Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διάβασα το Γράμμα στον Κωστή

Διάβασα το Γράμμα στον Κωστή, το ξαναδιάβασα, το έκανα δώρο σε φίλους και ένα βράδυ δύσκολο το δάνεισα στην καλύτερή μου φίλη για συντροφιά στο τρένο, στη διαδρομή για τη Θεσσαλονίκη, όταν πήγε να χαιρετήσει τον Γιάννη για πάντα, που έφυγε ξαφνικά.

Η Ξένια Καλογεροπούλου εδώ και πολλά χρόνια αφηγείται παραμύθια. Αυτό κάνει και στο συγκεκριμένο βιβλίο. Μόνο που εδώ οι πρίγκιπες και οι βασιλοπούλες ήταν γνώριμα πρόσωπα και είχαν ζήσει στο παλάτι της δικής της ονειροχώρας.

Το βιβλίο κερδίζει αμέσως τον αναγνώστη, γιατί η συγγραφέας αφηγείται την ιστορία της ζωής της με μοναδική αμεσότητα και μιλά για την απώλεια του αγαπημένου της λέγοντάς του: «Σ’ όλα όσα κάνω ή σκέφτομαι είσαι πάντα μέσα κι εσύ. Και σου μιλάω. Κι ας ξέρω πως εσύ δε μ’ ακούς».

Πόσο πιο απλά, αληθινά και ανθρώπινα να μιλήσει κάποιος για τριάντα εφτά ΟΛΟΚΛΗΡΑ χρόνια αγάπης και κοινής πορείας;

Το Γράμμα στον Κωστή, έκτασης 374 σελίδων, γίνεται ένας μονόλογος, άλλοτε σπαρακτικός, άλλοτε χιουμοριστικός με έντονες δόσεις αυτοσαρκασμού και την αίσθηση ενός ανθρώπου που θεωρεί πια τη ζωή και κάθε μέρα της ως δώρο. Νιώθεις την ανάγκη ακόμα και να ταυτιστείς σε κάποια σημεία. Μια γυναίκα σού ανοίγει τα χαρτιά της ζωής της και εσύ μένεις εκεί να παρατηρείς αποσβολωμένος, αλλά και έτοιμος να κάνεις τη σκανδαλιά και να κρυφοκοιτάξεις το επόμενο.

Το Γράμμα η Ξένια ίσως το έγραφε επί ένα χρόνο για να παρατείνει την ύπαρξη του αγαπημένου της Κωστή Σκολιάρα και να εξαλείψει κατά κάποιο τρόπο την απώλεια. Ωστόσο ο αναγνώστης έχει στα χέρια του ένα γράμμα-βιβλίο που χωρά μια ολόκληρη ζωή με αστικά σαλόνια, λαϊκούς θιάσους, ελληνικά νησιά των δεκαετιών του ’40 και του ’50, το ερωτικό Παρίσι, βραδιές mastermind, κινηματογραφικές και θεατρικές επιτυχίες, αρώματα από τον κήπο στις Μηλιές, αίθουσες αναμονής, απώλειες, προσδοκίες, νίκες και ήττες, μια πολύτιμη συντροφιά, ένα κείμενο απολαυστικό που διαβάζεται απνευστί. Ο λόγος ρέει μαζί με την αφήγηση γρήγορα και οι παρεμβαλλόμενες ιστορίες συνδέουν αρμονικά παρόν και παρελθόν. 

Στο βιβλίο, περίπου στο μέσο, υπάρχουν και φωτογραφίες, με την Ξένια σε πολύ μικρή ηλικία αλλά και τον Κωστή, πριν τον γνωρίσει, καθώς και άλλες σημαντικές στιγμές που περιγράφονται στις σελίδες που προηγούνται και σε εκείνες που ακολουθούν. Φωτογραφίες ασπρόμαυρες. Εξάλλου οι ιστορίες και οι ζωές των πρωταγωνιστών έχουν τόσο φως και χρώμα... και η Ξένια Καλογεροπούλου ξέρει πολύ καλά πώς να κινητοποιεί τη φαντασία μας. Αν έπρεπε ένα μόνο επίθετο να χρησιμοποιηθεί για το εν λόγω βιβλίο που σημείωσε τόση επιτυχία, αυτό θα ήταν «γνήσιο»! 

 

Το Γράμμα στον Κωστή κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.