Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Ο Καβάφης 24 ώρες στο Instagram

Ο Κωνσταντίνος Καβάφης γεννήθηκε στις 29 Απριλίου του 1863 και πέθανε στις 29 Απριλίου του 1933.

Έτσι, η ζωή του διέγραψε έναν τέλειο κύκλο.

Το αρχείο του Ιδρύματος Ωνάση διηγείται τη ζωή του μέσα σε 24 ώρες.

Μπες στο @cavafy_archive στο Instagram και παρακολούθησε τη ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη να ξετυλίγονται μέσα από 24 Instagram Stories. 

Από το πρώτο λεπτό του Σαββάτου 29 Απριλίου και κάθε μία ώρα ανακαλύπτεις μια ιστορία από τη ζωή του Αλεξανδρινού ποιητή.

cavafys.jpg

Ο σπουδαίος ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης γεννήθηκε το 1863 και πέθανε το 1933, στις 29 Απριλίου, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Όταν πέθανε ο πατέρας του, η μητέρα του με τα εννιά της παιδιά εγκαταστάθηκε αρχικά στο Λίβερπουλ και στη συνέχεια στο Λονδίνο, όπου ο Καβάφης φοίτησε σε αγγλικό σχολείο. To 1877 η οικογένεια Καβάφη επέστρεψε στην Αλεξάνδρεια, όπου ο ποιητής γράφτηκε στο Λύκειο Ερμής, και το καλοκαίρι του 1882 εξαιτίας της εξέγερσης του Αραμπί κατέφυγε στην Κωνσταντινούπολη. Κατά τη διαμονή του στην Κωνσταντινούπολη ο Καβάφης άρχισε να γράφει και να μεταφράζει ποιήματα, ενώ αυτή την περίοδο εκδηλώθηκε και η ομοφυλοφιλία του. Το 1885 η οικογένεια Καβάφη επέστρεψε στην Αλεξάνδρεια, όπου ο ποιητής ξεκίνησε τη δημιουργική του πορεία. Το 1886 δημοσίευσε πεζά και ποιήματα, ενώ η περίοδος από το 1889 έως το 1923 σημαδεύτηκε από το θάνατο αγαπημένων του προσώπων. Το 1889 άρχισε να εργάζεται στην Υπηρεσία Αρδεύσεων, στην οποία παρέμεινε 30 χρόνια. Το 1901 πήγε για πρώτη φορά στην Αθήνα, όπου γνωρίστηκε με τον Γρηγόριο Ξενόπουλο, χάρη στον οποίο έγινε γνωστός στο ελλαδικό αναγνωστικό κοινό μέσω του άρθρου του στο περιοδικό «Παναθήναια» το 1903 (στο αγγλόφωνο κοινό τον πρωτοσύστησε το 1919 ο Άγγλος μυθιστοριογράφος και φίλος του E. M. Φόρστερ). Το Δεκέμβριο του 1907 εγκαταστάθηκε σε ένα διαμέρισμα στην οδό Λέψιους 10, στην Αλεξάνδρεια, όπου έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του. Το 1926 η ελληνική κυβέρνηση του δικτάτορα Πάγκαλου απένειμε στον Καβάφη το παράσημο του Φοίνικα. Το 1930 διαγνώστηκε με καρκίνο του λάρυγγα και το 1932 μετέβη στην Αθήνα όπου υποβλήθηκε σε τραχειοτομία. Κατόπιν επέστρεψε στην Αλεξάνδρεια και το 1933, την ημέρα των γενεθλίων του, απεβίωσε.

Το έργο του Καβάφη χωρίζεται σε τρεις περιόδους. Η πρώτη, στην οποία χρησιμοποίησε την καθαρεύουσα, συνδέθηκε με τους Φαναριώτες ρομαντικούς, η δεύτερη ήταν η περίοδος της ωριμότητάς του, κατά την οποία είχε επηρεαστεί από τον παρνασσισμό και το συμβολισμό, ενώ η τρίτη χαρακτηρίστηκε από τον ποιητικό ρεαλισμό. Τα ποιήματά του, που διακρίνονται σε φιλοσοφικά, ιστορικά και ηδονικά ή αισθησιακά, αλλά και κάποια πεζά κείμενα, τα δημοσίευσε σε περιοδικά της εποχής και το 1926 κυκλοφόρησε το δικό του έντυπο, την «Αλεξανδρινή τέχνη», με στόχο την προβολή του έργου του. Η ποίησή του ήταν ανθρωποκεντρική και δραματική, με αναφορές στον ελληνιστικό κυρίως κόσμο, ενώ ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε ο ερωτισμός πολλών ποιημάτων.

Τα ποιήματα του Καβάφη συγκέντρωσε μετά το θάνατό του η Ρίκα Σεγκοπούλου (ο Α. Σεγκόπουλος ήταν σύμφωνα με τη διαθήκη του ποιητή ο μοναδικός κληρονόμος του) σε συνεργασία με τον Γ. Παπουτσάκη, στην «έκδοση Καλιμούχου». Επρόκειτο για 154 ποιήματα, όσα δηλαδή είχε δημοσιεύει ο ίδιος ο  Καβάφης όσο ζούσε συν το «Εις τα περίχωρα της Αντιόχειας» που δεν είχε προλάβει να εκδώσει. Το 1963 τη φιλολογική επιμέλεια των έργων του Καβάφη ανέλαβε ο Γ. Π. Σαββίδης, ο οποίος δημοσίευσε το 1968 και τα «Ανέκδοτα», δηλαδή αδημοσίευτα ποιήματά του. Η παραγωγή του Καβάφη συμπληρώθηκε με τα «Αποκηρυγμένα», ήτοι τα πρώιμα στιχουργήματά του τα οποία είχε αποκηρύξει, ενώ το 1963 κυκλοφόρησαν δύο τόμοι με πεζά κείμενα, σε επιμέλεια Γ. Παπουτσάκη και Μ. Περίδη. Το έργο του Καβάφη έχει αναγνωριστεί σε πανελλήνιο και παγκόσμιο επίπεδο και τα ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. 

Το Αρχείο Καβάφη, που περιλαμβάνει περισσότερα από 4.600 χειρόγραφα και προσωπικά αντικείμενα του ποιητή, περιήλθε στο Ίδρυμα Ωνάση το 2012. Η ηλεκτρονική του έκδοση είναι έργο του Σπουδαστηρίου και ιδιοκτησία του Ιδρύματος Ωνάση, που έχει ως στόχο τη διατήρησή του και να παραμείνει ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους. Φέτος στις 29 Απριλίου, ημέρα γέννησης και θανάτου του Καβάφη, το Αρχείο Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση διηγείται τη ζωή του ποιητή μέσα σε 24 ώρες. Αν μπει κανείς στο @cavafy_archive στο Instagram, θα παρακολουθήσει τη ζωή και το έργο του Καβάφη μέσα από 24 Instagram Stories («70 χρόνια σε 24 ώρες ‒ Η ζωή και το έργο του Καβάφη στο Instagram»). Κάθε μία ώρα θα ανακαλύπτει και μία ιστορία από τη ζωή του Αλεξανδρινού ποιητή.

 

 

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία