Τελευταία Νέα
Το «Υστερόγραφο» παρουσιάζει ένα ντοκιμαντέρ για τον Δημήτρη Καταλειφό «Τι να πω και εγώ»: Το νέο τραγούδι της Ελένης Λαγού Νέα ακρόαση από το Εθνικό Θέατρο Πράσινο φως από Επιτροπή για θερινά σινεμά, θέατρα και συναυλίες Πολιτισμός: Πότε θα ανοίξουν τα σινεμά και τα θέατρα; «12 ένορκοι»: Αλλάζουν θεατρική στέγη και βάζουν πλώρη για 7η χρονιά! «Μια μάνα»: Η μουσική σύμπραξη της Ρίτας Αντωνοπούλου με τους Ρεβάνς Δημήτρης Καρατζιάς: «Το Ελληνικό #metoo δεν ήταν πυροτέχνημα, έχουμε να δούμε ακόμα πολλά» 8 Χρόνια χωρίς τον Λευτέρη Βογιατζή - Φίλοι & συνεργάτες μοιράζονται στιγμές Πέθανε η Ολυμπία Δουκάκη «Αβελάρδος και Ελοΐζα»: Τώρα και στο ραδιόφωνο! Το Τροπάριο της Κασσιανής - Το αριστούργημα «Τη Χρονιά του Υδροχόου»: Ραδιοφωνικό έργο επιστημονικής φαντασίας από το Θέατρο Τέχνης Όσκαρ 2021: Όλοι οι νικητές «daphne nobilis»: Μια ιστορία «εγκλεισμού» αλλά μην πάει ο νους σας στην καραντίνα
 

Νατάσσα Ζούκα επιχειρεί να μας παρουσιάσει το απόσταγμα της ζωής σε 17συλλαβές! (Συνέντευξη) Κύριο

 

Η Νατάσσα Ζούκα παρουσιάζει στην αίθουσα Νίκος Κεσσανλής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών μία νέα χορογραφία και μουσική performance με τίτλο «LIMINAL – Με ιμάτιον μέλαν», εμπνευσμένη από την ποίηση και τα haiku του ιερομόναχου Συμεών.

Τρεις δεξιοτέχνες χορευτές, τέσσερις μουσικοί ερμηνευτές και ένας μουσικός στη viola da gamba, συνομιλούνμε τα haiku σε μια προσπάθεια να αποκαλύψουν το απόσταγμα της ζωής σε 17συλλαβές.

Απόφοιτος της Σχολής Εθνικού Θεάτρου και συνιδρύτρια του «Θεάτρου της Άνοιξης», συμμετέχει σε όλες τις παραγωγές του με κορυφαία την Ηλέκτρα όπου αναλαμβάνει τη χορογραφία και τον ομώνυμο ρόλο.

Παράλληλα φοιτά στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης 3 χρόνια, καλλιεργώντας το ενδιαφέρον της για το σωματικό θέατρο και τη χορογραφία. Το 1980 με υποτροφία του Ιδρύματος Α. Ωνάση πηγαίνει στην Γαλλία όπου έχει την τύχη να σπουδάσει 2 χρόνια δίπλα στον Jacques Lecoq σε μια σχολή γνωστή για τις σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές που αφορούν δημιουργούς (Σκηνοθέτες, Χορογράφους, Ηθοποιούς, Εικαστικούς).

Το 2009 επιλέγεται ανάμεσα σε 12 χορογράφους από όλο τον κόσμο για το ερευνητικό πρόγραμμα που διεξήχθη στην Ιαπωνία με τίτλο «Σύγχρονος Χορός και Τελετουργία».

Αυτή την περίοδο πραγματοποιεί εντατικές πρόβες για την παράσταση «LIMINAL – Με ιμάτιον μέλαν» μ’ αφορμή την οποία έγινε και η σύντομη κουβέντα μας. Η πρεμιέρα της αναμένεται στις 3 Ιουνίου και δεν θέλουμε με τίποτα να την χάσουμε.

 thumbnail NatassaZouka 3 photo AlekosBourelias

 

Η παράστασή σας είναι εμπνευσμένη από ένα βιβλίο. Μιλήστε μας γι’ αυτό.

Είναι εμπνευσμένη από το βιβλίο των εκδόσεων ΑΓΡΑ «Με ιμάτιον μέλον – καθώς άνεμος απλώς φυσά»του Ιερομόναχου Συμεών. Μία συνάντηση σ’ αυτή τη φάση της ζωής μου ευτυχής και καίρια. Μία σύμπτωση κοινών αναζητήσεων αισθητικής ζωής. Πρόθεση της εργασίας μου να προκύψει ένα ποίημα μέσα από το ποίημα. Με εργαλείο το σώμα και τη φωνή να βρούμε την πύκνωση και την αφαίρεση, να χορέψουμε την ολότητα της στιγμής αφήνοντας τον θεατή να συμπληρώσει.

Υπέρτατη χαρά και τεράστια ευθύνη να συνομιλήσουμε με τα χαϊκού και τα ποιήματά του φτιαγμένη από ελληνικές λέξεις γεμάτες φως, χρώματα, ζωή και με τα χαμένα σημαδάκια της στίξης σαν πεταλούδες ολόγυρά τους

Πρόκειται για ένα έργο σύγχρονου χορού και μουσικής performance μαζί. Πόσο δύσκολο ήταν να πραγματοποιηθεί μια τέτοια καλλιτεχνική ιδέα;

Δεν ήταν καθόλου δύσκολο. Όλα κύλησαν σαν γάργαρο νερό. Ιδέες, ενθουσιασμός, ανακάλυψη, καινούργιοι άνθρωποι και κυρίως συναντήσεις, συναντήσεις…  

Η παράσταση σας επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Πιστεύετε ότι είναι απαραίτητη η οικονομική υποστήριξη από την πολιτεία για την τέχνη; Σήμερα, υπάρχει συμπαράσταση στους δημιουργούς ή παλεύουν μόνοι τους ;                                                                            

Ευχαριστώ θερμά κατ’ αρχάς το ΥΠΠΟ γιατί είναι μία παρακίνηση στην καλλιτεχνική περιπέτεια. Βεβαίως είναι απαραίτητη η υποστήριξη της πολιτείας για την τέχνη όπως και η τέχνη είναι απαραίτητη για την πολιτεία. Τώρα παλεύουμε και μαζί και μόνοι γενικά παλεύουμε με ένα χάος.

Ποια είναι η γνώμη σας που παρά την κρίση η τέχνη ανθεί και συνεχώς παρατηρούμε νέες καλλιτεχνικές ιδέες και προτάσεις; Συμφωνείτε με κάποιους που λένε ότι: «παράγουμε περισσότερο πολιτισμό από αυτόν που μπορούμε να καταναλώσουμε»;                                                                                                                                        

Καμία κρίση δεν μπορεί να σταματήσει τους ανθρώπους απ’ το να ονειρεύονται. Τώρα η ποιότητα των ονείρων είναι ένα μεγάλο ζήτημα που άπτεται πολλών κοινωνιολογικών και πολιτικών αναλύσεων. Ήδη οι όροι παράγω – καταναλώνω παράγουν πολιτισμό; Αναρωτιέμαι;  

 

thumbnail NatassaZouka 2 photo AlekosBourelias      

Μιλήστε μας για την ομάδα που συνεργαστήκατε στην παράστασή σας.                                                                                                                              

Η ομάδα που συνεργάστηκα θα μπορούσε να ονομάζεται εκ των ων ουκ άνευ! Συνεργάτες διαθέσιμοι και ανοιχτοί. Τους ευχαριστώ.

Επόμενα καλλιτεχνικά σχέδια, υπάρχουν;                                                                                                    

Αδυνατώ να απαντήσω, προς το παρόν όλη η προσοχή μου είναι στραμμένη στην      performance με τίτλο «LIMINAL – Με ιμάτιον μέλαν».   

 

             Photo Credits: Αλέκος Μπουρελιάς 

 

Liminal 1

 
LIMINAL_Με ιμάτιον μέλαν

της

Νατάσσας Ζούκα

3 – 5 Ιουνίου 2019

στις 21:00

Εκθεσιακός Χώρος «Νίκος Κεσσανλής»

Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

Η Νατάσσα Ζούκα παρουσιάζει στην αίθουσα Νίκος Κεσσανλής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών μία νέα χορογραφία και μουσική performance με τίτλο «LIMINAL – Με ιμάτιον μέλαν», εμπνευσμένη από την ποίηση και τα haikuτου ιερομόναχου Συμεών.

Τρεις δεξιοτέχνες χορευτές, τέσσερις μουσικοί ερμηνευτές και ένας μουσικός στη violadagamba, συνομιλούνμε τα haiku σε μια προσπάθεια να αποκαλύψουν το απόσταγμα της ζωήςσε 17συλλαβές.

 

Η παράσταση εστιάζει στους τρόπους και τα εργαλεία με τα οποία φτιάχνονται χορευτικά haiku. Με σπιρτάδα και χιούμορ παρουσιάζει την οξυδέρκεια στη σύλληψη της ζωής και της φύσης, συχνά με έντονες αντιθέσεις εικόνων. Στόχος να βρεθεί η πύκνωση, η αφαίρεση και η ολότητα της στιγμής, αφήνοντας τον θεατή να την εμπλουτίσει.

Το σώμα και η φωνή συνυπάρχουν στη σκηνή καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου και, ως αρχέγονοι φορείς της ιστορίας του κόσμου, βρίσκονται σε ένα περιβάλλον σιωπής, λευκότητας και ποίησης και αφηγούνται την υπαρξιακή τους περιπλάνηση σ’ ένα χαϊκού από άσπρο και μαύρο.

Σημείωμα της χορογράφου:

«Η μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης για όλους μας στάθηκε η ποίηση του Συμεών.

Υπέρτατη χαρά και τεράστια ευθύνη να συνομιλήσουμε με τα χαϊκού και τα ποιήματά του φτιαγμένη από ελληνικές λέξεις γεμάτες φως, χρώματα, ζωή και με τα χαμένα σημαδάκια της στίξης σαν πεταλούδες ολόγυρά τους».

Νατάσσα Ζούκα

Σύλληψη – Χορογραφία – Μουσικός Σχεδιασμός – Κοστούμια:

Νατάσσα Ζούκα

Χορευτές:

Ανθή Θεοφιλίδη, Κάντυ Καρρά, Πλωτίνος Ηλιάδης

Μουσικοί performers:

Αναστασία Μολυβδά, Μίλτος Τσιάντος, Ελένη Πανταζάτου, Βασιλεία Γκιγιοτώ

Viola Da Gamba:

Άγγελος Ρεπαπής

Επιμέλεια Φωτισμών:

Ελευθερία Ντεκώ

Σκηνικός Χώρος:

Χρήστος Κωνσταντέλος

Σύμβουλος Πάλης:

Δημήτρης Ψωμάς

Κατασκευές Χειροποίητου Χαρτιού:

Γιάννης Παπαδόπουλος

Εικαστικά Αντικείμενα:

Μαρία Γρηγορίου

Κατασκευή Μάσκας:

Μάρθα Φωκά

Οπτική Επικοινωνία:

Ευτυχία Λιάπη

Επικοινωνία:

Μαρία Κωνσταντοπούλου, Ιωάννα Ιακωβίδη

Φωτογραφίες – Video:

Αλέκος & Χρήστος Μπουρελιάς

Σχεδιασμός Παραγωγής:

Κωνσταντίνος Σακκάς

Βοηθός παραγωγής:

Bέρα Κίτνα

Οργάνωση Παραγωγής:

Delta Pi

popolaros banner

popolaros banner

anixnos250x300

Video

Μπορείτε να τα αποκτήσετε μ' ένα κλικ στην πόρτα σας στο  https://radshop.gr/

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία