Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τη μεγάλη απώλεια του Σπύρου Ευαγγελάτου. Σκηνοθέτης, μεταφραστής, φιλόλογος, καθηγητής του Πανεπιστήμιου Αθηνών και ιδρυτής του ιστορικού Αμφι-Θεάτρου στην Πλάκα, ο Σπύρος Ευαγγελάτος χάρισε στο ελληνικό κοινό εμβληματικές παραστάσεις και ήταν μέχρι την τελευταία στιγμή ενεργός στα θεατρικά δρώμενα. Το texnes-plus ανατρέχει στη σημαντική πορεία του σπουδαίου θεατράνθρωπου, ενώ ηθοποιοί που συνεργάστηκαν μαζί του θυμούνται κάποιες στιγμές και μοιράζονται μαζί μας αδημοσίευτο φωτογραφικό υλικό. 


Ο Σπύρος Ευαγγελάτος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 20 Οκτωβρίου του 1940. Ήταν γιος του συνθέτη Αντίοχου Ευαγγελάτου και της αρπίστριας Ξένης Mπουρεξάκη. Η καλλιτεχνική παράδοση της οικογένειας τον οδήγησε προς το θέατρο. Σπούδασε αρχικά στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από την οποία αποφοίτησε το 1961. Την περίοδο 1966-1970 συμπλήρωσε τις σπουδές του στην Αυστρία, στη Γερμανία, στη Γαλλία κ.α. Μάλιστα, σπούδασε με υποτροφία θέατρο και θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Το 1970 έγινε διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1962 ίδρυσε τη Νεοελληνική Σκηνή, ενώ το διάστημα 1971-1977 συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο σκηνοθετώντας παραστάσεις στην Επίδαυρο και αλλού. Το 1975 ίδρυσε το Αμφι-Θέατρο, με το οποίο διοργάνωνε παραστάσεις σε όλο τον κόσμο.

Το Αμφι-Θέατρο στα 36 χρόνια λειτουργίας του, 26 από τα οποία είχε την έδρα του στην Πλάκα, υπηρέτησε με συνέπεια ένα ρεπερτόριο μεγάλου κρατικού θεάτρου με συνολικά 95 παραγωγές. Την περίοδο της λειτουργίας του έλαβε μέρος σε 30 φεστιβάλ των πέντε ηπείρων. Στις παραστάσεις του Αμφι-Θεάτρου απασχολήθηκαν εκατοντάδες ηθοποιοί, καλλιτεχνικοί συντελεστές, τεχνικοί, διοικητικοί κ.ά. Εκτός από τη Λήδα Τασοπούλου, που υπήρξε συνιδρύτρια του Αμφι-Θεάτρου και πρωταγωνίστριά του, με το Αμφι-Θέατρο συνεργάστηκαν μερικοί από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες του νεοελληνικού θεάτρου. Από τους ηθοποιούς αξίζει να αναφερθούν οι: Ε. Χατζηαργύρη, Α. Βαλάκου, Δ. Παπαμιχαήλ, Γ. Φέρτης, Ν. Τσακίρογλου, Δ. Μπεμπεδέλη, Κ. Χέλμη, Λ. Βογιατζής, Γ. Μιχαλακόπουλος, Θ. Καρακατσάνης, Ν. Γαληνέα, Π. Φυσσούν, Ο. Τουρνάκη, Χρ. Πάρλας, Στ. Κυριακίδης, Μ. Σκούντζου, Γ. Μοσχίδης, Ηλ. Λογοθέτης, Χρ. Καλαβρούζος, Κ. Καραμπέτη, Δ. Χατούπη, Μ. Χρυσομάλλης, Γ. Τσιτσόπουλος, Δ. Καταλειφός, Σπ. Παπαδόπουλος, Κ. Τσιάνος, Μ. Βούρτση, Δ. Πιατάς, Μ. Μητρούσης, Π. Σκουρολιάκος, Χρ. Βαλαβανίδης. Από τη νεότερη γενιά οι: Δ. Λιγνάδης, Κ. Μαρκουλάκης, Στρ. Τζώρτζογλου, Μ. Κεχαγιόγλου, Μ. Μαρμαρινός, Θ. Κουρλαμπάς, Στ. Γουλιώτη, Μ. Ασλάνογλου, Τζ. Παπαδοπούλου, Ε. Ρουμελιώτη και πολλοί άλλοι. Επίσης, με το Αμφι-Θέατρο συνεργάστηκαν αξιόλογοι μεταφραστές ‒Κ. Χ. Μύρης (Κ. Γεωργουσόπουλος), Τ. Ρούσσος, Κ. Ταχτσής, Π. Μάτεσις, Ε. Μπελλιές, Απ. Δοξιάδης κ.ά.‒, σκηνογράφοι-ενδυματολόγοι ‒Γ. Πάτσας, Γ. Στεφανέλλης, Δ. Μυταράς, Γ. Μετζικώφ, Ν. Πετρόπουλος, Γ. Ζιάκας κ.ά.‒, συνθέτες ‒Μ. Θεοδωράκης, Θ. Μικρούτσικος, Στ. Γαζουλέας, Θ. Αντωνίου, Δ. Τερζάκης, Γ. Μαρκόπουλος, Ν. Κυπουργός κ.ά.‒ και χορογράφοι ‒ Μ. Χορς, Ντ. Τσάτσου, Γ Φλερύ κ.ά.

 

Το 1989 ο Σπύρος Ευαγγελάτος εκλέχθηκε αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, ενώ το 1991 ανέλαβε την έδρα Θεατρικών Σπουδών που μόλις είχε δημιουργηθεί. Την περίοδο 1977-1980 διετέλεσε γενικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, την περίοδο 1984-1987 διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το διάστημα 1997-1999 πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.ά. Είχε τιμηθεί με το Βραβείο «Κάρολος Κουν» (1988), το Βραβείο της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων (1994), το Βραβείο Σκηνοθεσίας της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων (1996), με το παράσημο του «Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος» από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ενώ το 2005 εκλέχθηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Το Φεβρουάριο του 2011 ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αναστείλει τη λειτουργία του Αμφι-Θεάτρου λόγω οικονομικών προβλημάτων, κατηγορώντας τον τότε υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο για αδιαφορία. Το Μάιο λοιπόν του 2011 διοργανώθηκε στο θέατρο ένα μπαζάρ με αντικείμενα παραστάσεων του θεάτρου που πουλήθηκαν σε συμβολική τιμή μέσα σε τρεις ώρες. «Αισθάνομαι ικανοποίηση γιατί μεγάλης αξίας κοστούμια από τις παραστάσεις, όπως και προγράμματα που θα σάπιζαν στις αποθήκες, διατίθενται στο θεατρόφιλο κοινό», είχε δηλώσει ο Σπύρος Ευαγγελάτος. Έτσι έπεσε η αυλαία για το ιστορικό θέατρο της οδού Αδριάνου στην Πλάκα, ύστερα από 36 χρόνια λειτουργίας και έπειτα από 95 επιτυχημένες παραγωγές. Στις 12 Ιανουαρίου 2012 ο Σπύρος Ευαγγελάτος ανακηρύχθηκε αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και το 2013 πρόεδρος.

 

 

 

Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό και μούσα του Λήδα Τασοπούλου, η οποία δυστυχώς έφυγε από την επάρατη νόσο το 2005, μόλις στα 52 της χρόνια. Είχαν αποκτήσει τον Αντίοχο, που το 2010 πέθανε αναπάντεχα στα 24 του χρόνια, και την Κατερίνα, που ακολουθεί τα βήματα του πατέρα της με πολύ μεγάλη επιτυχία, έχοντας ήδη ξεχωρίσει για τη σκηνοθεσία της μέσα από εξαιρετικές παραστάσεις. Από το 2010 ήταν ζευγάρι με την ηθοποιό Χριστιάννα Μαντζουράνη με την οποία και παντρεύτηκαν τον Δεκέμβριο του 2015.  Κύκνειο άσμα του υπήρξε ο «Αμύντας» του Γεωργίου Μόρμορη στο Ηρώδειο το καλοκαίρι του 2016. Το βράδυ της 8ης Ιουλίου το κατάμεστο Ηρώδειο χειροκροτούσε επί ώρα όρθιο το σπουδαίο σκηνοθέτη, με τον ίδιο να υποκλίνεται συγκινημένος. Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο η κόρη του αναβίωσε την παράσταση προς τιμήν του στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και ανέβηκε στο Ηρώδειο με ιδιαίτερη συγκίνηση.

 

Εμείς ζητήσαμε από κάποιους καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν μαζί του να μοιραστούν μια ανάμνηση στο texnes-plus.

 

 

 

 

 

 

 

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΟΥΡΛΑΜΠΑΣ

Το πιο έντονο που θυμάμαι από το δάσκαλό μου, πατέρα μου θα τον έλεγα, καθώς έκανα μαζί του 29 έργα ‒ξεκινώντας το 1996 με την «Ερωφίλη» στο Αμφι-Θέατρο‒, είναι το απύθμενο χιούμορ του, η παιδικότητά του, η διάθεση να περάσει ωραία με τη δουλειά χωρίς να είναι σοβαροφανής. Είχε αστείρευτο χιούμορ, ήθελε να περνάς καλά στη δουλειά σαν να είναι παιχνίδι. Παιχνίδι με τη μεγαλειώδη έννοια. Σαν μια ανάταση ψυχής. Γεμάτος ζωή, με χαρά. Στη δύσκολη αυτή δουλειά που κάνουμε να την αντιμετωπίζεις σαν να είναι η πιο τυχερή του κόσμου, η πιο ευχάριστη περίοδος της μέρας. Μπορώ να μιλάω για το δάσκαλό μου ατελείωτες μέρες, αφηγούμενος τόσα αστεία, και όχι μόνο γεγονότα που έζησα αυτά τα χρόνια.

 

 

 

 

ΦΑΙΗ ΞΥΛΑ
Ό,τι και να πω για τον Σπύρο Ευαγγελάτο θα είναι πολύ λίγο, γιατί άφησε απίστευτη κληρονομιά στο θέατρο και στον πολιτισμό μέσα από το ακαδημαϊκό του έργο και μέσα από τις σπουδαίες σκηνοθεσίες του. Θεωρώ ότι υπήρξα πολύ τυχερή που συνεργάστηκα μαζί του έστω και στην τελευταία του δυστυχώς παράσταση. Ήταν πολύ συγκινητική η στιγμή στο Ηρώδειο, όταν καταφέραμε να επαναλάβουμε την παράσταση, γιατί ήταν μια μεγάλη του επιθυμία να επαναληφθεί, ήταν κάτι που επιδίωκε. Ήταν σαν να βρισκόταν ακόμη εκεί, ήταν πραγματικά πολύ συγκινητικό. Η αίσθησή μου είναι ότι ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος, με απίστευτο χιούμορ, πολύ γλυκός, πολύ δοτικός, αγαπούσε πάρα πολύ το θέατρο και τους ηθοποιούς του. Οι πρόβες για εμάς ήταν ένα παιχνίδι φυσικά, με πολλή δουλειά πίσω από αυτό. Θα τον θυμάμαι πάντα με πολλή αγάπη και πραγματικά νιώθω ιδιαίτερα τυχερή που τον συνάντησα και συνεργάστηκα μαζί του. Ό,τι εγώ έχω αγαπήσει και σκέφτομαι για το θέατρο ήταν ο Σπύρος Ευαγγελάτος.

 

ΜΑΡΙΝΑ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ

Ο Σπύρος Ευαγγελάτος ήταν και είναι για μένα ο Θεατρικός μου πατέρας. Έτσι τον αποκαλούσα. Πριν 17 χρόνια του έδωσα ένα βιογραφικό και μου έδωσε αυτό που είμαι τώρα!Μόνο καλές αναμνήσεις υπάρχουν και μόνο καλά μπορώ να σκεφτώ! Πολλές συζητήσεις, πολλές συμβουλές και πολύ εμπιστοσύνη. Είναι ο άνθρωπος που πίστεψε σε μένα πριν καν πιστέψω εγώ στον ίδιο μου τον εαυτό. Του οφείλω ότι είμαι, ότι έχω. Από το Βραβείο Μελίνα Μερκούρη που πήρα για τον ρόλο της Κάθριν στο "Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι" μέχρι την πρώτη μου επαφή με το Αρχαίο δράμα, στην Ηλέκτρα του Ευριπίδη. Ήταν η τελευταία μας συνεργασία. Και έχω κάτι πολύ σημαντικό για μένα στα χέρια μου και θα ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας, μια χειρόγραφη αφιέρωση του στο πρόγραμμα της παράστασης. 

"Καλό σου ταξίδι στο αρχαίο δράμα Bravo!

Με αγάπη 

Σ. Ευαγγελάτος"

 

 

 

ΤΖΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

 Σκέφτηκα πολύ για να διαλέξω μια ανάμνηση από τις τέσσερις συνεργασίες μου με τον Σπύρο Ευαγγελάτο. Έχω άπειρες αναμνήσεις και μόνο ωραίες και το λέω με απόλυτη ειλικρίνεια. Υπήρξε μια τρανή προσωπικότητα του ελληνικού θεάτρου από κάθε άποψη. Και σαν καλλιτέχνης αλλά και σας άνθρωπος. Νομίζω πως αυτό που θα θυμάμαι είναι το αστείρευτο χιούμορ του, ανατρεπτικό και καθόλου σοβαροφανές! Και η απίστευτη ευγένεια του. Προσόντα σημαντικά για έναν σκηνοθέτη!!!! Είναι αυτά που (μου) λείπουν!!   

 Ευχαριστούμε όλους όσους μοιράστηκαν μαζί μας μνήμες από τον σπουδαίο Σπύρο Ευαγγελάτο και τη σύζυγό του για τις αδημοσίευτες φωτογραφίες. 

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία