Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Η Σοφία Φιλιππίδου νιώθει ταπεινωμένη και γράφει στην Υπουργό Πολιτισμού

Από τις 274 προτάσεις που κατατέθηκαν στην επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού για επιχορήγηση τελικά επιλέχθηκαν μόνο 79 (53 μονοετούς και 26 διετούς προγραμματισμού).

Η Σοφία Φιλιππίδου δεν κατάφερε να είναι μέσα σ' αυτές και εξέφρασε μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook τη δυσαρέσκειά της. 

Είναι πλέον σαφές ότι η διαδικασία πρέπει να αλλάξει άμεσα και το ελληνικό θέατρο που τόσο έχει πληγεί τη τελευταία διετία να λάβει την βοήθεια που του αξίζει από την πολιτεία. 

 

Ανοιχτή επιστολή

Αξιότιμη κυρία κ Λ. Μενδώνη, κ. Ν. Γιατρομανωλάκη, κύριες και κύριοι της επιτροπής επιχορηγήσεων του Υπουργείου Πολιτισμού,
είχατε δεν είχατε καταφέρατε να με ταπεινώσετε με την προσβολή σας μέσα στον δεκαπενταύγουστο
Μια δυνατή φωνή μέσα μου μου λέει ότι με απορρίψατε μάλλον γιατί είμαι υπερ το δέον επιμελής, έντιμη, εργατική και δημιουργική και γιατί ξόδεψα και τα δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ που μου δώσατε πέρσι για την παράσταση «Τα τρία φιλιά… η Σταχτιά γυναίκα» του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου και έβαλα και από την τσέπη μου (εγώ η ίδια δεν πληρώθηκα για τίποτα) για να ανεβάσω -εν μέσω πανδημίας και με όλες τις προφυλάξεις- το έργο. Πλήρωσα τους ηθοποιούς και όλους τους συνεργάτες μου τα ενοίκια τα ένσημα κλπ. όπως και το συνεργείο κινηματογράφησης και για να ντοκουμεντάρω την δουλειά έκανα ένα εναλλακτικό «θεατροφίλμ» με το έργο πριν την παράσταση (πρεμιέρα προβολής 26 Ιουλίου) και είμαι έτοιμη να ανεβάσω την παράσταση σε θέατρο μόλις αυτό είναι εφικτό. Πίστευα πως έτσι θα είμαι συνεπής στις υποχρεώσεις μου απέναντι στο Υπουργείο, σε σας που με κρίνετε και απέναντι στο καλλιτεχνικό μου όραμα. Επί πλέον μελέτησα 850 μειλ ηθοποιών -επειδή προσκάλεσα σε οντισιόν νέους ηθοποιούς- και είδα διαδικτυακά 110 ηθοποιούς εκ των οποίων διάλεξα τέσσερις για τις ανάγκες τις παράστασης.
Ειλικρινά πίστευα πως όλα αυτά και επιπλέον η διετής έρευνα που έκανα γύρω από τον συγγραφέα καθώς και η διασκευή δυο μεγάλων, δύσκολων και άπαικτων έργων του νεοελληνικού θεάτρου θα ήταν τα εχέγγυα για την επιβράβευση μου. Αλλά όχι μάλλον δεν θέλετε έτσι ή δεν μου το ‘χατε…
Αν κάνω αίτηση για επιχορήγηση τα τρία τελευταία χρόνια της πεντηκονταετούς θεατρικής ζωής μου, είναι γιατί επιζητώ την επιβράβευση και την συμπαράσταση του Υπουργείου για την έρευνα και το έργο μου. Χρόνια τώρα με βλέπετε και δεν με βλέπετε…με προσπερνάτε σαν να είμαι επαίτης με κάνετε να αισθάνομαι άσχημα ενώ ρίχνετε άφθονο φως στα έργα «φίλων» σας. Στην περίπτωση μου θα έπρεπε να ντρέπεστε που με φέρατε ακόμη μια φορά σ αυτήν την δεινή θέση.
Θα τα ξαναπούμε.
 
Η Γνωμοδοτική Επιτροπή Θεάτρου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία αποτελείται από τους:
 
Ειρήνη Μουντράκη, Πρόεδρο (Θεατρολόγο, Υπεύθυνη Δραματολογίου, Βιβλιοθήκης, Αρχείου και Διεθνών Σχέσεων Εθνικού Θεάτρου και δημιουργό του Greek Play Project)
Γρηγόρη Ιωαννίδη, Αντιπρόεδρο (Κριτικό Θεάτρου, Αναπληρωτή Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών) και τα μέλη
Αντώνη Βολανάκη (Εικαστικό - Επίκουρο Καθηγητή Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου)
Αντιγόνη Καράλη (Δημοσιογράφο)
Σάββα Πατσαλίδη (Ομότιμο Καθηγητή Θεατρολογίας του ΑΠΘ, Κριτικό θεάτρου)
Θοδωρή Γκόνη (Σκηνοθέτη, Καλλιτεχνικό Δ/ντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας και του Φεστιβάλ Φιλίππων)
Δήμο (Άκη) Δήμου (Θεατρικό Συγγραφέα)

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία