Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 
 Πέθανε σε ηλικία 81 ετών ο σπουδαίος Έλληνας ζωγράφος, χαράκτης, γλύπτης και καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) Αθήνας, Χρόνης Μπότσογλου.   Ο Χρόνης Μπότσογλου γεννήθηκε το 1941 στη Θεσσαλονίκη. Μετά το Γυμνάσιο, σπούδασε στην ΑΣΚΤ (1960–1965) κοντά στον…
Από τη Μαρία Κακαλή Πόλεμος και ειρήνη: Στον κόσμο της παιδικής βιβλιογραφίας Τα δεινά του πολέμου και τα οφέλη της ειρήνης αποτελούν θεματικές που εκπαιδευτικοί και γονείς πραγματεύονται και αναλύουν ως επί το πλείστον στο πλαίσιο των εθνικών εορτών ή…
Από τη Μαρία Κακαλή  Η Μαριανίνα Κριεζή πέρασε στην αθανασία στις 6 Φεβρουαρίου. Όμως, τα τραγούδια και η σύνδεσή της με τη «Λιλιπούπολη» δεν θα την αφήσουν να λησμονηθεί. Η Τέχνη πενθεί και μαζί της ένας ολόκληρος κόσμος, παιδικός και…

Η Πολύ-δραστικής Ομάδας Τέχνης Fabrica Athens συμπληρώνει φέτος 12 χρόνια δράσης και ανακοινώνει τον προγραμματισμό της για το 2022. Με εκπαιδευτικές και ερευνητικές δράσεις, διεθνείς συνεργασίες, θεματικές βραδιές στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα και διεθνή residencies, η Fabrica Athensσυνεχίζει και φέτος, πιστή στην ξεχωριστή ταυτότητα που έχει καταφέρει να δημιουργήσει.

2021: μια χρονιά-σταθμός για τη Fabrica

To 2021 υπήρξε πράγματι μία σημαντική χρονιά για την ομάδα. Σηματοδότησε την επέκταση της συνεργασίας με τον σκηνοθέτη, θεωρητικό του θεάτρου και ιδρυτή του θεάτρου Odin, Eugenio Barba. Ο Barba μαζί με τη στενή του συνεργάτη Julia Varley, ήρθαν τον Ιούνιο στην Αθήνα, ως καλεσμένοι της ομάδας, για να εμψυχώσουν ένα διήμερο εργαστήριο με τίτλο «Theatre as a dialogue with the dead – Keeping alive a personal tradition». Η συνεργασία της Fabrica Athensμε το Odin Theatreέχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια και περιλαμβάνει εκπαιδευτικές δράσεις και όχι μόνο. Το καλοκαίρι του 2021 η Fabrica Athens έχει προσκληθεί από το Odin Teatret να παρουσιάσει το καλλιτεχνικό της έργο στο 10 th Transit Festival, ενώ Πριν λίγες ημέρες, η Iben Nagel Rasmussen, ηθοποιός και εκπαιδεύτρια του Θεάτρου Odin, παρουσίασε στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα το πρόσφατα μεταφρασμένο στα ελληνικά βιβλίο της Το Τυφλό Άλογο. Διάλογοι με τον Eugenio Barba και άλλα γραπτά (εκδ. Δωδώνη).

Άλλη μία διεθνής συνεργασία της Fabrica Athens ήταν αυτή με το Teatr Brama(Θέατρο Πύλη)της Πολωνίας, οργανισμό με σημαντικό έργο στο θέατρο στην κοινότητα και γενικότερα στο εφαρμοσμένο θέατρο. Το καλοκαίρι, η ομάδα επισκέφτηκε την έδρα του Brama στην πόλη Γκόλενιοφ, όπου παρουσίασε τη δουλειά της, ενώ τον Νοέμβριο ο ιδρυτής του Teatr Brama, σκηνοθέτης και εκπαιδευτής, Daniel Jacewicz, εμψύχωσε στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα ένα εργαστήριο Θεάτρου και Folk Τραγουδιού. Η συνεργασία με το Brama συνεχίζεται, καθώς αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Πολωνία δύο μέλη της Fabrica Athens με το πρόγραμμα Europena Solidarity Corps.

Η Fabrica Athens φιλοξένησε τον Οκτώβριο, τον διεθνώς καταξιωμένο Μπαλινέζο χορευτή και ηθοποιό I Wayan Bawa, μόνιμο μέλος του Theatrum Mundi Ensemble και στενό συνεργάτη του Eugenio Barba και του ISTA, ο οποίος εμψύχωσε ένα εντατικό εργαστήριο Μπαλινέζικου Χοροθεάτρου με Μάσκα και παρουσίασε την performance work demonstration «The Total Actor».

Φυσικά, ούτε φέτος έλειψε η συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας, που κάθε χρόνο καλύπτει τη μετακίνηση και θεατρική εκπαίδευση μη τυπικού χαρακτήρα, για νέους καλλιτέχνες, μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Το 2021 οι νέοι των δύο χωρών συναντήθηκαν στην εξοχή της Δυτικής Πομερανίας, η οποία ολοκληρώθηκε με μία ευφάνταστη παράσταση που περιόδευσε με ποδήλατα στις πλατείες των πόλεων Wadlitz, Rheinsberg και Neustrelitz! Διεθνή χαρακτήρα απέκτησε φέτος και το Handmade & Recycled Theater Festival, που πραγματοποιήθηκε στον Κεραμεικό για 9 η συνεχή χρονιά, με τη συμμετοχή αυτή τη φορά καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο.

Για δεύτερη χρονιά πραγματοποιήθηκε και το θεατρικό σεμινάριο στη φύση «Θεατρικές Συνδέσεις» στη Μεθώνη. Σταθερά συνεχίζουν τη δράση τους, με μεγάλη επιτυχία, το δίδυμο Mr and Mrs Bubble, που έφεραν πρώτοι στην Ελλάδα την τέχνη του bubble performing, μία τεχνική του σύγχρονου τσίρκο που ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους.

Τα εκπαιδευτικά καλλιτεχνικά σεμινάριο πραγματοποιούνται σταθερά στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα, με κορωνίδα το Θέατρο της Έρευνας, μια ξεχωριστή θεατρική πρακτική που έχει αναπτύξει η Fabrica Athens από το 2012, στην οποία χρησιμοποιούνται πρωτότυπες τεχνικές με στοιχεία από τις μεθόδους των Eugenio Barba, Jerzy Grotowski, Giles Forman, Konstantin Stanislavski, Suzan Batson, Augusto Boal, Kitt Johnson και TadashiSuzuki. Η πρακτική χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση ηθοποιών και performer, αλλά και ως εργαλείο Εφαρμοσμένου Θεάτρου σε σωφρονιστικά ιδρύματα, προγράμματα ανταλλαγής νέων, camp μεταναστών κ.ά., προσαρμόζοντας τις τεχνικές του στην εκάστοτε ομάδα προς μια απελευθερωτική και μεταμορφωτικήεμπειρία.

2022: Ένα πρόγραμμα γεμάτο παραστάσεις, διεθνείς συνεργασίες, θεματικές βραδιές και εκπαιδευτικές δράσεις για όλους

Εκπαιδευτικές δράσεις 2022:

Το 2022 έχει ξεκινήσει ήδη στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα με τα εκπαιδευτικά σεμινάρια, που συνιστούν ένα μεγάλο κομμάτι της καλλιτεχνικής ταυτότητας της ομάδας. Μέσα στον Ιανουάριο ξεκίνησαν το Site Specific and Improvisation και Μαθήματα ακροβατικού χορού με τη ΝατάσσαΑραμπατζή, το μοναδικό HoopDance Workshop με τη Giovanna Michailidi-Sarti, το Θέατρο της Έρευνας και το Training for Theater Trainers με τον Φάνη Κατέχο. Περισσότερα για τα εργαστήρια του Τεχνοχώρου μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα της ομάδας. Φυσικά, δεν θα λείψουν και φέτος οι «Θεατρικές Συνδέσεις» στη Μεθώνη, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Θα συνεχιστούν επίσης και οι διεθνείς συνεργασίες στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Fabrica Athens. Σε σταθερή συνομιλία με το Odin Theater, τον Οκτώβριο θα εμψυχώσει ένα εργαστήριο στον Τεχνοχώρο η ηθοποιός και εκπαιδεύτρια του θεάτρου, Roberta Careri. Περισσότερες συνεργασίες με διεθνώς καταξιωμένους δασκάλους θα ανακοινωθούν σύντομα.

Παραστάσεις 2022:

Στα μέσα Μαρτίου θα παρουσιαστεί μια νέα παράσταση στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού (ΨΚΚ), στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Προσωπικής Ανάπτυξης Κρατουμένων. Πρόκειται για μία πολυετή συνεργασία του οραματιστή του εργαστηρίου, Στάθη Γράψα με την Κοινωνική Υπηρεσία του ΨΚΚ. Η Fabrica Athens συνεργάζεται με τον θεατρικό εμψυχωτή, πραγματοποιώντας θεατρικά εργαστήρια με τους κρατούμενους, στηρίζοντας έμπρακτα τις διαδικασίες επανένταξης και την προσωπική έκφραση των εγκλείστων σε σωφρονιστικά ιδρύματα. Φέτος, υπό την καθοδήγηση του Φάνη Κατέχου και του Στάθη Γράψα, το έργο έχουν γράψει οι ίδιοι οι κρατούμενοι και έχει θέμα τη ζωή στην Τρούμπα. Θα δοθούν τρεις παραστάσεις στους χώρους του ΨΚΚ, η μία μόνο για τους κρατούμενους και οι άλλες δύο ανοιχτές για το κοινό.

Παράλληλα, έχει ήδη ξεκινήσει η προετοιμασία της παράστασης Κεφάλαιο Πρώτο: Constantin Caratheodory. Πρόκειται για μια ποιητική ματιά στη μορφή και το έργο του θρυλικού μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, μια παράσταση που αναδεικνύει την ιστορία του αφανούς αυτού ήρωα της Ελλάδας. Η Fabrica Athens ξεδιπλώνει στη σκηνή της το δαιδαλώδες μυαλό μιας ιδιοφυΐας που πέρασε μέσα από τις φλόγες της Σμύρνης και τις βόμβες του Γ’ Ράιχ. Απέναντι στη φρίκη και τη βαρβαρότητα τα μαθηματικά του μοιάζουν με ποίηση, και μέσα τους βρίσκεται όλη η ευαισθησία για να απαντήσει επιστημονικά το μεγάλο ερώτημα: «Μπορεί ο έρωτας να νικήσει τον θάνατο;».

Πρεμιέρα 11 Μαρτίου 2022
Για 16 Παραστάσεις στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα
Παρασκευή και Σάββατο, 21.00
Η παράσταση επιχορηγείται από το ΥΠΠΟΑ.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Χρήστος Καρασαββίδης
Δραματουργική Επιμέλεια: Κατερίνα Διακουμοπούλου
Παίζουν: Φάνης Κατέχος, Στέφανος Λώλος, Κωνσταντινός Εξαρχόπουλος, Σάντυ Χατζηιωάννου, Λυδία Βύρλα

Την άνοιξη, τα μέλη του εργαστηρίου του Θεάτρου της Έρευνας της Fabrica Athens, θα ανεβάσουν το έργο Πένθιμη Φούγκα σε Ρε Ελάσσονα. Πρόκειται για το θεατρικό μονόπρακτο της Αλεξάνδρας Καλτσογιάννη, που απέσπασε το πρώτο βραβείο στο Διαγωνισμό Θεατρικού Αναλογίου στο 9 th Handmade and Recycled Theater Festival και πραγματεύεται την σχέση ενός ζευγαριού, στην οποία η αλήθεια λειτουργεί ως παραμορφωτικός καθρέφτης.

Τέλος, οι Mr and Mrs Bubble κλείνουν φέτος 10 χρόνια και ετοιμάζουν μοναδικές δράσεις για όλους. Το δίδυμο δημιούργησε το Bubble Show στην Ελλάδα το 2012, αποκαλύπτοντας στο κοινό το bubble performing. Ένα εντελώς καινούργιο είδος παραστατικής τέχνης το οποίο η ομάδα φέρνει σε άμεση συνομιλία με το θέατρο και το σύγχρονο τσίρκο. Εκτός από το θέατρο δρόμου, στο οποίο δραστηριοποιούνται, τη φετινή χρονιά οι Mr and Mrs Bubble οργανώνουν μία μεγάλη γιορτή σαπουνόφουσκας στην Αθήνα. Την επόμενη θεατρική σαιζόν, θα παρουσιάσουν την παράσταση La Formula, μία παράσταση-εργαστήριο, όπου τα παιδιά θα μπορούν να γνωρίσουν τις σαπουνόφουσκες και να πειραματιστούν με το ιδιαίτερο αυτό υλικό.

Δράσεις στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα για το 2022:

Ο Τεχνοχώρος Φάμπρικα δεν είναι μόνο η υπέροχη καλοκαιρινή αυλή. Οι πιστοί φίλοι της ομάδας γνωρίζουν καλά πως και τον χειμώνα ο χώρος υποδέχεται το κοινό με προσεγμένες δράσεις. Φέτος, έχουν ήδη ξεκινήσει οι θεματικές βραδιές. Την αρχή έκανε τοstand-upcomedy και θα ακολουθήσουν οι δημοφιλείς βραδιές με γευσιγνωστικά αφιερώματα, νέες βραδιές με showμαγείας για ενήλικο κοινό και πολλά ακόμα θεάματα και θεατρικές παραστάσεις φιλοξενούμενων καλλιτεχνών και ομάδων, για τα οποία μπορούμε να ενημερωνόμαστε από τη σελίδα του χώρου στο Facebook.

Επικοινωνία:
Πολυδραστική Ομάδα ΤέχνηςFabricaAthens
ΤεχνοχώροςΦάμπρικα
Μεγ. Αλεξάνδρου 125 &Ευρυμέδοντος
Κεραμεικός, Αθήνα
τηλ: 210 3411651
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Επεκτείνοντας τις δράσεις και την έρευνα που ξεκίνησε στο εργαστήριο Ancient Future Solo, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Open Plan 2022, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου καλεί και φέτος εφήβους 14 – 17 χρονών να μελετήσουν το Αρχαίο Δράμα μέσα…
Μια συλλογικότητα γυναικών - καλλιτεχνών προς αναζήτηση τρυφερών όπλων. Ένα σύνολο περιπλανώμενων καλλιτεχνικών πρακτικών Η γυναικεία κοινότητα του Handle with Care ταξιδεύει προς τη θάλασσα και το βουνό υποστηρίζοντας την ανατροπή του ανθρωποκεντρισμού υπέρ όλων των έμβιων και μη, όντων…
Μια τεράστια απώλεια για τον ελληνικό πολιτισμό. Έφυγε απόψε από τη ζωή, σε ηλικία 87 ετών, ο Αλέκος Φασιανός. Ο εμβληματικός ζωγράφος, που σφράγισε με το έργο του την εποχή του, αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια προβλήματα υγείας. Ο Αλέκος Φασιανός…
Η Παιδική σκηνή Γιούλης Ηλιοπούλου στηρίζει τον οργανισμό ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ και προσφέρει 1 € από κάθε εισιτήριο που θα εκδοθεί στην πλατφόρμα του viva .gr για τις παραστάσεις που παρουσιάζονται στα πλαίσια του 5ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ ΣΤΟ ΙΝΤΕΑΛ Η…
Εμπνευσμένος από την αρχαιολογική έκθεση «ΚΑΛΛΟΣ. Η Υπέρτατη Ομορφιά», ο φετινός, 9ος παιδικός διαγωνισμός ζωγραφικής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης έχει τίτλο «ΚΑΛΛΟΣ: Για Εμένα αυτό είναι Ομορφιά» και πραγματοποιείται για δεύτερη φορά διαδικτυακά. Μετά την περσινή επιτυχία της ψηφιακής πλατφόρμας…

Φέτος τις γιορτές, ο Δήμος Αθηναίων κάνει τα Χριστούγεννα στην πόλη ακόμα πιο μαγικά, με περισσότερες εορταστικές δράσεις, που έρχονται να καλύψουν το κενό που δημιούργησαν οι απαγορεύσεις της πανδημίας. Το πνεύμα των Χριστουγέννων επισκέπτεται όλες τις γειτονιές της Αθήνας, από την Αχαρνών και την Κυψέλη μέχρι το Παγκράτι και το Γουδή, οι οποίες θα φιλοξενούν Χριστουγεννιάτικα Χωριά που θα ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους.

Ο Άγιος Βασίλης και τα Ξωτικά του θα βρίσκονται καθημερινά στις θέσεις τους, από 17 Δεκεμβρίου 2021 έως 7 Ιανουαρίου 2022, στις Πλατείες Μεσολογγίου στο Παγκράτι, Αγίας Αικατερίνης στα Κάτω Πετράλωνα, Αθανασίου Διάκου στα Θυμαράκια στα Κάτω Πατήσια, Βικτωρίας στην Κυψέλη, Αγίου Θωμά στο Γουδή και στο Πάρκο Ναθαναήλ Αγίου Ελευθερίου, για να χαρίσουν στους μικρούς μας φίλους όμορφες στιγμές  με χριστουγεννιάτικες κατασκευές, γλυκό-κεράσματα, Christmas hand painting και πολλές ακόμη δράσεις για όλη την οικογένεια. Ανάμεσά τους θα κυκλοφορεί ένας πολύχρωμος θίασος από ξυλοπόδαρους, ζογκλέρ, χριστουγεννιάτικες μασκότ, animateurs, μαριονέττες, ταχυδακτυλουργούς ενώ εκεί θα περιμένουν μικρούς και μεγάλους και πολλές άλλες εκπλήξεις.

Τα φετινά Χριστούγεννα, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πρωτεύουσας θα πάρουν μέρος στις λαμπερές εορταστικές εκδηλώσεις, που πραγματοποιεί ο Δήμος Αθηναίων έως την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου σε 52 διαφορετικά σημεία της πόλης. Το πλούσιο πρόγραμμα, που υπογράφεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και την Τεχνόπολη, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, περισσότερες από 120 δράσεις για όλη την οικογένεια, 25 μουσικοθεατρικές παραστάσεις και 7 open-air προβολές.

thumbnail Χριστουγεννιάτικα Χωριά στις Πλατείες της Αθήνας 1068x754


Ώρες λειτουργίας Χριστουγεννιάτικών Χωριών: 11.00-19.00


Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πληροφορίες στο www.opanda.gr
Δείτε το πλήρες πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων στο cultureisathens.gr

COVID-19

Στους χώρους θα τηρηθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την τήρηση των υγειονομικών κανόνων, αλλά και των κανόνων λειτουργίας των χώρων, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας.

 

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία