Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Jerome Kaluta:« Όλοι μας ανήκουμε στην ίδια φυλή: την Ανθρώπινη!»

Αεικίνητος, είτε βρίσκεται στο σανίδι είτε σε κάποιο stage. Aισιόδοξος, πάντα χαμογελαστός, με φωνή που σε συγκινεί, σε ξεσηκώνει και κάθε φορά σε ταξιδεύει, αστείρευτο ταλέντο, τόσο στη σύνθεση μουσικής και τη στιχουργία όσο και την υποκριτική. Ο Jerome Kaluta έχει ένα συνονθύλευμα χαρακτηριστικών κι αρκεί μία του ματιά για να σε κερδίσει. Το texnes-plus τον συνάντησε σε ένα μικρό διάλειμμα ανάμεσα στην παράσταση «Μάνα θα πάω στο Hollywood», που παίζεται στο θέατρο Ιλίσια, και στα Lives που πραγματοποιεί ανά την Αθήνα. 

 

Μίλησε μας για το ρόλο σου στην παράσταση και τα μηνύματα που θες να περάσεις μέσα από αυτόν.

 Στην παράσταση υποδύομαι έναν πρόσφυγα ο οποίος φτάνει στην Ελλάδα με τον ανορθόδοξο τρόπο που πλέον έχουμε συνηθίσει. Φεύγοντας από έναν πόλεμο ο ήρωας ψάχνει να βρει ένα καλύτερο αύριο με μοναδικό όπλο την κιθάρα του και τη μουσική του. Κι ευτυχώς, συναντά πέρα από εμπόδια και ανθρώπους που τον βοηθούν. Τα  μηνύματα είναι πολλά και σύνθετα. Σίγουρα είναι το θάρρος, η επιμονή, η καλοσύνη και η πίστη πως υπάρχει πάντα ένα καλύτερο αύριο.

14615812_1119111578142191_4310347398689318633_o-1024x683.jpg

Πώς αισθάνεσαι που για δεύτερη χρόνια συμμετέχεις κι ο κόσμος εξακολουθεί να την αγκαλιάζει;

Το συναίσθημα είναι μοναδικό. Αν και γνωρίζουμε την παράσταση, κάθε φορά είναι σαν την πρώτη φορά, μιας και αφηγούμαστε την ιστορία μας σε διαφορετικό κόσμο. Χαίρομαι πολύ για το κοινό που μας αγκαλιάζει κι ακόμα περισσότερο που τον βοηθάμε να ξεφύγει και να γελάσει.  

Προτιμάς περισσότερο να καταπιάνεσαι με τη μουσική ή το θέατρο;

Είμαι τραγουδιστής, γράφω τη μουσική και τους στίχους μου, αλλά το θέατρο και η υποκριτική είναι μέσα στη ζωή μου τα τελευταία εννέα χρόνια. Καταπιάνομαι και με τα δύο και η αλήθεια είναι ότι προέρχομαι από μια σχολή που τα συνδυάζει. Το μουσικό θέατρο είναι το είδος με το οποίο είμαι σ΄επαφή από τριών ετών, βλέποντας οπερέττες από το τότε Εθνικό Θέατρο του Koνγκό.

Πώς πιστεύεις ότι μπορεί η τέχνη κι ο καλλιτέχνης να επιβιώσουν εν καιρώ οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κυρίως κρίσης; 

Θεωρώ πως ο καλλιτέχνης και η τέχνη γενικά, είναι λουλούδια που άνθιζαν πάντα σε κρίση. Στο οικονομικό κομμάτι ο καλλιτέχνης και η κρίση πάνε πακέτο. Άλλωστε η πιο αρχαία εικόνα μουσικού που έχω είναι ο τύπος που παίζει όργανο, τραγουδάει και ο κόσμος του προσφέρει ό,τι έχει. Όταν δεν υπάρχουν χρήματα, δε σημαίνει πως σταματά το τραγούδι. Ίσα ίσα εκεί βγαίνει το αληθινό τραγούδι κι αποτελεί τη λύση σε οποιαδήποτε κρίση. Η τέχνη έχει έναν τρόπο να καθαρίζει το μυαλό μας και μας βοηθάει να βρίσκουμε τελικά την άκρη.

10411077_10153744950492020_5325747682279992948_n.jpg

Ξενιτιά

Οι λόγοι που οδηγείται κάποιος στην ξενιτιά δεν είναι πάντα καλοί. Είναι η ανάγκη για ένα καλύτερο αύριο εκεί οπού το χτες και το σήμερα είναι άσχημα.

Φασισμός 

Ένα από τα μεγαλύτερα ψέμματα που είπαν στους ανθρώπους για να τους έχουν χωρισμένους και να τους αποπροσανατολίσουν από το γεγονός ότι ανήκουν όλοι σε μία φυλή. Την Ανθρώπινη.

Άνθρωπος

Το ιδιαίτερο πλάσμα του Θεού. Ικανός για το καλύτερο, αλλά και για το χειρότερο. Έχει ανακαλύψει πλανήτες και άλλα είδη ζωής ίσως και την αρχή των πάντων και την ίδια στιγμή παραμένει άπληστος, καταστροφικός αλλά και... απάνθρωπος.

14615617_1119114771475205_2088402490649531057_o-1024x683.jpg

Αγάπη 

Η μόνη εντολή που μας άφησε ο Θεός. Το κλειδί για όλες τις πόρτες.

Τέχνη

Όταν το μυαλό, η καρδιά και το πνεύμα δημιουργούν.

Πού αλλού μπορούμε να σε συναντήσουμε Τζερόμ πέρα από το θέατρο Ιλίσια;

Αυτήν την περίοδο θα με βρείτε στο Troubar στον Πειραιά (Κυριακή 27 Νοεμβρίου και 11 Δεκεμβρίου), στο Άρωμα Πλατείας στην Νέα Σμύρνη (Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου), αλλά και στο Moby στη Μαρίνα Ζέας, όπου μέχρι τα Χριστουγεννα θα κάνω μια σειρά από εμφανίσεις με την μπάντα μου τους Movement Orchestra. Επίσης βρίσκομαι στο στούντιο και ηχογραφώ καινούργια κομμάτια, όλα αυτά σε συνδυασμό με καινούργια project που βγαίνουν από το ράφι. Περισσότερα νέα μου μπορείτε αν μαθαίνετε και μέσω facebook.