Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι New York Times απογειώνουν τους «Όρνιθες» του Νίκου Καραθάνου

Η παράσταση του Νίκου Καραθάνου, οι «Όρνιθες», η γνωστή κωμωδία του Αριστοφάνη, παίζεται από τις 2 Μαΐου μέχρι και τη Κυριακή 13 Μαΐου στο St. Ann's Warehouse στο Μπρούκλιν.

Η παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2016 από την Επίδαυρο, φαίνεται πως έχει κλέψει ήδη τις εντυπώσεις και στην άλλη πλευρά του ατλαντικού και έχει ενθουσιάσει με τη σουρεαλιστική ματιά της πάνω στην αριστοφανική κωμωδία.

Ο κριτικός θεάτρου των New York Times Μπεν Μπράντλεϊ έγραψε μια διθυραμβική κριτική. Γράφει χαρακτηριστικά: «Οι Όρνιθες χαρίζουν εικόνες και ήχους που δεν θα βρείτε πουθενά σ’ αυτή την πόλη» .

Ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις ερμηνείες του Αρη Σερβετάλη και του Χρήστου Λούλη αλλά και στη μουσική του Αγγελου Τριανταφύλλου, ο Μπεν Μπράντλεϊ λέει χαρακτηριστικά: «αν πιστεύατε ότι «Τα πουλιά» του Χίτσκοκ ήταν τρομακτικά, οι «Όρνιθες» του Καραθάνου οδηγούν τον σουρεαλισμό σε ένα νέο επίπεδο». Τόνισε επίσης πόσο διασκέδασε το πολύχρωμο σύμπαν της παράστασης, με όλα αυτά τα αλλόκοτα πουλιά να θυμίζουν παιδιά των λουλουδιών που επαναστατούν για ένα καλύτερο αύριο.

Παράλληλα και η κριτική της Σάρα Χόλντρεν για το Vulture του New York Magazine είναι εξίσου θερμή, με τίτλο: «Οι Όρνιθες του Αριστοφάνη τρελάθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

«Είναι μια παράξενη, πρόστυχη κωμωδία, 400 χρόνια παλιότερη από τον Ιησού, αλλά γεμάτη με αλληγορίες που ακόμα αναγνωρίζουμε και μας απασχολούν» γράφει η κριτικός.

Την παράσταση της Κυριακής (13/5) μπορούμε να παρακολουθήσουν ζωντανά στις 23:59 τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) από την οθόνη του υπολογιστή μας, συντονισμένοι στο site της Στέγης : http://www.sgt.gr/gre/SPG2148new york times