Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 
Ζωή Τόλη

Ζωή Τόλη

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Από τη Ζωή Τόλη
 
«Για να υπάρξεις χρειάζεται απλώς να αφεθείς. Αλλά για να ζήσεις πρέπει να είσαι κάποιος. Πρέπει να έχεις ένα κόκκαλο. Και να μη φοβάσαι να το δείξεις-ακόμα κι αν χρειαστεί να χάσεις τη σάρκα σου γι αυτό».
Αντονέν Αρτώ.
Πρόκειται για μία υποκριτικά υποδειγματική ξενάγηση στη ζωή του Αντονέν Αρτώ, του ηθοποιού, σκηνοθέτη, ποιητή και επαναστάτη, του μεγαλύτερου διανοητή και καλλιτέχνη του σύγχρονου θεάτρου.
Η παράσταση με μέτρο και ουσία, καθίσταται πυκνή και συμπαγής και αποκτά και καλλιτεχνικό πρόσημο, καθώς η δράση εξελίσσεται σε έντονο δραματικό και λυρικό χρόνο, ακτινοβολώντας την αισθητική μιας εικαστικής απόπειρας.
Η συγκεκριμένη συνθήκη μετατρέπει το θεατή ενεργό στην ολότητα εκείνου που πλανάται στη σκηνή, αφυπνίζοντας το υποσυνείδητο του κοινού. Και αυτό οφείλεται στη σκηνοθετική οργάνωση και εκτέλεση της έμπνευσης της σκηνοθέτιδας.
Η Ιόλη Ανδρεάδη, στηρίζει την πολυφωνική σκηνοθεσία της πάνω σε ένα μεστότατο κείμενο δικό της και του Άρη Ασπρούλη που στην πράξη αποδεικνύεται ιδιαίτερα λειτουργικό.
Οι σιωπές, ο λόγος, η σωματική κίνηση, η έκφραση, η «παντομίμα», η ψυχολογική κατάβαση στο άδυτο της ψυχής του ήρωα, αλλά και η ρηξικέλευθη κριτική στον καθωσπρεπισμό της εποχής, καθιστούν τον Αρτώ άξιο θιασώτη της κοινωνικής αντίδρασης. Η κλιμάκωση των συναισθημάτων και η κορύφωση που έπεται, αντανακλά τη δυναμική του θεατρικού συγγράμματος σε σύμπαν εντελώς ψυχογραφικό.
Η διαχεόμενη ατμόσφαιρα συμπεριφέρεται στο κοινό με «αδυσώπητο» τρόπο, λαϊκιστί είναι μία γροθιά στο στομάχι, καθώς οι αλήθειες που λέγονται και η σκληρή αμφισβήτηση του πανίσχυρου κατεστημένου της εποχής του, αποτελούν τον πυρήνα ενός τολμηρού μανιφέστου για τη ζωή και την τέχνη.
gennatas 3 texnes plus
 
Στο σκηνικό της οικογένειας των Τσέντσι που έφτιαξε μέσα στο κελί του ψυχιατρείου, -όπου για εννιά χρόνια ήταν έγκλειστος-, ο ίδιος, ο Αντονέν Αρτώ, παρουσιάζει ένα freak show. Πολλή παραξενιά εκπέμπει αυτή η θεατρική σκηνή, γιατί έχει στοιχεία εγκλεισμού και διαταραχής, αλλά και κατάθεση του ιδιοφυούς πνεύματος και λόγου του.
Μια γαλάζια προβλήτα συνδέει τον κόσμο των Τσέντσι με τον κόσμο του κελιού.
Παρών ο μουσικός περφόμερ Γιώργος Παλαμιώτης που συνθέτει και την πρωτότυπη μουσική.
Ο Αρτώ του Γεράσιμου Γεννατά, πασχίζει να επαναφέρει το « Θέατρο της Σκληρότητας», στις φλογισμένες καρδιές των εξεγερμένων, με τη χρήση του γκροτέσκ, του πόνου και της ασχήμιας, στηλιτεύοντας το βάραθρο της σκοτεινιάς που γεννάει την οδύνη, την ανισότητα, την μεροληψία, την αθλιότητα και το περιθώριο.
Ο χαρακτήρας του γάλλου Αντονέν Αρτώ, δεν θα μπορούσε να ενσαρκωθεί ευτυχέστερα. Ο Γεράσιμος Γεννατάς εισχωρεί στην ιδιοσυγκρασία του ήρωα, βαθύτατα και με λόγο διεισδυτικό, άλλοτε φανερό και άλλοτε αφανέρωτο
και παντελώς εύφορο, μυεί τους θεατές στην πρόθεσή του να τους κινητοποιήσει και σιγά - σιγά να οδηγηθούν από το σκοτάδι στο φως.
Το «Κόκκαλο», είναι μια «βραχύβια» τραγωδία, αυθεντική, με ροκ αποχρώσεις, λανθάνοντα σαρκασμό και μυστικιστικό ύφος σε ορισμένα σημεία, ένα προϊόν άξιο να θεαθεί. Η οποιαδήποτε ανάλυση αδυνατεί να περιγράψει τα τεκταινόμενα στην εμβέλειά τους. Ο ρόλος είναι δύσβατος, έχει πολλαπλές «αντιφάσεις», ποικίλες συναισθηματικές κλιμακώσεις, πάθος, ποιητικές εξάρσεις, φιλοσοφικές και ερωτικές ανταύγειες και διάφορα επίπεδα ενέργειας. Απαιτεί ταλέντο, αφοσίωση, ήθος και πειθαρχία, γνωρίσματα που διαθέτει ο Γεράσιμος Γεννατάς.
Ρεσιτάλ υποκριτικής δεινότητας δίνει ο πρωταγωνιστής, γιατί πετυχαίνει να ανταποκριθεί με ζήλο και πληθωρικότητα, σε όλο το φάσμα της θεατρικής αυτής περιπέτειας. Στη σκηνή με το χορό των σιαμαίων, αλλά και αλλού, ο ήρωάς μας, συνειδητά απογυμνωμένος, αποκαλύπτει τα ψυχικά του έγκατα και το φορτίο με τις αρρώστιες που κουβαλά από παιδί. Με μαεστρία και παλμό, σαν ξαφνική καταιγίδα, κατακτά το σανίδι, ενώ η μέθεξη απλώνεται αβίαστα, με την ενδεικτική καλλιέπεια μιας εξαιρετικής σκηνικής δομής.
gennatas 2 texnes plus
 
 
Αξιοσημείωτο είναι ότι δραματοποιήθηκε η ζωή και το έργο του σπουδαίου Αντονέν Αρτώ, χωρίς ίχνος επιτήδευσης, υπερβολής ή διδακτισμού. Διατηρήθηκε και το τραγικό και το ερεβώδες στην πλοκή, αλλά και η λυρική ακρίβεια, με μια αδήριτη ρεαλιστική αύρα, έτσι ώστε η σκηνοθετική ενορχήστρωση να απογειώνει όλους τους νοηματικούς κώδικες της συγγραφής των δημιουργών.
Το σκηνικό της Δήμητρας Λιάκουρα τονίζει με την υποδηλωτική του αίσθηση την οδυνηρή περιπέτεια του ήρωα, η οποία ενισχύεται με τις θαυμάσιες φωτιστικές δημιουργίες του Σάκη Μπιρμπίλη και τη δωρική  ενδυματολογική πρόταση του Κωνσταντίνου Κασπίρη. Συμμετέχων, συμπράττων  και παρών σε όλη τη δράση ο εξαιρετικός μουσικός περφόμερ Γιώργος Παλαμιώτης που συνθέτει και την πρωτότυπη μουσική.
Οργάνωση παραγωγής ΡΕΟΝ / Ορέστης Τάτσης.
«Κόκκαλο», το θεατρικό έργο της Ιόλης Ανδρεάδη και του Άρη Ασπρούλη, τελευταίο στην τριλογία για την προσωπικότητα του Αντονέν Αρτώ, είναι εμβριθής μελέτη στην ιδιάζουσα περσόνα αυτού του πολυπράγμονος καλλιτέχνη και μία κατάφαση στην «αποστολή» του πραγματικού και ανυπόκριτου θεάτρου να απομακρυνθεί από μία εμπαθή και σπασμωδική σύλληψη της ζωής.
Αυτό ήταν εξάλλου και το όραμα του Αρτώ, ένα θέατρο, δηκτικό, επαναστατικό, ένα ωφέλιμο εργαλείο ως μέσο θεραπείας για τη νοσούσα κοινωνία.
 
 
 
«Ο Αρτώ, αυτός είναι το επείγον περιστατικό.
Αυτός απέσπασε τη λογοτεχνία από την αστυνομία. Το θέατρο από την ιατρική.
Κάποτε θα διαβαστούν τα κείμενά του, πάνω στα ερείπια της Ευρώπης.
Και τότε θα γίνουν κλασσικά».
Χάινερ Μύλλερ.

Από τη Ζωή Τόλη

Με ένα τόσο ποιοτικό κείμενο, του Γιάννη Σκαραγκά, τη μεστή σκηνοθεσία του Σταύρου Λίτινα και τη βελούδινη ερμηνεία της Φωτεινής Μπαξεβάνη πώς να μην παραχθεί μια θεατρική παράσταση αμιγώς αξιοζήλευτη;

 Πρόκειται για την ιστορία της Δέσποινας Αχλαδιώτη, ( Καστελλόριζο 1890 - Ρόδος 1982), της ηρωϊκής μορφής της Αντίστασης κατά την περίοδο της Κατοχής, μιας πραγματικής Ελληνίδας, ένα πνεύμα ανεξαρτησίας και αντικομφορμισμού που αντιστέκεται μόνη στο νησάκι της Ρω, σε ένα κόσμο σκληρού ιμπεριαλισμού. Η αφήγηση αναφέρεται και στη μελανή ιστορία του Καστελλόριζου, στους δύο παγκόσμιους πολέμους και στη διαδοχική αλλαγή των κατακτητών του νησιού.
 
Η Φωτεινή Μπαξεβάνη, στο μονόλογο της, μια συγκλονιστική θεατρική οπτασία, ως ιέρεια του ναού της αγάπης για τη ζωή, συμβολίζει την ανυποταξία απέναντι στην ευκολία, το τοξικό και το ασήμαντο. Ανυποχώρητη, τρυφερή, γενναία, ανθρώπινη, υμνεί με τον αγώνα της το δικαίωμα στην αυτονομία και την αυτοδιάθεση, με ένα έντιμο τρόπο, κόντρα σε κάθε νόρμα και στερεότυπο που εμποδίζουν τον «τρύγο» της ζωής.
 
Με το Σταύρο Λίτινα να υπογράφει πλην της σκηνοθεσίας, τα σκηνικά, τα κοστούμια και του φωτισμούς, ο θεατής απολαμβάνει την καλλιέπεια και τους υποβλητικούς συμβολισμούς του συγγραφικού πονήματος του βραβευμένου Γιάννη Σκαραγκά.
Ο προσανατολισμός στην κατασκευή και οργάνωση της θεατρικής συνθήκης, φωτίζει όλες τις πτυχές της προσωπικότητας της Δέσποινας Αχλαδιώτη, με ένα ιεροτελεστικό ύφος, με την κίνηση, την έκφραση και το λόγο να εναλλάσσουν το σφρίγος της υποκριτικής δεινότητας με την ένταση της διάφανης εικονοποιίας. Ο σκηνοθέτης Σταύρος Λίτινας πέτυχε με λιτά και απέριττα μέσα, να αναδείξει τη σπουδαιότητα της απλότητας, πατώντας πάνω στο άκρως ποιητικό βλέμμα του κειμένου, χωρίς ακρότητες και περιττούς μοντερνισμούς.

 

 kyratisro 1Patroklos Skafidas
 
Ερμηνεία.
Ο λόγος υποστηρίζεται με εύγλωττη απλότητα από μια ηθοποιό σαν τη Φωτεινή Μπαξεβάνη που συνδυάζει και ταλέντο και ήθος και αυτό απογειώνει τη σκηνική δράση.
Ό,τι και να γράψει κανείς, θα είναι λίγο, καθώς η καρποφορία αυτής της θεατρικής περιπέτειας παράγεται εν τη γενέσει της πράξης. Πλούσιος συναισθηματικός κόσμος, αλλά και επώδυνος ρεαλισμός, στοιχειοθετούν τη δομή του έργου που ξεφεύγει από τα στενά όρια μιας εποχής και ενός τόπου και μεταβολίζεται σε οικουμενική υπόθεση.
Η αφοπλιστική ερμηνεία της Φωτεινής Μπαξεβάνη υπηρετεί την αλήθεια και την αγωνιστικότητα αυτής της γυναίκας, μιας πονεμένης ύπαρξης που φύλαγε Θερμοπύλες, μόνη, ως λέαινα, στην άγονη, ακριτική κουκίδα του Αιγαίου, το νησί της Ρω. Μία περσόνα θρύλος, μαχητική μέχρι το τέλος, αγνή πατριώτισσα που ήξερε να «γλεντάει» τη ζωή.
Η δραματική ακρίβεια και η καταιγιστική δράση ξεδιπλώνουν την ιδεολογία και το σύστημα αξιών της ηρωίδας, η οποία με το πάθος και το θάρρος της αναγνωρίζει και ασπάζεται τη δύναμη του ιδεώδους της ολιγάρκειας. Κάτι που από μόνο του είναι ατόφιο και αυθεντικό, μοναδικό στοιχείο της ελληνικής αγωνιστικής ψυχής ενάντια στην επιβουλή του κάθε και εκάστοτε ισχυρού.
Οι νοηματικοί κώδικες επικεντρώνονται στο πώς το μικρό, το ελάχιστο, το σχεδόν τίποτε, μπορεί να γίνει μεγάλο και ωραίο, αρκεί η αντίσταση να είναι καθαρή και ακέραιη, γυμνή από υπολογισμούς, παρασκήνιο και προδοσία.
Το παράδειγμα της αδούλωτης φύσης της, γίνεται διαχρονικό μήνυμα και πολύτιμη διδαχή.
 
 thumbnail kyratisro 3Patroklos Skafidas
Η μουσική και ο σχεδιασμός του ήχου που ανήκουν στη Φωτεινή Μπαξεβάνη, μαζί με τα τραγούδια της Βιολέτας Ίκαρη, τελειοποιούν τη σφιχτοδεμένη γεωμετρία του έργου, ενισχύουν το ρέοντα λυρισμό και τον καυστικό λόγο τύπου knife.
 
«Η Κυρά της Ρω», στο Arroyo nuevo, του Γιάννη Σκαραγκά, σε σκηνοθεσία Σταύρου Λίτινα και ερμηνεία Φωτεινής Μπαξεβάνη, είναι μία χειροποίητη παράσταση, διεισδυτική και προσεγμένη, με το δικό της καλλιτεχνικό αποτύπωμα.
 

Από τη Ζωή Τόλη

«HAMLET & Άμλετ», ένα θεατρικό έργο στηριγμένο πάνω στον «Hamlet» του Σαίξπηρ, σε μετάφραση του Βασίλη Ρώτα, δραματουργική επεξεργασία και προσαρμογή κειμένου για δύο ( 2) ηθοποιούς του Φαίδωνα Καστρή και σκηνοθεσία της Ζωής Ξανθοπούλου.

Πρόκειται για μια υπαρξιακή αναζήτηση του πραγματικού και του ψευδεπίγραφου, της αξίας ή της απαξίας της ζωής, του είναι και του φαίνεσθαι. Η συνεχής αμφισβήτηση του ανθρώπου σε συμβατό και ασύμβατο χρόνο, σκηνικά εκφράζεται με συμπαγή δομή και εξαίρετο αφηγηματικό λόγο, καθώς οι νοηματικοί άξονες αγγίζουν κοινωνικά, πολιτικά και ερωτικά ζητήματα κεφαλαιώδους σημασίας.
Η πολυπρόσωπη γκάμα των χαρακτήρων του κλασικού έργου του Σαίξπηρ, εκπροσωπείται από τους δύο ηθοποιούς. Ο Φαίδων Καστρής υποδύεται εννέα ρόλους και το hamlet, το πνεύμα του σαιξπηρικού έργου, ενώ η Ζωή Ξανθοπούλου, στα ολόλευκα, ενσαρκώνει τον Άμλετ. Όλο αυτό είναι κάτι που από μόνο του είναι και δύσκολο και μεγαλεπήβολο.
Ο Άμλετ παραπαίει ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα, στη λογική και το παράλογο, στην ψευδαίσθηση και το ακριβές. Ζει σε ένα κόσμο όπου τα πάντα είναι θολά, αλλά και πάλι τόσο ξεκάθαρα, με τη ζωή και το θάνατο, όχι να αποκλίνουν, αλλά περιέργως να συγκλίνουν σε μια αλληλένδετη περιπέτεια, σε μια παράτολμη «ένωση», όπως οι ζωντανοί και οι πεθαμένοι. Η αρχή γίνεται η αρχή του τέλους, σε ένα αιώνιο κύκλο.
Στο μεταφυσικό αυτό τοπίο ταυτίζεται ο θεατής με τον Άμλετ, διερωτώμενος «να είσαι ή να μην είσαι;», φέρνοντας τον προβληματισμό του έργου στη δική μας σαθρή πραγματικότητα. Όλοι μας κουβαλάμε έναν Άμλετ μέσα μας, βυθισμένοι σε μια ανηλεή ρευστότητα που μας καθηλώνει.
Ερμηνείες.
 
Η ερμηνεία του Φαίδωνα Καστρή ακατανίκητη και αιθέρια αναδεικνύει την επιμελή οργάνωση της σκηνοθεσίας, έτσι ώστε το πάθος και η ένταση των συναισθημάτων να οδηγούν τη δραματικότητα στην κορύφωση. Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο δράσης πώς να μην επηρεαστεί ο θεατής, όταν βλέπει και αισθάνεται τη χημεία και την ποιότητα των πρωταγωνιστών...
Το «σανίδι» του θεάτρου γίνεται η ορχήστρα, όπου τα πρόσωπα του Φαίδωνα Καστρή αιωρούνται ανάμεσα στο εδώ και στο εκεί, στο τώρα και το μετά, σε εφιαλτικό σκηνικό γεμάτο από πάθη, αβεβαιότητα και αμφιθυμία, σαν «ήρωες» που αμφιταλαντεύονται και αμφιβάλλουν βαθιά για τη ματαιοδοξία της ζωής που μοιάζει περισσότερο σε θέατρο του παραλόγου.
Σύννους, πληθωρικός, αυθεντικός, πλάνος, λαμπερός, αυθόρμητος, πονηρός, επιδέξιος, σκοτεινός, τρυφερός και ανεμώδης, ανάλογα με τις διαφορετικές περσόνες που υποδύεται, η υπόκριση του Φαίδωνα Καστρή για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται υποδειγματική.
Η Ζωή Ξανθοπούλου άμεση, συγκροτημένη, αληθινή, μέσα στο ερμηνευτικό της κέντρο, στηρίζει με τη σειρά της το δραματουργικό βάθος και την εξέλιξη της πλοκής.
Την άκρως ενδεικτική και απέριττη σκηνογραφία επιμελήθηκε ο Βασίλης Αποστολάτος. Στην ψιμυθίωση βρίσκουμε την Ήρα Σ. Μαγαλιού.
Στην παράσταση ακούγεται το τραγούδι Uncertainity του Jack Blue.
Αξιολόγηση.
 «HAMLET& Άμλετ», στο θέατρο ΑΡΓΩ, των Ζωής Ξανθοπούλου και Φαίδωνα Καστρή, είναι μια καυστική, προκλητική, ενδιαφέρουσα θεατρική πρόταση, με διαχρονικά μηνύματα, λεπτό / ειρωνικό χιούμορ, ασίγαστο ρυθμό και σκηνική εργονομία που σπάει κόκαλα.
«Χαίρε, χαίρε και μην με ξεχάσεις», γίνεται το μότο του Άμλετ, όταν το φάντασμα του δολοφονημένου πατέρα του, ζητάει εκδίκηση για τον άδικο χαμό του.
 
Δύο τελευταίες παραστάσεις Σάββατο 8 και Κυριακή 9 Ιανουαρίου

Από τη Ζωή Τόλη

Το έργο του Terrence Mc Nally, παρουσιάζεται στο θέατρο Altera Pars, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα, με πρωταγωνιστές την Ιωάννα Παππά και τον Τάσο Ιορδανίδη.

Μία συναισθηματική κωμωδία, με δραματικές νότες, όπως ταιριάζει στο περιεχόμενο και το ύφος του έργου.

Ο συγγραφέας, Terrence Mc Nαlly, ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους θεατρικούς συγγραφείς, έχει χαρακτηριστεί ως ένας διεισδυτικός μακράς διαρκείας δραματουργός.

Δύο ταλαντούχοι και έμπειροι ηθοποιοί συνεργάζονται μετά τον Άμλετ και δείχνουν την υποκριτική τους επάρκεια για άλλη μια φορά, σε αυτή την άκρως ένθερμη εμβάθυνση στον εσωτερικό κόσμο των Φράνκι και Τζόνι.

Δύο προσωπικότητες που έλκονται, αλλά οι πληγές και ο φόβος του παρελθόντος, αναστέλλουν την ικανοποίηση μιας ακόμα βαθύτερης ανάγκης κι από τον έρωτα, της συντροφικότητας.

Εκείνος, παρορμητικός, κρύβει την αγωνία του με την πολυλογία, κάτι που είναι αδύνατον να ελέγξει. Ξέρει τι θέλει, αλλά η ανταπόκριση που περιμένει κρύβει πολλά ερωτηματικά.

Εκείνη, υπερκινητική, δείχνει το φόβο, την ανασφάλεια, τους δισταγμούς της, είναι επιθετική και επειδή φοβάται τη δέσμευση, τρέμει το «μαζίί» που της προτείνει επιμένοντας ο Τζόνι.

franki kritiki

Η επικοινωνία χωλαίνει, η όποια επαφή δυσκολεύεται, οι συγκρούσεις πληθαίνουν, ένα αγωνιώδες περιβάλλον δημιουργείται, με τη θλίψη και την ψυχική κακουχία να έχουν τον πρώτο λόγο.

Η σκηνοθετική κατασκευή, τοποθετεί τους πρωταγωνιστές να κινούνται συνεχώς, δημιουργώντας την αίσθηση της συναισθηματικής ασφυξίας και της βασανιστικής αδημονίας. Τα απλά σκηνικά, μία κρεβατοκάμαρα και μία σκάλα που οδηγεί σε ένα δώμα που λειτουργεί ως κουζίνα, συμβάλλουν με τη σειρά τους στον υπερτονισμό του ταραχώδους κλίματος. Αυτό βοηθά στο να εστιάζεται η προσοχή στα πρόσωπα και σε ό,τι αυτά εκπέμπουν.

Ο Τζόνι, μάγειρας σε ελληνικό εστιατόριο, πρώην κατάδικος για μικρές απάτες, ζητά μια δεύτερη ευκαιρία να ερωτευτεί και να διώξει τη μοναξιά που του στερεί τη χαρά και την αγάπη.

Η Φράνκι μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, εργάζεται ως σερβιτόρα, είναι κλεισμένη στον εαυτό της, ζει απομονωμένη, χωρίς φίλους, δεν θέλει να ξαναπληγωθεί.

Βασικά είναι ένα έργο που δείχνει ακτινογραφικά την περιπλοκότητα των σχέσεων και την εμπιστοσύνη που με δυσχέρεια μπορεί να κερδηθεί. Η εμπιστοσύνη, αποτελεί θεμέλιο λίθο της επικοινωνίας και στηρίζει όλο το οικοδόμημα της σύνδεσης δύο ανθρώπων. Ακόμη και αν υπάρχουν έντονα ερωτικά συναισθήματα, η αξιοπιστία, και η αφοσίωση είναι διαφορετικά πράγματα.

Ο Γιώργος Σκεύας δρομολογεί την πλοκή, έτσι ώστε και τα κωμικά στοιχεία να φωτιστούν και η λυρικότητα των αισθημάτων να αναδειχθεί. Και αυτό είναι ένα σημείο της παράστασης που εκπέμπει μια πνευματικότητα, θεμελιώνοντας την άποψη πως ο έρωτας αποτελεί εφαλτήριο ζωής και θεραπευτικό μέσο για ταλαιπωρημένες υπάρξεις.

Εξάλλου μόνο ο πόθος ακυρώνει την ήττα και το θάνατο ( Τένεσι Ουίλλιαμς).

Και έρωτας χωρίς πόθο δεν υφίσταται. Εάν ο φόβος υπερτερώντας, υποτάσσει το ένστικτο της σφοδρής ερωτικής επιθυμίας και φυλακίζει τη συνείδηση, δεν υπάρχουν περιθώρια εξέλιξης.

Μέσα σε μια ευέλικτη και με εμφανή στόχο σκηνοθετική οπτική έχουμε μοναδικές / πολυδιάστατες ερμηνείες και από τους δύο ηθοποιούς.

Η Ιωάννα Παππά, ως Φράνκι, αναπτύσσει και τις δυο πλευρές του χαρακτήρα, και την ευθραυστότητα και το δυναμισμό που απορρέει από την ανάγκη της αυτοπροστασίας. Παίζει χρησιμοποιώντας κατάλληλα το λόγο, την έκφραση και την κίνηση, ώστε να προσεγγίζει το ρόλο με βαθύτητα και σεβασμό.

Ο Τζόνι του Τάσου Ιορδανίδη, ρεαλιστής, αυθεντικός και πιο σίγουρος για τα συναισθήματά του, διεκδικεί και υποστηρίζει σθεναρά τη θέση του. Έτσι, χειμαρρωδώς και με υποκριτική αυτοτέλεια, σκιαγραφείται πλήρως το πορτρέτο του ήρωα μέσα από ώριμη και συνειδητοποιημένη ερμηνεία.

Σε όλο το σκηνικό έντασης που διαμορφώνεται και τα δύο πρόσωπα, ψάχνουν τον εαυτό τους και μελετούν τις αμφιβολίες και τις αναστολές, αντιμετωπίζοντας ο καθένας με τον τρόπο του, τα εμπόδια αυτής της αυτογνωσιακής περιπέτειας.

Την εύρυθμη μουσική φροντίζει η Σήμη Τσιλαλή, το σχεδιασμό σκηνικού και τα σωστά κοστούμια ο Γιώργος Σκεύας και τους «εύηχους» φωτισμούς η Κατερίνα Μαραγκουδάκη.

«Φράνκι και Τζόνι», μία ρομαντική κομεντί, ένα story, τόσο αληθινό και επίκαιρο, μια πρόσκληση να συμφιλιωθούμε με τον εσωτερικό μας κόσμο και να ξορκίσουμε τα όποια καταστροφικά αισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης αναφύονται.

Διαβάστε επίσης:

Είδα Τον «Γιούγκερμαν», Σε Σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου 

Από τη Ζωή Τόλη

«Grace and Glorie», η δημοφιλής δραμεντί του Tom Ziegler, στο θέατρο Αγγέλων βήμα, παρουσιάζεται πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Άβυσσος η ψυχή......».

Τη μετάφραση έκανε η Μαργαρίτα Δαλαμάγκα - Καλογήρου, τη σκηνοθεσία ο Γιάννης Λασπιάς και πρωταγωνιστούν η Αλεξάνδρα Παντελάκη και η Δώρα Χρυσικού.

Είναι από εκείνες τις θεατρικές δουλειές που όσο δύσκολα θέματα κι αν πραγματεύονται, ο θεατής νιώθει αισιόδοξος και «γεμάτος».

Θάνατος και φιλία, μία ιστορία αγάπης και παραδοχής, εστιάζει στη δύναμη της ψυχής να μην παραιτείται, στην πίστη στο ιδανικό της ζωής.

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Λασπιάς στήνει μια παράσταση καλά δομημένη, με τρυφερότητα, σαρκασμό και χιούμορ. Συγκρούσεις, διαφορετικές ιδεολογικές στάσεις, ανόμοιο επίπεδο μόρφωσης, κοινές εμπειρίες πένθους, ψυχικές αλλεπάλληλες διακυμάνσεις που καταλήγουν στην πεποίθηση πως η αλήθεια είναι το γιατρικό στην άμβλυνση του πόνου, μέσα στο χρόνο.

Δύο γυναίκες, με μεγάλη ηλικιακή διαφορά, με σχεδόν ανομοιογενή βιώματα, συνομιλούν με ένα παράξενο τρόπο στην αρχή, επικοινωνούν με κάποια εμπόδια, αλλά στο τέλος συνδέονται με μία βαθιά φιλία και αγάπη.

Αυτή η αμοιβαιότητα είναι που έχει σημασία, καθώς οι αλληλομοιραζόμενες εικόνες γαληνεύουν, δείχνοντας την αξία της φιλαλληλίας και του σεβασμού.

Αυτόν τον ύμνο στην ανθρώπινη ύπαρξη, στην αγάπη με απώτερο στόχο τη συμφιλίωση με τον εαυτό μας, υπηρετεί η σκηνοθετική γεωμετρία του έργου.

grace and glorie texnes plus4

Το κοινό «βλέπει» την τόσο αναγκαία αλληλοσυμπλήρωση που χρειάζονται και οι δύο ηρωίδες, για να κερδίσουν το μέτρο και την ισορροπία μέσα τους. Μυστικά αποκαλύπτονται, θεμέλια εμπιστοσύνης κτίζονται σιγά σιγά, υποχωρούν οι εντάσεις και τη θέση τους παίρνει η αποδοχή και η σύμπλευση με γνώμονα πάντα τα θετικά συναισθήματα.

Συγκίνηση, συμπόνοια, ανθρωπιά, ψυχική ευφορία, είναι μερικά από τα συναισθήματα που βιώνουν οι πρωταγωνίστριες, ένα δίδυμο ταιριαστό, η αύρα του οποίου κατακλύζει τη σκηνή.

Το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι παραμένουν ο εαυτός τους μέχρι το τέλος με τις απαραίτητες βέβαια αλλαγές που προκύπτουν. Έτσι μέσα από αυτή την επώδυνη διαδικασία και αφού ακυρώνουν τις προβλέψεις όλων, παίρνουν ένα ενθουσιώδες μάθημα ζωής και αποκτούν μία πιο φρέσκια και ενθαρρυντική φιλοσοφία δράσης.

Αυτό το ταξίδι μάς παρακινεί η αβανταδόρικη προσπάθεια του Γιάννη Λασπιά και των υπολοίπων συντελεστών, να κάνουμε, αναγνωρίζοντας στην πορεία, δικές μας ανεπάρκειες, αδυναμίες και φόβους. Μπορεί να σκούγεται κάπως ηθικοπλαστικό, αλλά η όλη σκηνική «κίνηση» , δεν διέπεται από κάτι τέτοιο.

Λυρισμός, ναι, υπάρχει, χωρίς όμως να αλλοιώνεται το ρεαλιστικό κέντρο του θεατρικού.

Η επικοινωνία των δύο γυναικών, επαρκής, οι ερμηνείες μεστές, ώριμες, με χάρη και υποκριτική αυτοτέλεια.

Αλεξάνδρα Παντελάκη, δεινή ηθοποιός, χειρίζεται το λόγο με ένα δωρικό αξιοπρόσεκτο τρόπο, υποδυόμενη τη Grace που είναι ταλαιπωρημένη από την αρρώστια, αλλά δεν το βάζει κάτω. Αγωνίζεται με βάση τη βιωματική της σοφία και το ένστικτο, όπως το καλλιεργεί χρόνια τώρα σε ένα τραχύ αγροτικό περιβάλλον. Έχει λεβεντιά, ήθος και καυστικό χιούμορ, στοιχεία που θαυμάζει η Νεοϋορκέζα Glorie, η Δώρα Χρυσικού. Πρώην διευθυντικό στέλεχος μεγάλης εταιρείας, δυναμική στο παρελθόν, απογοητευμένη από μία οικογενειακή τραγωδία, γεμάτη ενοχές, βρίσκεται στο όριο της αυτοτιμωρησίας.

Η επαφή με την ηλικιωμένη αγρότισσα της αλλάζει τελείως το ρου της σκέψης και της μαθαίνει τη δύναμη της πίστης στην ελπίδα.

Εύστοχα, πειστικά και με σκηνική πληθωρικότητα ενσαρκώνεται η ηρωίδα από την συχνά χειμαρρώδη Δώρα Χρυσικού, καθώς δείχνει καθαρά την εσωτερική αγωνία, τις αντιστάσεις και την ψυχική της «αγριάδα». Βγάζει προς τα έξω τη μεταβατική συνθήκη της ζωής της, στην επαρχία, στη μέση του πουθενά, κάτι τελείως ξένο και απειλητικό για έναν άνθρωπο της μεγαλούπολης.

Η άρτια χημεία των πρωταγωνιστριών εκπέμπει γλυκύτητα και πνευματική ευεξία.

Το δυνατό / πολυσήμαντο κείμενο αποστασιοποιείται από οποιαδήποτε ηθικολογική ερμηνεία και εστιάζει στην αιώνια διαλεκτική σχέση του ατόμου με την ίδια του τη φύση. Μία φύση περίπλοκη και ιδιαίτερα σύνθετη στο σύγχρονο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι.

Τα όμορφα και λειτουργικά σκηνικά είναι της Αρετής Μουστάκα, τα κοστούμια της Χριστίνας Πανοπούλου, οι φωτισμοί του Βαγγέλη Μούντριχα και η μουσική επιμέλεια του σκηνοθέτη.

« Grace and Glorie», του Tom Ziegler, έργο αξιοπρεπές που ενστερνίζεται την ιδιαιτερότητα της κάθε ανθρώπινης προσωπικότητας, ως κάτι το μοναδικό και ανεπανάληπτο.

 

Διαβάστε επίσης:

Αλεξάνδρα Παντελάκη: «Στην Ηλικία Μου, Ξαφνικά, Έγινα Η Μούσα Του Underground»

 

Γιάννης Λασπιάς:«Το Θέατρο Είναι Μια Επανάσταση, Αλλά Η Μεγαλύτερη Επανάσταση Είναι Να Βγεις Στους Δρόμους»

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

Ροή Ειδήσεων

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία