Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Της Γης τα αερικά με δωρεάν είσοδο στη Θεσσαλονίκη

Η Εταιρεία Θεάτρου Enigma παρουσιάζει τη νέα της παραγωγή ΓΗΣ ΑΕΡΙΚΑ, σε σύνθεση κειμένων και δραματουργική επεξεργασία Αστερόπης Χαριτίδου και σκηνοθεσία Κυριάκου Δανιηλίδη. Η παράσταση είναι βασισμένη στα έργα “Τρισεύγενη” του Κ. Παλαμά, “Ηλιογέννητη” του Η. Βουτιερίδη και “Πρωτομάστορας” του Ν. Καζαντζάκη. Στην παράστασή μας Γης Αερικά παρακολουθούμε τρεις διαφορετικές ηρωίδες: την Τρισεύγενη από το ομώνυμο έργο του Κωστή Παλαμά, την Ηλιογέννητη από το ομώνυμο έργο του Ηλία Βουτιερίδη και την Σμαράγδα από το έργο Πρωτομάστορας του Νίκου Καζαντζάκη, που στηρίζεται στο δημοτικό ποίημα Το Γεφύρι της Άρτας.

Τρεις ηρωίδες που θυμίζουν αερικά λαϊκών θρύλων, με ιστορίες παράλληλες και κοινή μοίρα. Μέσα από τους διαλόγους των έργων βλέπουμε να ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας, ένα κομμάτι δικό μας, ένα κομμάτι τόσο παλιό και τόσο σύγχρονο μαζί, ένα κομμάτι Ελλάδας. Mε αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης για ελευθερία και ανεξαρτησία, επιλέγουμε έργα της “Γενιάς του 1880” σε μια παράσταση που ταξιδεύει μέσα στη λαϊκή μας παράδοση. Πριν 200 χρόνια πραγματώθηκε μια τεράστια προσπάθεια δημιουργίας εθνικής ενότητας, συνείδησης, και ομοψυχίας. Από αυτή την προσπάθεια δε θα μπορούσε να λείπει το θέατρο. Η δυσκολία που αντιμετώπισε το νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος ήταν στο να βρει την συνέχεια της ιστορίας. Την σύνδεση με το πριν, με το παρελθόν, με την ρίζα. Πώς να γεφυρώσει κάποιος τα 2500 χιλιάδες χρόνια που μεσολαβούν από τον Περικλή στον Κολοκοτρώνη;

Την απάντηση έδωσαν οι θεατρικοί συγγραφείς του 19ου αιώνα και ήταν απλή. Μέσα από την παράδοση. Μέσα από την κοινή μνήμη. Το κίνημα του Ρωμαίικου Συμβολισμού όπως είναι γνωστό, υιοθετεί ως συνδετικό ιστό τα παραδοσιακά και λαογραφικά στοιχεία του τόπου. Δημοτικά τραγούδια, θρύλοι, λαϊκά παραμύθια, δοξασίες, ήθη, έθιμα, όλα επιστρατεύτηκαν και χρησιμοποιήθηκαν ως υλικό για τα θεατρικά έργα, φέρνοντας τους ανθρώπους από το χθες στο σήμερα. Μέσα στον πυρήνα της Νεοελληνικής Παράδοσης υπήρχαν πάντα τα σπέρματα των αρχαιοελληνικών μύθων, οι αξίες, η ψυχή, η ιστορική διαδρομή ενός λαού μέσα στο χρόνο.

Σύνθεση κειμένων-Δραματουργική

επεξεργασία: Αστερόπη Χαριτιδου

Σκηνοθεσία: Κυριάκος Δανιηλίδης Παίζουν: Κυριάκος Δανιηλίδης, Αστερόπη Χαριτιδου, Κατερίνα Κασελίμη

Φωτογραφίες: Κατερίνα Καρούλια

Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Enigma. Δευτέρα 20 και 27 Σεπτεμβρίου 2021, 1ο φεστιβάλ ΤΑΡΑΤΣΑ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ

Ώρα έναρξης : 21.00 Απαραίτητη τηλεφωνική κράτηση θέσης : 2310771033 (09.00-14.00),

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ Πολυλειτουργικό Κέντρο Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου-Θέατρο Οδού Μοναστηρίου (Μοναστηρίου 417)