Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πήγα στην «Ταράτσα του Φοίβου» για το αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο Κύριο

 

Μπορεί να ξεκίνησε για λίγες παραστάσεις στην Ιερά Οδό πριν πέντε χρόνια αλλά, η «Ταράτσα του Φοίβου» κατάφερε να γίνει talk of the town και να φτάσει αισίως τα πέντε της χρόνια αυτό το καλοκαίρι, συνεχίζοντας με sold out παραστάσεις για δεύτερη χρονιά στο Άλσος.

Ο Φοίβος Δεληβοριάς είναι ένας εξαιρετικός οικοδεσπότης και αυτή την πενταετία έχει φιλοξενήσει και τραγουδήσει μαζί με σχεδόν όλους τους εκπροσώπους του ελληνικού πενταγράμμου.

Η παράσταση μοιάζει με γιορτή, μ’ ένα πανηγύρι που ξεκινάει από τα ευφάνταστα σκηνικά (Μανόλης Παντελιδάκης), και τα εντυπωσιακά κοστούμια (Ιωάννα Τσάμη), και φτάνει σε επιθεωρησιακά νούμερα, σκετσάκια, μιμήσεις και stand up και, φυσικά τραγούδι, όλα με τις σκηνοθετικές οδηγίες του Άγγελου Τριανταφύλλου.

Μαζί με τον Φοίβο στη φετινή του ταράτσα ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους οι: Θανάσης Αλευράς, Νεφέλη Φασούλη, Βύρων Θεοδωρόπουλος, IdrKayne και Φοίβος Ριμένας. Με τον πρώτο να ξεχωρίζει και να αναδεικνύεται, αναμφισβήτητα, ο σταρ της βραδιάς.

 

 

taratsa foivos texnes plus

 

 Ο Θανάσης Αλευράς είναι ένας σπάνιος καλλιτέχνης, ένα πολύπλευρο ταλέντο που δεν χορταίνεις να παρακολουθείς. Ο μονόλογός του για τη Λίνα Μενδώνη, η Νατάσσα Μποφίλιου, η Γιάννα Αγγελοπούλου, η Ελένη Σταμίρη αλλά κυρίως η Βίκυ Φλέσσα του, κερδίζουν το γέλιο του κόσμου άμα τη εμφανίσει.

Κατά τ’ άλλα, το σόου πάσχει από κάποιες ανορθόδοξες μεταβάσεις από το ένα νούμερο στο άλλο και μοιάζει σαν απλώς να ήθελε να τα χωρέσει όλα, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Το τραγούδι, σίγουρα, δεν είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής στην ταράτσα του Φοίβου, με τον ίδιο να επαναλαμβάνει τις πέντε επιτυχίες του.

Τα κείμενα από την άλλη, μπορεί να είναι επίκαιρα και σε πολλά σημεία να βγάζουν γέλιο- ναι, περνάς ωραία- αλλά δεν είναι τολμηρά. Το μαχαίρι δεν φτάνει στο κόκαλο και όταν ζούμε σ’ αυτές τις εποχές, αυτή η ατολμία γίνεται ακόμη πιο έντονη και τελικά στοιχίζει στο τελικό αποτέλεσμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο μπούμαν με τη σημαία της Παλαιστίνης... Αν κανείς αποφασίσει να σχολιάσει ένα τόσο βαθύ και πολιτικό ζήτημα, νομίζω πως πρέπει να το κάνει ουσιαστικά.

Σε κάθε ταράτσα, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, υπάρχουν κάποιοι guest καλλιτέχνες που μαζί με τον Φοίβο τραγουδούν την τελευταία ώρα του τρίωρου σόου. Για την Πέμπτη 15 Ιουλίου είχε ανακοινωθεί ένα αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο με τον Θύμιο Παπαδόπουλο, τη Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Χρήστο Θηβαίο.

Όπως χαρακτηριστικά είπε η Ρίτα Αντωνοπούλου: «Για τον Θάνο υπάρχει μόνο ένας χρόνος σ’ ό,τι τον αφορά, ο Ενεστώτας», και πράγματι, όλοι όσοι τον παρακολουθούσαμε τα τελευταία χρόνια, ήταν σαν εκείνη τη ζεστή βραδιά στο Άλσος να τον βλέπαμε εκεί. Τόσο όταν ο Θύμιος Παπαδόπουλος έκανε τον γύρο της σκηνής με το σαξόφωνό του και ήταν σαν να ακούγαμε νοερά τη φωνή του Θάνου να ενθαρρύνει τον κόσμο να τον χειροκροτήσει, όσο και όταν η Ρίτα Αντωνοπούλου τραγουδούσε το «Μηδέν» και εκείνος σηκωνόταν από το πιάνο και την χόρευε. Γιατί ο Θάνος Μικρούτσικος δεν ήταν ένας συνθέτης απόμακρος στο πιάνο του. Έπιανε πάντα τον σφυγμό του κοινού, έκανε με κάθε ευκαιρία χιούμορ και δεν είχε κανένα ταμπού να γίνει και ένας απολαυστικός διασκεδαστής.

Σίγουρα, αυτό που παρακολουθήσαμε δεν ήταν ένα αφιέρωμα στον μεγάλο συνθέτη, αλλά μάλλον κάποιοι αγαπημένοι συνεργάτες που μοιράστηκαν με το κοινό της ταράτσας μερικά αγαπημένα τραγούδια του. Σίγουρα τα πολιτικά τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου δεν ήταν ταιριαστά με το πνεύμα της ταράτσας, και μάλλον θα έπρεπε να αναδιαμορφωθεί διαφορετικά η βραδιά. Παρ’ όλα αυτά, οι ερμηνευτές του έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και χάρισαν στο κοινό ωραίες στιγμές που δεν θύμιζαν σε τίποτα μνημόσυνο αλλά περισσότερο μια γιορτή.

 

 

Πολυμέσα