Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Χάρης Φραγκούλης: «Η συνθετότητα και η πολυπλοκότητα στον άνθρωπο υπάρχουν ερήμην του»

Δεν πρόλαβε να αποφοιτήσει από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού και η μια κορυφαία συνεργασία διαδεχόταν την άλλη βράβευση. Προκάλεσε αίσθηση από την πρώτη του επαγγελματική δουλειά πλάι στον Δημήτρη Καταλειφό στον «Επιστάτη» του Πίντερ. «Ακόμη δεν έχω καταλάβει την πολυπλοκότητα αυτού του ρόλου», θα μου πει με μια περιέργεια μικρού παιδιού καθώς θα πίνει το πράσινο τσάι του.

 Τον ρωτώ αν είναι αλήθεια ότι δεν έχει υπολογιστή. «Δεν γίνεται από αντίσταση, δεν είναι φοβερό θέμα για κάποιον που δεν έχει. Είναι φοβερό για κάποιον που έχει. Και μετά για κάποιον που έχει γίνεται το θέμα. Τυπάρεσαι, γίνεσαι ο τύπος που δεν έχει υπολογιστή. Ενώ δεν είναι κάτι εξωφρενικό».

Αδυνατώντας να το κατανοήσω, επιμένω: «Και τι κάνεις τώρα με τη νέα παράσταση; Πώς δουλεύεις;»

«Έχω πάρα πολύ πράγμα να διαβάσω, που δεν θα προλάβω καν…» μου απαντά ατάραχος και με έχει πλέον πείσει. Στη συνέχεια η συζήτηση θα ξεφύγει από την τεχνολογία και ο Χάρης Φραγκούλης από τα λεγόμενά του θα αφήσει να διαφανεί γιατί είναι ένας από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς της γενιάς του.

xaris-fragoulis-texnes-plus1.JPG

«Η επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα» ή «Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη;»

Δεν ξέρω τι είναι η αγάπη και νομίζω πως αυτό ακριβώς το ερώτημα πραγματεύεται η παράσταση. Αν ξέραμε, το έργο θα ήταν μόνο μία σκηνή. Θα είχε σαφές τέλος ή κάποιος που το παρακολουθούσε θα είχε καταλήξει κάπου, θα είχε μια συγκεκριμένη τοποθέτηση. Από την έκφραση «Δεν ξέρω» προκύπτουν οι λέξεις, προκαλούνται οι  συγκρούσεις.

Ποια ιστορία σε αγγίζει περισσότερο;

Η ιστορία που με συγκινεί πιο πολύ –οι λέξεις και το νόημά της– είναι αυτή που έχει ως θέμα το Αλτσχάιμερ, έτσι όμως όπως την αντιλαμβάνομαι εγώ. Δεν αναφέρεται σε κάποιον που για να σώσει μια σχέση και να βλέπει το αγαπημένο του πρόσωπο καθημερινά καταστρέφεται ολοκληρωτικά. Επί σκηνής παρακολουθούμε μια γυναίκα που νόσησε από Αλτσχάιμερ, αλλά εγώ βλέπω μια γυναίκα που κατάφερε με αντίτιμο τη ζωή της να βλέπει κάθε μέρα τον αγαπημένο της για πρώτη φορά!

Σπονδυλωτό έργο και δυσκολίες

Έχει δυσκολίες που μπορεί να μη φαίνονται. Για παράδειγμα, της όχι μιας έναρξης. Εμένα πάντα με απασχολούσε τι γίνεται στο ενδιάμεσο, ανάμεσα στο καμαρίνι, την κουΐντα, το κυλικείο, μέχρι να μπεις στη σκηνή. Ποιος είσαι; Τι συμβαίνει; Γενικότερα με απασχολεί αυτό στο θέατρο.

Περπάτημα… τι δύσκολο πράγμα!

Είχα κάνει μια παράσταση με τον Χουβαρδά, τον «Άμλετ», και κάποια στιγμή χορεύαμε πολύ ώρα με τον Ορφέα (Αυγουστίδη) και πολύ έντονα. Στην αρχή έπρεπε να κάνουμε ένα περπάτημα για να φτάσουμε μπροστά μπροστά στη σκηνή και να καταλήξουμε να χορεύουμε έτσι. Αυτό το περπάτημα ήταν από τα πιο δύσκολα πράγματα που έχω κάνει. «Πώς πάω εκεί;» Υπό αυτή την έννοια και το σπονδυλωτό έργο που παίζουμε φέτος έχει δυσκολίες.

Νίκος Μαστοράκης και η ομάδα

Με την Κωνσταντίνα (Τάκαλου) είναι η τρίτη φορά που δουλεύουμε μαζί και είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό. Ορισμένοι ηθοποιοί δεν ήταν πέρυσι στα «Παιδιά του ήλιου». Αισθανόμαστε όμως ομάδα και είναι βασικό χαρακτηριστικό του Νίκου (Μαστοράκη) το ότι θέλει να συνεργάζεται με ανθρώπους με τους οποίους να νιώθει οικειότητα. Γι’ αυτό του βγαίνει και ένας πολύ γλυκός και τρυφερός εαυτός όταν δουλεύει. Το βασικό του στοιχείο, που δεν είναι καθόλου αυτονόητο, πίστεψέ με, είναι ότι δεν λειτουργεί αφ’ υψηλού. Αν δηλαδή βγούμε έξω για ποτό, δεν θα καταλάβει κανένας στην παρέα ότι ο Νίκος είναι ο σκηνοθέτης και εμείς οι ηθοποιοί. Με τον ίδιο τρόπο σκηνοθετεί. Δεν λειτουργεί από μια θέση εξουσίας. Συζητάμε μαζί.

xaris-fragoulis-texnes-plus3.JPG

Ερασιτέχνης σκηνοθέτης

Δεν έχω φιλοδοξίες όσον αφορά τη σκηνοθεσία. Έκανα τέσσερις δουλειές με την ομάδα μας και τις χάρηκα πολύ. Όταν σκηνοθέτησα το έργο «Ο Άρντεν πρέπει να πεθάνει», μου έλεγαν ότι υπάρχει κάτι πολύ ειδικό και επειδή και από πρόθεση και από αναφορές και από ένα feedback που πήρα, μόνο από ανθρώπους του χώρου, το οποίο υποστήριζε η παράσταση είχε κάτι πολύ ειδικό. Αντίθετα όσοι από το κοινό δεν ήταν ηθοποιοί κατάλαβαν απόλυτα την παράσταση. Τότε λοιπόν είχα δηλώσει ότι για μένα ο Άρντεν ήταν μια παράσταση λαϊκή με στοιχεία επιθεώρησης.

Στόχοι

Αυτό που θέλω κάθε φορά εξαρτάται από τους ανθρώπους που συναντώ και από το έργο. Δεν έχω κάποια συγκεκριμένη προσδοκία ή αγωνία ταυτότητας. Σίγουρα ένα μέλημα είναι να ξεφύγω –να ξεφύγουμε– από αυτό που ζούμε. Αν κάτι «απαγορεύεται», είναι η επικαιρότητα. Αν δηλαδή μου πουν «Δεν μιλάει αυτό για το σήμερα», «Δεν αναγνωρίζουμε στοιχεία στις μορφές κ.λπ.», είναι το ιδανικό για μένα.

xaris-fragoulis-texnes-plus4.JPG

Επόμενα σχέδια για την Ομάδα Kursk

Η επόμενή μας παράσταση θα είναι το έργο «Λεντς» του Γκέοργκ Μπίχνερ που θα κάνει πρεμιέρα στις 20 Απριλίου στο Bios.

Αυτά που γράφουν οι άλλοι…

Είναι μεγάλη κουβέντα, υπό την έννοια ότι είναι κάτι σύνθετο. Το τι είναι η κριτική και ποιοι γράφουν. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν με ενδιαφέρει καθόλου τι γράφουν. Ωστόσο δεν είναι αλήθεια. Ότι αν, ας πούμε, κάποιος γράψει κάτι άσχημο για μένα δεν στενοχωριέμαι ή αν γράψει κάτι καλό δεν χαίρομαι. Ξέρεις όμως ποιο είναι το σύνθετο; Ποιος χαίρεται όταν χαίρομαι και ποιος στενοχωριέται όταν στενοχωριέμαι; Θέλω να πω ότι, αν αναφερθούμε στο τι γράφεται και τι λέγεται από τον καθένα, πρέπει να εξετάσουμε τα κίνητρα. Από πού κινείται αυτός που γράφει; Ποια είναι η αισθητική του; Φυσικά και με ενδιαφέρει, αλλά δεν σημαίνει ότι, όταν κάποιος γράφει ότι μια παράσταση είναι αριστούργημα, αυτό όντως ισχύει.

Ακραίο παράδειγμα

Έχει γραφτεί κριτική και γελούσαμε με τον Αργύρη (Πανταζάρα) όταν ανεβάζαμε το «Θερμοκήπιο», τη δεύτερη φορά που ο Λευτέρης (Βογιατζής) αρρώστησε και τελικά δεν κατάφερε να παίξει και το ρόλο του ερμήνευσε ο Γιώργος (Γάλλος). Ήρθε λοιπόν  ο Αργύρης και μου είπε: «Γράφτηκε κριτική στο ‘‘Αθηνόραμα’’!» «Μα», του απάντησα, «δεν έχει ανέβει η παράσταση!» «Και όμως έγραψαν!» Και μάλιστα έγραψαν για τη Μαρία Σκουλά, ότι ήταν η μόνη που διασώθηκε από μια παράσταση που δεν είχαν δει!

xaris-frgoulis-texnes-plus2.JPG

Το πίσω κείμενο…

Πολλές φορές προσποιούμαστε ότι ο άνθρωπος δεν είναι πάρα πολύ σύνθετο πράγμα, και πολύ σκοτεινό και πολύ φωτεινό. Και λέμε αυτός είπε αυτό. Αυτή είναι η γνώμη του, γιατί τα περισσότερα πράγματα οι άνθρωποι, όπως τα κάνουν όπως ευγενή κίνητρα τα κάνουν και από ευτελή κίνητρα.  Πολλές φορές, κινούνται από φόβο και από ζήλια, παρά από γενναιοδωρία και χαρά.

Ποιο είναι το κίνητρο κάθε φορά είναι δύσκολο να το ανακαλύψεις. Ήταν μια κριτική για μια παράσταση που δεν έγινε! Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι γράφουν με κακή πρόθεση, αλλά η συνθετότητα και η πολυπλοκότητα στον άνθρωπο υπάρχουν ερήμην του.

«Θέλω να εκφραστώ…»

Τώρα πλέον ρωτάς τα παιδιά στις δραματικές σχολές: «Γιατί θες να γίνεις ηθοποιός;» Και σου απαντούν: «Για να εκφραστώ!» Δεν λένε «Γιατί θέλω να συναντηθώ με τον Μαστοράκη, με τον Παπαβασιλείου, με τον Καραζήση, με τον Μαρμαρινό, με τον Καρατζά…» Πώς να εκφραστούν αφού ακόμη δεν ξέρουν τι είναι έκφραση;

 

xaris-fragoulis-texenes-plus5.JPG

Οι φωτογραφίες είναι του Ερωτόκριτου Κοτσιλίνη από τα γυρίσματα της ταινίας "Το Μαγικό Δέρμα" του Κωστή Σαμαρά, που γυρίστηκε το περασμένο καλοκαίρι και βρίσκεται στο στάδιο του μοντάζ αυτή την περίοδο.

Ο Χάρης Φραγκούλης πρωταγωνιστεί στην «Επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα» στο Θέατρο Τέχνης.

Από τις 7 Φεβρουαρίου θα πρωταγωνιστεί στον «Δον Ζουάν» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και τον Απρίλιο θα σκηνοθετήσει τον «Λεντς» στο Βios.

 

 

 

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία