Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Οι «Βάτραχοι» από την Επίδαυρο σε κάθε γωνιά του πλανήτη μέσω live streaming!

Μετά την περσινή επιτυχία του live streaming από την Επίδαυρο, με την παράσταση Πέρσες του Εθνικού Θεάτρου που παρακολούθησαν πάνω από 100.000 θεατές από όλο τον κόσμο, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου δίνει φέτος την ευκαιρία στο κοινό εκτός Ελλάδας να παρακολουθήσει ζωντανά από το Αρχαίο Θέατρο ένα από τα γνωστότερα έργα της αρχαίας κωμωδίας. Το Σάββατο 10 Ιουλίου, θα μεταδοθούν μέσω live streaming στα πέρατα της γης οι Βάτραχοι του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη, με έναν θίασο αγαπημένων πρωταγωνιστών του θεάτρου, που σπανίως έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μαζί. Μάλιστα, σε μία εξαιρετική διανομή-έκπληξη, τον Ξανθία ερμηνεύει η Εύη Σαουλίδου, τον ρόλο του Διονύσου η Μαρία Κεχαγιόγλου, ενώ στην κορυφαία σκηνή του αγώνα λόγων μεταξύ Ευριπίδη και Αισχύλου, θα απολαύσουμε τους Ακύλλα Καραζήση και Νίκο Χατζόπουλο.

Η μετάδοση θα γίνει τις 21:00 (ώρα Ελλάδας) με αγγλικούς υπότιτλους, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με την Google Greece. Η προβολή, συνολικής διάρκειας 1 ώρας 45 λεπτών, θα γίνει μέσα από το livefromepidaurus.gr και το κανάλι του Φεστιβάλ στο YouTube, Athens Epidaurus Festival και θα αφορά αποκλειστικά κατοίκους εξωτερικού.

 

Vatraxoi Epidauros

Βάτραχοι

Οι Βάτραχοι διδάχτηκαν για πρώτη φορά το 405 π.Χ. στα Λήναια και κέρδισαν το πρώτο βραβείο. Κεντρικός ήρωας είναι ο θεός Διόνυσος (ο θεός του θεάτρου στην ελληνική μυθολογία), που είναι βαθύτατα απογοητευμένος από την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το θέατρο. Οι μεγάλοι τραγικοί ποιητές έχουν πεθάνει και οι δραματικοί αγώνες είναι πλέον ανάξιοι λόγου. Έτσι, ο Διόνυσος αποφασίζει να δράσει και να κατέβει στον κάτω κόσμο, προκειμένου να φέρει πίσω στη ζωή τον καλύτερο τραγικό ποιητή. Μαζί του παίρνει τον δούλο του Ξανθία και ξεκινούν ένα περιπετειώδες ταξίδι, γεμάτο κωμικά περιστατικά. Φτάνοντας στον Άδη συναντούν μία μεγάλη αναταραχή, καθώς δύο τραγικοί ποιητές, ο Αισχύλος και ο Ευριπίδης, διαπληκτίζονται για το ποιος είναι καλύτερος. Ο θεός Πλούτωνας προτείνει τότε να διοργανωθεί ένας δραματικός διαγωνισμός ανάμεσα στους δύο, με τον Διόνυσο να αναλαμβάνει ρόλο διαιτητή. Πρόκειται για μία από τις πιο γνωστές και κωμικές σκηνές του αρχαίου δράματος, που συνεχίζει να χαρίζει γέλιο μέχρι σήμερα, καθώς τα αποσπάσματα που κάθε ποιητής προτείνει ως σημαντικότερα προς κρίση, γίνονται αντικείμενο ανελέητης και ξεκαρδιστικής κριτικής από τον άλλον. Νικητής αναδεικνύεται ο Αισχύλος ο οποίος και επιστρέφει στη ζωή μαζί με τον Διόνυσο.

Στους Βατράχους βλέπουμε πόσο σημαντικό ήταν το Θέατρο και η Ποίηση στην αρχαία Αθήνα. Είναι επίσης τον προβληματισμό του Αριστοφάνη για την εξέλιξη της τραγωδίας, που ο ίδιος θεωρούσε ότι έχει εκπέσει, αλλά και για τη γενικότερη κρίση των αξιών. Ένα έργο διαχρονικό, που παραμένει πάντα επίκαιρο και δεν είναι τυχαίο που αποτελεί μέχρι σήμερα ένα από τα γνωστότερα του Αριστοφάνη και ένα από τα πιο αγαπημένα του κοινού.

Αριστοφάνης

Δεν είναι τυχαίο που οι Αλεξανδρινοί, από όλους τους αρχαίους κωμικούς ποιητές, επέλεξαν να διασώσουν τα δικά του έργα, που συνεχίζουν μέχρι σήμερα να χαρίζουν γέλιο, αλλά και να εγείρουν την κριτική μας σκέψη για όσα συμβαίνουν γύρω μας. Ο Αριστοφάνης δίδαξε τα έργα του κατά τον «χρυσό» 5ο αιώνα π.Χ. και δεν δίσταζε μέσα από αυτά να σχολιάζει τα κακώς κείμενα της εποχής του, πολλές φορές με ευθείες επιθέσεις απέναντι στις αποφάσεις της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Χωρίς φόβο σατίριζε γνωστά πρόσωπα της κοινωνίας, αναφερόταν σε βιώματα και καταστάσεις, πάντα με κωμικό τρόπο που χάριζε το γέλιο στους συμπολίτες του. Οι κωμωδίες του Αριστοφάνη

 

ΟΙ ΒΑΤΡΑΧΟΙ LIVE FROM EPIDAURUS

Live streaming στις 10 Ιουλίου για το κοινό εκτός Ελλάδας,

σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

και την Google Greece

Αργυρώ Χιώτη

Βάτραχοι

του Αριστοφάνη

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

9 – 10 – 11 Ιουλίου, 21:00

Μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

καὶ πολλὰ μὲν γέλοιά μ᾽ εἰπεῖν, πολλὰ δὲ σπουδαῖα

χωρατά πολλά να πω, μα και σπουδαία πράγματα

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία