Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Είδα τους «Τρειςευτυχισμένους» του Λαμπίς στο θέατρο Πορεία

Μία παράσταση ουσιαστική πρόταση πάνω στο είδος του βοντβίλ, που έχει χιούμορ και εξαιρετική αισθητική.

Ο Εζέν Λαμπίς θεωρείται – και δικαίως – ο βασιλιάς του βοντβίλ, ενός είδους κωμειδυλλίου που παντρεύει μουσική, πρόζα, φαρσικά στοιχεία μέχρι και ακροβατικά και κυριάρχησε στη γαλλική σκηνή του 19ου αιώνα. Ο Φεντώ, ο οποίος έπεται, ουσιαστικά πατάει στα χνάρια του Λαμπίς. Ο Λαμπίς είναι όμως αυτός που ανανεώνει το είδος εξελίσσοντας το σε κωμωδία πλοκής, ευρύτερα γνωστή ως γαλλική φάρσα του 19ου αιώνα αν και ο όρος δεν είναι ο πλέον δόκιμος.

Το ενδιαφέρον με τους «Τρειςευτυχισμένους», που γράφτηκαν το 1870, είναι ότι αποτελούν έργο – τομή για την ιστορία του είδους, κι αυτό παρότι έχει προηγηθεί ένα ακόμα εμβληματικό έργο του Λαμπίς, το «Καπέλο από ψάθα Ιταλίας». Ο λόγος είναι ότι είναι η πρώτη φορά που η μοιχεία αντιμετωπίζεται κωμικά από έναν συγγραφέα του είδους. Την αφορμή έδωσε ο μεγαλύτερος κριτικός εκείνης της εποχής, ο Francisque Sarcey, ο οποίος αναρωτήθηκε γιατί κανένας κωμωδιογράφος μέχρι τότε δεν είχε ασχοληθεί με την κωμική πλευρά της μοιχείας. Ο Λαμπίς αποφάσισε να τον εκπλήξει γράφοντας τους «Τρειςευτυχισμένους», στο οποίο ένα πλήθος ανθρώπων που συμβιώνουν σε ένα σπίτι συνδέονται μεταξύ τους με μοιχείες παρελθούσες, παροντικές και… μελλοντικές! Από τότε η μοιχεία θα είναι αναπόσπαστο συστατικό όλων σχεδόν των αποκαλούμενων «φαρσοκωμωδιών».

Η υπόθεση του έργου μοιάζει απλή, αλλά το διαφορετικό στοιχείο έγκειται στο γεγονός ότι ο «ευτυχισμένος» της ιστορίας δεν είναι ο εραστής, αλλά ο απατημένος σύζυγος, τον οποίο η γυναίκα του και ο εραστής της προσπαθούν να έχουν διαρκώς ευχαριστημένο περνώντας οι ίδιοι έναν εφιάλτη και μένοντας διαρκώς ανικανοποίητοι. Ωστόσο, παρά την πρωτοτυπία του για την εποχή του, το έργο του Λαμπίς – αν μείνεις στην επιφάνεια των πραγμάτων - μοιάζει να μην αφορά ιδιαίτερα ένα υποψιασμένο και αρκετά απενοχοποιημένο επί του θέματος κοινό του 21ου αιώνα. Οφείλεις να σκάψεις πιο βαθιά για να ανακαλύψεις τον πυρήνα του, που ουσιαστικά μιλάει για την ανθρώπινη ευτυχία και κατ’ επέκταση ακουμπά στο σήμερα και στο πάντα. Κι αυτό ακριβώς έκανε ο Γιάννης Χουβαρδάς, που το διασκεύασε και το σκηνοθέτησε για το θέατρο Πορεία.

«Μιλώντας για υπερβολή είναι σημαντικό να δούμε τι γίνεται αντικείμενο υπερβολής στη φάρσα και τι όχι. Ενώ σίγουρα τα εξωτερικά γεγονότα παραμορφώνονται, το εσωτερικό βίωμα είναι τόσο άγριο και εξωφρενικό που προφανώς είναι αδύνατο να γίνει υπερβολικό» σημειώνει ο Eric Bentley στο βιβλίο του “The Psychology of Farce”. Νομίζω ότι αυτό αποτέλεσε τον οδηγό του Χουβαρδά όσον αφορά τη σκηνοθετική του προσέγγιση στο έργο. Ο Χουβαρδάς διαβάζει το έργο του Λαμπίς από μέσα προς τα έξω. Από τη μία διατηρεί στοιχεία της φόρμας του είδους, τα οποία όμως και υπονομεύει ενίοτε υπερβάλλοντας τα και κλείνοντας ουσιαστικά το μάτι στον θεατή, και από την άλλη βυθίζεται στις ψυχές των ηρώων που πάλλονται από ένα διαρκές άγχος να βιώσουν την ευτυχία και να ολοκληρωθούν. Μήπως τελικά δεν είναι τόσο ξένοι σ’ εμάς;

Παρότι θα επιθυμούσα μία πιο δυναμική διασκευή, που θα μείωνε δραστικά μία εγγενή φλυαρία του ίδιου του έργου που κουράζει λίγο ειδικά στο δεύτερο μέρος, η παράσταση του Χουβαρδά είναι σκηνοθετημένη με μαεστρία, έχει πολλά έξυπνα ευρήματα και το κυριότερο έχει εξαιρετική αισθητική. Από το υπέροχο, μεταλλασσόμενο σκηνικό της Εύας Μανιδάκη μέχρι τα κομψότατα κοστούμια της Ιωάννας Τσάμη και τους καίριους φωτισμούς του Λευτέρη Παυλόπουλου.

Το μεγάλο της όμως αβαντάζ είναι οι ηθοποιοί της, που έχουν δουλέψει – και φαίνεται – εξαντλητικά υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Χουβαρδά. Μέτρο, εκφραστικότητα, χιούμορ και σκηνική ευφυΐα χαρακτηρίζουν όλους τους ηθοποιούς της παράστασης. Ο Δημήτρης Τάρλοου στον ρόλο του «κερατά» συζύγου, που όλα νομίζει ότι τα ελέγχει, είναι απολαυστικός, με θαυμαστή κωμική εγκράτεια. Ο Χρήστος Λούλης αποδεικνύει για ακόμα μία φορά ότι και στην κωμωδία τα καταφέρνει περίφημα, δεν φοβάται στο ελάχιστο να «τσαλακωθεί». Η Άλκηστις Πουλοπούλου νομίζω ότι βρίσκεται στο στοιχείο της. Αέρινη, αστεία, με εξαιρετική αίσθηση του ρυθμού, τολμώ να πω ότι είναι στην καλύτερη στιγμή της. Η Λένα Παπαληγούρα σκιαγραφεί έξοχα δύο αντιθετικές ηρωίδες με χιούμορ και συνέπεια. Ο Άγγελος Παπαδημητρίου ταιριάζει απόλυτα την ιδιαίτερη περσόνα του στην ιδιοσυγκρασία του ήρωά του. Ο Λαέρτης Μαλκότσης ντύνεται τον Βαυαρό υπηρέτη με επιτυχία, ενώ η Ιωάννα Κολλιοπούλου προσεγγίζει πιο καρτουνίστικα τον ρόλο της νύφης, αφού αυτό προφανώς της έχει ζητηθεί.

Η παράσταση του Χουβαρδά είναι μία ουσιαστική πρόταση πάνω στο είδος. Μία – σκεπτόμενη και όχι αυθαίρετη - απόπειρα αποδόμησης του βοντβίλ, που σίγουρα θα ξενίσει ένα κοινό που έχει μάθει να βλέπει το είδος με ένα πολύ συγκεκριμένο τρόπο, αλλά κρύβει ένα ιδιαίτερο θεατρικό ενδιαφέρον και παρουσιάζεται άψογα εκτελεσμένη από τους συντελεστές της. 

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία