Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Από τον Σπύρο Σιακαντάρη
 
Την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου, μετά τις 3 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη τύπου για την παράσταση «Ερωτευμένος Σαίξπηρ» που σκηνοθετεί ο Γιάννης Κακλέας, με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο στον ομώνυμο ρόλο. 
 
Η παράσταση , η οποία βασίζεται στην οσκαρική ταινία του 1998 «Shakespeare in love», διασκευασμένη για το θέατρο με το αριστουργηματικό κείμενο του Lee Hall, 
παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε παραγωγή της People Entertainment Group από τις 2 Νοεμβρίου 2018 στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». 
 
Η παράσταση αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς πρόκειται για μια πραγματικά υπερπαραγωγή με 25 ηθοποιούς, 300 κοστούμια και 28 διαφορετικά σκηνικά.
 
Ο σημαντικός σκηνοθέτης Γιάννης Κακλέας θεωρεί «Η ταινία δεν πέτυχε επειδή ήταν μια αγιογραφία του Σαίξπηρ, αλλά γιατί είχε χιούμορ και αντιμετώπισε τον Σαίξπηρ σαν απλό άνθρωπο. Επειδή οι Άγγλοι αντιμετωπίζουν τον Σαίξπηρ όπως εμείς τον Παπαδιαμάντη ή τον Σολωμό και δεν τολμούν να κάνουν πράγματα, γι' αυτό και ήταν οι Αμερικάνοι Μαρκ Νόρμαν και Τομ Στόπαρντ που τόλμησαν να δημιουργήσουν τη ζωή του»
 eroteumenos sexpir texnes plus
 
 
Ο θεατρικός συγγραφέας Λη Χολ έχει κάνει τη θεατρική απόδοση του έργου και είναι πολύ γνωστός στο θεατρικό κοινό από τη συγγραφή του «Billy Elliot» αλλά και του «Μαγειρεύοντας με τον Elvis», σε ένα εξαιρετικά επιτυχημένο ανέβασμα στη χώρα μας στο θέατρο Διάνα, εκεί είχαν συναντηθεί και πάλι  ο Γιάννης Κακλέας και ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος. 
 
«Μέσα από την προσωπικότητα του Σαίξπηρ κάνουμε ένα ταξίδι στην τέχνη μας, στους έρωτές μας, στα πάθη μας, στα μοιονεκτήματά μας και στη ματαιοδοξία μας. Πρόκειται για ένα ταξίδι, όπου με αφορμή τον ίδιο τον Σαίξπηρ μιλάμε για το θέατρο» ανέφερε ο σκηνοθέτης και συμπλήρωσε «Εάν ο Σαίξπηρ δεν είχε βιώσει την εμπειρία του έρωτα, την απώλεια του έρωτα και τη βαθιά αίσθηση της αγάπης για μια γυναίκα, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο, δεν θα ήταν ο Σαίξπηρ όπως τον ξέρουμε, αλλά θα ήταν ένας απλός κωμωδιογράφος. Ο Σαίξπηρ για εμένα είναι ένας συγγραφέας που ξέρει να διαβάζει την ανθρώπινη ψυχή σε βάθος». 
 
Ο Γιάννης Κακλέας χαρακτήρισε το έργο ως «Μια κωμωδία με όλα τα συστατικά του δράματος αλλά το βαθύ υπόστρωμα είναι το χιούμορ. Βλέπουμε τη ζωή αυτού του πολύ σπουδαίου συγγραφέα με μια ελαφρότητα, και αυτό το κάνει ιδιαιτέρως γοητευτικό αλλιώς θα ήταν απλά μια ανιαρή κωμωδία ενός φαινομένου της Αναγέννησης.» 
 
Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος όταν προβλήθηκε η ταινία ήταν νέος ηθοποιός, την είχε δει και είχε μαγευτεί. Θεωρεί οτι τους καλλιτέχνες τους μαγεύουν λίγο περισσότερο από τους υπόλοιπους θεατές αυτού του είδους τα έργα. 
Όταν ήρθε η πρόταση για το θεατρικό «Ένιωσα μεγάλη χαρά, γιατί ήταν μια ευκαιρία για εμάς να μπούμε σε μια μηχανή του χρονου και να γνωρίσουμε, παρότι πρόκειται για μυθοπλασία, τα πραγματικά υπαρκτά πρόσωπα του έργου. Μια φανταστική ιστορία που όμως ο θεατης βλέποντας την θα πει: Έτσι θα μπορούσε να είναι, έτσι θα μπορούσε να έχει γράψει ο Σαίξπηρ το Ρωμαίος και Ιουλιέτα. Είναι πολύ όμοια τα πράγματα και τα συναισθήματα, οι καταστάσεις ων ηθοποιών εκείνων με αυτά που βιώνουμε σήμερα» και συμπλήρωσε «Σε αυτές τις δύσκολες εποχές που ζούμε είναι ένα πολύ όμορφο παραμύθι που θα κάνει τους θεατές να ταξιδεψουν μαζι μας».
 
eroteumenos saikpir texnes plus
 
 
Μέσα στα πραγματικά πρόσωπα παρουσιάζεται και η προσωπικότητα της Βασίλισσας Ελισάβετ Α΄, στην οποία οφείλει η Αγγλία την ύπαρξη του θεάτρου καθώς το υποστήριζε θερμά. Ιστορικά από την εποχή της και έπειτα το θέατρο γίνεται επαγγελματικό ενώ μέχρι τότε θεωρούνταν ερασιτεχνικό και οι γυναίκες για πρώτη φορά μπορούν να εργαστούν ως ηθοποιοί. Στην ταινία την Βασίλλισα υποδύθηκε η Τζούντι Ντέντς, κερδίζοντας το Όσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου, για μια ερμηνεία μόλις έντεκα λεπτών μια από τις συντομότερες που έχουν λάβει ποτέ Όσκαρ.  Στη σκηνή την Βασίλισσα Ελισάβετ Α' θα υποδυθεί η Μπέτυ Λιβανού η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά «Ήταν εξαιρετική η σύλληψη του συγγραφέα να περιγράψει, όχι μόνο το πώς εμπνεύστηκε ο Σαίξπηρ τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα αλλά και για όλη την περιρρέουσα ατμόσφαιρα γύρω από την εποχή του ελισαβετιανού θεάτρου. Η Ελισάβετ ήταν μια μεγάλη μορφή, την αγγίζεις δύσκολα. Ο συγγραφέας την βάζει στο έργο να δίνει τη λύση. Τη λύση που εν δυνάμει θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πρόδρομος για τη συμμετοχή της γυναίκας στο θέατρο που εκείνη την εποχή θεωρούταν αδιανόητη και απαγορευόταν» Συμπλήρωσε για την παράσταση «Αυτό που θα δείτε θα είναι μια ευχάριστη κωμωδία που, με τρόπο γλαφυρό, περιγράφει τη μυρωδιά των παρασκηνίων του ελισαβετιανού θεάτρου. και αυτό μου φαίνεται πάρα πολύ ενδιαφέρον».  
 
Η Μίνα Αδαμάκη θα υποδυθεί το ρόλο της παραμάνας. «Το έργο μας είναι συναρπαστικό, θέτει πάρα πολλά θέματα με ένα τρόπο ανάλαφρο αλλά ύπουλα βαθύ και εσωτερικό. Δε σε αφήνει να βουλιάξεις σε κάτι σκοτεινό αλλά το σκοτεινό και το σκοτάδι υπάρχει και αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον. Ο Σαίξπηρ είναι αξεπέραστος και έχει γράψει τη μεγαλύτερη και διαχρονικά συγκινητική ερωτική ιστορία. Οι θεατές θα έχουν την τύχη να δούνε πως γίνεται μια παράσταση, τι τους απασχολεί, βλέπεις ανθρώπους με όλα τους τα πάθη, τις ανασφάλειες, και ξαφνικά δημιουργούνε μαγεία. Εντέχνως ο συγγραφέας βάζει την Βασίλισσα να βάλει το στοίχημα
«Μπορεί το θέατρο και η τέχνη γενικότερα να εκφράσει την αλήθεια και το βάθος του έρωτα και της ζωής;». 
 
Ο Σαίξπηρ στο έργο συναντά τον έρωτα στο πρόσωπο της Βιόλας. Στη σκηνή θα την υποδυθεί η Έλλη Τρίγγου. «Για πρώτη φορά βρίσκομαι σε τόσο μεγάλο θεατρο, με τόσα τεχνικά μέσα, με ένα μεγάλο θίασο. Κανω συνεχώς παραλληλισμούς, το έργο μας συμβαίνει και στη ζωή μας κυριολεκτικά. Έχουμε περάσει από ένα τσουνάμι για να γίνει αυτή η παράσταση. Με συγκινεί να βλέπω όλη αυτή την ένωση των καλλίτεχνών και πιστέυω το αποτέλεσμα θα μας ανταμείψει και εμάς και τους θεατές» δήλωσε η νεαρή ηθοποιός, φανερά ενθουσιασμένη. 
 
Ο σκηνογράφος Μανόλης Παντελιδάκης ανέφερε «Βρισκόμαστε σε ένα τεχνολογικά προηγμένο θέατρο που επιτρέπει να κάνεις χρήση της τεχνολογίας και να καταφέρεις να δείξεις το παρελθόν με ένα τρόπο πολύ πιο σύγχρονο. Το ιδιαίτερο είναι ότι θα δούμε πολλά θέατρα μέσα στο θέατρο αλλά και τα παρασκήνια αυτών». 
 
Ο Γιάννης Κακλέας έκλεισε τη συνέντευξη τύπου με την ακόλουθη δήλωση που θα συζητηθεί: "Ο Ερωτευμένος Σαίξπηρ είναι μια παράσταση πρόταση στη θεατρική Αθήνα, μια Αθήνα που κρυφά πανικόβλητη κρύβεται πίσω από τις ελληνικές ταινίες για να κάνει επιτυχίες. Είναι μια πρόταση ρεπερτορίου για την οποία είμαστε πολύ υπερήφανοι που την πραγματοποιούμε. Οι καιροί είναι δύσκολοι αλλά εμείς διαλέγουμε ένα δρόμο θεατρικό και το εννοώ."
 
 
 
 
Πρεμιέρα Παρασκευή 2 Νοεμβρίου στο "Θέατρον"του Ελληνικού Κόσμου.