Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Από Μηχανής Θέατρο: Όλα όσα θα δούμε αυτή τη σεζόν

 

Μια νέα θεατρική περίοδος ξεκινά για την οποία ουδείς μπορεί να προβλέψει την εξέλιξή της. Ο Πολιτισμός μετρά ήδη βαθιές ανοιχτές πληγές από τις συνέπειες της πανδημίας, η ίδια όμως δυσμενής πραγματικότητα επιτάσσει ακόμα πιο έντονα την ανασυγκρότηση και το όραμα καθώς έχουμε την πεποίθηση ότι το θέατρο μπορεί κι οφείλει να λειτουργήσει ως μία πηγή ίασης τόσο για εμάς τους δημιουργούς όσο και για τον κοινό που θα μας εμπιστευθεί.

Με την πεποίθηση ότι ο Πολιτισμός είναι ο ζωτικός πνεύμονας μιας κοινωνίας που θέλει να υπάρχει σε σύνδεση, το «Από Μηχανής» Θέατρο για 4η συνεχή χρονιά επιμένει να «αναπνέει» και προχωρά στην παρουσίαση ενός πλούσιου κι υψηλής αισθητικής εναλλασσόμενου ρεπερτορίου στις δύο σκηνές του θεάτρου δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε όλους τους υγειονομικούς κανόνες προστασίας. Εμείς προσκαλούμε το θεατρόφιλο κοινό να μην κόψει τον δεσμό του με τη θεατρική εμπειρία, να μας στηρίξει με την παρουσία του ώστε παρά τις αντίξοες συνθήκες όμως με απόλυτο σεβασμό προς αυτές, τα τεράστια εμπόδια που έχουν στηθεί ανάμεσά μας να κατορθώσουμε από κοινού να τα μεταμορφώσουμε σε ένα νέο υλικό δημιουργίας και ονείρου.

Καλλιτεχνική Διεύθυνση

Άννα Ελεφάντη – Δημήτρης Μυλωνάς

 

daneio

 

Το Δάνειο

του Τζόρντι Γκαλθεράν

Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Ο Αντόνιο επιθυμεί διακαώς να λάβει ένα τραπεζικό δάνειο όμως ως μοναδική εγγύηση έχει να επιδείξει… το λόγο της τιμής του. Μπροστά στην επίμονη άρνηση του διευθυντή της τράπεζας να εγκρίνει το πολυπόθητο δάνειο, ο επίδοξος αιτών απειλεί τον τραπεζίτη ότι θα «αποπλανήσει» τη γυναίκα του αξιοποιώντας την ακαταμάχητη έλξη που ασκεί στο γυναικείο φύλο!

Κι ενώ ο τεχνοκράτης και συγκροτημένος τραπεζίτης αρχικά τον υποτιμά, σταδιακά παρασύρεται σε ένα ξεκαρδιστικό “man to man” παιχνίδι δίχως πραγματικό νικητή.

Ξέφρενος ρυθμός, διασκεδαστικές ατάκες, ανατροπές συνθέτουν μια απολαυστική κι επίκαιρη όσο ποτέ κωμωδία που εμπνέεται από το υπαρξιακό αδιέξοδο που γεννά η σύγχρονη χρηματοπιστωτική κρίση ενώ με τρόπο καυστικό κλείνει το μάτι στην «ευρηματικότητα» του ανθρώπου απέναντι στο επείγον της επιβίωσης.

«Το δάνειο» (2103) του σημαντικού σύγχρονου Ισπανού συγγραφέα Τζόρντι Γκαλθεράν, παγκοσμίως γνωστού για το θεατρικό του έργο Η μέθοδος Γκρόνχολμ, κέρδισε το Νοέμβριο 2011 το πρώτο βραβείο στο «Τουρνουά Σύγχρονου Καταλανικού Θεάτρου» της Τζιρόνα κι έχει παιχτεί σε πολλές γλώσσες σημειώνοντας τεράστια επιτυχία.

Συντελεστές:

Μετάφραση: Els de Paros

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς

Σκηνικά: Έρση Δρίνη

Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ

Σχεδιασμός Φωτισμού: Αντώνης Παναγιωτόπουλος

Μουσική: Παύλος Κατσιβέλης

Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Μυλωνά

Παίζουν:

Σωτήρης Χατζάκης

Δημήτρης Μυλωνάς

Διάρκεια: 90΄

ΚΑΤΩ ΣΚΗΝΗ

Έναρξη:

21 Οκτωβρίου 2020

Ώρες & μέρες παραστάσεων:

Τετάρτη, Σάββατο & Κυριακή στις 6:00μμ

Πέμπτη στις 9:00μμ

Κάτω Σκηνή

Τιμές Εισιτηρίων:

Προπώληση: 8€

Κανονικό: 15€

Μειωμένο (Φοιτητικό/Ανέργων/ΑμεΑ): 12€

 

5η Εποχή

Νίκος Σκορίνης | ΑΚΥΜΑΝΤΟΙ

Σκηνοθεσία | ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ

«Ακύμαντοι είναι όσοι δεν θα τους παρασύρει ο χείμαρρος».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Την σκηνική μεταφορά του πολιτικού μυθιστορήματος του Νίκου Σκορίνη «ΑΚΥΜΑΝΤΟΙ», επιχειρεί ο Θέμης Μουμουλίδης . Ένα προκλητικό εγχείρημα καθώς πρόκειται για ένα σύγχρονο λογοτεχνικό κείμενο, που φτάνει στα όρια του πολιτικού θρίλερ, με έντονες αναφορές στην μεταπολιτευτική Ελλάδα.

Σε ένα κόσμο που συνεχώς μεταβάλλεται, η μια γενιά «τζογάρει» το μέλλον της επόμενης. Η ιστορία μιας κοινωνίας που αναπτύχθηκε πάνω σε ένα μοντέλο που «έδινε φαί στο παρόν για να υποθηκεύσει το μέλλον». Ένα πολιτικό θρίλερ που εκτυλίσσεται στην Ελλάδα της νέας εποχής, λίγο πρίν την καινούργια πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης.

Η ιστορία τεσσάρων φίλων που γεννήθηκαν την Πρωτοχρονιά του 1949. Τους παρακολουθούμε από τις παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων μέχρι την είσοδο της χώρας στο ΔΝΤ. Δυο δολοφονίες, είναι η αιτία να μπλεχτούν σε μια μεγάλη περιπέτεια, γεμάτη αναζητήσεις, συγκρούσεις, έρωτες και αμφισβητήσεις...

Θύτες και θύματα, ρομαντικοί και κυνικοί, αναζητούν την ταυτότητα της εποχής που τους διαμόρφωσε. Προσπαθούν, κάνουν λάθη, ανακαλύπτουν κρυμμένες αλήθειες, συνεχίζουν τον αγώνα τους σε ένα παιχνίδι που ίσως να τους ξεπερνά.

«Ακύμαντοι είναι όσοι δεν θα τους παρασύρει ο χείμαρρος».

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Σκηνοθεσία | ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ

Θεατρική Μεταφορά | ΒΙΚΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ |

ΜΑΡΟΥΣΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ | ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ

Σκηνικό | Κοστούμια | ΛΙΑ ΑΣΒΕΣΤΑ

Μουσική επιμέλεια | ΚΩΣΤΑΣ ΘΩΜΑΙΔΗΣ

Παίζουν [ αλφαβητικάhttp://theinstitute.info

Όπου κι αν πας να μη χαθείς

(βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Νίκου Σκορίνη)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ: ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Ο Ορέστης, ένας σύγχρονος περιπλανώμενος Οδυσσέας, ξετυλίγει το νήμα της προσωπικής του διαδρομής η οποία την ίδια στιγμή αντανακλά την πορεία μιας ολόκληρης γενιάς από τη δεκαετία του ’50 έως και τις μέρες μας. Το συναρπαστικό «ταξίδι» του Ορέστη ακροβατεί εντέχνως ανάμεσα στο ιδιωτικό και το συλλογικό, το υποκειμενικό και το πολιτικό, ανάμεσα στην νεότερη Ιστορία και τις ιστορίες. Οι ανεκπλήρωτες έρωτες συνομιλούν με τα πολιτικά αδιέξοδα, η ενηλικίωση του ήρωα συναντά τη διαμόρφωση του εγχώριου και διεθνούς πολιτικού σκηνικού, η ζωή

διαδέχεται το θάνατο για να έχουμε τελικά στα χέρια μας έναν τρισδιάστατο και σύνθετο χαρακτήρα, έναν τρωτό άνδρα εμποτισμένο από τις αντιφάσεις και τα λάθη του ο οποίος όμως δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να αγωνίζεται για έναν καλύτερο κόσμο.

Το μυθιστόρημα Όπου κι αν πας να μη χαθείς του Νίκου Σκορίνη γίνεται η ιδανική αφετηρία για τη δημιουργία ενός πρωτότυπου θεατρικού κειμένου που θα γεννηθεί εξολοκλήρου μέσα από τη διαδικασία των προβών. Πότε σε πρώτο πρόσωπο και πότε σε τρίτο, άλλοτε σε μορφή ημερολογίου με συχνές αναφορές στη σπαρακτική ερωτική αλληλογραφία του Ορέστη και μετά ξανά πίσω στη γειωμένη πραγματικότητα και τα γεγονότα της πολιτικής σκηνής, το Όπου κι αν πας να μη χαθείς προσφέρει ένα συναρπαστικό πεδίο σύνθετου σκηνικού παιχνιδιού: χιούμορ, συγκίνηση, δράση, ατμόσφαιρες, ανατροπές είναι λίγα από τα πολύτιμα υλικά που συναντάμε στο βιβλίο και μεταφέρονται επί σκηνής για να συνθέσουν ένα αυτόνομο και συναρπαστικό δραματικό έργο. Μια παράσταση χωρίς ευδιάκριτες διαχωριστικές γραμμές όπου η λογοτεχνία, το θέατρο και το ντοκουμενταρισμένο υλικό συνομιλούν σκηνικά, η αφήγηση και η δράση εναλλάσσονται δημιουργικά έτσι ώστε να παρουσιαστεί επί σκηνής μια εκ νέου ολότητα με δικιά της ταυτότητα, ένα έργο που σε κάνει να μάθεις, να σκεφτείς, να συγκινηθείς, να αισθανθείς.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς

Σκηνικά: Έρση Δρίνη

Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ

Σχεδιασμός Φωτισμού: Αντώνης Παναγιωτόπουλος

Μουσική: Παύλος Κατσιβέλης

Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Μυλωνά

Παίζουν:

Στο ρόλο του Ορέστη: Ορέστης Τζιόβας

Άννα Ελεφάντη, Δημήτρης Μυλωνάς, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου

ΚΑΤΩ ΣΚΗΝΗ

Έναρξη:

20 Ιανουαρίου 2021

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:00, Σάββατο και Κυριακή στις 18:00

Τιμές Εισιτηρίων:

Προπώληση: 8€

Κανονικό: 15€

Μειωμένο (Φοιτητικό/Ανέργων/ΑμεΑ): 12€

ΜάκμπεθΛαίδηΜάκμπεθ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ: ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Η παράσταση ΜάκμπεθΛαίδηΜάκμπεθ είναι μια σπουδή πάνω στην τραγωδία του Ουίλιαμ Σαίξπηρ Μάκμπεθ, για τρεις ηθοποιούς.

Ένα συμφωνημένο παιχνίδι άλλοτε χαρμόσυνο και διασκεδαστικό άλλοτε σκοτεινό κι επικίνδυνο κατά το οποίο όλα τα πρόσωπα του σαιξπηρικού έργου ερμηνεύονται από «Εκείνον», «Εκείνη» κι «Εκείνο» με την ελευθερία που τους επιτρέπει η σκηνή για το ρόλο που κάθε φορά θα ενδυθούν.

Ταυτότητα, συμπεριφορά, γένος μετατρέπονται σε υλικό ανίχνευσης της ανθρώπινης ύπαρξης ενώ σε αυτό το γαϊτανάκι εναλλασσόμενων φύλων, ρόλων κι επιθυμιών που ξεδιπλώνεται επί σκηνής, οι συγκλονιστικοί στίχοι του Σαίξπηρ έρχονται να αναδείξουν την αποκάλυψη για την ηδονή της εξουσίας, για την αιώνια πάλη των φύλων.

Πού θα οδηγήσει αυτή η εμπειρία, αυτή η άνευ όρων συνάντηση των τριών; Στην αυτογνωσία ή τον αλληλοσπαραγμό;

Οι στίχοι του Σαίξπηρ, η ζωντανή μουσική, η σκηνική έρευνα που κινείται ανάμεσα στο κλασσικό θέατρο και την πειραματική performance, συνθέτουν μια παράσταση σύγχρονη, αισθητικά ανατρεπτική, απαιτητική για τους ερμηνευτές με στόχο να προτείνει μια νέα ανάγνωση του Ελισαβετιανού δραματουργού, να προσφέρει μια εναλλακτική εμπειρία θεατρικής ψυχαγωγίας.

Συντελεστές:

Μετάφραση: Κώστας Καρθαίος

Σκηνοθεσία-διασκευή: Δημήτρης Μυλωνάς

Σκηνικά: Γιάννης Μετζικώφ

Κοστούμια: Στεφανία-Ηλέκτρα Πανταβού

Μουσική: Παύλος Κατσιβέλης

Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης

Παίζουν: Γιάννης Νταλιάνης, Άννα Ελεφάντη, Γρηγόρης Ελευθερίου

ΚΑΤΩ ΣΚΗΝΗ

Έναρξη:

25 Ιανουαρίου 2021

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00, Κυριακή στις 20:30

Τιμές Εισιτηρίων:

Προπώληση: 8€

Κανονικό:15€

Μειωμένο (Φοιτητικό/Ανέργων/ΑμεΑ): 12€

ΠΑΝΩ ΣΚΗΝΗ

Η Κληρονομιά

Του Μαριβώ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ: ΠΕΜΠΤΗ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

" - Δηλαδή μ' αγαπάτε;

- Είπε κανείς το αντίθετο;"

Η κωμωδία του Πιερ ντε Μαριβώ στην έξοχη μεταφράση του Ανδρέα Στάικου και σε σκηνοθεσία του Γιάννη Νταλιάνη θα ανέβει φέτος στα μέσα Οκτωβρίου στο Από Μηχανής θέατρο.

Η παράσταση είναι μια παραγωγή της ομάδας Zero Gravity που επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η Zero Gravity έχει παρουσιάσει ως τώρα την "Σκακιστική Νουβέλα" του Στ. Τσβάιχ, το " Ένα φεγγάρι για τους καταραμένους" του Ο' Νηλ, το "Σπίτι" του Χ. Κορτάσαρ και το "Βρακί" του Κ. Στέρνχαιμ όλα σε σκηνοθεσίες της Μαριλίτας Λαμπροπούλου και το "Κινητό" του Σ. Μπελμπέλ σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη.

Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ αποτελεί μια δοκιμασία ένα ισχυρό crash test του έρωτα. Σε μια εποχή μεγάλης οικονομικής και πολιτικής κρίσης όπως αυτή που περνούσε η Γαλλία στα μέσα του 18ου αιώνα (που οδήγησε τελικά στην γαλλική επανάσταση) και ενώ το τραπεζικό σύστημα είχε καταρρεύσει, δεν είναι τόσο απλό να θυσιάσει κανείς 200χιλιάδες φράγκα προκειμένου να διατηρήσει εντελώς ακηλίδωτο τον έρωτά του. Ένας έρωτας που στον κόσμο του Μαριβώ δυσκολεύεται πάντα να εκφραστεί απερίφραστα γιατί εκτός από τα όποια εξωτερικά εμπόδια, υψώνεται μπροστά του ο εγωισμός, η δειλία, και ο φόβος να ξανοιχτούμε στον ωκεανό των συναισθημάτων.

Συντελεστές:

Μετάφραση: Ανδρέας Στάικος

Σκηνοθεσία: Γιάννης Νταλιάνης

Σκηνικά-Κοστούμια: Άρτεμις Φλέσσα

Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης

Μουσική: Κώστας Λώλος

Κίνηση: Μπίλιω Μαρνέλη

Φωτογραφία-βίντεο: Πάτροκλος Σκαφιδάς

Κομμώσεις: Σοφία Σπυροπούλου

Βοηθός σκηνοθέτη: Χρύσα Νταή

Παίζουν:

Κόμισα: Μαριλίτα Λαμπροπούλου

Μαρκήσιος: Νίκος Νίκας

Ιππότης: Γιάννης Σοφολόγης

Ορτάνς Παρή Τρίκκα

Λιζέτ: Μπίλιω Μαρνέλη

Λεπίν: Γιώργος Πατεράκης

Συμμετέχουν η Τζίντζερ και ο Φρέντ.

ΠΑΝΩ ΣΚΗΝΗ

Έναρξη:

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Τετάρτη στις 18:00, Πέμπτη, Σάββατο και Κυριακή στις 21:00

Διάρκεια 90’

Τιμές εισιτηρίων:

Τετάρτη και Πέμπτη:

Κανονικό: 15€

Μειωμένο (Φοιτητικό/Ανέργων/ΑμεΑ): 12€

Σάββατο και Κυριακή:

Κανονικό: 18 €

Μειωμένο (Φοιτητικό/Ανέργων/ΑμεΑ): 15 €

Το λαμπρό μου διαζύγιο

της Τζεραλντίν Άρον

Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

«Το λαμπρό μου διαζύγιο» το πλέον αναγνωρισμένο έργο της Τζεραλντίν Άρον που έχει παιχτεί σε 28 χώρες, μετά τις ιδιαίτερα επιτυχημένες παραστάσεις κατά τη διάρκεια

του καλοκαιριού, συνεχίζει από την Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020 στο Από Μηχανής Θέατρο.

Η Άντζελα, μια γυναίκα γύρω στα πενήντα και μητέρα μιας έφηβης κόρης, δέχεται αίτηση διαζυγίου από τον σύζυγό της ο οποίος προτιμά την αγκαλιά νεότερων γυναικών. Εκτεθειμένη στη μοναξιά που δεν είναι δική της επιλογή και με την κρίση της ηλικίας να της χτυπά την πόρτα, η Άντζελα ξεκινά ένα ταξίδι αυτογνωσίας σε μια προσπάθεια να βρει το βηματισμό της μέσα στο αναπάντεχο κενό της ζωής της.

Ένας απολαυστικός μονόλογος που κινείται από το δάκρυ στο γέλιο και φωτίζει με ειλικρίνεια όλες εκείνες τις κωμικές, τρυφερές, γλυκόπικρες και δραματικές ψυχολογικές μεταπτώσεις μιας καθημερινής ηρωίδας, μιας γυναίκας σαν κι εμάς που δεν σταματά να διεκδικεί το δικαίωμα στο όνειρο και την ευτυχία.

Ερμηνεύει η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου.

Συντελεστές:

Μετάφραση: Δημήτρης Μυλωνάς

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς

Σκηνικά: Έρση Δρίνη

Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ

Σχεδιασμός Φωτισμού: Αντώνης Παναγιωτόπουλος

Μουσική: Παύλος Κατσιβέλης

Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Μυλωνά

Διάρκεια: 75΄

Έναρξη:

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Ώρες & μέρες παραστάσεων:

Παρασκευή στις 9:00μμ, Σάββατο στις 6:00μμ, Κυριακή στις 7:00μμ

Πάνω Σκηνή

Τιμές Εισιτηρίων:

Προπώληση: 8€

Κανονικό:15€

Μειωμένο (Φοιτητικό/ Ανέργων/ΑμεΑ): 12€

 

Homos

Homos, ή Όλοι στην Ελλάδα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Homos, ή Όλοι στην Ελλάδα …. ένα αδυσώπητο, υπερτολμηρό με σύγχρονο χιούμορ και τρόπο αφήγησης, ανατομία των στιγμών που ενώνουν δύο ανθρώπους – των ίδιων στιγμών που τους χωρίζουν. Ο έρωτας είναι έρωτας, πρωτογενής δύναμη της δημιουργίας, αλλά πώς μπορεί να επιβιώσει σε μια εποχή που η εγγύτητα είναι έγκλημα; Το Homos, ή όλοι στην Ελλάδα πρωτοπαρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη το 2016, χαρακτηρίστηκε από τους New York Times ως ένα από δέκα καλύτερα έργα της χρονιάς και από τότε έχει ανέβει σε πενήντα διαφορετικές πολιτείες της Αμερικής και χώρες της Ευρώπης. Στην Ελλάδα θα το σκηνοθετήσει ο Αντώνης Γαλέος, με θίασο ηθοποιών που θα επιλεγούν αποκλειστικά από ακρόαση, συνεχίζοντας τη συλλογιστική της προπέρσινης επιτυχίας Fucking Men.

homo Α. ο άνθρωπος (βλ. Homo sapiens: ο σοφός Άνθρωπος, αναζητεί απαντήσεις σε ερωτηματικά με όπλα την επιστήμη, τη γνώση, τη μυθολογία. Ηοmo Deus: ο θεός Άνθρωπος, μεταθέτει τη δύναμη του σε μηχανισμούς μαζικής (αυτό)καταστροφής.)

Β. (σλανγκ, μειωτικό) αδερφή ουσ θηλ, (χυδαίο) π***της, παλιόπ****ας

ΠΑΝΩ ΣΚΗΝΗ

Έναρξη:

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Παρασκευή στις 00:00, Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00

Τιμές Εισιτηρίων:

Προπώληση: 8€

Κανονικό:15€

Μειωμένο (Φοιτητικό/Ανέργων/ΑμεΑ):12€

 

nea thervantes

Νέα απ’ τον Θερβάντες

Μιγκέλ ντε Θερβάντες

Τέσσερις μονόπρακτες κωμωδίες

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ: ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Οι θεατρικές ομάδες «TheArtes» των Κυριακού και Μπιλάλη και «Μπουφόνοι» της Σωτηροπούλου παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε ενιαία παράσταση με τον τίτλο “Νέα απ’ τον Θερβάντες”, τέσσερα μονόπρακτα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, συστήνοντας έτσι τον μεγάλο Ισπανό συγγραφέα ως “δραματουργό” στο ελληνικό θεατρικό κοινό!

Πρόκειται για τέσσερα σκηνικά διαμαντάκια κωμικού χαρακτήρα. Η θεματολογία τους περιστρέφεται γύρω από το θέμα του ερωτικού πάθους, της συζυγικής απιστίας, και των κωμικών ή τραγικών συνεπειών τους. Μέσα σε αυτά αντανακλώνται οι ιδεοψυχαναγκαστικές ψυχολογικές καταστάσεις που συνορεύουν με την τρέλα – περίφημα εκπροσωπούμενες από τον Δον Κιχώτη. Οι ιστορίες τους φωτίζονται από “χιουμοριστικά παιχνίδια”, με πρωταγωνιστές τούς αιώνια γελοίους τύπους (μπούφοι, ρουφιάνοι, σπουδαστές, προξενήτρες, γερο-παράξενοι, κ.λπ.), με εμφανείς τις επιρροές που άσκησε η commedia dell’ arte στο θεατρικό corpus του Θερβάντες.

Έχοντας ως έναυσμα αυτήν την επιρροή, τα τέσσερα μονόπρακτα γίνονται το όχημα μιας αναδρομής της ιστορίας της Κωμωδίας. Με αφετηρία την commedia dell’ arte και με σημείο τερματισμού τη σύγχρονη κωμωδία, οι ενδιάμεσοι σταθμοί της παράστασης είναι η κλασικιστική κωμωδία του Μολιέρου και η ελληνική πολιτική κωμωδία ηθών και το κωμειδύλλιο του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα.

Συντελεστές:

Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Κυριακού

Σκηνικά: Έρση Δρίνη

Κοστούμια: Εύα Παραδέλλη

Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Πρωτότυπη Μουσική: Μιρέλα Πάχου

Κίνηση – Χορογραφία: Αγγελική Τρομπούκη

Παραγωγή: «TheArtes» Α.Μ.Κ.Ε. – «Μπουφόνοι» Α.Μ.Κ.Ε.

Διανομή:

Αλμπέρτο Εσκενάζη

Κατερίνα Μπιλάλη

Μιχάλης Μαρκάτης

Βίλη Σωτηροπούλου

Γιώργος Μπανταδάκης

Γιώτα Τσιότσκα

Κωνσταντίνος Κυριακού

Ø Η παράσταση επιχορηγήθηκε από το ΥΠ.ΠΟ.Α..

ΠΑΝΩ ΣΚΗΝΗ

Έναρξη:

23 Ιανουαρίου 2021

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00

Τιμές εισιτηρίων:

Κανονικό: 15€

Μειωμένο (Φοιτητικό/Ανέργων/ΑμεΑ): 12€

Υπεύθυνος Επικοινωνίας:Αντώνης Κοκολάκη

 

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία