Τελευταία Νέα
Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2021: Μέχρι τον Οκτώβριο και με πλούσιο πρόγραμμα! «Θηλιά»: Το ψυχολογικό θρίλερ του Πάτρικ Χάμιλτον στο Θέατρο Αθηνά Χρήστος Αλεξόπουλος: «Αυτό που ζούμε δεν είναι μια παρένθεση» «Once upon a dog»: Μια μουσικοθεατρική παράσταση στο λόφο του Λυκαβηττού Το «Υστερόγραφο» παρουσιάζει ένα ντοκιμαντέρ για τον Δημήτρη Καταλειφό «Τι να πω και εγώ»: Το νέο τραγούδι της Ελένης Λαγού Νέα ακρόαση από το Εθνικό Θέατρο Πράσινο φως από Επιτροπή για θερινά σινεμά, θέατρα και συναυλίες Πολιτισμός: Πότε θα ανοίξουν τα σινεμά και τα θέατρα; «12 ένορκοι»: Αλλάζουν θεατρική στέγη και βάζουν πλώρη για 7η χρονιά! «Μια μάνα»: Η μουσική σύμπραξη της Ρίτας Αντωνοπούλου με τους Ρεβάνς Δημήτρης Καρατζιάς: «Το Ελληνικό #metoo δεν ήταν πυροτέχνημα, έχουμε να δούμε ακόμα πολλά» 8 Χρόνια χωρίς τον Λευτέρη Βογιατζή - Φίλοι & συνεργάτες μοιράζονται στιγμές Πέθανε η Ολυμπία Δουκάκη «Αβελάρδος και Ελοΐζα»: Τώρα και στο ραδιόφωνο!
 

Διάλεξη με θέμα: Τίτος Πατρίκιος και Ιταλία – Μια αμφίδρομη σχέση

 Το  Τμήμα ΙταλικήςΓλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ανακοινώνει τη διενέργεια διάλεξης της Δρ. Αμάντας Σκαμάγκα, Εντεταλμένης Διδάσκουσας στο ΤΙΓΦ, με θέμα

Τίτος Πατρίκιος και Ιταλία. Μια αμφίδρομη σχέση
Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στις 8 Δεκεμβρίου 2020 (19:30) μέσα από την
διαδικτυακή πλατφόρμα webex:
Meeting number: 121 409 5274 / Password: P4Gywu / Host key: 769940
 
Ο Νεοέλληνας ποιητής της Μεταπολεμικής Γενιάς, Τίτος Πατρίκιος, αναπτύσσει μια αμφίδρομη σχέση με την Ιταλία και τους Ιταλούς ήδη από τα χρόνια της Κατοχής. Αργότερα, κατά τη διάρκεια των σπουδών του και της μετέπειτα αυτοεξορίας του, ο Πατρίκιος ταξιδεύεισυνεχώς στην Ιταλία και αναπτύσσει στενότατους δεσμούς τόσο με τη χώρα –και ειδικά την πρωτεύουσά της, τη Ρώμη–όσο και με Ιταλούς των τεχνών και των γραμμάτων. Τα ταξίδια του αυτά στις διάφορες ιταλικές πόλεις εμπνέουν τον ποιητή και τον ωθούν να γράψει πλήθος ιταλόθεμων ποιημάτων, τα οποία μπορούν να ανιχνευτούν σχεδόν σε όλες τις ποιητικές του συλλογές, αλλά και πεζόμορφα κείμενα με ημερολογιακή/εξομολογητική μορφή. Από την άλληπλευρά, το έργο του Πατρίκιου έχει μεταφραστεί στα ιταλικά από Ιταλούς ή Έλληνες μεταφραστές και έχει αγαπηθεί τόσο από το κοινό όσο και από τους κριτικούς. Η απήχηση αυτή του έργου του Τίτου Πατρίκιου αποδεικνύεται από τις πολυάριθμες ιταλικές βραβεύσεις, καθώς και από τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται προς τιμήν του. ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑΗ Αμάντα Σκαμάγκα είναι εντεταλμένη διδάσκουσα στο Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας. Σπούδασε Επικοινωνία, Μέσα και Πολιτισμό στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ιταλική και Ελληνική Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και είναι κάτοχος διδακτορικού και μεταδιδακτορικού τίτλου από το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας. Διδάσκει και έχει διδάξει «Ιταλικό Μυθιστορημα και Διήγημα», «Ιταλική Ποίηση», «Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία», «Παγκόσμια Λογοτεχνία», «Ιστορία του Ιταλικού Θεάτρου» και «Μεθοδολογία της Έρευνας» με έμφαση στη συγκριτική και διεπιστημονική προσέγγιση.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στην αναζήτηση σχέσεων και αλληλεπιδράσεων μεταξύ λογοτεχνικών έργων, εστιάζοντας κυρίως στην Ιταλική και Ελληνική Λογοτεχνία αλλά και τη Μεταποικιοκρατική Λογοτεχνία της Καραϊβικής. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά (Επιστημονική Επετηρίς ΣΑΕΠΣ Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Rivista di letteratura comparata italiana, bizantina e neoellenica, International Journal of Euro-Mediterranean Studiesκ.ά.) και έχει συμμετάσχει στους συλλογικούς τόμους The Mythical Mediterranean Sea. Crossroads of Cultures, People, and Civilizations(2019) Philosopher Kings and Tragic Heroes. Essayson Images and Ideas from Western Greece(2016), The Place of Memory and Memory of Place(2016) κ.ά. Είναι συγγραφέας και εκπαιδεύτρια του εξαποστάσεως προγράμματος επιμόρφωσης «ΔιδασκαλίαΞένων Γλωσσών σε Παιδιά Προσχολικής και Πρώτης Σχολικής Ηλικίας» στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών E-learning.

popolaros banner

popolaros banner

anixnos250x300

Video

Μπορείτε να τα αποκτήσετε μ' ένα κλικ στην πόρτα σας στο  https://radshop.gr/

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία