Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

10+1 παραστάσεις που ξεχωρίζουν από το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Κύριο

Από την Τόνια Τσαμούρη

 

3, 2, 1…. Παράσταση!

Κοντεύει χρόνος σχεδόν από την τελευταία φορά που παρακολούθησα παράσταση σε θέατρο. Η, αναγκαστική, αυτή «αποχή» μου από το ζωντανό θέατρο με οδήγησε όλο το προηγούμενο διάστημα σε ημίμετρα (τα οποία στο μέλλον κάθε άλλο παρά ημίμτερα πιστεύω ότι θα θεωρούνται), όπως το live-streaming θέατρο ή οι on-demand παραστάσεις. Ωστόσο, η αδημονία και η ανυπομονησία με την οποία αναμένω την επανεκκίνηση της θεατρικής ζωής και δραστηριότητας δεν περιγράφονται! Η ανάμνηση της μνήμης λειτούργησε μέσα μου μεμιάς και ονειρεύτηκα τον γκιώνη της Επιδαύρου προτού ξεκινήσει η παράσταση, φίλους και συνεργάτες πριν και μετά τις παραστάσεις, αλλά και την απόλαυση της παρακολούθησης μιας παράστασης.

Η ανακοίνωση του προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου με έκαναν να αισθάνομαι σαν μικρό παιδί μπροστά σε βιτρίνα ζαχαροπλαστείου! Ειλικρινά θέλω να τις δω όλες! Θα ξεδιαλέξω όμως την καλύτερη 10άδα, την οποία και σκοπεύω να μοιραστώ με τους αναγνώστες του texnes-plus.

Καλή θέαση και κυρίως καλή απόλαυση σε ζωντανά και γεμάτα θέατρα που περιμένουν να υποδεχτούν και πάλι θεατές, μικρούς και μεγάλους!

 Tsinikoris Cherry Orchard SITE 02 photo Michalis Valasoglou

  1. Ανέκαθεν θεωρούσα τον Τσέχωφ παρεξηγημένο συγγραφέα. Τα έργα του με γοητεύουν με τη φλεγματική τους ειρωνία και απελπισία. Η πρόταση του Πρόδρομου Τσινικόρη για μια νέα ανάγνωση (με το Somewhere beyond the cherry trees) μου κεντρίζει πολύ το ενδιαφέρον. Στην Πειραιώς 260.  

  2. Ακόμα έχω την ανάμνηση της τελευταίας παράστασης του Σίμου Κακάλα που πειραματίστηκε με ένα από τα πιο άγνωστα κείμενα του Μπ. Μπρεχτ, τον χειμώνα του 2018. Οι γεμάτες άποψη και σπιρτάδα σκηνοθεσίες του με ιντριγκάρουν. Έτσι, η πρότασή του για τον Αίαντα του Σοφοκλή, στον κήπο της Πειραιώς 260 είναι από αυτές που δεν θέλω να χάσω.

  3. Ο Ανέστης Αζάς αλλά και ο Παντελής Φλατσούσης είναι δύο εκπρόσωποι της νέας γενιάς. Οι προτάσεις τους είναι συχνά ανατρεπτικές, είτε διαφωνεί κάποιος είτε συμφωνεί. Έτσι, σκοπεύω να παρακολουθήσω τόσο το Εθνικό ντεφιλέ του Φλατσούση, όσο και την Δημοκρατία του Μπακλαβά του Αζά. Και οι δύο παραστάσεις ανήκουν στον «Κύκλο του 1821» και ανεβαίνουν στην Πειραιώς 260.

  4. Η πρόταση του Κωνσταντίνου Χατζή που βασίζεται στον Αγαμέμνονα του Αισχύλου, με την Σοφία Χιλλ στο ρόλο της Κλυταιμνήστρας και με μουσική δωματίου για ένα όργανο από τον Γιώργο Κουμεντάκη Thomas OstermeierBrigitte Lacombe GALLERY

  5. Παλιός γνώριμος του Φεστιβάλ Αθηνών, αλλά και του αθηναϊκού κοινού, ο Thomas Ostermeier, ο οποίος σκηνοθετεί για την Schaubühne το History of Violence. Ωστόσο, φέτος ο γνωστός σκηνοθέτης θα έχει διττή παρουσία, καθώς θα παρουσιάσει, σε διεθνή συμπαραγωγή της Schaubühne με το Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, ένα έργο της Maja Zade, βασισμένο στο μύθο του Οιδίποδα Τυράννου.

  6. Απολύτως ελκυστική η Μεγάλη Επίδαυρος φέτος. Και οι δύο παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου, βρίσκονται στη λίστα μου για διαφορετικούς λόγους. Η πρώτη Αριστοφανική πρόταση του Κωνσταντίνου Ρήγου (ο οποίος ανεβάζει τους Ιππείς του Αριστοφάνη) μου κινούν εξαιρετικά το ενδιαφέρον, ενώ ο Γιάννης Μόσχος επιστρέφει στο Φεστιβάλ με μια από τις λιγότερο παιγμένες τραγωδίες του Ευριπίδη, τις Φοίνισσες

  7. Η εμφάνιση δύο παλιών γνώριμων της Επιδαύρου: η Νικαίτη Κοντούρη με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων σκηνοθετεί Βάκχες του Ευριπίδη, ενώ ο Μιχαήλ Μαρμαρινός επιστρέφει στο αρχαίο δράμα σκηνοθετώντας τους Ιχνευτές του Σοφοκλή Promitheas DesmotisPatroklos Skafidas Gallery

  8. Η τελευταία παράσταση του Άρη Μπινιάρη που παρακολούθησα ήταν μια αρχαία τραγωδία σε κλειστό χώρο. Φέτος, ανυπομονώ να παρακολουθήσω τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου σε συμπαραγωγή του Θεάτρου Πορεία και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης.vatraxoi vasistas

  9. Οι Βάτραχοι του Αριστοφάνη που σκηνοθετεί η Αργυρώ Χιώτη είναι μια νέα πρόταση, την οποία αναμένω.

  10. Τέλος, όλος ο κύκλος που εγκαινιάζεται στην Μικρή Επίδαυρο θεωρώ ότι έχει απίστευτο ενδιαφέρον, για δύο λόγους: πρώτον, επειδή προωθεί την νεοελληνική δραματουργία και δεύτερον, επειδή απαρτίζεται από αξιόλογες προτάσεις και συντελεστές. Συγκεκριμένα, αδημονώ να δω Το σπίτι με τα φίδια του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη, την Κρεουργία του Γιάννη Μαυριτσάκη που σκηνοθετεί ο Γιώργος Σκεύας, το Η Φαίδρα καίγεται της Αμάντας Μιχαλοπούλου σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού και το Γάλα, αίμα της Αλεξάνδρας Κ* που σκηνοθετεί ο Γιάννος Περλέγκας.

+1 Καθώς δεν ανυπομονώ μόνον εγώ για το θέατρο, αλλά και η κόρη μου, κράτησα για το τέλος την Ιστορία του γάτου που έμαθε σε ένα γλάρο να πετάει του Λουίς Σεπουλβέδα (που χάθηκε πρόσφατα) σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου

 

Η προπώληση έχει ξεκινήσει μπορείτε να κλείσετε εδώ τις θέσεις σας. 

 

Διαβάστε επίσης:

Άρης Μπινιάρης: «Η Ουδετερότητα Δεν Προσφέρει Καρπούς Για Σκέψη»

 

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία