Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Κωνσταντίνος Χατζής αλλάζει κόμη για τον Ντοστογιέφσκι (συνέντευξη)

Από τη Γιώτα Δημητριάδη

φωτογραφίες Κοσμάς Ινιωτάκης

 

Φτάνουμε στο Υπόγειο -2 του Ιδρύματος Μιχάλη Κακκογιάννη και βρίσκουμε τον Κωνσταντίνο Χατζή να κάνει ζέσταμα με τους ηθοποιούς του για τους «Δαιμονισμένους». Λίγο αργότερα φτάνει στον χώρο κι η Λυδία Κονιόρδου, άρτι αφιχθείσα, μοιράζεται με τα παιδιά του θιάσου κάποιες σκέψεις της από τη χθεσινή πρόβα. Μου κάνει εντύπωση η τρυφερότητά της κι η αφοσίωση με την οποία την ακούν οι νεότεροι του θιάσου. Θα μου πεις λογικό, όχι όμως και συνηθισμένο.

Ο Κωνσταντίνος, λίγο πριν τη φωτογράφιση, ρίχνει την ιδέα: «Λέω να κουρευτώ και να με βγάζετε! Θα το έκανα έτσι κι αλλιώς για τον ρόλο». Λίγο αργότερα θα υποστηρίξει με μεγαλύτερο πάθος ότι είναι η πρώτη φορά, που ενώ σκηνοθετεί, υπογράφει τη διασκευή και το σκηνικό περιβάλλον ανεβαίνει κι ο ίδιος στη σκηνή! «Για όλα φταίει ο Ντοστογιέφσκι...» θα μου επισημάνει για τον αγαπημένο του συγγραφέα, τον οποίο συναντά, για δεύτερη φορά, στο θέατρο.

Ο Θεοχάρης Ιωαννίδης, ένας εκ των πρωταγωνιστών των «Δαιμονισμένων» αναλαμβάνει τον ρόλο του κουρέα και έτσι, οι ψαλιδιές, οι ερωτήσεις και τα κλικ εναλλάσσονται με εντυπωσιακούς ρυθμούς.

xatzis texnes plus 2

Πώς προέκυψε η ιδέα να παρουσιαστούν δύο διαφορετικές παραστάσεις και στη μια, στους "Δαιμονισμένους" βασικός πυρήνας να είναι τέσσερα νέα παιδιά και στην άλλη στον "Μέγα Ιεροεξεταστή", μια πολύ έμπειρη ηθοποιός, η Λυδία Κονιόρδου;

Ήταν μια απόφαση δική μου. Ήθελα να δουλέψω πάρα πολλά χρόνια πάνω σ’ αυτά τα έργα. Έχω ξανακάνει παράσταση πάνω σ' έργο του Ντοστογέφσκι, είναι ο αγαπημένος μου λογοτέχνης. Στους "Δαιμονισμένους" ο συγγραφέας θέτει εκατοντάδες χιλιάδες ερωτήματα, χωρίς όμως να παίρνει θέση.

Σ' αυτήν την παράσταση δούλεψες πάνω σ' έναν πυρήνα, ο οποίος εστιάζει αποκλειστικά στον τετραμελή πυρήνα των επαναστατών- ταραχοποιών.

Ναι, δούλεψα πάνω σ' αυτούς τους τέσσερεις, οι οποίοι βρίσκονται και γύρω από τον κεντρικό ήρωα. Μ' ενδιέφερε να δουλέψω και με τις ηλικίες, που έχει δώσει ο συγγραφέας στο βιβλίο του. Εκεί οι ήρωες είναι από 25 έως 27 χρονών, ενώ η ηλικία του Εξεταστή είναι 98. Φυσικά δεν είναι 98 η Λυδία...(γέλια)

Δίνετε την ευκαιρία στον θεατή να παρακολουθήσει, είτε τη μια παράσταση, είτε την άλλη ή και τις δύο μαζί. Πώς προέκυψε αυτή η σκέψη; Σκηνοθετικά, τις αντιμετωπίζεις σαν δύο διαφορετικές παραστάσεις;

Ναι, αλλά και σαν μια συνέχεια. Η μια παράσταση έρχεται να συμπληρώσει ή να σχολιάσει την άλλη. Επειδή, όμως, οι Έλληνες δεν είμαστε συνηθισμένοι στις παραστάσεις με πολύ μεγάλη διάρκεια αποφάσισα ο θεατής που θα έρθει την Κυριακή να έχει πάρει μόνος του την απόφαση να παρακολουθήσει δυόμιση ώρες παράσταση.

xatzis texnes plus4

 

Δεν είναι και τόσο μεγάλη...

Όχι, δεν είναι φοβερή η διάρκεια, αλλά είναι πολύ συμπυκνωμένα κείμενα.

Υπογράφεις και τη διασκευή και τη σκηνοθεσία, παίζεις πιάνο, έχεις εμπλοκή στο σκηνικό κι έχεις και ρόλο στην παράσταση. Πόσο δύσκολο είναι αυτό;

Είναι, αλλά το κάνω μόνο για τον Ντοστογιέφσκι! Είναι υπερβολικά δύσκολο, αλλά επειδή έχω όλους τους ρόλους μέσα στο μυαλό μου βγαίνει. Υπάρχει, όμως, μια μεγάλη κούραση σωματική, κυρίως, από ένα σημείο και μετά.

xatzis texnes plus3

 

Πόσο συγκεντρωμένος μπορεί να είναι ένας σκηνοθέτης, ο οποίος παίζει παράλληλα κι ως ηθοποιός στην παράσταση;

Τις τελευταίες μέρες, αυτό που μου συμβαίνει είναι να είμαι μόνο ηθοποιός έχοντας αφήσει τον χορογράφο να επιβλέπει όλα τα υπόλοιπα. Λίγο πριν την πρεμιέρα θα με πιάσει το αντίθετο!

xatzis texnes plus6

Επομένως εμπιστεύεσαι τους συνεργάτες σου....

Απόλυτα!

Δεν είσαι control freak δηλαδή;

Είμαι...(γελάει) αλλά τους εμπιστεύομαι πολύ.

Με την ομάδα Χρώμα, τι γίνεται; Δεν κάνετε μαζί αυτή την παράσταση.

Είμαστε ως εταιρεία μόνο "Αστική μη κερδοσκοπική".

Δεν θα ξαναδούμε, δηλαδή, δουλειά της ομάδας;

Ποτέ δεν ξέρεις...

Υπάρχει, τελικά, η "κατάρα" των θεατρικών ομάδων να διαλύονται;

Ναι, ισχύει αυτό. Απλά η ομάδα Χρώμα, δεν ήταν με ηθοποιούς, ήμασταν σκηνογράφοι, εικαστικοί, μουσικοί. Την ξεκινήσαμε μ' αυτή τη λογική και κάθε φορά, πέρα από δύο ή τρεις ηθοποιούς, βλέπαμε άλλα πρόσωπα. Δεν ήταν η κλασική ομάδα με τους ηθοποιούς, που είναι πάντα όλοι μαζί κ.λ.π

Επιμελείσαι και τη σκηνική εγκατάσταση που θα δούμε, μαζί με τη Λία Ασβεστά. Εκεί θα φιλοξενηθούν μερικοί πίνακες, πώς προέκυψε αυτή η ιδέα;

Δεν μπορώ να δημιουργήσω μια παράσταση, αν δεν δω, εγώ πρώτος στο μυαλό μου τα σκηνικά και τα φώτα. Είναι πολύ βασικό. Οι πίνακες ήταν μια αρχική ιδέα μου, αλλά τελικά δεν θα είναι μέσα στο σκηνικό. Θα τοποθετηθούν στην είσοδο, πριν τη σκηνή για να σας εισάγω έτσι στην ιστορία.

Τι βλέπουμε στους πίνακες;

Τα πρόσωπα των ηθοποιών - δαιμονισμένων, λίγο παραμορφωμένα.

Ποιοι είναι για σένα οι Δαιμονισμένοι της εποχής μας;

Πούτιν, Τράμπ, Ερντογάν...σίγουρα!

Επιλέγεις, κυρίως, κλασικά κείμενα. Δεν υπάρχουν για παράδειγμα Έλληνες συγγραφείς που να σ' ενδιαφέρουν;

Υπάρχουν νέοι και καλοί συγγραφείς. Τα κλασικά έργα, όμως, είναι καθολικά! Γι' αυτό είναι πάντα τόσο ενδιαφέροντα, με ξεχωριστό τρόπο έχουν εμβαθύνει στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση. Αντίθετα, οι Έλληνες συγγραφείς είναι περισσότερο στο "εγώ" και προσωπικά δεν με νοιάζει το εγώ κανενός συγγραφέα στο θέατρο, ούτε καν το δικό μου εγώ.

Αυτό δεν έρχεται σε μια αντίθεση με τη μεγάλη σου εμπλοκή στην παράσταση;

Είναι ένα ψάξιμο, όλο αυτό. Στόχος μου είναι να αφήσω τον Ντοστογιέφσκι γυμνό, μόνο του... Δεν με νοιάζει να πάω και να φορτώσω ιδέες σ' ένα τέτοιο κείμενο.

Γυμνό,εννοείς να ακουστεί ο λόγος...

Ναι, κυρίως, αυτό!

Είναι μια τάση να βλέπουμε λογοτεχνία στη σκηνή τα τελευταία χρόνια. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Είναι πολύ πλούσια η λογοτεχνία, προσφέρει πάρα πολλά, δημιουργεί μοναδικές εικόνες στη σκηνή, τις οποίες έχουμε μεγάλη ανάγκη στο θέατρο. Παράλληλα, για να είμαστε ειλικρινείς, υπάρχει και το θέμα των δικαιωμάτων. Είναι κι αυτός ένας λόγος. Επίσης, ο Ντοστογιέφσκι δούλευε γράφοντας πάντα στο τετράδιό του πρώτα τους διαλόγους των έργων του. Επομένως, ο πυρήνας των έργων του είναι θεατρικός, χωρίς να σημαίνει ότι είναι θέατρο. Δεν παίζουμε τόσο χαρακτήρες, όσο ιδέες, χρειάζεται μια μεγάλη απόσταση από τον ρεαλισμό. Στόχος είναι οι ηθοποιοί να βγάλουν την όποια αλήθεια διαθέτει ο καθένας στη σκηνή και γι' αυτό απαιτείται μεγάλη συγκέντρωση και αφοσίωση, ώστε ο θεατής να ακούσει τον λόγο και να τον πάρει μαζί του...

xatzis texnes plus8

Νομίζω, ότι δεν θα μπορούσες να βρεις καλύτερη ηθοποιό για να ακουστεί ο λόγος από τη Λυδία Κονιόρδου. Πώς είναι η μεταξύ σας συνεργασία;

Είναι η τέταρτη φορά που συνεργαζόμαστε. Θα σου πω για την πρώτη μας γνωριμία. Είχα πάει ένα βράδυ στο σπίτι της, στην Κηφισιά, να μιλήσουμε για τον "Ουρανό Κατακκόκινο" της Λούλας Ανανγνωστάκη που θα ανεβάζαμε στο Φεστιβάλ Αθηνών. Της έλεγα, λοιπόν, τις ιδέες μου για το έργο, όταν ξαφνικά, σηκώνεται από τον καναπέ και ξεκινάει να σημειώνει. Αυτό ήταν για μένα έκπληξη! Μια τόσο σπουδαία ηθοποιός να γίνεται μαθήτρια. Η Λυδία είναι μια πολύ υπάκουη ηθοποιός, εξαιρετικά εύπλαστη στα χέρια του σκηνοθέτη. Ακούει τα πάντα και κάνει τα πάντα. Τώρα, στην τέταρτη συνεργασία μας, νιώθω ότι συννεούμαστε πια μ' ένα βλέμμα.

Σε είδα πριν από λίγο, με πόση άνεση κουρεύτηκες για εμάς στη φωτογράφιση. Είσαι άνθρωπος των αλλαγών;

Μόνο για τον Ντοστογιέφσκι!

Στη ζωή σου, είσαι των αλλαγών;

Όχι, όχι....Το έκανα μόνο για τον ρόλο.

Τι δεν αλλάζεις ποτέ, λοιπόν, και τι αλλάζεις πιο εύκολα;

Το θέατρο δεν το αλλάζω ποτέ, τη μουσική, τα ταξίδια...Τους έρωτες αλλάζω πολύ συχνά.

Αυτό γίνεται από δική σου επιθυμία ή η ζωή τα φέρνει έτσι;

Είναι επιλογή. Γιατί, όταν επιλέγεις να κάνεις θέατρο, με τις συνθήκες που γίνεται στην Ελλάδα, όπου πρέπει να κάνεις τα πάντα, ακόμα και τα χαρτιά για τις επιχορηγήσεις απαιτείται πολύ χρόνος. Όταν, λοιπόν, δίνεσαι τόσο πολύ σ' αυτό, όλα τα υπόλοιπα πάνε πίσω...

Περνώντας τα χρόνια, δεν υπάρχει μια ανάγκη για συντροφικότητα και προσωπικό χρόνο;

Τα έχω ζήσει όλα αυτά κι είμαι χορτάτος. Τα έχω ευχαριστηθεί όλα. Τώρα θέλω... Κάτσε να ανέβει η παράσταση και βλέπουμε (γέλια).

Αναφέρθηκες, λίγο πριν, στις επιχορηγήσεις. Η νέα Υπουργός Πολιτισμού δήλωσε ότι: "Η τέχνη πρέπει να είναι αυτόνομη". Πώς το άκουσες αυτό;

Οι επιχορηγήσεις, οι οποίες επέστρεψαν επί υπουργίας Λυδίας Κονιόρδου, ήταν μια τεράστια ανακούφιση για εμάς. Μπορούν, πλέον, να πληρώνονται οι ηθοποιοί, να μπαίνουν τα ένσημά μας. Ο πολιτισμός είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο. Δεν μπορεί ο πολιτισμός και το θέατρο να είναι αυτόνομα, ειδικά σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Όταν δεν δουλεύεις, τι σου αρέσει να κάνεις;

Πηγαίνω με τους φίλους μου για φαγητό και μετά κάνω τρομακτικές δίαιτες. Αν δηλαδή μ' έβλεπες πριν μερικούς μήνες ήμουν ο μισός! Είμαι έτσι, χάνω-παίρνω! Περπατάω, διαβάζω και λατρεύω τα ταξίδια....

Ποιο ήταν το τελευταίο ταξίδι που έκανες;

Στη Ρουμανία και μου άρεσε πολύ! Δυστυχώς, ήταν κλειστά τα μουσεία όταν πήγαμε.

Ποιο ταξίδι ονειρεύεσαι να κάνεις;

Το έχω κάνει, να πάω στο Παρίσι. Είναι ο αγαπημένος μου προορισμός και επιστρέφω πάντα...

 xatzis texnes plus 7

Μέγας Ιεροεξεταστής –Δαιμονισμένοι

Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

Στο ρόλο του Μέγα Ιεροεξεταστή η Λυδία Κονιόρδου

Διάλειμμα

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Χατζής

Από Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

Στον ειδικά διαμορφωμένο Υπόγειο Χώρο

Οι παραστάσεις θα παρουσιάζονται εναλλάξ και κάθε Κυριακή μαζί.

Ανάμεσα στα δυο έργα θα υπάρχει διάλειμμα.

Ταυτότητες Παραστάσεων:

Μέγα Ιεροεξεταστής

Διασκευή-Απόδοση-Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Χατζής

Σκηνική Εγκατάσταση: Λία Ασβεστά-Κωνσταντίνος Χατζής

Βοηθός σκηνοθέτη: Ηλέκτρα Καρτάνου

Γυαλί Ταμπούρ: Ευγένιος Βούλγαρης

Μέγας Ιεροεξεταστής: Λυδία Κονιόρδου

Δαιμονισμένοι

Διασκευή-Απόδοση-Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Χατζής

Διεύθυνση Παραγωγής: Κωνσταντίνα Αγγελέτου

Σκηνική Εγκατάσταση: Λία Ασβεστά-Κωνσταντίνος Χατζής

Κοστούμια: Miranda Dempsey

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Αλέξαδρος Μέντης

Κίνηση: Άγγελος Παπαδόπουλος

Ακροβατικά: Ηλέκτρα Καρτάνου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρίλια Μητρούση –Ηλέκτρα Καρτάνου

Ειδικό μακιγιάζ: Λιλά Μαρή

Πορτρέτα: Βαγγέλης Κοτσολάκος

Παίζουν:

Θεοχάρης Ιωαννίδης

Ηλέκτρα Καρτάνου

Νίκος Λεκάκης

Νίκος Μανεσης

Κωνσταντίνος Χατζής

Φωτογράφιση: Alex.Kat.

Πρεμιέρα 4 Οκτώβρη

Παρασκευή: Δαιμονισμένοι

Σάββατο: Μέγας Ιεροεξεταστής

Κυριακή: Μέγας Ιεροεξεταστής –Δαιμονισμένοι

Τιμές εισιτηρίων για τις παραστάσεις της Παρασκευής και του Σαββάτου:

Γεν. Είσοδος 15€ Προπώληση: 12€ Μειωμένο: 12€

Τιμές εισιτηρίων για τις παραστάσεις της Κυριακής (παρουσιάζονται και τα

δύο έργα): Γεν. Είσοδος 20€