Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

«Βαβυλωνία»: Γιατί ένα έργο γραμμένο το 1836 παίζεται τόσο συχνά; Κύριο

Ο Δ.Κ. Βυζάντιος έγραψε τη Βαβυλωνία το 1836. Το έργο αποτελεί μια γνήσια κωμωδία, η οποία βασίζεται στην ασυνεννοησία και τους θεατρικούς τύπους: οκτώ Έλληνες, από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας, συναντώνται σε ένα πανδοχείο στο Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσα της χώρας. Οι γλωσσικές διαφορές τους αποδεικνύονται αξεπέραστες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια γλωσσική Βαβυλωνία. Ο ίδιος ο θεατρικός συγγραφέας είχε γράψει για το έργο του, ότι «είναι μεν αστείον, αλλά και λυπηρόν εξ΄εναντίας να βλέπη τις εις μίαν συναναστροφήν διαφόρων Ελλήνων, οίον Χίον, Κρητών, Αλβανών, Βυζαντίων, Ανατολιτών, Επτανησίων και λοιπών […] να μη δύνανται να εννοώσιν ο είς τον άλλον χωρίς της ανάγκης μεταφράσεως». Εμφανώς, ο συγγραφέας αναφερόταν όχι μόνον στην γλωσσική ακατανοησία μεταξύ των Ελλήνων. 

Δύο σχεδόν αιώνες μετά τη συγγραφή του έργου, και ενόψει του εορτασμού των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, η γλωσσική -και όχι μόνον- ασυνεννοησία μεταξύ των Ελλήνων αποδεικνύεται εξίσου επίκαιρη. Η Ελλάδα διχάστηκε επανειλημμένα, διαχωρίζοντας συχνά ανθρώπους λόγω γλωσσικών ιδιωμάτων, πολιτικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεων, λόγω ασθενείας, λόγω προσωπικών επιλογών. Ο ίδιος ο Βυζάντιος βίωσε προσωπικά αυτές τις έριδες που γεννούσε το έθνος: προερχόμενος από ένα ευκατάστατο προσωπικό περιβάλλον, εγκατέλειψε την δουλειά του στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να πολεμήσει στον Αγώνα κατά της Τουρκοκρατίας. Ωστόσο, σταδιακά περιθωριοποιήθηκε και τελικά πέθανε πένητητας, έχοντας χάσει όλη του την περιουσία. 
 
Μεταξύ των πολλών θεατρικών παραστάσεων του συγκεκριμένου έργου, σημειώνονται οι ακόλουθες:
 
vavilonia ethniko 

Εθνικό Θέατρο, 1932

 
 
 
Εκτός από τις αναρίθμητες θεατρικές αναπαραστάσεις του έργου, η Βαβυλωνία σκηνοθετήθηκε επίσης και μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη, το 1970, σε σκηνοθεσία Γιώργου Διζικιρίκη, ενώ συμμετείχαν οι Ηλίας Λογοθέτης, Αθηνόδωρος Προύσαλης, Γιάννης Κοντούλης, Δημήτρης Ιωακειμίδης, Γιώργος Χαραλαμπίδης, Κάρολος Παυλάκης, Αλέκος Ουδινότης κ.α.
 
 
 
vavilonia texnis texnes plus
 
 
Η Βαβυλωνία του Δ.Κ. Βυζαντίου, με τον ζωντανό προφορικό της λόγο, τους έξοχα σκιαγραφημένους θεατρικούς τύπους, αλλά και την, διαχρονικά, επίκαιρη πλοκή της αποτελεί, και ορθώς, μια από τις συχνότερες διαχρονικά θεατρικές επιλογές των σκηνοθετών της χώρας μας. Η επικείμενη παράσταση του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα ,που πρόκειται να παρουσιαστεί σε live streaming, παραμονές της εθνικής επετείου της χώρας μας, αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους εορτασμού. Ταυτόχρονα, αποτελεί μια υπενθύμιση, αλλά και προτροπή για εθνική ομόνοια απέναντι σε οποιονδήποτε εχθρό της Ελλάδας.
 
 
Την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου μπορείτε να παρακολουθήσετε σε live streaming κλείνοντας τη θέση σας εδώ
 
 
Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας
Σκηνικά: Σάκης Μπιρμπίλης – Γιάννης Κακλέας
Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη
Μουσική Σύνθεση – μουσική επιμέλεια: Μαρίζα Ρίζου
Κίνηση: Αγγελική Τρομπούκη
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Σχεδιασμός Video: Θ.Α
Βοηθός σκηνοθέτη: Θ.Α
 
Διανομή (με αλφαβητική σειρά):
 
Κώστας Αποστολάκης, Μιχάλης Βαλάσογλου, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Θανάσης Δήμου, Πάνος Ζυγούρος, Κωνσταντίνος Ζωγράφος, Γιάννης Κότσιφας, Λάμπρος Κτεναβός, Σπύρος Κυριάκος, Νίκη Λάμη, Κωνσταντίνος Μαγκλάρας, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Δημήτρης Φουρλής

Πολυμέσα

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία