Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιος θα είναι ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών; Κύριο

Από τη Γιώτα Δημητριάδη 
 
Η θητείας της  Καλλιόπης Ευαγγελίδου ως καλλιτεχνικής διευθύντριας του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών έληξε στις 31 Μαρτίου και μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί ο διάδοχός της  στο τιμόνι του ΔΗΠΕΘΕ.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του texnes-plus ο επόμενος καλλιτεχνικός διευθυντής θα είναι ο συνθέτης, στιχουργός, μουσικός παραγωγός και συγγραφέας, Γιώργος Ανδρέου.
 
Ο Σερραίος μουσικοσυνθέτης έδωσε μάλιστα στις 29 Ιουνίου παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου  μία μεγάλη συναυλία στο Πάρκο Ηρώων στα πλαίσια του εορτασμού της 108η επετείου της Απελευθέρωσης της πόλης των Σερρών.
adreou
 
Ποιος είναι ο Γιώργος Ανδρέου;
 
Γεννήθηκε στις Σέρρες. Σπούδασε αρχικά νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έπειτα μουσική στην Eλλάδα και την Eυρώπη, ταυτόχρονα παρακολουθώντας σεμιναριακές σπουδές ψυχοακουστικής, ηχοληψίας και μέσων παραγωγής. Παράλληλα ασχολήθηκε με τη σχέση-σύνδεση της Eλληνικής μουσικής τόσο με τα Δυτικά όσο και τα Aνατολικά μουσικά ιδιώματα. Ήταν μέλος του συγκροτήματος Αλερετούρ με τους Στάθη Παχίδη και Βαγγέλη Κοντόπουλο.Έπαιζε επίσης με την «Ταχεία Θεσσαλονίκης» του Νίκου Παπάζογλου, με τον οποίο και συμμετείχε στην Biennale της Βαρκελώνης του 1986. Το 1988 συμμετείχε στον ιστορικό δίσκο των Morel Βουβά Τοπία. Την ίδια χρονιά το συγκρότημα εκλέχθηκε παμψηφεί ως η ελληνική συμμετοχή στην Biennale της Μπολόνια
 
Από το 2000 είναι άμισθος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αστυπάλαιας.Από το 2009 ως το 2012 διετέλεσε διευθυντής του label AΚΤΗ live’n’studio της Sony Music Ελλάδας.Το καλοκαίρι του 2016 παρουσίασε στο Φεστιβάλ Φιλίππων το συμφωνικό έργο «Ημερολόγιο Καταστρώματος Γ'», με μελοποιημένα αποσπάσματα ποιημάτων του Γιώργου Σεφέρη από το αντίστοιχο ποιητικό του έργο
 
Mε τις πολλαπλές ιδιότητες του διευθυντή παραγωγής, ενορχηστρωτή, ηχολήπτη και επιμελητή ηχογράφησης ο Γιώργος Aνδρέου έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους: Nίκο Ξυδάκη, Γιώργο Nταλάρα, Χάρις Αλεξίου, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Νίκο Παπάζογλου, Nίκο Πορτοκάλογλου, Xάρη και Πάνο Kατσιμίχα, Τάνια Τσανακλίδου, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Χρήστο Θηβαίο, Μιλτιάδη Πασχαλίδη, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Aφροδίτη Mάνου, Δήμητρα Γαλάνη, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Παντελή Θαλασσινό, Nίκο Zούδιαρη, Γιώργο Zήκα, Mίνωα Mάτσα,  Στάμο Σέμση, Kώστα Xαριτάτο, Mανώλη Γαλιάτσο, Υπόγεια Ρεύματα, Έλιτρον, Βασίλη Παϊτέρη, Μιχάλη Κουμπιό, Γιώργο Κούκιο, Κορίνα Λεγάκη, Αθηνά Ανδρεάδη, Ορέστη Ντάντο, Ευτυχία Μητρίτσα, Κώστα Μπουντούρη και άλλους. Έχει επίσης  συνεργαστεί με την Oρχήστρα Nυκτών Eγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων και με πολλά μουσικά σχήματα και σύνολα.
 
Eνδεικτικά αναφέρεται η μουσική του για το ντοκιμαντέρ του Πάνου Καρκανεβάτου Η Πνοή της Γης,την ταινία της Όλγας Μαλέα Λουκουμάδες με Μέλι, τις ταινίες του Πάνου Καρκανεβάτου Καλά Κρυμμένα Μυστικά-Αθανασία και Ρουλεμάν, την ταινία Guilt του Βασίλη Μαζωμένου και την τανία του Αντώνη Καφετζόπουλου Υπόθεση Παπάζογλου. Στο θέατρο αξίζει να αναφερθεί η συνεργασία του με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο έργο Κρίμα Που Είναι Πόρνη του Τζον Φορντ (σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά)], με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας στον Ορέστη του Γιάννη Ρίτσου (2001), τη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη (2002), την Ηλέκτρα του Ευριπίδη (20030, την Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη (2004)[16], όλα σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, καθώς και με το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου στο έργο Περλιμπλίν και Μπελίσα του Λόρκα (2006) και το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών στο έργο Οψόμεθα εις Φιλίππους - Ιούλιος Καίσαρ 5η Πράξη των Σαίξπηρ/Πλουτάρχου (2008), και τα δύο σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη.
 
Άλλες θεατρικές του μουσικές: Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής του Μολιέρου (Φεστιβάλ Αθηνών 2009, σκηνοθεσία Γιάννης Μπέζος). Η Βαβυλωνία του Δ. Βυζάντιου (Εθνικό Θέατρο, ΔΗΠΕΘΕ Σερρών και Κομοτηνής 2009, σκηνοθεσία Θοδωρής Γκόνης & Τάσος Ράτζος), ο Άμλετ των Σαίξπηρ/Χειμωνά (Φεστιβαλ Φιλίππων, ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, Κανιγκούντα 2010, σκηνοθεσία Γιάννης Λεοντάρης & Θοδωρής Γκόνης) Το Τρίτο Κύμα των Τζόζεφ Ρόμπινετ και Ρον Τζόουνς (Εθνικό Θέατρο 2014, σκηνοθεσία Νίκος Αρβανίτης), Πλούτος του Αριστοφάνη (Φεστιβάλ Αθηνών 2016, σκηνοθεσία Γιώργος Κιμούλης). Αχαρνής του Αριστοφάνη (Φεστιβάλ Αθηνών 2018, σκηνοθεσία Κώστας Τσιάνος), Συρανό ντε Μπερζεράκ του Εντμόν Ροστάν (Θ.Ο.Κ. 2018-19, σκηνοθεσία Αχιλλέας Γραμματικόπουλος, Βρε Καλώς τους των Guy Laurent και Marc de Chauveron (Θέατρο Βρετάνια 2019-20, σκηνοθεσία Πέτρος Φιλιππίδης)