Του Παύλου Θ.Κάγιου // Πηγή: http://fragilemag.gr/h-nea-kinhmatografiki-evdomada-21-martiou/

Ήρωες με διασαλευμένες προσωπικότητες που περιφέρονται σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη μας, πρωταγωνιστούν στην πληθώρα των πολλών νέων ταινιών: Στον «Διερμηνέα» του Μάρτιν Σούλικ έχουμε έναν ήρωα που δεν ξεχνά τα εγκλήματα των ναζιστών, στο πολιτικό φιλμ «Σε πόλεμο» ζούμε την άγρια πλευρά της σημερινής Ευρώπης με τις απολύσεις των εργαζομένων και η Νάταλι Πόρτμαν καταρρέει στην ποπ σκηνή στο επί τούτου φορτωμένο με τη βαρύγδουπη κενότητα της εποχής μας «Vox Lux». Διασχίζοντας το ελληνικό – αλλά γυρισμένο στη Σιβηρία! – “Ακίνητο ποτάμι” του Άγγελου Φραντζή, συναντάμε το «Free solo»που κέρδισε το φετινό Όσκαρ ντοκιμαντέρ, ενώ το «Βερολίνο σ’ αγαπώ» είναι ένα φλύαρο βίντεο κλιπ σκηνοθετημένο από 11 «άγνωστους» σκηνοθέτες και «Τα δύο πρόσωπα του νόμου» είναι ένα ανατρεπτικό και … σκεπτόμενο αιματοβαμμένο αστυνομικό φιλμ.

«Ο διερμηνέας»

Γεμάτο ξεχασμένα συναισθήματα road movie όπου ο βραβευμένος Πίτερ Σιμόνισεκ του «Τόνι Έρντμαν» συναντά ως συμπρωταγωνιστή του τον θρυλικό Τσέχο σκηνοθέτη Γίρι Μένζελ που είχε κερδίσει το Όσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας το ’68 για το μαγευτικό κι αλησμόνητο «Άνθρωπο που Έβλεπε τα Τρένα να Περνούν», φιλμ που βασιζόταν στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μπόχουμιλ Χράμπαλ και δεν έχει φύγει ποτέ από το μυαλό μου κι ας έχουν περάσει περίπου 50 χρόνια από τότε που το είδα !

Ένας ηλικιωμένος μεταφραστής ταξιδεύει στη Βιέννη για να εκδικηθεί τον αξιωματικό των Ναζί που ευθύνεται για την εκτέλεση των γονιών του. Αντί αυτού, βρίσκει τον γιο του και μαζί ξεκινούν ένα απρόοπτο οδοιπορικό που θα τους πλησιάσει στις απαντήσεις που γυρεύουν. Η υποβολή της Σλοβακίας στα φετινά Όσκαρ βάζει την κωμωδία και την τραγωδία συνεπιβάτες σε ένα.

Πανέμορφη ταινία δρόμου που έχει αφετηρία το ιστορικό δράμα και προορισμό την κωμωδία περί της ανθρώπινης ιδιοσυγκρασίας. Ο Σούλικ ζυγίζει ευγενικά τις συγκρούσεις του παρελθόντος, με την αρωγή των δύο ζηλευτών πρωταγωνιστών του και της ζηλευτής χημείας τους.

Σκηνοθεσία: Μάρτιν Σούλικ
Παίζουν: Πίτερ Σιμόνισεκ, Γίρι Μένζελ

«Σε πόλεμο»

Ο σκηνοθέτης του «Νόμου της Αγοράς» Στεφάν Μπριτζέ συνεργάζεται για τέταρτη φορά με τον Βενσάν Λιντόν (Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στο 68ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών), σε μία πολιτική ταινία εμπνευσμένη από ιστορία που, δυστυχώς, είναι μια αληθινή και λυπηρή κατάσταση που ζούμε τα τελευταία χρόνια της ευρωπαϊκής ένωσης όπου εταιρείες κλείνουν η μια πίσω από την άλλη και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται στον δρόμο. Με ντοκιμαντερίστικη προσέγγιση, ο Μπριζέ στρέφει την κάμερά του στους διαμαρτυρόμενους εργάτες, τις μικρές προσωπικές τους ιστορίες, τις συνελεύσεις και τις μεταξύ τους συγκρούσεις, τον ρόλο των media, τις αδιέξοδες συζητήσεις με τα αφεντικά και τα ξεσπάσματα της βίας…

Το στόρι αναφέρεται στις μεγάλες οικονομικές θυσίες των υπαλλήλων και τα τεράστια κέρδη μιας εταιρίας που η διοίκηση αποφασίζει να κλείσει ένα από τα εργοστάσιά της. Οι 1100 υπάλληλοι, με επικεφαλής τον εκπρόσωπό τους Λοράν Αμεντεό, αποφασίζουν να εναντιωθούν στη στυγνή αυτή απόφαση, έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για να σώσουν τις δουλειές τους.

Σκηνοθεσία: Στεφάν Μπριζέ
Παίζουν: Βιντάν Λιντάν, Μελανί Ρόβερ, Ζακ Μπορντερί

«Ακίνητο ποτάμι»

Γυρισμένο εξ ολοκλήρου στην παγωμένη Ρωσία και τη Λετονία το νέο φιλμ του καλού Άγγελου Φραντζή καταφέρνει να διηγηθεί την ακραία ιστορία της δημιουργώντας ένα ατμοσφαιρικό δράμα μυστηρίου, αλλά δεν καταφέρνει να ξεκαθαρίσει προς τα πού θέλει να γύρει η ιστορία της, προς τον μυστικισμό, τον ρεαλισμό ή τον χριστιανικό σκοταδισμό. Φυσικά Ταρκόφσκι δεν γεννιούνται πολύ συχνά, αλλά η φιλοδοξία του σκηνοθέτη να δοκιμαστεί σε συμπαντικούς προσανατολισμούς, δεν είναι καθόλου μεγαλόσχημο τόλμημα.

Η υπόθεση της ταινίας περιστρέφεται γύρω από ένα ζευγάρι, την Άννα και τον Πέτρο, που μετακόμισε πρόσφατα από την Ελλάδα στη Σιβηρία λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων του Πέτρου. Με έκπληξη ανακαλύπτουν ότι η Άννα είναι έγκυος παρότι για μήνες δεν έχουν ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές. Ο μέχρι πρότινος αδιάρρηκτος δεσμός τους κλονίζεται. Τι έχει συμβεί; Τον απάτησε; Έχουν πέσει θύματα συνωμοσίας; Ή μήπως ευλογήθηκαν με ένα θαύμα; Αναζητώντας μια εξήγηση, οι δυο τους στρέφονται προς αντίθετες κατευθύνσεις και η σχέση τους μετατρέπεται σε πεδίο μάχης ανάμεσα στο ορθολογικό και το πνευματικό.

•Με φόντο τα σχεδόν αποκαλυπτικά παγωμένα τοπία της Σιβηρίας, το «Ακίνητο Ποτάμι» στοχάζεται πάνω στην αναζήτηση του ανθρώπου για το «τυχαίο» ή το «δοτό» της ζωής μας και του ποιος αποφασίζει τις πράξεις μας. Ναι, είναι μια ταινία για την αγάπη, την εμπιστοσύνη και την πίστη που αγωνίζονται αέναα απέναντι στην αμφιβολία – έστω κι αν πολλές στιγμές θολώνει η σκέψη της …

Σκηνοθεσία: Άγγελος Φραντζής
Παίζουν: Κάτια Γκουλιώνη, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Indra Burkovska, Juris Bartkevičs, Ivars Puga,

«Vox Lux»
htt

Βαρύγδουπη και φιλόδοξα εντυπωσιακή κενότητα σαν την «ποπ» εποχή μας. Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του εκκεντρικούΜπρέιντι Κορμπέτ της «Γέννησης Ενός Ηγέτη», με τη Νάταλι Πόρτμαν σε πρωταγωνιστικό ρόλο που τα δίνει όλα παίζοντας μια πολυσχιδή σόου γούμαν ερμηνεύτρια που «καίγεται» στη σκηνή και την άλλη στιγμή αλλάζει φορεσιές και μακιγιάζ – σαν την εποχή μας.

Το φιλμ ξεκινά με αφήγηση του Γουίλιεμ Νταφόε που μας συστήνει τη Σελέστ στην παιδική της ηλικία και πριν ακόμη συμβεί το γεγονός που θα την μεταμορφώσει σε διασημότητα. Η νεαρή μαθήτρια θα είναι μια από τις ελάχιστες επιζώσες των μαζικών δολοφονιών από έναν οπλισμένο συμμαθητή της στο σχολείο, κι όταν σε μια εκδήλωση στην μνήμη των θυμάτων θα τραγουδήσει ένα τραγούδι που έγραψε μαζί με την αδελφή της, ολόκληρη η Αμερική θα συγκινηθεί. Και κάπως έτσι θα ξεκινήσει μια κατακόρυφη ανοδική πορεία προς τη δόξα και την ίδια στιγμή, όπως θα μας αποκαλύψει το τελευταίο μέρος της ταινίας, όταν η ώριμη πια Σελέστ ετοιμάζεται για μια συναυλία στην μικρή της πόλη για ένα θεματικό comeback, μια εξίσου καθοδική πορεία στην κόλαση του σήμερα με αντίτιμο την πώληση κάθε αληθινού συναισθήματός της.

Σκηνοθεσία: Μπρέιντι Κορμπέτ
Παίζουν: Νάταλι Πόρτμαν, Τζουντ Λο, Ράφεϊ Κάσιντι, Στέισι Μάρτιν

«Free solo»

Η συναρπαστική απόπειρα του αναρριχητή Αλεξ Χόνολντ να ανέβει – δίχως σχοινιά – τον μεγαλύτερο κάθετο βράχο του κόσμου, το Ελ Καπιτάν, σε ένα εφετζίδικο ντοκιμαντέρ που κέρδισε το φετινό Όσκαρ.

Το free solo είναι η αναρρίχηση σε κάθετες επιφάνειες δίχως οποιαδήποτε άλλη βοήθεια παρά μόνο με τα χέρια και τα πόδια σου κι όπως αντιλαμβάνεστε είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα σπορ στον κόσμο.

Σκηνοθεσία: Ελίζαμπεθ Τσάι Βασαρχέλι, Τζίμι Τσιν
Φωτογραφία: Τζίμι Τσιν, Κλερ Πόπκιν, Μάικι Σέφερ
Μουσική: Μάρκο Μπελτράμι

«Επίθεση στη Βομβάη»
Άγριο θρίλερ βασισμένο σε αληθινά γεγονότα σκηνοθετημένο από τον Αυστραλό ελληνικής καταγωγής Αντονι Μάρας που αν δεν ξέρεις ότι βασίζεται σε αληθινό γεγονός, γίνεσαι έξαλλος με την «αρρώστια» των σεναριογράφων που, δυστυχώς, όμως, η πραγματικότητα τους έχει ξεπεράσει!

Τον Νοέμβριο του 2008 ένα κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων σε ολόκληρη τη Βομβάη έριξε την πόλη στο χάος. Μία ομάδα Τζιχαντιστών κρυμμένη ανάμεσα σε απεγνωσμένους επιζώντες που έψαχναν για καταφύγιο εισέβαλε στο ξενοδοχείο TAJ. Εκεί και χωρίς διακρίσεις επιδόθηκαν σε μια σειρά από ανείπωτες πράξεις απανθρωπιάς και βίας. Ταινία που σε κάνει να λες μέσα σου: Θεέ μου, σώσε με από τους… ανθρώπους και τον θρησκευτικό φανατισμό που αιματοκυλεί και σήμερα όλο τον πλανήτη σαν να βρισκόμαστε στον μεσαίωνα!

Σκηνοθεσία: Άντονι Μάρας
Παίζουν: Άρμι Χάμερ, Ντεβ Πάτελ, Τζέισον Άιζακς, Ναζανίν Μπονιάντι

«Βερολίνο σ’ αγαπώ»

Ανάλαφρα – κι ανούσια – βιντεοκλιπάκια για δέκα διαφορετικές σύντομες ιστορίες ανθρώπων που προβάλλεται με ευκολία η δυναμική των διαπροσωπικών σχέσεων και διαμορφώνεται με σεναριακή επιπολαιότητα και ρηχότητα. Σκηνοθετημένη από 11 «άγνωστους» σκηνοθέτες με φόντο γοητευτικά σημεία του επιβλητικού Βερολίνου σε μια «σειρά» όπου παρελαύνουν πρωτεύουσες του κόσμου που έχουν γράψει ιστορία – για την Αθήνα δεν ακούσαμε κάτι…

Παίζουν: Έλεν Μίρεν, Μίκι Ρουρκ, Τζίμα Στάρτζες, Λουκ Γουίλσον, Νταϊάνα Αγκρόν, Κίρα Νάιτλ.

«Τα δύο πρόσωπα του νόμου»

Δήθεν… προβληματισμένο αστυνομικό φιλμ σε μια εποχή – τη δική μας – όπου όλα έχουν μεταλλαχθεί ανεπιστρεπτί. Ο βετεράνος Μελ Γκίμπσον και ο Βινς Βον περνούν στην άλλη πλευρά του νόμου, σε μια περιπέτεια που όλα έχουν πειραχτεί και διασαλευτεί χωρίς να υπάρχουν «καλοί» και «κακοί»… Φιλμ που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας …

Ήρωές της, ένας σκληρός και παλαιάς κοπής αστυνομικός και ο ευέξαπτος, νεότερος συνεργάτης του τίθενται σε διαθεσιμότητα όταν ένα βίντεο που δείχνει τις σκληρές μεθόδους καταστολής που ακολουθούν, διαρρέει στο διαδίκτυο….

Σκηνοθεσία: Σ. Κρεγκ Ζάλερ
Παίζουν: Μελ Γκίμπσον, Βινς Βον, Ντον Τζόνσον, Λόρι Χόλντεν, Τζένιφερ Κάρπεντερ, Τόρι Κιτλς

«Εμείς»
Με όχημα το έξυπνο σλόγκαν «φυλάξου από τον εαυτό σου» αυτό το σπλάτερ αποθεώνει την διαστροφή και το παρανοϊκό – με δουλεμένο σενάριο και ψαγμένα ψυχαναλυτικά τερτίπια. Ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Τζόρνταν Πιλ είχε καταφέρει με την πρώτη του ταινία, το Τρέξε, να φτάσει μέχρι τα Όσκαρ (Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου). Στο νέο κινηματογραφικό εφιάλτη, απογειώνεται στην κυριολεξία βγάζοντας γλώσσα σε όλα τα κινηματογραφικά είδη, αλλά και στην ίδια την αμερικάνικη κινηματογραφική παραγωγή και το… ιδεολογικό της υπόβαθρο.

Η βραβευμένη με Όσκαρ, Λουπίτα Νιόνγκο, υποδύεται μια γυναίκα που επιστρέφει στην γενέτειρά της, μαζί με τον σύζυγό της (ο Γουίνστον Ντιουκ του Black Panther) και τα δυο παιδιά της, με σκοπό λίγες μέρες ειδυλλιακών διακοπών.

Ένα απροσδιόριστο και σκοτεινό παιδικό της τραύμα, βρυκολακιάζει και γίνεται ανεξέλεγκτο και καταστροφικό δημιουργώντας μια εφιαλτική τροπή, όταν στο κατώφλι του σπιτιού τους θα εμφανιστεί μια «άλλη» τετραμελής οικογένεια που έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τους ήρωες και που μοιάζει να είναι το είδωλο του σκοτεινού καθρέφτη τους.

Οι επιρροές της ταινίας από την μυθολογία του σινεμά του φανταστικού είναι άπειρες – από τη Νύχτα των Ζωντανών Νεκρών του Τζόρτζ Ρομέρο, με χιτσκοκικές αναφορές και παραπομπές στον τρόμο του Κρόνενμπεργκ, μέχρι τις αλλόκοτες ιστορίες του «Twilight Zone» κ.α.

Σκηνοθεσία: Τζόρνταν Πιλ
Παίζουν: Λουπίτα Νιόνγκο, Γουίνστον Ντιουκ, Ελίζαμπεθ Μος