθαρό της λόγο, την άψογη άρθρωσή της και το υποκριτικό της ταλέντο καταφέρνει να πλάσει μια ζωντανή φιγούρα. Το ίδιο το έργο βρίθει θεατρικών στοιχείων και η παράσταση τα αξιοποίησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
 
Το χιούμορ, η ειρωνεία, ο σαρκασμός αλλά και η οξύτατη κριτική του Παπαδιαμάντη είναι παρούσες . Χωρίς να χάνεται η ποιητική διάσταση του κειμένου με τις λυρικές περιγραφές και τη μαγεία των λέξεων και των φράσεων του συγγραφέα.
 
Το φυσικό τοπίο του Αρχαίου Θεάτρου γίνεται το καλύτερο σκηνικό. Η θάλασσα που προβάλλει από το βάθος, αγκαλιάζει όλους τους συντελεστές και προσομοιάζει με την Σκιάθο. Οι φυσικοί ήχοι ακόμα και οι νυχτερίδες συγχρονίζονται με όσα παρακολουθούμε στο μικρό θεατράκι. Το μόνο που μπορεί να διακόψει την προσοχή του θεατή είναι ο έναστρος ουρανός. Τα αστέρια που σπάνια βλέπουμε στην μεγαλούπολή είναι μαγικά.
 
Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης με τα «μπλιμπλίκια» του, όπως αποκάλεσε ο ίδιος, χιουμοριστικά, τα μηχανήματά του κατάφερε να προσφέρει στο κοινό μια μαγευτική εμπειρία. Μετά την «Φόνισσα» ακολούθησε ένα δεύτερο μέρος όπου παρουσιάστηκαν νέες ενορχηστρώσεις αγαπημένων του τραγουδιών.
 
Με κορυφαία στιγμή της βραδιάς, όταν έκλεισαν τα φώτα, άφησε τα «μπλιμλίκια» του και τραγούδησε α καπέλα με μια κιθάρα τον «Προσκυνητή» και εμείς όλοι μαζί, μαγεμένοι από τη στιγμή, ψιθυρίζαμε τους στίχους. Πολύ σιγά, εξάλλου τίποτα δεν έπρεπε να διαταράξει αυτή τη μυσταγωγία, που θα μείνει φυλαχτό στην καρδιά.
 
 
 

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία