Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Δελφίνοι ή Καζιμίρ και Φιλιντόρ»: Το νέο έργο του Θωμά Μοσχόπουλου κάνει πρεμιέρα στο ραδιόφωνο

Το θεατρικό έργο «Δελφίνοι ή Καζιμίρ και Φιλιντόρ» κάνει την πρεμιέρα του στην «ΠΛΑΤΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ», τη θεατρική εκπομπή του Αθήνα 9.84, τη Δευτέρα 14 Ιουνίου, στις 21:00. Τους ρόλους ερμηνεύουν ο Γιώργος Χρυσοστόμου, ο Θάνος Λέκκας και ο Θανάσης Δήμου. Το κείμενο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Θωμάς Μοσχόπουλος.

 

«Είναι ένα έργο που γράφτηκε την εποχή της πρώτης καραντίνας, λέει χαρακτηριστικά ο Θωμάς Μοσχόπουλος και υπογραμμίζει «Θα μπορούσε να είναι και μια απλή άσκηση ύφους, αλλά προτιμώ να χρησιμοποιήσω τον χαρακτηρισμό : «Κωμωδία απόγνωσης». Εύχομαι να απηχεί κάτι από το αίσθημα της συλλογικής κατάστασης μας, τον εγκλεισμό, την αναμονή και κυρίως την περίτρανη βλακεία της ανθρώπινης «ευφυΐας».

Η υπόθεση:

Κάπου… ας πούμε σε μια πολυτελή αλλά εντελώς άδεια αίθουσα ενός περίλαμπρου ανακτόρου…

Κάποτε… ας πούμε παλιά…

Συναντιούνται δύο… ας πούμε νόμιμοι διεκδικητές του βασιλικού θρόνου… δύο Δελφίνοι δηλαδή… υπό το άγρυπνο βλέμμα ενός υπηρέτη.

Ο υπηρέτης δεν κάνει και πολλά πράγματα. Οι δυο τους όμως κάνουν τα πάντα…(σε λογικό βεβαίως επίπεδο)-επιχειρηματολογούν, λογομαχούν, λογοφέρνουν, λογοδίνουν, λογοπαίζουν, εκλογικεύουν και παραλογίζονται, χρησιμοποιούν από σχήματα λόγου έως σχήματα αλόγου- προκειμένου να αποδείξουν εκείνο που ο καθένας από την μεριά του θεωρεί πως θα έπρεπε να είναι αυταπόδεικτο: «Εγώ και μόνον εγώ είμαι ο πιο κατάλληλος να γίνω ο επόμενος βασιλιάς» . Η αγωνία τους κορυφώνεται ακόμα περισσότερο όταν διαπιστώνουν πως ο χρόνος αρχίζει να χάνεται ανεξήγητα και όταν το περιεχόμενο ενός φακέλου θα τους βάλει σε μια πρωτόγνωρη δοκιμασία.

Μήπως ο υπηρέτης τελικά έχει το κλειδί της ιστορίας;

Το podcast της παράστασης θα παραμείνει για μια εβδομάδα στο site του σταθμού διαθέσιμο για ακρόαση. Μετά το τέλος της εβδομάδας θα ενοικιάζεται με μια συμβολική τιμή και τα ποσοστά των εκτελεστικών δικαιωμάτων θα αποδίδονται σε όλους τους συντελεστές μέσω συμφωνίας του Αθήνα 9.84 με τις εταιρίες πνευματικών δικαιωμάτων.

Τα έργα ηχογραφούνται μέσα στο σταθμό, σε ειδικά διαμορφωμένο στούντιο από τον ηχολήπτη του Αθήνα 9.84, Πάνο Αργύρη.

Στο site του σταθμού (www.athina984.gr), το έργο «“Οι Δελφίνοι ή Καζιμίρ και Φιλιντόρ» - όπως και όλα τα θεατρικά έργα - την ώρα της ραδιοφωνικής του μετάδοσης, θα συνοδεύεται από βίντεο οπτικής ερμηνείας στη νοηματική γλώσσα και πρόσθετους εξειδικευμένους υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους.

Όλοι οι συντελεστές των παραστάσεων τηρούν τα μέτρα ασφαλείας/προστασίας και πριν τις ηχογραφήσεις κάνουν rapid test.

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος

Ερμηνεύουν: Γιώργος Χρυσοστόμου, Θανάσης Δήμου, Θάνος Λέκκας.

Εκτέλεση Παραγωγής: Art Ensemble

Συντονισμός Project: Μαργαρίτα Μυτιληναίου

Ηχολήπτης: Πάνος Αργύρης

Γραφιστική Επιμέλεια: The Button Design

Επικοινωνία: Γραφείο Τύπου 9.84