Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Είδα το «Ήταν όλοι τους παιδιά μου» σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου

«Είμαστε όλοι βαμμένοι με αίμα».

Μπορούν τα συγκαλυμμένα μυστικά και τα ψέματα μιας οικογένειας να απειλήσουν το μέλλον της και να αποβούν καταστροφικά; Αρκεί η αγάπη για να επέλθει η συγχώρεση; Στο αντιπολεμικό αριστούργημα του Άρθουρ Μίλλερ «Ήταν όλοι τους παιδιά μου» ένα τραγικό λάθος ενός βιομήχανου πατέρα, του Τζο Κέλλερ, οδηγεί στο θάνατο 21 ανθρώπους και διαλύει τις ζωές των αγαπημένων του για πάντα. 

Η σκηνοθετική πρόταση του Γιάννη Μόσχου, που υπογράφει και τη δραματουργική επεξεργασία του κειμένου, είναι σαφέστατη: μια καθαρή ανάγνωση του εκπληκτικού κειμένου, την οποία στηρίζει   ένα σπουδαίο καστ ηθοποιών. Χωρίς πρόθεση εντυπωσιασμού και άστοχα φτιασιδώματα. Με εξαίρεση το σκηνοθετικό εύρημα με τους γείτονες που κάθονται ανάμεσα στους θεατές, στο πλαίσιο της τεχνικής του interactive theatre, διότι νομίζω πως δεν ταιριάζει με το κόνσεπτ του όλου εγχειρήματος και μάλλον αποσπά την προσοχή του κοινού και το αποπροσανατολίζει. 

Σύγχρονη και ουσιαστική η μετάφραση της Δάφνης Οικονόμου.

Η μουσική του Άγγελου Τριανταφύλλου, σε άμεσο διάλογο με τη σκηνική δράση και χωρίς καθόλου «διακοσμητικά» μοτίβα, επενδύει τις σιωπές, αναδεικνύει τους φόβους και αποδίδει ξεκάθαρα το αίσθημα κενότητας, ενοχής, απουσίας και αμηχανίας που χαρακτηρίζει τις σχέσεις των ηρώων.

Υψηλής αισθητικής και γούστου τα κοστούμια της Τίνας Τζόκα. Δεν μπορώ ωστόσο να πω το ίδιο για το άψυχο, βιομηχανικού τύπου σκηνικό της.

Η παράσταση όμως πάνω από όλα σε κερδίζει χάρη στους σπουδαίους ηθοποιούς της, μεγαλύτερης γενιάς αλλά και νεότερους, που συναντιούνται και αλληλεπιδρούν υπέροχα στη σκηνή του Θεάτρου Εμπορικόν και παίζουν πραγματικά μαζί, ακόμα και με τις σιωπές τους. Είναι ουσιαστικά παρόντες και με όλα τους τα μέσα σε συνεχή εγρήγορση. 

Πρωτεργάτης ο Δημήτρης Καταλειφός, ο οποίος υποδύεται υπέροχα τον Τζο Κέλλερ, με απίστευτη εσωτερική ροή, που όχι μόνο απογειώνει το συγκλονιστικό μονόλογο του ήρωα, αλλά κάνει ακόμα και τις καθημερινές στιγμές του να φαντάζουν απαράμιλλα γοητευτικές. Το δόσιμό του στον ήρωα του Μίλλερ ψυχή τε και σώματι καθιστά το συγκεκριμένο χαρακτήρα απίστευτα ρεαλιστικό και σου θυμίζει γιατί αγαπάς το θέατρο. 

Επίσης εξαιρετική στο ρόλο της συζύγου η Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου. Αφοπλιστική στη λιτότητά της, μετατρέπεται σε μια σπαρακτική μάνα που είναι αδύνατον να σε αφήσει ασυγκίνητο. Μέσα από τα μάτια της βλέπεις το όνειρο που είδε το προηγούμενο βράδυ και συμπάσχεις με τον εφιάλτη της.

Ο Γιώργος Βουρδαμής ως Κρις Κέλλερ, ένας παθιασμένος νέος με ιδανικά, πείθει απόλυτα. «Πρέπει να σ’ εμπνέει κάτι…» Είναι απολαυστικός όταν με την παιδικότητα και την αφέλειά του κάνει την ερωτική εξομολόγηση, αλλά και συγκινητικός στα αδιέξοδα του ήρωά του.

Στην καλύτερη ερμηνευτική στιγμή της μέχρι τώρα, σχηματοποιεί και αποτυπώνει με ένα μοναδικό τρόπο την Άννυ, εύθραυστη και συνάμα δυναμική, η Δανάη Επιθυμιάδη

Ο Κώστας Βασαρδάνης, ως Τζωρτζ Ντήβερ, που εμφανίζεται στο δεύτερο μέρος, προσδίδει μια έξτρα δυναμική στην παράσταση. Μεστή και ώριμη ερμηνεία ενός διχασμένου ανθρώπου, γίνεται φορέας μιας ενοχής και ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για όσα θα επακολουθήσουν. 

Ο Δημήτρης Καραμπέτσης με την πείρα και το ταλέντο του δίνει ξεχωριστή πνοή στο ρόλο του γιατρού Τζιμ Μπέηλις. Ενδιαφέρουσα και η σκηνική παρουσία της ωφελιμίστριας συζύγου του Ευγενίας Αποστόλου.

Χαριτωμένοι και δραστήριοι σκηνικά οι Γιώργος Τζαβάρας και Ιωάννα Πιατά.

Μια γνήσια θεατρική εμπειρία, που προσφέρει συγκίνηση με κάτι φαινομενικά απλό αλλά τόσο ουσιαστικό το οποίο πολύ συχνά ξεχνάμε, την αλληλεπίδραση των ηθοποιών στη σκηνή και τη δυνατότητα να «ακούσει» ο θεατής ένα αριστούργημα της παγκόσμιας θεατρικής δραματουργίας. Μην τη χάσετε!

 

Πληροφορίες για την παράσταση εδώ.