Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Τζάσμιν»: Όλα όσα αποκάλυψαν οι συντελεστές στη συνέντευξη Τύπου

Από τον Σπύρο Σιακαντάρη
 
Την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη Τύπου στο Θέατρο Διάνα για την πολυαναμενόμενη παράσταση «Τζάσμιν». Όλοι οι συντελεστές της παράστασης ήταν παρόντες με προεξέχοντες τον σκηνοθέτη της παράστασης, Σταμάτη Φασούλη και την Ελένη Ράντου, την ψυχή του θεάτρου της οδού Ιπποκράτους, εδώ και σχεδόν 20 χρόνια. Η Ελένη Ράντου έχει κάνει τη θεατρική διασκευή της κινηματογραφικής ταινίας του Woody Allen «Blue Jasmine» και θα ερμηνεύσει την ομώνυμη ηρωίδα.
 
Ο Γουντί Άλλεν έχει προσκληθεί να δει την παράσταση, απάντησε θετικά και ζήτησε το χρονοδιάγραμμα των παραστάσεων. Είναι γνωστό ότι αγαπά πολύ την χώρα μας και μέσα στις ταινίες του υπάρχουν συχνές αναφορές στην Ελλάδα που έχει επισκεφθεί και αρκετές φορές.  
 
Ο Σταμάτης Φασουλής αποκάλυψε πως η Ελένη Ράντου είχε προτείνει εδώ και 4 χρόνια να κάνει αυτό το έργο, αλλά η δειλία του την εμπόδισε. 
«Η ιδέα δουλεύεται από την Ελένη εδώ και 4 χρόνια, τελικά καλά έκανε και άργησε επειδή απέδωσε περισσότερο. Έγινε μια κανονική θεατρική διασκευή, δεν έχει καμία σχέση με την ταινία ενώ λέει τα ίδια πράγματα είναι η ίδια υπόθεση, οι ίδιοι ρόλοι, αλλά με μια θεατρική δράση που σπάνια βλέπουμε. Είναι βασισμένο σε ένα αρχαίου τύπου θεάτρου. Η δράση προχωράει όσο μαθαίνουμε για το παρελθόν αλλάζουμε το μέλλον και τις πράξεις μας.
Αυτό έχει  πολύ καιρό να το δω στο θέατρο. Είναι μεγάλη μου η χαρά που δουλεύω με την Ελένη για 4η φορά, την οποία θεωρώ και μια ολοκληρωμένη συγγραφέα ».
 
 randou fasoulis texnes συν
Στη συνέχεια η Ελένη Ράντου μας είπε «Γενικά το σινεμά για έναν άνθρωπο που γράφει είναι μεγάλος δάσκαλος. Όταν είδα την ταινία, είδα ένα τέλειο θεατρικό έργο που έχει μέσα Τένεσι Ουίλλιαμ και όλη την παράδοση του αμερικάνικου θεάτρου, το μόνο που ένιωθα οτι πρέπει να αντιμετωπίσει κανείς για να γίνει θεατρικό ήταν το μοντάζ». 
 
Το σενάριο του Γούντυ Άλλεν στηριγμένο σε μια άλλη εκδοχή του "Λεωφορείο ο Πόθος", περιγράφει με μοναδικά κωμικοτραγικό τρόπο το οδοιπορικό της πτώσης και την τραυματική εμπειρία της απώλειας, αποσπώντας διθυραμβικά σχόλια. Η Ελένη Ράντου ακριβώς μ' αυτό εντυπωσιάστηκε καθώς  και από την ιδιοφυή ματιά του Γούντυ Άλλεν με τη μετατόπιση στο σήμερα και από την πρωταγωνίστρια που επέλεξε. Μια δυναμική γυναίκα και το πως δυαλύεται και όχι μια ευάλωτη ηρωίδα όπως εξ αρχής τη συναντάμε στο "Λεωφορείο ο πόθος".
 
«Είναι πολυ δυσκολη η μετατοπιση του αξονα απο τον κινηματογραφο στο θεατρο δεν ειναι ευκολο και πολλοι που το κανουν αντιγραφουν τοσο πολυ την ταινια ,που λες γιατι να παω στο θεατρο να το δω αφου το εχω δει στο σινεμα. το συγκεκριμενο δεν ειναι το ιδιο δε βλεπεις αυτο που βλεπεις στη ταινια και αυτη ειναι η μεγαλη χαρα!Η επαφή με τον Γούντυ Άλλεν ξεκίνησε μέσω του ατζέντη του φυσικά και καθοδόν προχώρησε με τον ίδιο. Αφενός κολακεύτηκε που η πρόταση για διασκευή ήρθε από την Ελλάδα και αφετέρου ζήτησε το κείμενο της διασκευής. Η απάντηση του ήταν οτι έχετε γράψει ένα ολοκαίνουριο πολύ ενδιαφέρον θεατρικό έργο».  Η οριστική θετική απάντηση από τον ίδιο ήρθε τον Ιούνιο. Ήδη οι συντελεστές είχαν βρεθεί και όπως μας διευκρίνησε η ίδια σε περίπτωση αρνητικής απάντησης είχε αποφασίσει να μείνει εκτός τη φετινή θεατρική σεζόν, καθώς θα ήταν πολύ αργά χρονικά να βρεθεί άλλο έργο.    
 
 
Στη διασκεύη συνεργάστηκε μαζί της ο χρόνια φίλος και συνεργάτης της Βαγγέλης Χατζηνικολάου ο οποίος επεσήμανε για την υπόθεση της ταινίας :«Ίσως έχει μια αναφορά σε μας τους Έλληνες, όχι οτι μας σκεφτόταν ο Γούντυ Άλλεν αλλά κάτι τέτοιο το έχουμε ζήσει και εμείς. Κάποιες δεκαετίες μας λέγανε οτι είστε ραγιάδες, κάποιες οτι είστε πλούσιοι, κάποιες κάντε ολυμπιακούς αγώνες, τώρα μας λένε φάτε τα στη μάπα και ψάχνετε για δουλειά στο εξωτερικό».
 
Tο φωτεινό, χαρούμενο, λειτουργικό σκηνικό είναι της  Μαγιού Τρικεριώτη που μένει και εργάζεται μόνιμα στο Λονδίνο και συνεργάζεται 7 χρόνια με την Ελένη Ράντου.
Ο Μάξιμος Μουμούρης δήλωσε πως δε μπορούσε να φανταστεί πως θα γίνει θεατρικό αυτη η ταινία και όντως η Ελένη Ράντου πέτυχε να δημιουργήσει ένα καινούριο θεατρικό έργο. 
 
Μια ευτυχής συγκυρία θεατρική για όλους τους συντελεστές της παράστασης την οποία αναμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου.
 
Συντελεστές:
 
Σενάριο Γούντυ Αλλεν
 
Θεατρική απόδοση: Ελένη Ράντου, Βαγγέλης Χατζηνικολάου
 
Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής
 
Σκηνικά: Μαγιού Τρικεριώτη
 
Βοηθός σκηνογράφου Δήμητρα Χίου
 
Κοστούμια: Κική Γραμματικοπούλου
 
Βοηθός ενδυματολόγου: Κρυσταλία Λιονάκη
 
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
 
Κίνηση: Αντιγόνη Γύρα
 
Μουσική επιμέλεια: Ιάκωβος Δρόσος
 
 Φωτογραφίες: Γιώργος Καβαλλιεράκης
 
 Παίζουν: Ελένη Ράντου, Μαξιμώμος Μουμούρης, Παντελής Μητάκης, Γαληνή Χατζηπαπασάλι, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Κώστας Κορωναίος, Ορέστης Καρύδας και Δημήτρης Καπετανάκος