Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Είδα το «Κάθαρση Τώρα» σε σκηνοθεσία Μαργαρίτας Δαλαμάγκα – Καλογήρου

 

Το έργο «ΚΑΘΑΡΣΗ ΤΩΡΑ» , με αγγλικό τίτλο «THE BIG PURGE», γράφτηκε το 2005 από τον διεθνούς φήμης Μαλαισιανό θεατρικό συγγραφέα Kee Thuan Chye με σκοπό να στηλιτεύσει και να ασκήσει κριτική στην δικτατορία που ταλάνισε τη χώρα του από το 1967. Πρόκειται για μια πολιτική σάτιρα. Ο ίδιος πολυπράγμων, ενεργός στην πολιτική ζωή της χώρας του , ακτιβιστής και με ποικίλα ενασχόληση στα θεατρικά δρώμενα θέλησε να δώσει με την τέχνη του ένα αντίδοτο στην αρρώστια της δικτατορίας, σατιρίζοντας τους πολιτικούς και περιγράφοντας τις ανησυχίες των ανθρώπων, των οποίων η καθημερινότητα έχει ανατραπεί.

Σύγχρονο έργο, με πικρές αλήθειες πανανθρώπινες, σε κάνει να χαμογελάς με καταστάσεις που σε πονάνε. Η τέχνη είναι το γιατρικό, πάντα ήταν και πάντα θα είναι κάθαρση, μια λύτρωση από τα δεινά.

Η παράσταση στο Αγγέλων Βήμα κινείται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι σουρελιστικό. Ένας κόσμος τσίρκου στον οποίο κινούνται οι μαριονέτες πολιτικοί, πράκτορες και χαφιέδες και το δεύτερο είναι ρεαλιστικό και εκεί κινούνται οι καθημερινοί άνθρωποι με τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους.

Η σκηνοθεσία είναι της Μαργαρίτας Δαλαμάγκα-Καλογήρου, η οποία κινήθηκε εκ του ασφαλούς, χωρίς πομπώδη ευρήματα και κινήσεις εντυπωσιασμού. Ενδιαφέρουσα η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού- μαριονέτα σε ψηλότερο σημείο, απ’ όπου «κυβερνά» καλύτερα τις μαριονέτες του, χωρίς να αποχωρίζεται ούτε στιγμή το καθικάκι του. Στην ουσία αδιαφορεί για όλα και αφήνει τις μαριονέτες υπουργούς να αποδυναμώσουν με τα μέτρα τους τους πολίτες και να καταπνίξουν οποιαδήποτε προσπάθεια αντίστασης.

Η μετάφραση έγινε από την ίδια τη σκηνοθέτιδα, καθώς και ο σχεδιασμός του χώρου. Σκηνικό σχεδόν ανύπαρκτο ακολουθώντας τις τάσεις των καιρών.

Ο φωτισμός του Βαγγέλη Μούντριχα σκοτεινός, όπως και οι σκοποί της Κυβέρνησης και η ζωή των πολιτών.

Τα κοστούμια του Αλέξανδρου Φιλιππόπουλου, λιτά και μαύρα.

Εξαιρετική η επιμέλεια κίνησης της Νατάσας Μπρουζιώτη που συγκαταλέγεται στα συν της παράστασης.

Οι εννέα νέοι ηθοποιοί, οι οποίοι ενσαρκώνουν τους ρόλους στην παράσταση αποτελούν μια ζωηρή και κεφάτη ομάδα που λειτουργεί προς ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Ξεχωρίσαμε τον δυσκοίλιο Πρωθυπουργό του Βασίλη Χατζηδημητράκη και την κεντρική μαριονέτα για την κίνηση και την έκφραση της, τον Αλέξανδρο Φιλιππόπουλο. Αξίζει όμως να αναφέρουμε και τους υπόλοιπους ηθοποιούς: Σάββας Βασιλειάδης, Αφροδίτη Βραχοπούλου, Σόνια Καλαΐτζίδου, Άννα Κρίνου, Θάνος Κώτσης, Κωνσταντίνος Πολύζος και Σταύρος Ράγιας.

 Από τη Νατάσα Κωνσταντινίδη